Το Debut.gr θυμάται την εφιαλτική βραδιά που είχε ζήσει η Ρόμα στο «Ολντ Τράφορντ» περίπου δέκα χρόνια πριν, όταν και είχε ηττηθεί με 7-1 από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Μία ολόκληρη δεκαετία συμπληρώθηκε από την ημέρα που η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ντύθηκε… δασκάλα και έδωσε ένα από τα μεγαλύτερα μαθήματα της ιστορίας της στη Ρόμα του Λουτσιάνο Σπαλέτι.

Ήταν 10 Απριλίου του 2007 και οι «κόκκινοι διάβολοι» υποδέχονταν τη Ρόμα για τη φάση των «8» του Τσάμπιονς Λιγκ εκείνης της χρονιάς. Ήταν το δεύτερο παιχνίδι του εν λόγω ζευγαριού, με τον πρώτο αγώνα να έχει βρει νικητές τους «τζιαλορόσι» μέσα στη Ρώμη με 2-1. Ένα σκορ που ήταν σαφώς διαχειρίσιμο από την ομάδα του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον και φυσικά δεν έδινε τη δυνατότητα στους Ρωμαίους να θεωρήσουν δεδομένη την πρόκρισή τους. Εκείνοι όμως το έκαναν. Και το πλήρωσαν.

Η ώρα της αλήθειας

Η ώρα της σέντρας πλησίαζε. Το «Ολντ Τράφορντ» γεμάτο από πιστούς οπαδούς της Γιουνάιτεντ που ήταν σίγουροι για την πρόκριση της ομάδας τους, έτοιμοι να τη στηρίξουν στη μάχη που θα έδινε στον αγωνιστικό χώρο.

Ο Σλοβάκος ρέφερι, Λιούμπος Μίτσελ, έβαλε τη σφυρίχτρα του στο στόμα και έδωσε ζωή στον αγώνα. Ο Φέργκιουσον είχε παρατάξει τη Γιουνάιτεντ με όλα της τα… όπλα στο χορτάρι, αποφασισμένος να τα παίξει όλα για όλα προκειμένου να πάρει το εισιτήριο για τα ημιτελικά του θεσμού. Ένα γκολ χρειαζόταν άλλωστε η ομάδα του για να κάνει αυτό το μεγάλο βήμα για τις τέσσερις καλύτερες ομάδες του Τσάμπιονς Λιγκ.

Ένα γκολ που δεν άργησε να έρθει και μάλιστα νωρίς νωρίς από τα πόδια του Μάικλ Κάρικ που με ένα τρομερό πλασέ εκτός περιοχής νίκησε τον Ντόνι και έκανε μόλις στο 11′ το 1-0 για την ομάδα του. Η Ρόμα που είχε μπει στο χορτάρι έχοντας την άνεση της νίκης του πρώτου αγώνα πιστεύοντας πως η ρεβάνς θα κυλήσει στα ίδια πλαίσια, είχε πλέον δεχτεί το γκολ με το οποίο η Γιουνάιτεντ έπαιρνε την πρόκριση για τους «4». Και η νύχτα μόλις ξεκινούσε.

Πέντε λεπτά αργότερα και ενώ η άμυνα των «τζιαλορόσι» έμοιαζε με ξεκούρδιστη κιθάρα, ο Άλαν Σμιθ βρέθηκε μόνος του απέναντι στον πορτιέρο των φιλοξενούμενων και χωρίς ιδιαίτερο πρόβλημα έκανε το 2-0. Το κακό όμως για τη Ρόμα δεν τελείωσε εκεί και… τρίτωσε στο 19′ όταν ο Γουέιν Ρούνεϊ τελείωσε υποδειγματικά μία αντεπίθεση για σεμινάριο που ξεκίνησε με μία ασύλληπτη κούρσα του Κριστιάνο Ρονάλντο και ολοκληρώθηκε με τη μπαλιά ακριβείας του Ράιαν Γκιγκς.

Πριν καλά καλά συμπληρωθούν είκοσι λεπτά αγώνα, η Γιουνάιτεντ έχει μετατρέψει τη Ρόμα σε σάκο του μποξ. Και όπως αποδείχθηκε επρόκειτο να ξεσπάσει ακόμα περισσότερο πάνω στο… ανυπεράσπιστο κορμί της ομάδας του Σπαλέτι.

Οι ρυθμοί του αγώνα είχαν πέσει και οι φιλοξενούμενοι πίστεψαν προς στιγμήν πως θα πήγαιναν στα αποδυτήρια φορτωμένοι με αυτό το 3-0, ούτως ώστε να ανασυγκροτηθούν και να διεκδικήσουν ό,τι καλύτερο μπορούν στο δεύτερο μέρος. Ο Κριστιάνο Ρονάλντο όμως είχε διαφορετική άποψη. Έχοντας πραγματοποιήσει ήδη από το πρώτο 45λεπτο μία εξαιρετική εμφάνιση με τα τρεξίματα και τις ντρίπλες του να ξεσηκώνουν τους οπαδούς της Γιουνάιτεντ, ο Πορτογάλος αποφάσισε να βάλει και εκείνος το όνομά του στον πίνακα των σκόρερ εις διπλούν μάλιστα, με ένα τέρμα λίγο πριν το σφύριγμα της ανάπαυλας (44′) και τέσσερα λεπτά μετά την επιστροφή των δύο ομάδων από τη φυσούνα (49′).

Με το σκορ πλέον στο 5-0 και τον αγώνα να έχει πάρει πλέον διαδικαστικό χαρακτήρα -αφού χρειαζόταν τέσσερα γκολ για να προκριθεί-, η Ρόμα βγαίνει μπροστά προκειμένου να πετύχει το γκολ της τιμής, σε ένα παιχνίδι που αλλιώς περίμενε να εξελιχθεί και αλλιώς εν τέλει εξελίχθηκε.

Το τεράστιο κενό στην άμυνα των Ρωμαίων, το οποίο υπήρχε από το πρώτο κιόλας λεπτό του αγώνα, δεν θα μπορούσε να περάσει ανεκμετάλλευτο από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η οποία είχε καταστήσει σαφές πως δεν θα έδειχνε κανένα απολύτως έλεος στους Ιταλούς μουσαφιραίους της. Με τη συμπλήρωση, λοιπόν, μίας ώρας αγώνα, η παρέα του Κριστιάνο έφτασε και σε έκτο γκολ διά… ποδός -ξανά- Κάρικ, ο οποίος χρίστηκε για δεύτερη φορά σκόρερ πετυχαίνοντας ένα ακόμα όμορφο γκολ.

Είκοσι λεπτά πριν από τη λήξη και με το σκορ να είναι ιδιαιτέρως ντροπιαστικό για τους Ρωμαίους, η ομάδα του Σπαλέτι έφτασε σε αυτό που επί της ουσίας μπορούσε μόνο να πετύχει στο παιχνίδι. Δηλαδή το γκολ της τιμής. Αυτό ήρθε στο 69ο λεπτό του αγώνα, όταν ο Τότι έβγαλε μία συστημένη μπαλιά για το πόδι του Ντε Ρόσι και εκείνος με αριστουργηματικό τελείωμα μείωσε σε 6-1.

Το τέρμα αυτό όμως του αστέρα της Ρόμα φάνηκε πως εκνεύρισε τους παίκτες του Φέρκιουσον, οι οποίοι παρά το γεγονός ότι είχαν μετατρέψει την πρόκριση σε θρίαμβο, δεν δίστασαν να σκοράρουν και για έβδομα φορά, αυτή τη φορά με δράστη τον Πατρίς Εβρά στο 81′, του οποίου το σουτ δεν κατάφερε να σταματήσει ο Ντόνι, με τη μπάλα να καταλήγει για ακόμα μία φορά στα δίχτυα των «τζιαλορόσι».

Το σκορ δεν άλλαξε μέχρι το σφύριγμα της λήξης και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ πήρε πανηγυρικά το εισιτήριο για τους ημιτελικούς του Τσάμπιονς Λιγκ όπου αντιμετώπισε την μετέπειτα πρωταθλήτρια Ευρώπης, Μίλαν. Εκεί η τύχη της Γιουνάιτεντ είχε… στερέψει αφού στον πρώτο αγώνα του «Ολντ Τράφορντ» πήρε τη νίκη με 3-2 αλλά στον επαναληπτικό ηττήθηκε με κάτω τα χέρια με 3-0 και έμεινε εκτός συνέχειας, σε μία σεζόν που στις τέσσερις κορυφαίες ομάδες του θεσμού υπήρχαν τρεις αγγλικές (Τσέλσι, Λίβερπουλ, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ) και μία ιταλική και κατάφερε εν τέλει να σηκώσει την κούπα με τα μεγάλα αυτιά η τελευταία και μάλιστα μέσα στο «Ολυμπιακό Στάδιο» της Αθήνας.