Το Debut.gr «γυρίζει το χρόνο πίσω» και «θυμάται» μία από τις …ξεχασμένες, σήμερα, ποδοσφαιρικές ομάδες που, πριν κάποια χρόνια, αγωνιζόταν στην Α΄ Εθνική: τη Χαλκηδόνα.

Η ίδρυση, το ξεκίνημα και η πρώτη συγχώνευση

Ο Α.Ο. Χαλκηδών ιδρύθηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1920 από πρόσφυγες που εγκαταστάθηκαν στην ομώνυμη συνοικία της Νίκαιας στον Πειραιά. Αρχικά, επρόκειτο για ανεπίσημο σωματείο, αλλά το 1930 αναγνωρίστηκε επίσημα. Από τη σεζόν 1947-48 εντάχθηκε στο πρωτάθλημα Γ΄ κατηγορίας της Ε.Π.Σ.Π., με την επωνυμία «Ποδοσφαιρικός & Αθλητικός Όμιλος Νικαίας η “Χαλκηδών”».

Την ίδια περίοδο και στην ίδια συνοικία με τη Χαλκηδόνα είχε ιδρυθεί (εξίσου από πρόσφυγες) ένας ακόμη ποδοσφαιρικός σύλλογος: η “Νήαρ Ήστ Νίκαιας”. Αγωνιζόταν κι εκείνη στην Γ΄ κατηγορία της Ε.Π.Σ. Πειραιά (από το 1952), όμως το 1957 τα δεινά οικονομικά προβλήματα την υποχρέωσαν να «απορροφηθεί» από τη Χαλκηδόνα, οπότε και μετονομάστηκε σε “Ένωση Χαλκηδόνος Νήαρ Ήστ”.

Η πορεία στα 60s

Η “Α.Ε. Χαλκηδών Νήαρ Ήστ” αναφέρεται για πρώτη φορά το 1958. Τότε είχε φτάσει στη Β΄ κατηγορία. Σταδιακά, ανέβηκε στην Α΄ κατηγορία τις επόμενες σεζόν, όμως η μοναδική χρονιά που ξέφυγε από το τοπικό πρωτάθλημα ήταν τη σεζόν 1960-61, όταν βρέθηκε στη Β΄ Εθνική, στον Όμιλο Πειραιώς, ως τρίτη του πρωταθλήματος ΕΠΣΠ, χωρίς να καταφέρει κάτι ιδιαίτερο, τερματίζοντας 8η (προτελευταία). Τα επόμενα χρόνια συνέχισε να αγωνίζεται στην Ε.Π.Σ.Π.. Το 1967 η δικτατορία επέβαλε σε όλες τις “Αθλητικές Ενώσεις” να γίνουν “Αθλητικοί Όμιλοι”, οπότε και η Χαλκηδόνα μετεβλήθη σε “ΑΟ Χαλκηδόνος Νήαρ Ηστ”.

Η «περίοδος Σπανού» από τα 90s κι έκτοτε

Περί τα μέσα της δεκαετίας του ’90, ο επιχειρηματίας Γιώργος Σπανός ανέλαβε τα ηνία της Χαλκηδόνας, σηματοδοτώντας ένα νέο κύκλο για την ομάδα της Νίκαιας. Έχοντας, συγκεκριμένα, στο «τιμόνι» το Σπανό και πραγματοποιώντας εξαιρετική και σταθερή πορεία, η Χαλκηδόνα κατόρθωσε να «ανεβεί» από τα «αλώνια» των πρωταθλημάτων Πειραιά στα «σαλόνια» των υψηλότερων κατηγοριών μέσα σε 6 χρόνια. Το αποκορύφωμα ήταν η σεζόν 2002-2003, όταν και εξασφάλισε την άνοδο στην Α’ κατηγορία, κατακτώντας το πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής. Στα δύο χρόνια παρουσίας στην Α’ Εθνική, η Χαλκηδόνα πραγματοποίησε μία ιδιαίτερα αξιόλογη πορεία, κατακτώντας το 2004 την 7η θέση και το 2005 την 8η θέση κι όντας, επομένως, ένας υπολογίσιμος αντίπαλος.

Η κομβική …συγχώνευση με τον Ατρόμητο και η «αλλαγή σελίδας»

Πηγή: Κατώνης, Π., Φτερούγισμα στη δόξα, σ. 16

Παρά τις καλές εμφανίσεις της στη μεγάλη κατηγορία, η ομάδα της Χαλκηδόνας δεν τύγχανε ιδιαίτερης υποστήριξης από το φίλαθλο και οπαδικό κοινό (χαρακτηριστικό είναι ότι στους αγώνες της παρευρισκόταν, ενίοτε, ακόμη και τριψήφιος αριθμός θεατών!). Ο πρόεδρος Σπανός, λοιπόν, αρχίζει το «σαφάρι» αναζήτησης ενός πιο μαζικού ποδοσφαιρικού σωματείου∙ και η μοίρα «έγραφε» πως το σωματείο αυτό θα ήταν ένα: ο Ατρόμητος Αθηνών.

Ειδικότερα, στο τέλος της σεζόν 2004-2005, ο Ατρόμητος, όντας αγωνιστικά και οικονομικά «χρεοκοπημένος» (προτελευταία θέση στη Β’ Εθνική και οικονομική καταβαράθρωση), έρχεται αντιμέτωπος με το φάσμα του υποβιβασμού στη Δ’ Εθνική. Ωστόσο, ο Γιώργος Σπανός έμελλε να γίνει ο άνθρωπος που θα έδινε το «φιλί της ζωής» στην ομάδα του Περιστερίου το Μάιο του 2005. Η Χαλκηδόνα διαλύεται, συγχωνεύεται – κατ΄ουσίαν  «απορροφάται» – από τον Ατρόμητο, με αποτέλεσμα ο τελευταίος να πάρει τη θέση της πρώτης στην Α’ Εθνική (εν ολίγοις: ο Ατρόμητος πήγε «από την κόλαση στον παράδεισο»). Δεν επρόκειτο, όμως, για μία απλή συνένωση, αλλά για μία από τις πιο έξυπνες και αμοιβαίως επωφελείς συμφωνίες-επενδύσεις. Κι αυτό, γιατί ο μεν Ατρόμητος «έβαλε» το όνομα, το έμβλημα και τους φιλάθλους του, η δε Χαλκηδόνα τους ποδοσφαιριστές, τον προπονητή και το κεφάλαιο (σαν θέλει η νύφη κι ο γαμπρός τύφλα νά ‘χει ο πεθερός, δηλαδή). Έτσι, ο Ατρόμητος, παρά το «πάντρεμα» με τη Χαλκηδόνα, κράτησε τα σύμβολα, τα χρώματα και την έδρα του, διατήρησε την υποστήριξη των φιλάθλων και των οπαδών του και ξεκίνησε μία νέα «εποχή» στην ιστορία του.

Η συνέχεια και το «σήμερα»

Η Π.Α.Ε. Χαλκηδόνα μπορεί να διαλύθηκε, αλλά ο Σπανός φρόντισε να μην την «αφήσει στα κρύα του λουτρού». Συγχώνευσε το ερασιτεχνικό σωματείο με την πειραϊκή ομάδα “Πρωτεύς” που μετονομάστηκε σε “Α.Ε. Χαλκηδόνα-Πρωτέας” και εντάχθηκε στην Α΄ κατηγορία της Ε.Π.Σ.Π.. Μετά τη συνένωσή της με τη Χαλκηδόνα, η ομάδα του Πρωτέα λειτούργησε με επαγγελματικές προδιαγραφές. Τη σεζόν 2006-07 η “Α.Ε. Χαλκηδόνα-Πρωτέας” κατέκτησε τον τίτλο της Ε.Π.Σ. Πειραιά και ανέβηκε στη Δ΄ Εθνική. Όμως, δεν έλαβε μέρος, διότι απορροφήθηκε από τη Δόξα Βύρωνα, στην οποία παραχώρησε τη θέση της. Από το 2010 μέχρι σήμερα, ο Α.Ο. Χαλκηδών αγωνίζεται στις κατηγορίες της Ε.Π.Σ.Π..

 

Οι πληροφορίες του παρόντος κειμένου αντλήθηκαν από:

Πηγή κεντρικής εικόνας: http://www.kingsport.gr/article/22746

Και μερικά video από τη Χαλκηδόνα στα χρόνια της Α’ Εθνικής:

https://www.youtube.com/watch?v=5NbrtCg7J_k