To Debut.gr θυμάται μία από τις πιο όμορφες στιγμές του Παγκοσμίου Κυπέλλου που μας χάρισε ποιος άλλος; Ο Ροναλντίνιο!

Πέρασαν σχεδόν 15 χρόνια από μία κλασσική στιγμή του Mundial που έμεινε χαραγμένη στην ιστορία του ποδοσφαίρου και στις μνήμες των διαχρονικά απογοητευμένων οπαδών των “λιονταριών”.

Εθνική Βραζιλίας  και εθνική Αγγλίας αναμετρήθηκαν στα προημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2002 με τους περισσότερους να προβλέπουν ότι ο νικητής του συγκεκριμένου ζευγαριού θα έφτανε μέχρι το τέλος της διαδρομής. Εξάλλου, για τους Άγγλους εκείνη η ομάδα ήταν μία από τις ποιοτικότερες στην ιστορία τους συμπεριλαμβάνοντας παίκτες της κλάσης του Μπέκαμ, του Σκόουλς, του Φέρντιναντ, του Όουεν και του Κάμπελ. Από την άλλη πλευρά, η χρυσή γενιά των τεσσάρων R της “σελεσάο” (Ρομπέρτο Κάρλος, Ροναλντίνιο, Ριβάλντο, Ρονάλντο) ήταν πολλά υποσχόμενη και φιλόδοξη επιθυμώντας να επανορθώσει για το χαμένο τελικό του Μουντιάλ του 1998.

Τα «λιοντάρια» προηγήθηκαν στο σκορ μετά από ένα λάθος του Λούσιο το οποίο δεν άφησε ανεκμετάλλευτο ο Μάικλ Όουεν, ο οποίος εκείνη την εποχή βρισκόταν στα ντουζένια του. Η «σελεσάο» απάντησε στις καθυστερήσεις του πρώτου ημιχρόνου με τον φορμαρισμένο Ριβάλντο να πλασάρει ιδανικά τον Σίμαν εκεί που κανείς τερματοφύλακας δεν μπορεί να αντιδράσει.

Αυτό το τέρμα άλλαξε αντιστρόφως ανάλογα το μομέντουμ του αγώνα και παρά τις συστάσεις του τεχνικού των “λιονταριών” προς τους παίκτες του να κρατήσουν τη μπάλα στο δεύτερο ημίχρονο, αυτοί απώλεσαν την κατοχή της μπάλας διατηρώντας μία παθητική στάση στον αγωνιστικό χώρο.

Το αναπόφευκτο πραγματοποιήθηκε στο 50ο λεπτό χάρη σε μία στιγμή μαγείας που πρόσφερε ο νεαρός τότε παίκτης της Παρί Σεν Ζερμέν, Ροναλντίνιο. Ο Βραζιλιάνος σούπερ σταρ ανέλαβε την εκτέλεση ενός φάουλ στα 30 μέτρα απόσταση από το τέρμα και από πλάγια θέση αντικρίζοντας τον Σίμαν εκτός εστίας αποφάσισε να τον κρεμάσει με ένα απευθείας χτύπημα.

Όλα εξελίχτηκαν ιδανικά για τον Βραζιλιάνο μάγο και ο Σίμαν δέχτηκε ένα γκολ που πολύ πιθανό είναι να του προκαλεί ακόμα και σήμερα εφιάλτες. Η κριτική που δέχτηκε ο Άγγλος γκολκίπερ από τα πάντα σκληρά εγχώρια μέσα μαζικής ενημέρωσης εκείνη την περίοδο τον αποκαρδίωσε με τον ίδιο να είναι απαρηγόρητος στα αποδυτήρια της ομάδας μετά τη λήξη της αναμέτρησης.

Ο Ρίο Φέρντιναντ, μάλιστα, ρώτησε τον πρώην ποδοσφαιριστή της Παρί αν εσκεμμένα πέτυχε αυτό το τέρμα με τον 22χρονο τότε σούπερ σταρ να περιορίζεται σε ένα ανασήκωμα των ώμων του και ένα πλατύ χαμόγελο που θεωρήθηκε από πολλούς ενδεικτικό της “ενοχής” του.

Άπαντες, φυσικά, αναρωτήθηκαν το βαθμό πρόθεσης εκτέλεσης ενός τέτοιου χτυπήματος από τον Ροναλντίνιο με τον ίδιο να είναι αφοπλιστικά ειλικρινής σε μετέπειτα δηλώσεις του: “Όταν χτύπησα τη μπάλα ήθελα να σουτάρω προς την εστία αλλά ίσως όχι ακριβώς εκεί που κατέληξε τελικά. Το σουτ μου κατευθύνθηκε προς την εστία και ίσως ήμουν λίγο τυχερός. Κάθε φορά που παρακολουθώ τηλεόραση και αντικρίζω τον Σιμάν μου θυμίζει αυτή τη στιγμή. Είναι από αυτές που θα θυμάμαι για πολύ καιρό. Ήταν ένας σκληρός τρόπος για να αποκλειστεί η Αγγλία από το Μουντιάλ αλλά νομίζω αποδείξαμε ότι ήμασταν η καλύτερη ομάδα. Ήμουν πολύ στεναχωρημένος όταν είδα το Σίμαν να κλαίει μετά το τέλος του παιχνιδιού. Πάντα τον θαύμαζα και νομίζω ότι δεν υπήρχε τίποτα που θα μπορούσε να κάνει για να αποτρέψει το συγκεκριμένο γκολ”.

Με αυτόν τον τρόπο ολοκληρώθηκε η ανατροπή της Βραζιλίας, η οποία συνέχισε ακάθεκτη την πορείας της στη διοργάνωση εξασφαλίζοντας το εισιτήριο της για τον τελικό του θεσμού χάρη στο μοναδικό γκολ του Ρονάλντο που έκρινε την ημιτελική αναμέτρηση με αντίπαλο την Τουρκία. Στον μεγάλο τελικό η Γερμανία θέλησε να αμφισβητήσει την ανωτερότητα της “σελεσάο” αλλά μάταια, καθώς η διαφορά ποιότητας των δύο ομάδων ήταν οφθαλμοφανής ενώ το κίνητρο του “πεινασμένου” για απαντήσεις Ρονάλντο ήταν τεράστιο. Έτσι, ο τότε άσος της Ίντερ με δύο προσωπικά του τέρματα διαμόρφωσε το τελικό 2-0 χαρίζοντας στο αντιπροσωπευτικό του συγκρότημα το πέμπτο και τελευταίο μέχρι σήμερα Παγκόσμιο Κύπελλο στην ιστορία του.