Η αναμέτρηση ανάμεσα στη Μπάγερν Μονάχου και της Ρεάλ Μαδρίτης μας βοήθησε να επιβεβαιώσουμε κάποιες απόψεις που είχαμε σχηματίσει για τις δύο ομάδες τη φετινή σεζόν.

H χθεσινή επικράτηση της Ρεάλ Μαδρίτης επί της Μπάγερν Μονάχου στην “Αλλιανζ Αρένα” με 2-1 στο πλαίσιο του πρώτου σκέλους της προημιτελικής φάσης του Τσάμπιονς Λιγκ παρέχει ένα σημαντικό προβάδισμα πρόκρισης στη “βασίλισσα”, η οποία αν ήταν πιο προσεκτική θα μπορούσε να βρίσκεται ήδη στα ημιτελικά της διοργάνωσης περιμένοντας τον επόμενο αντίπαλό της. Ωστόσο, σίγουρα η νίκη και ο τρόπος με τον οποίο εξελίχθηκε το πρώτο ημίχρονο με το χαμένο πέναλτι του Βιντάλ πρέπει να αφήνει άκρως ικανοποιημένο τον Ζινεντίν Ζιντάν, ο οποίος για μία ακόμη αναμέτρηση παρέταξε την ομάδα του παίρνοντας ελάχιστα ρίσκα και μεριμνώντας πρώτα από όλα για τη διαφύλαξη των μετόπισθεν με τη χρήση της “σκούπας” ονόματι Κασεμίρο.

Από την άλλη πλευρά, ο Κάρλο Αντσελότι πρέπει να τα έχει βάλει με την τύχη του μετά την ανόητη αποβολή του Χάβι Μαρτίνεζ, η οποία άφησε με 10 παίκτες την ομάδα του και ουσιαστικά υπήρξε καταλυτική για τη διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος. Παράλληλα, πρέπει να είναι έντονα απογοητευμένος από τις αλλαγές του (Ντούγκλας Κόστα, Κίνγκσλεϊ Κομάν), οι οποίες έκαναν αισθητή την παρουσία τους στον αγωνιστικό χώρο μόνο κατά την είσοδό τους σε αυτόν.

Ας επιχειρήσουμε, όμως, να αναδείξουμε συνοπτικά 5 συμπεράσματα που είτε εξάγαμε είτε επιβεβαιώσαμε μετά την πρώτη χρονικά συνάντηση κορυφής ανάμεσα στους “βαυαρούς” και τους “μερένχες”.

  • Ισορροπία τρόμου:

Από το πρώτο λεπτό του αγώνα φάνηκε η διάθεση των δύο ομάδων να μην πάρουν αλόγιστα ρίσκα τα οποία θα θέσουν σε κίνδυνο το παθητικό τους αναγνωρίζοντας τη επιθετική δυναμική του αντιπάλου. Έτσι, στο πρώτο 45λεπτο αν και οι “βαυαροί” είχαν μία μικρή υπεροχή κατοχής της μπάλας που έφτανε το 56% απείλησαν 7 φορές, δηλαδή όσες και οι αντίπαλοί τους. Παράλληλα, τόσο η Μπάγερν όσο και η Ρεάλ ασκούσαν μία συντηρητική πίεση ψηλά κατά διαστήματα προσπαθώντας να θέσουν προβλήματα στην ανάπτυξη του αντιπάλου. Ωστόσο, η αλληλοεξουδετέρωση των δύο ομάδων προϊόν και της επιβλητικής παρουσίας των Κασεμίρο και Βιντάλ εκατέρωθεν έδειχνε ότι γκολ θα σημειωνόταν δύσκολα στο ανοιχτό παιχνίδι.

Έτσι, η Μπάγερν Μονάχου χρειάστηκε μία στημένη φάση για να ανοίξει το σκορ με την καρφωτή κεφαλιά του Βιντάλ, ο οποίος θα μπορούσε να αναδειχθεί σε ήρωας του αγώνα για τους γηπεδούχους πιστοποιώντας την εξαιρετική του απόδοση αν ευστοχούσε στο χτύπημα πέναλτι που ανέλαβε στο 46ο λεπτό. Ωστόσο, η απογοητευτική του εκτέλεση όπλισε τους παίκτες της Ρεάλ με την κατάλληλη αυτοπεποίθηση για να επιστρέψουν αποφασισμένοι για την ανατροπή στην επανάληψη.

  •  Χάβι α-Μαρτίνεθ από το Θεό:

Όταν αγωνίζεσαι στο κορυφαίο διασυλλογικό επίπεδο κόντρα στην κάτοχο του τροπαίου είναι κάτι παραπάνω από ζωτικής σημασίας να μην υστερείς αριθμητικά στον αγωνιστικό χώρο. Ο στόπερ των “βαυαρών”, Χάβι Μαρτίνεθ, αν και πραγματοποιούσε μία αψεγάδιαστη εμφάνιση μέχρι το 61ο λεπτό, κατάφερε να γκρεμίσει ό,τι είχε χτίσει πραγματοποιώντας ένα αχρείαστο κλάδεμα στη μεσαία γραμμή πάνω στον  Κριστιάνο Ρονάλντο. Αν και κατά τη γνώμη μου η δεύτερη κίτρινη κάρτα ίσως να ήταν υπερβολική σύμφωνα με το πνεύμα του κανονισμού είναι γεγονός ότι η ευθύνη για την ήττα βαραίνει πολύ τα πόδια του Βάσκου αμυντικού.

H αριθμητική υπεροχή των “μερένχες” ανάγκασε μία φύσει επιθετική ομάδα να προσπαθεί να δαμάσει τις επιθετικές ορμές της επιχειρώντας να ανακόψει τις κατά κύματα επιθέσεις της Ρεάλ, οι οποία πια έβρισκε πολλούς κενούς διαδρόμους. Παράλληλα, οι “βαυαροί” αδυνατούσαν να κρατήσουν τη μπάλα στα πόδια τους με αποτέλεσμα να βρίσκονται συνεχώς σε θέση άμυνας, μία κατάσταση πρωτόγνωρη για τους ίδιους.

  • Είναι αδίστακτος killer πια:

Έχουν περάσει προ πολλού οι μέρες που οι ουδέτεροι ποδοσφαιρόφιλοι άνοιγαν την τηλεόραση τους προκειμένου να αντικρίσουν τον Κριστιάνο Ρονάλντο να αγωνίζεται στην γραμμή και με τα stepover του και την έκρηξη του να μοιράζει σακούλες στα αντίπαλα μπακ. Ο Πορτογάλος σούπερ σταρ, προϊόν και της ηλικίας του οδηγείται όλο και περισσότερο μέσα στην περιοχή προκειμένου με μία επαφή να αφήσει το στίγμα του στην αναμέτρηση.

Η εκτελεστική του ικανότητα μέσα στο κουτί επιβεβαιώθηκε για μία ακόμη φορά κόντρα στην Μπάγερν Μονάχου, όπου κατάφερε σε ένα παιχνίδι που ακούμπησε ελάχιστες φορές τη μπάλα να σκοράρει με δύο αγγίγματα ισάριθμα γκολ. Έτσι, ο 32χρονος άσος που είχε να σκοράρει στη κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση από τον περσινό Σεπτέμβριο έφτασε τα 4 τέρματα στο φετινό Τσάμπιονς Λιγκ και τα 100 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις της UEFA με τη φανέλα της Ρεάλ Μαδρίτης και της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ μετά από 143 συμμετοχές.

  • Τα κορυφαία γάντια στον κόσμο:

O Εμάνουελ Νόιερ στους περισσότερους αγώνες της Μπάγερν Μονάχου συμμετέχει μόνο στο παιχνίδι ανάπτυξης της ομάδας του, διότι είναι τέτοια η ανωτερότητα των “βαυαρών” που σπάνια χρειάζεται να επέμβει για να αποσοβήσει κάποιο προσπάθεια του αντιπάλου. Η χθεσινή μέρα (12/4), όμως δεν άνηκε στις συνηθισμένες, αφού η αποβολή του Μαρτίνεθ έφερε τους μεσοεπιθετικούς της Ρεάλ στην περιοχή του σε πολλές περιπτώσεις.

Ένας από τους λόγους που η Μπάγερν Μονάχου μπορεί να ισχυρίζεται ακόμα ότι βρίσκεται στο κόλπο της πρόκρισης είναι η καθοριστική παρουσία του Γερμανού γκολκίπερ στην αναμέτρηση, ο οποίος σταμάτησε στις 10 επεμβάσεις εκ των οποίων οι 4 ήταν παγκόσμιας κλάσης, αφού βασίστηκαν στα ρεφλέξ του και στον γρήγορο διάβασμα της κατάληξης της τελικής προσπάθειας των αντίπαλων επιθετικών.

  • Λεβαντόφσκι δε γίνεσαι, γεννιέσαι:

Η απουσία του Ρόμπερτ Λεβαντόφκσι από την κορυφή της επίθεσης της Μπάγερν Μονάχου λόγω ενός τραυματισμού που αποκόμισε στον αγώνα με αντίπαλο την Ντόρτμουντ ήταν κάτι παραπάνω από αισθητή το χθεσινό βράδυ. Όσο φιλότιμος και αν είναι ο Τόμας Μίλερ ακόμα και στα καλύτερα του δε θα μπορούσε να δημιουργήσει από μόνος του μίαν ευκαιρία για τον εαυτό του.

Έτσι, ο Νάτσο έκανε μία χαψιά τον Γερμανό στράικερ, ο οποίος πραγματοποίησε 19 πάσες, κέρδισε 2 φάουλ και υποδείχθηκε 2 φορές σε θέση οφσάιντ. Το κυριότερο πρόβλημα όμως, ήταν ότι οι αμυντικοί της “βασίλισσας” δεν τον ένιωσαν και δε τον φοβήθηκαν όπως θα συνέβαινε με τον Πολωνό στράικερ, ο οποίος μόνο με τη σωματοδομή του θα σε έβαζε σε σκέψεις προτού επιχειρήσεις να αμυνθείς δυνατά πάνω του.

Συνοψίζοντας η τιτανομαχία ανάμεσα στις καλύτερες ομάδες του πλανήτη κρίθηκε σε τεράστιο βαθμό από μία απερισκεψία ενός εκ των πιο έμπειρων ποδοσφαιριστών των “βαυαρών”. Ωστόσο, η αδυναμία της Ρεάλ να εκμεταλλευτεί σε απόλυτο βαθμό την υπεραριθμία της αφήνοντας ακόμη ανοιχτό το ενδεχόμενο της πρόκρισης πρέπει να προβληματίζει τον Ζινεντίν Ζιντάν, ο οποίος αντίκρισε πολλές επιθέσεις της ομάδας του στο δεύτερο ημίχρονο να καταστρέφονται από αβίαστα λάθη των ποδοσφαιριστών του. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η Μπάγερν Μονάχου έχει ένα βουνό να διανύσει προκειμένου να αποκλείσει τη “βασίλισσα” σε μία από τις πιο δύσκολες έδρες στην Ευρώπη.