Όχι έναν, ούτε δύο αλλά έντεκα ποδοσφαιριστές έχει πάρει από μικρότερες ομάδες της Μπουντεσλίγκ η Μπορούσια Ντόρτμουντ.

Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι, Ματς Χούμελς, Μάριο Γκέτσε. Τρία από τα μεγαλύτερα ονόματα του γερμανικού πρωταθλήματος και τρεις επιπλέον λόγοι για να μισεί ένας οπαδός της Μπορούσια Ντόρτμουντ τη Μπάγερν Μονάχου.

Φυσικά για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, ο Χούμελς επί της ουσίας επέστρεψε στην ομάδα στην οποία ανδρώθηκε ενώ ο Γκέτσε δεν άντεξε για μεγάλο διάστημα μακριά από τη Βεστφαλία και πήρε το δρόμο του γυρισμού.

Μελετώντας, ωστόσο, βαθύτερα στα κιτάπια της ιστορίας αλλά και τα… λογιστικά της Ντόρτμουντ, μπορεί κανείς εύκολα να διαπιστώσει πως οι «κίτρινοι» της κοιλάδας του Ρουρ, μόνο αθώοι δεν είναι. Και αυτό γιατί η ίδια η Ντόρτμουντ πρώτη έχει διδάξει την τακτική της «αποδυνάμωσης» των αντιπάλων της μέσω της απόκτησης των πολυτιμότερων ποδοσφαιριστών τους. Όχι έναν, ούτε δύο αλλά έντεκα… ενδεκαδάτους παίκτες έχει αυτή τη στιγμή στο ρόστερ της η Μπορούσια, παίκτες οι οποίοι προήλθαν από μικρότερες ομάδες της Μπουντεσλίγκα.

Τερματοφύλακας: Ρόμαν Μπούρκι
Προηγ. ομάδα: Φράιμπουργκ (2015)
Κόστος: 3 εκατ. λίρες
Συμμετοχές με τη Ντόρτμουντ: 76

Με τον Ρόμαν Βάιντερφελερ να πραγματοποιεί τις τελευταίες του εμφανίσεις με τη φανέλα της Ντόρτμουντ, οι άνθρωποι της Μπορούσια κλήθηκαν να καλύψουν ένα αν μη τι άλλο μεγάλο κενό, το οποίο για καλή τους τύχη ήρθε να γεμίσει ο Μπούρκι.

Ο Ελβετός διεθνής τερματοφύλακας πέρασε δύσκολα στα πρώτα του παιχνίδια με τους Βεστφαλούς αλλά με την πάροδο του χρόνου ισχυροποίησε τη θέση του και απέδειξε πως είναι αξιόπιστη λύση κάτω από τα γκολπόστ.

Δεξί μπακ: Λούκας Πίτζσεκ
Προηγ. ομάδα: Χέρτα Βερολίνου (2010)
Κόστος: Ελεύθερος
Συμμετοχές με τη Ντόρτμουντ: 263

Ίσως μία από τις περιπτώσεις εκείνες που το τμήμα scouting μπορεί να δέχεται ακόμα συγχαρητήρια από τους ανθρώπους της ομάδας. Σταθερός, αξιόπιστος, ο Πίτζσεκ αποκτήθηκε ως ελεύθερος από τη Χέρτα Βερολίνου, με την ομάδα της πρωτεύουσας ουσιαστικά να μην του έχει δείξει ποτέ την εμπιστοσύνη που του αναλογούσε.

Στη Βεστφαλία βρήκε το υλικό που χρειαζόταν, δούλεψε και καθιερώθηκε ανάμεσα σε πολλούς ταλαντούχους παίκτες, κάτι που τον κάνει αναντικατάστατο μέχρι και σήμερα.

Σέντερ μπακ: Ομέρ Τοπράκ
Προηγ. ομάδα: Μπάγερ Λεβερκούζεν (2017)
Κόστος: 10 εκατ. λίρες
Συμμετοχές με τη Ντόρτμουντ: Θα προσαρτηθεί μετά το τέλος της σεζόν

Καλός, χρυσός ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος αλλά η αποχώρηση του Ματς Χούμελς για τη μισητή Μπάγερν Μονάχου τον έχει βρει σε μία θέση που καλείται να παίζει για… δύο, κάτι που φυσικά δεν μπορεί να κάνει σε κάθε παιχνίδι.

Μετά, λοιπόν, από πολλές σπαζοκεφαλιές, στα γραφεία της Ντόρτμουντ έφτασε η περίπτωση του Ομέρ Τοπράκ, ενός εκ των θεμέλιων λίθων της κατά τα λοιπά βυθιζόμενης Μπάγερ Λεβερκούζεν, ο οποίος δεν αποκλείεται με την καθοδήγηση του Τόμας Τούχελ από την επόμενη σεζόν να εξελιχθεί στο νέο στήριγμα του Παπασταθόπουλου και γενικότερα της Ντόρτμουντ.

Σέντερ μπακ: Σωκράτης Παπασταθόπουλος
Προηγ. ομάδα: Βέρντερ Βρέμης (2013)
Κόστος: 8 εκατ. λίρες
Συμμετοχές με τη Ντόρτμουντ: 149

Ο άσος που ξεπήδησε από το μανίκι της Ντόρτμουντ. Έχοντας περάσει μία διετία αμφισβήτησης, ο «Socrates» δεν πέτυχε κάτι ιδιαίτερο στην Ιταλία και τη Μίλαν, κάτι που τον οδήγησε στη Γερμανία και τη Βέρντερ Βρέμης.

Χωρίς να πραγματοποιήσει τρομερές εμφανίσεις, ήταν κάτι παραπάνω από φανερό πως το γερμανικό ποδόσφαιρο ταίριαζε καλύτερα στον τρόπο παιχνιδιού του. Γεγονός που φυσικά δεν πέρασε απαρατήρητο από τον μετρ του scouting, Γιούργκεν Κλοπ.

Ο Κλοπ τον πίστεψε, τον έφερε στην ομάδα και τον έκανε ηγέτη της. Φυσικά και ο Παπασταθόπουλος δούλεψε με το ίδιο πάθος αφού κλήθηκε να πάρει τη θέση του Σούμποτιτς, τον οποίο και «εκθρόνισε» από το κέντρο της άμυνας των Βεστφαλών.

Αριστερός μπακ: Ματίας Γκίντερ
Προηγ. ομάδα: Φράιμπουργκ (2014)
Κόστος: 8.5 εκατ. λίρες
Συμμετοχές με τη Ντόρτμουντ: 96

Εκμεταλλευόμενος τη συμμετοχή του στην ομάδα που κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο στη Βραζιλία, ο Γκίντερ έκανε το μεγάλο βήμα και μετακόμισε στη Ντόρτμουντ, όπου και προοριζόταν για το αριστερό άκρο της άμυνας.

Αθόρυβος στη δουλειά του, αλλά συνάμα αποδοτικός, ο ταλαντούχος Ματίας έχει βγάλει τα λεφτά του και αναμένεται να δώσει ακόμα περισσότερα στη Ντόρτμουντ μέχρι τη λήξη του συμβολαίου του.

Αμυντικό χαφ: Σβεν Μπέντερ
Προηγ. ομάδα: 1860 Μονάχου (2009)
Κόστος: 1 εκατ. λίρες
Συμμετοχές με τη Ντόρτμουντ: 221

Από τις… παλιοσειρές στη Ντόρτμουντ, ο Μπέντερ αποκτήθηκε το «μακρινό» 2009 από το Μόναχο 1860 και από τότε έχει εξελιχθεί σε έναν από τους πυλώνες της ομάδας της Βεστφαλίας.

Κάποιοι μικροτραυματισμοί, ωστόσο, τον κράτησαν κατά καιρούς στα «πιτς» και δεν μπόρεσε να κρατήσει τη θέση του ανέπαφη, χωρίς όμως να έχει «εκθρονιστεί» τελείως από την ενδεκάδα της Μπορούσια.

Κεντρικός μέσος: Τζούλιαν Βιγκλ
Προηγ. ομάδα: 1860 Μόναχο (2015)
Κόστος: 2 εκατ. λίρες
Συμμετοχές με τη Ντόρτμουντ: 90

Ακόμα ένα «χρυσό» παιδί από το Μόναχο 1860 που διέκρινε η Ντόρτμουντ και το εκμεταλλεύθηκε πλήρως.

Παίκτης-πασπαρτού, ο Βιγκλ έχει δικαίως εξελιχθεί σε έναν από τους καλύτερους μέσους της… φουρνιάς του, συνδυάζοντας τόσο αμυντικογενή όσο και επιθετικογενή χαρακτηριστικά.

Κεντρικός μέσος: Γκονζάλο Κάστρο
Προηγ. ομάδα: Μπάγερ Λεβερκούζεν (2015)
Κόστος: 9.5 εκατ. λίρες
Συμμετοχές με τη Ντόρτμουντ: 78

Ήρθε στη Ντόρτμουντ σε μία περίοδο… θλίψης, που προξένησε με την προδοσία του ο Μάριο Γκέτσε, ο οποίος πήρε το δρόμο για το Μόναχο και τη Μπάγερν.

Στη Βεστφαλία βρήκε τον επίσης πολλά υποσχόμενο, Βιγκλ, και μαζί του συνέθεσαν ένα αρκετά αξιόπιστο κέντρο. Βέβαια, ο πιτσιρικάς έχει βρει πολύ περισσότερο χρόνο απ’ ότι ο Κάστρο, με τον τελευταίο να μετρά δώδεκα συμμετοχές λιγότερες παρά τις φιλότιμες προσπάθειές του.

Κεντρικός μέσος: Μαχμούντ Νταχούντ
Προηγ. ομάδα: Γκλάντμπαχ (2017)
Κόστος: 10 εκατ. λίρες
Συμμετοχές με τη Ντόρτμουντ: Θα προσαρτηθεί μετά το τέλος της σεζόν

Όπως ακριβώς και με τον Τοπράκ, έτσι και στην περίπτωση του Νταχούντ, η Ντόρτμουντ κινήθηκε με αστραπιαίες κινήσεις και έκανε δικό της έναν από τους παίκτες που ξεχώρισαν στο φετινό πρωτάθλημα της Μπουντεσλίγκα.

Ο Σύριος μέσος της Γκλάντμπαχ, είναι εξαιρετικός στο box-to-box παιχνίδι και προορίζεται για ιδανικός αντικαταστάτης του Ιλκάι Γκουντογκάν.

Επιθετικός: Μάρκο Ρόις
Προηγ. ομάδα: Γκλάντμπαχ (2012)
Κόστος: 14.5 εκατ. λίρες
Συμμετοχές με τη Ντόρτμουντ: 183

Ένα όνομα, ένας παίκτης, μία ομάδα, μία σημαία. Ο Μάρκο Ρόις μπορεί να μετράει μόλις πέντε χρόνια στο σύλλογο της Βεστφαλίας αλλά η φυγή πολλών μεγάλων ονομάτων για τη μισητή Μπάγερν, τον ανήγαγε σε αγαπημένο της εξέδρας.

Ηγέτης, τεχνίτης και εξαιρετικός σε όσες θέσεις έχει κληθεί να αγωνιστεί, ο Μάρκο Ρόις εξελίχθηκε σε έναν από τους μεγαλύτερους σταρ και όχι άδικα- του γερμανικού ποδοσφαίρου από τις πρώτες κιόλας του εμφανίσεις με τη Μπορούσια.

Επιθετικός: Αντρέ Σίρλε
Προηγ. ομάδα: Βόλφσμπουργκ (2016)
Κόστος: 25 εκατ. λίρες
Συμμετοχές με τη Ντόρτμουντ: 25

Από τις πιο ακριβές μεταγραφές που έχει πραγματοποιήσει η Ντόρτμουντ τα τελευταία χρόνια. Και όχι άδικα μιας και ο Σίρλε ήταν και παραμένει ένα από τα πιο δυνατά «χαρτιά» της αγοράς.

Στη Ντόρτμουντ έχει βρει αυτό που έψαχνε -κάτι που δεν έκανε στους «λύκους»- και έχοντας στο πλάι του τους εξαιρετικά ταλαντούχους Ντεμπελέ και Πούλισιτς, το μέλλον διαγράφεται λαμπρό για την ομάδα της Βεστφαλίας.