O Sadio Mané ολοκλήρωσε τις φετινές αγωνιστικές του υποχρεώσεις με τη Liverpool και το Debut.gr "βάζει" στο «μικροσκόπιό» του το Σενεγαλέζο μεσοεπιθετικό, καταγράφοντας και αξιολογώντας την παρουσία του στην πρώτη του σεζόν στο Anfield.

Από το Sédhiou της Σενεγάλης στο Metz της Γαλλίας και από το μαγευτικό Salzburg της Αυστρίας στο Southampton και νυν στο λιμάνι του Liverpool. Κάπως έτσι (σχηματικά και αδρομερώς) θα μπορούσε να παρουσιαστεί η μέχρι τώρα ποδοσφαιρική καριέρα του 25χρονου μεσοεπιθετικού, Sadio Mané. Το καλοκαίρι του 2016 ο Σενεγαλέζος winger μεταγράφηκε στην ομάδα του Jürgen Klopp έναντι 34 εκ. δολαρίων έχοντας ως «προϋπηρεσία» δύο «γεμάτες» χρονιές στο αυστριακό πρωτάθλημα (2012-2014) και, κυρίως, δύο εξαιρετικές σεζόν στη Southampton (2014-2016). Ποια είναι, όμως, εκείνα τα χαρακτηριστικά του παιχνιδιού του Mané που αφενός έπεισαν την ομάδα του Merseyside να τον αποκτήσει και αφετέρου αποτυπώθηκαν «στο χορτάρι» τη φετινή σεζόν; Γιατί αποτέλεσε τον παίκτη-κλειδί στη μεσοεπιθετική γραμμή των Reds και πώς «έπαιξε» καταλυτικό ρόλο στην προσώρας πορεία της Liverpool;

Με βάση τα στατιστικά δεδομένα (και σε συγκριτική διάσταση με τους άλλους midfielders, όπως φαίνεται παρακάτω στην εικόνα 1), ο Sadio Mané ήταν από τους καλύτερους παίκτες της Liverpool τη χρονιά 16/17, μια και σημείωσε 13 goals και μοίρασε 5 assists σε 27 εμφανίσεις (μένει να δούμε αν οι Coutinho-Firmino μπορούν να τον ξεπεράσουν στα εναπομείναντα παιχνίδια). Το συμπέρασμα που απορρέει από τους αριθμούς μπορεί να συνοψιστεί ως εξής: επιθετικά παραγωγικός και δημιουργικά ωφέλιμος Mané. Ο Σενεγαλέζος μεσοεπιθετικός συνεισέφερε τα μέγιστα στην προσπάθεια της Liverpool να μπει στην 4άδα (άγνωστο αν θα το καταφέρει) και ήταν εξαιρετικός στον πολύ καλό πρώτο γύρο της ομάδας του (Αύγουστος-Δεκέμβριος 2016). Ενδεικτικό είναι πως σε όσα παιχνίδια αγωνίστηκε φέτος, η Liverpool δεν ηττήθηκε σε κανένα εξ αυτών. Σημειωτέον ότι, πριν από λίγες ημέρες, ψηφίστηκε στην κορυφαία 11άδα της χρονιάς στην Premier League.

EIKONA 1 – Πηγή: Squawka Comparison Matrix

Παρατηρώντας τα φετινά matches του Mané και παραμερίζοντας τα …βαρετά stats, σχηματίζουμε μία πληρέστερη εικόνα για τα συν και τα πλην του 25χρονου άσου, τις αρετές και τις αδυναμίες του:

Από τη μία, ο Mané διακρίνεται – πριν και πάνω απ΄όλα – για την εξαιρετική τεχνική του κατάρτιση και τη φυσική του αντοχή. Είναι ταχύτατος και ντριμπλαδόρος, ευέλικτος και ακούραστος, δυνατός και δημιουργικός, μπορεί εύκολα να δημιουργήσει ρήγματα στα άκρα της αντίπαλης άμυνας, είναι ικανότατος στο «ένας εναντίον ενός» και ξέρει να «πατά περιοχή». Το παιχνίδι του χαρακτηρίζεται από το στοιχείο του απρόβλεπτου, καθώς μία φαντεζί του κίνηση είναι ικανή να αλλάξει την εξέλιξη ή/και το ρου του αγώνα. Ικανός να αγωνιστεί τόσο στις δύο μεσοεπιθετικές πλευρές όσο και πίσω από τον επιθετικό, ο Μané δεν είναι ο παίκτης που θα «φοβηθεί» να πάει στην ατομική προσπάθεια, ενώ, παράλληλα, αρέσκεται να συγκλίνει προς τον άξονα, διανοίγοντας χώρους για τους υπόλοιπους συμπαίκτες του. Συμπληρωματικά, πρόκειται για εξτρέμ με πολύ καλή τελική προσπάθεια (εξού και ο αριθμός των goals του καθ΄όλη τη διάρκεια της καριέρας του) που δύσκολα χάνει την μπάλα και που προσδίδει ποιότητα (θέαμα και ουσία) στην ομάδα που αγωνίζεται. Εν ολίγοις, στην «καλή του μέρα» μπορεί να «σμπαραλιάσει» οποιαδήποτε άμυνα.

Από την άλλη, ο 25χρονος Σενεγαλέζος παρουσιάζει και ορισμένα «τρωτά σημεία» στο παιχνίδι του (όπως και κάθε ποδοσφαιριστής φυσικά). Συγκεκριμένα, αν και είναι «τρεχαλατζής» μες στο γήπεδο, δε φημίζεται για τη βοήθειά του στην αμυντική λειτουργία (στοιχείο απαραίτητο στο ολοκληρωτικό style παιχνιδιού που επιθυμεί ο Klopp). Όπως φαίνεται στην εικόνα 2, η αμυντική του συνεισφορά είναι σαφώς μικρότερη από εκείνη των αντίστοιχων μεσοεπιθετικών της ομάδας, χωρίς, βέβαια, αυτό να σημαίνει ότι δεν προσπάθησε ενίοτε να φανεί συνεπής. Πέραν τούτου, χρειάζεται να βελτιώσει – περισσότερο – την τελική του πάσα και σέντρα, ώστε να γίνει ένας ολοκληρωμένος παίκτης, και να δείξει μεγαλύτερη σταθερότητα στα μεγάλα και δύσκολα ντέρμπι της κατηγορίας (με Chelsea, Manchester Utd, Arsenal, κ.λπ.), κατά τη γνώμη μου.

EIKONA 2 – Πηγή: Squawka Comparison Matrix

Συμπερασματικά, σε μία πάντοτε απαιτητική και ακόμη πιο ανταγωνιστική Premier League, ο Μané απέδειξε ότι μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του εκάστοτε αγώνα. Η μεταγραφή του αποδείχθηκε, αναμφίβολα, value for money για την ομάδα του Klopp και αυτό που σίγουρα θα περιμένουν οι ιθύνοντες και οι φίλαθλοι της Liverpool είναι έναν ακόμη πιο βελτιωμένο Mané την επόμενη σεζόν (όποιοι κι αν είναι οι τιθέμενοι στόχοι αυτής) που θα δικαιώσει ακόμη περισσότερο τις προσδοκίες τους.

Η φετινή πορεία του Sadio Mane με τη φανέλα της Liverpool – Πηγή: WhoScored

  • 5 + 1 κορυφαίες στιγμές του Mané φέτος (2016/2017):
  1. Η απίθανη κούρσα και το εκπληκτικό goal του με την Arsenal στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος (14/8/2016) – οπωσδήποτε ένα εκ των καλύτερων της σεζόν,
  2. Το σεμιναριακό «ένα δύο» με τον Winjaldum στο ματς με τη Middlesbrough που οδήγησε στο goal του Origi (14/12/2016)
  3. Το νικητήριο goal του απέναντι στην Everton στις καθυστερήσεις του παιχνιδιού (19/12/2016),
  4. Η εξαιρετική-ολοκληρωτική του εμφάνιση απέναντι στην Tottenham (11/2/2017),
  5. Το πολύ όμορφο (και τελευταίο φετινό) goal του απέναντι στην Everton (1/4/2017), μια και τραυματίστηκε, με αποτέλεσμα να τεθεί νοκ-άουτ για τη συνέχεια,
  6. Και, γενικά, οι πολύ όμορφες εμπνεύσεις και κούρσες του σε όλα τα παιχνίδια (βλ. δεύτερο video).
  • Παρακολουθήστε, επιπλέον, ορισμένα από τα καλύτερα highlights του Sadio Mané με τη φανέλα των Reds:

https://www.youtube.com/watch?v=9gcT9Z6jCSM