O Gilbert Arenas ήταν ο παίκτης που έπειτα από κάθε κρίσιμη προσπάθειά του πανηγύριζε προτού η μπάλα καταλήξει στο καλάθι. Ωστόσο, έμεινε στην ιστορία των απανταχού φιλάθλων του αθλήματος για την ανωριμότητά του όταν έβγαλε το όπλο στα αποδυτήρια της ομάδας για να απειλήσει τον συμπαίκτη του, Javaris Crittenton.

Ήταν 24 Δεκεμβρίου του 2009, όταν στην άλλη άκρη του Ατλαντικού συνέβη ένα απίστευτο περιστατικό χωρίς προηγούμενο στα αθλητικά χρονικά. Πρωταγωνιστές, ο 27χρονος τότε σούπερσταρ των Washington Wizards, Gilbert Arenas και ο μόλις 22χρονος συμπαίκτης του, Javaris Crittenton.

Λίγο πριν την προγραμματισμένη προπόνηση των Wizards, οι δύο παίκτες βρέθηκαν στα αποδυτήρια του Verizon Center όπου εκεί άρχισαν να ανταλλάσουν κάποια «γαλλικά» εξαιτίας μιας διαμάχης που προκλήθηκε από ένα μεταξύ τους παιχνίδι στα χαρτιά παραμονές Χριστουγέννων. Η άρνηση του Crittenton να εκπληρώσει το χρέος του στον βετεράνο point guard που εκτιμάτο κοντά στα 1.100 δολάρια ήταν η σπίθα που άναψε τη φωτιά. «Δεν είμαι ο μ***ας σου», φέρεται να είπε ο νεαρός playmaker σύμφωνα με πηγές προσκείμενες των Wizards.

Τότε ήταν που πήραν και οι δύο τα πιστόλια στα χέρια τους και άρχισαν να απειλούν ο ένας τον άλλον. Ο Arenas μάλιστα είχε αφήσει στα αποδυτήρια όχι ένα ούτε δύο αλλά τέσσερα προσωπικά όπλα, χωρίς άδεια. Όπως περιγράφει και ο άλλοτε συμπαίκτης τους, Caron Butler, στο βιβλίο του “Tuff Juice: My Journey from the Streets to the NBA”, κατά την προσγείωση της αποστολής των Wizards από το Phoenix δύο μέρες νωρίτερα, ο Arenas προειδοποίησε τον Crittenton ότι «παίζει με όπλα» με τον δεύτερο να του ανταπαντά πως το ίδιο κάνει και εκείνος.

Κατόπιν ο Butler υπενθύμισε στον Crittenton πως εάν έκανε το μοιραίο λάθος να τραβήξει την σκανδάλη, η καριέρα του και ίσως η ζωή του θα τελείωνε άδοξα. Το ίδιο έπραξε και με τον Arenas τον οποίο κοίταξε επίμονα προκειμένου να μην δράσει απερίσκεπτα. Τα πνεύματα ηρέμησαν, ο Arenas έφυγε από τα αποδυτήρια και ο Crittenton κατέβασε το όπλο.

Ωστόσο ο επίτροπος του NBA, David Stern, τους τιμώρησε παραδειγματικά αποκλείοντάς τους για το υπόλοιπο της σεζόν. Ο Arenas καταδικάστηκε για 2 χρόνια και 30 μέρες αν και εξέτισε την ποινή του σε ένα μήνα ενώ ο Crittenton καταδικάστηκε για 1 χρόνο. Ο Crittenton έκτοτε πήρε μεταγραφή στους Charlotte Bobcats αλλά δεν αγωνίστηκε ξανά στο ΝΒΑ.

Από την άλλη, ο “Agent 0” όπως ήταν το παρατσούκλι του ηγέτη των Wizards, έφυγε το 2010 για τους Orlando Magic και από ‘κει στους Memphis Grizzlies, ένα χρόνο μετά. Συνολικά και στις δύο ομάδες αγωνίστηκε σε 78 ματς. Η λαμπρή του πορεία στο ΝΒΑ είχε ήδη καταστραφεί.