Το Debut.gr θυμάται έναν από τους πιο ταλαντούχους Έλληνες μπασκετμπολίστες, τον Λάζαρο Παπαδόπουλο.

Λάζαρος Παπαδόπουλος για σήμερα λοιπόν. Ένας από τους ”γίγαντες” του ελληνικού μπάσκετ έρχεται να απασχολήσει το συγκεκριμένο άρθρο μου.

Γεννήθηκε στις 3 Ιουνίου του 1980 στο Κρασνοντάρ της ΕΣΣΔ. Η μπασκετική του καριέρα ξεκίνησε από τον αθλητικό όμιλο Σταυρούπολης. Έγινε γνωστός από τις εμφανίσεις του με τον Ηρακλή στον οποίο μεταγράφηκε σε ηλικία μόλις 16 ετών. Η καριέρα του εκείνη την περίοδο είχε σαφώς ανοδική  πορεία αφού το 2001 φοράει τα πράσινα για κερδίσει ένα χρόνο αργότερα την ευρωλίγκα με τον Παναθηναϊκό. Στο τελικό μάλιστα της Μπολόνια απέναντι στην Βίρτους ήταν από τους πρωταγωνιστές καθώς άλλαξε σημαντικά την πορεία του αγώνα. Στη συνέχεια όμως δεν κατάφερε να αξιωθεί στον Παναθηναϊκό και επέστρεψε το 2003 στον Ηρακλή. Ακολούθησαν 3 χρόνια που αποτέλεσαν θα λέγαμε αναγέννηση για την καριέρα του στην Ντιναμό Μόσχας με συμπαίχτη μάλιστα τον Αντώνη Φώτση οπού μαζί κατέκτησαν το 2006 το Uleb cup απέναντι στον Άρη.

 Το καλοκαίρι του 2007 τον απέκτησε η Ρεάλ Μαδρίτης μαζί με τον Μιχάλη Πελεκάνο.Τον Δεκέμβριο του 2008 και ως το τέλος της χρονιάς έπαιξε δανεικός στη Φορτιτούντο Μπολόνια, ενώ για την περίοδο 2009-10 υπέγραψε μονοετές συμβόλαιο με τον ΠΑΟΚ. Η καριέρα του φαίνεται να έχει φτάσει στη Δύση της, ωστόσο την περίοδο 2011-2012 κατακτά με τον Ολυμπιακό την ευρωλίγκα.  Την αμέσως επόμενη χρονιά μη χωρώντας πλέον στο ρόστερ της ομάδας του Πειραιά επιστρέφει στον ΠΑΟΚ για να ολοκληρώσει την καριέρα του στην ισπανική Κ.Μ 1939 Κανάριας παίζοντας μόλις έναν αγώνα.

Σημαντικότατο μέλος της εθνικής ομάδας με την οποία υπήρξε βασικότατο στέλεχος στις επιτυχίες του 2005 και 2006 όπου η εθνική κατέκτησε το χρυσό στον ευρωπαϊκό και το ασημένιο στο παγκόσμιο τις αντίστοιχες χρονιές. Οι ομαδικοί και ατομικοί τίτλοι του πολλοί, ανάμεσα στους οποίους ξεχωρίζουμε τις 2 ευρωλίγκες και τα 2 πρωταθλήματα Ελλάδος με Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό αλλά και το βραβείο του μέλους της δεύτερης καλύτερης πεντάδας της Ευρωλίγκα το 2007.

Παίκτης μεγάλων κυβικών. Πιθανότατα όταν μιλάμε για έναν παίχτη ύψους 2.13 να μην επικεντρωνόμαστε τόσο στην ταχύτητα του. Ωστόσο η ικανότητα του Λάζου να διαβάζει το παιχνίδι, να μοιράζει την κατάλληλη στιγμή τη πάσα και να γυρίζει με υπέροχες κινήσεις στο καλάθι σίγουρα δεν μπορούν να αμφισβητηθούν. Μεγάλο κεφάλαιο του ελληνικού μπάσκετ όντας μάλιστα ένα από τα μέλη της ”χρυσής” γενιάς του Παπαλουκά, Διαμαντίδη, Σπανούλη, Κακιούζη… Παίκτης που έντονα αμφισβητήθηκε αλλά δεν έπαυε σε καμία στιγμή του παιχνιδιού να δείχνει την αξία του.