Το Debut.gr αφιερώνει χρόνο σε έναν από τους μεγαλύτερους ηγέτες του ελληνικού μπάσκετ, τον Θοδωρή Παπαλουκά.

Ο τίτλος συνδέεται άμεσα με τον παίκτη που μόλις πρόκειται να παρουσιάσω. Θοδωρής Παπαλουκάς λοιπόν. Ένα όνομα που έχε συνδεθεί με αρκετές επιτυχίες της Εθνικής ομάδας, του Ολυμπιακού αλλά και των μεγάλων ευρωπαϊκών κλαμπ.

Γεννήθηκε στις 8 Μαΐου του 1977. Παρά τα 2 μέτρα του αγωνιζόταν στην θέση 1.Αποτελούσε θα λέγαμε έναν από τους πιο ”έξυπνους” playmaker  της γενιάς του. Αρκετά ικανός στη τελική πάσα καθώς έχει μοιράσει ουκ ολίγες ασίστ κατά τη διάρκεια της καριέρας του,διεισδυτικός ξεγελώντας σχετικά εύκολα τους αντιπάλους του με τη γνωστή προσποίηση για πάσα αλλά και άριστος αμυντικός. Αυτοί ήταν κατά πάσα πιθανότατα οι λόγοι που τράβηξε τα βλέμματα των μεγάλων ομάδων της Ευρώπης.

Ξεκίνησε την καριέρα του σε μικρή ηλικία στην ομάδα του Εθνικού Ελληνορώσων, συνέχισε έπειτα στους Αμπελόκηπους και στην Δάφνη για να παραχωρηθεί το 1999 στον Πανιώνιο. Η καριέρα και το ταλέντο του αρχίζουν να γίνονται γνωστά το 2001 όπου μετακινήθηκε στον Ολυμπιακό. Ωστόσο το μεγάλο βήμα πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι του 2002 όταν αρνήθηκε την πρόταση για μείωση αποδοχών από την ομάδα του Πειραιά και να φύγει με ελευθέρας στην Τσσκα Μόσχας. Το καλοκαίρι του 2008 πραγματοποιήθηκε η επιστροφή στο λιμάνι ενώ το 2011 αποφάσισε να αφήσει οριστικά τον Ολυμπιακό και να δεχτεί την πρόταση της Μακάμπι. Η δύση της καριέρας του συνέβη το 2012 στην Τσσκά Μόσχας. Αξίζει να σημειωθεί ότι έχει αρνηθεί επανειλήμμενα προτάσεις από το nba.

Οι τίτλοι που είχε κατακτήσει τόσο με τις ομάδες στις οποίες αγωνίστηκε όσο και με την εθνική Ελλάδας σαφώς είναι πολλοί. Πιο συγκεκριμένα 3 κύπελλα Ελλάδος, 6 πρωταθλήματα και 3 κύπελλα Ρωσίας, 1 πρωτάθλημα και 1 κύπελλο Ισραήλ, 2 φορές πρωταθλητής Ευρώπης με την Τσσκά καθώς και ένα trible crown αλλά και το εντυπωσιακό στατιστικό της συμμετοχής του σε 8 συνεχόμενα final four. Όσον αφορά τις διακρίσεις του με το εθνόσημο, ο βετεράνος καλαθοσφαιριστής έχει να θυμάται για πολύ καιρό στη ζωή του το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ του 2005 και το αργυρό στο Μουντομπάσκετ του 2006. Δεν μπορούμε να παραλείψουμε το γεγονός πως βρίσκεται στην 3η θέση στην ιστορία της Ευρωλίγκας σε ασίστ αλλά και τον τίτλο του mvp της Ευρωλίγκας το 2006 και πολλοί ακόμη ατομικοί τίτλοι.

Αδιαμφισβήτητα, μεγάλο κεφάλαιο του Ελληνικού μπάσκετ και όχι μόνο. Ο καλύτερος ίσως της γενιάς του όσον αφορά στα παιχνίδια μυαλού. Διάβαζε τον αντίπαλο, ήξερε με κλειστά μάτια που βρίσκεται ο συμπαίχτης  του. Αρεσκόταν στην περίτεχνη πάσα αλλά πάνω από όλα έβαζε την ομάδα πάνω από το ”εγώ”. Όλα αυτά πιστεύω πως είναι αρκετά για να τον κατατάξουν στην ελίτ της Ευρώπης.