Το Debut.gr γυρνάει τον χρόνο πίσω και θυμάται τον πρώτο ευρωπαϊκό τελικό της Μπαρτσελόνα, τον οποίο και έχασε απέναντι στη Μπενφίκα.

Μετά από πέντε χρόνια απόλυτης κυριαρχίας, η πτώση της Ρεάλ Μαδρίτης αποτελούσε είδηση. Και μάλιστα, θορυβώδη, καθώς αποκλείστηκε -μόλις- στον πρώτο γύρο της διοργάνωσης (Κύπελλο Πρωταθλητριών), από την αιώνια αντίπαλο, Μπαρτσελόνα! Οι Καταλανοί έδειχναν έτοιμοι να φτάσουν έως το τέλος του δρόμου, και να σηκώσουν το βαρύτιμο τρόπαιο.

Με ηγέτη τον Κουμπάλα, ο οποίος μάλιστα πρότεινε και στη διοίκηση την απόκτηση των Τσίμπορ και Κόσκιτς, οι ”μπλαουγκράνα” ξεκινούσαν με όνειρα και φιλοδοξίες τη διοργάνωση. Η κλήρωση για τον πρώτο γύρο,  τους έφερε αντιμέτωπους με την κάτοχο του τίτλου, Ρεάλ. Το 2-2 του ”Μπερναμπέου” άφηνε ανοικτούς λογαριασμούς. Στην ”επανάληψη” του ”Καμπ Νού”, η Μπάρτσα επικράτησε με 2-1, με τον Βρετανό ρέφερι της αναμέτρησης Λιφ, να ακυρώνει 3 (!) γκολ των φιλοξενούμενων! Ήδη στη Βαρκελώνη έκαναν σενάρια για τον αντίπαλο του τελικού…!

Και δεν είχαν άδικο. Αφού η Σπαρτάκ Χράντετς δεν αποτέλεσε δύσκολο εμπόδιο. Ισοπαλία με 1-1 στην Τσεχοσλοβακία, άνετη επικράτηση με 4-0 στον επαναληπτικό της Ισπανίας. Τα ημιτελικά ξεπρόβαλαν, και το Αμβούργο του μεγάλου Ούβε Ζέελερ θα ήταν ο αντίπαλος. Η Μπαρτσελόνα δυσκολεύτηκε αρκετά, αφού χρειάστηκαν τρία παιχνίδια για να κριθεί το εισιτήριο του τελικού. Νίκη με 1-0 στη Βαρκελώνη για τους γηπεδούχους, που..τα χρειάστηκαν στη ρεβάνς της Γερμανίας, μιας και το Αμβούργο με το υπέρ του 2-0, κρατούσε την πρόκριση στα χέρια του. Ο Κόκσιτς όμως είχε άλλη άποψη. Με κεφαλιά στα τελευταία λεπτά της αναμέτρησης, μείωσε σε 2-1 και έστειλε ”τη σειρά” σε τρίτο ματς. Σε ουδέτερη έδρα, στις Βρυξέλλες, ο Εβαρίστο πέτυχε το μοναδικό γκολ του αγώνα, και ο τίτλος ”μύριζε” Βαρκελώνη..

Στο στάδιο ”Βάνκντορφ” της Βέρνης, στις 31 Μαϊου του 1961, η Μπενφίκα αποτελούσε την ”τελευταία πίστα” της Μπαρτσελόνα, για να αναδειχθεί πρωταθλήτρια. Οι ”μπλαουγκράνα”  (που κατά γενική ομολογία ήταν το φαβορί) προηγήθηκαν στο 20′ με κεφαλιά του Κόκσιτς, μα η συνέχεια μόνο ανάλογη δεν ήταν. Και αυτό διότι ο θρυλικός τερματοφύλακας της Μπάρτσα, Ράμαλετς, απέβη μοιραίος στο συγκεκριμένο παιχνίδι. Δέκα λεπτά μετά το 1-0, ο Καβέμ έκανε τη σέντρα από αριστερά, ο κίπερ των Καταλανών δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τη μπάλα, και ο Άγουας ισοφάρισε. Σα να μην έφτανε αυτό, ύστερα από ενενήντα δεύτερα, το ”ξερό” σουτ του Αουγκούστο κόντραρε σε αμυνόμενο, και κατέληξε στο δοκάρι, ο Ραμάλετς την απομάκρυνε, αλλά το γκολ είχε μετρήσει, σύμφωνα με την υπόδειξη του Ελβετού Ντίνστ.

Δέκα μόλις λεπτά μετά την έναρξη του δεύτερου μέρους, ο Κολούνα με δυνατό σουτ μέσα από την περιοχή έδωσε ”μαξιλαράκι” δύο γκολ στους ”Αετούς”. Η Μπαρτσελόνα σφυροκοπούσε ανελέητα, το σουτ του Κουμπάλα κατέληξε πρώτα στο ένα και μετά στο άλλο δοκάρι, ενώ μια κεφαλιά του Κόκσιτς απομακρύνθηκε πάνω στη γραμμή! Στο 75′, ο Τσίμπορ μείωσε σε 3-2, όμως το σκορ δεν άλλαξε μέχρι το τελικό σφύριγμα. Οι ”Αετοί της Λισσαβόνας” ήταν πρωταθλητές, ενώ από την άλλη το απόλυτο φαβορί που άκουγε στο όνομα Μπαρτσελόνα, ξεκινούσε με το αριστερό τις ”εμπειρίες” του σε τελικούς Ευρωπαϊκών διοργανώσεων…