To Debut.gr αφιερώνει λίγο χρόνο στον Ναμπί Κεϊτά της Λειψίας που αποτέλεσε μία από τις ευχάριστες εκπλήξεις της φετινής Μπουντεσλίγκα.

Η Λειψία μπορεί να μην διατηρήθηκε στην κορυφή της βαθμολογίας της Μπουντεσλίγκα, με τη Μπάγερν Μονάχου να δείχνει στην πορεία τα δόντια της και να την πετάει εκτός πρώτης θέσης, αλλά αναμφίβολα αποτέλεσε μία εκ των εκπλήξεων του πρωταθλήματος της Γερμανίας, με σύσσωμη την ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική κοινότητα να υποκλίνεται στην τίμια προσπάθειά της.

Ένας από τους αστέρες της Λειψίας και μία από τις ευχάριστες εκπλήξεις της φετινής Μπουντεσλίγκα, ήταν και ο Ναμπί Κεϊτά, ο οποίος με την απόδοσή του στο μεγαλύτερο μέρος των αγωνιστικών υποχρεώσεων της ομάδας του, κατάφερε να τη βοηθήσει να σταθεί στα πόδια της και να κοιτάξει στα ίσια την πανίσχυρη Μπάγερν Μονάχου αλλά και τα άλλα μεγαθήρια που ακούνε στο όνομα Ντόρτμουντ, Γκλάντμπαχ, Λεβερκούζεν κ.α.

Who is who 

Μόλις στα 22 του κατάφερε να τραβήξει τα φώτα της δημοσιότητας πάνω του. Γεννημένος στη Γουινέα, που δεν τη λες και ποδοσφαιρομάνα, ο Κεϊτά δεν θα έλεγε κανείς πως είχε τα εχέγγυα για να γίνει αυτός που έγινε. Αντιθέτως, πάλεψε, μόχθησε και απέδειξε μετά από σειρά ετών την αξία του με αποκορύφωμα την φετινή σεζόν, όταν και φορώντας τη φανέλα της Λειψία κατόρθωσε να κάνει το όνομά του να πρωταγωνιστεί στα μπλοκάκια των μάνατζερ των ευρωπαϊκών ομάδων.

Το ξεκίνημα

Ο Ναμπί Κεϊτά ταξίδεψε στην Γαλλία ως έφηβος, προκειμένου να πραγματοποιήσει το όνειρό του και να παίξει ποδόσφαιρο, όμως, αρχικά δυσκολεύθηκε πολύ να βρει ομάδα. Πέρασε χωρίς επιτυχία δοκιμαστικά σε Λε Μαν και Λοριάν, κατάφερε να βρει μία θέση στην Ιστρ, ξεχωρίζοντας σε ένα τουρνουά που είχε διοργανώσει ο Μπόμπο Μπαλντέ. Στη συνέχεια πήγε στην Αυστρία και την Ρεντ Μπουλ Ζάλτσμπουργκ όπου έκανε τη διαφορά, με την νεοφώτιστη στη Μπουντεσλίγκα και επίσης ομάδα της Ρεντ Μπουλ, Λειψία, να τον κάνει δικό της.

«Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που ο Κεϊτά, παρά το ενδιαφέρον πολλών ευρωπαϊκών συλλόγων, αποφάσισε να κάνει το επόμενο βήμα στην καριέρα του στην Λειψία. Ταιριάζει απόλυτα στη νεανική μας ομάδα με τον δυναμισμό του, την εκπληκτική τεχνική του και τον χαρακτήρα του», είχε πει ο Ράνγκνικ μετά την ολοκλήρωση της μεταγραφής το περασμένο καλοκαίρι. «Θέλω να γίνω ο καλύτερος Αφρικανός παίκτης», τόνισε ο Κεϊτά, που αποκάλυψε ότι είδωλό του είναι ο Γιάγια Τουρέ. «Είναι δυνατός, δουλεύει σκληρά και κατάφερε να φτάσει μέχρι την κορυφή».

Αποτέλεσμα εικόνας για naby keita

Ξεχώρισε με το… καλημέρα

Στο ξεκίνημα της σεζόν έμοιαζε ο τεχνικός της Λειψίας Χάζενχουτλ να θέλει να βάζει σιγά-σιγά τον Κεϊτά στον κόσμο και στον ρυθμό της Bundesliga. Όμως ο 21χρονος ήταν τόσο εντυπωσιακός, που γρήγορα βρέθηκε να κάνει τη διαφορά στους πρωτοπόρους.

Από την άλλη, δεν θα έπρεπε να προκαλεί και τέτοια έκπληξη, καθώς τα δύο τελευταία χρόνια έπαιζε στην Ζάλτσμπουργκ και η μεταγραφή του κόστισε 11 εκατ. ευρώ. Ο τεχνικός διευθυντής, Ραλφ Ράνγκνικ, άλλωστε ήξερε τι έπαιρνε, καθώς εκείνος ήταν που τον επέλεξε και για την πρώην του ομάδα. Μέχρι τώρα ο Κεϊτά έχει κάνει έντεκα εμφανίσεις στην Μπουντεσλίγκα και έχει πετύχει τέσσερα γκολ, μοιράζοντας και μια ασίστ, κάνοντας το όνομά του γνωστό σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Σχετική εικόνα

Ο 21χρονος μέσος βρίσκεται στο σωστό δρόμο για να γίνει ένας από τους πληρέστερους στην Ευρώπη. Αμυντικά είναι εξαιρετικός, όμως στην επίθεση είναι εκεί που έχει εντυπωσιάσει περισσότερο. Δεν κάνει το λάθος, τρέχει ασταμάτητα, πιέζει, μαρκάρει, σκοράρει με κάθε τρόπο. Η κάθετη πάσα του είναι ίσως εκείνη που τον ξεχωρίζει.

Με όλα τα θετικά, έρχονται και τα αρνητικά. Ένα από αυτά είναι το ύψος του, κάτι που του κάνει δύσκολη τη ζωή απέναντι σε ομάδες, που παίζουν με μακρινές μπαλιές. Επίσης, η απειρία του φαίνεται και από το γεγονός ότι πολλές φορές προωθείται και… ξεχνιέται μπροστά, με αποτέλεσμα να δημιουργείται κενό στη μεσαία γραμμή.

Το τώρα και το…  μετά

Ήδη τον αποκαλούν «Αφρικανό Ντέκο» και βρίσκεται στη λίστα πολλών ομάδων, μεταξύ των οποίων είναι οι Άρσεναλ, Σίτι και Λίβερπουλ. «Δεν ήθελα να βρεθώ αμέσως σε ομάδα επιπέδου Τσάμπιονς Λιγκ, λέει ο ίδιος. «Είναι πολύ νωρίς για κάτι τέτοιο. Θα πρέπει να αποδείξω τι αξίζω πρώτα».

Αν συνεχίσει με τον ίδιο ρυθμό, δεν θα περάσει και πολύς καιρός, πριν μία ομάδα τέτοιου επιπέδου του χτυπήσει την πόρτα. Ο πρώτος του στόχος, πάντως, είναι να βοηθήσει την Λειψία να γίνει ο πιο… ανέλπιστος πρωταθλητής στην Γερμανία μετά την Καϊζερσλάουτερν το 1998.