Το καλύτερο αριστερό μπακ των τελευταίων 20 χρόνων έχει γενέθλια και το Debut.gr λέει τα δικά του "Χρόνια πολλά" στον μεγάλο Ρομπέρτο Κάρλος.

Λίγο έξω από το Σάο Πάολο σε μια μικρή πόλη που ονομάζεται Γράσα, είδε για πρώτη φορά το φως της ημέρας ο Ρομπέρτο Κάρλος Ντα Σίλβα Ρότσα. Ξεκίνησε την ποδοσφαιρική του καριέρα από την Ουνιάο Σάο Πάολο αγωνιζόμενος σαν αριστερός εξτρέμ.

Σε ηλικία 19 ετών και παρά το γεγονός ότι αγωνιζόταν σε μικρή ομάδα, κλήθηκε για πρώτη φορά σε αποστολή της Εθνικής Βραζιλίας. Τον Άγουστο του 1992 δόθηκε δανεικός στην Ατλέτικο Μινέιρο στο τουρ που έκανε η Βραζιλιάνικη ομάδα στην Ευρώπη αγωνιζόμενος για τρία παιχνίδια.

Την επόμενη σεζόν ο Ρομπέρτο Κάρλος είχε κάνει το πρώτο του μεγάλο βήμα με τη μεταγραφή του στην Παλμέιρας. Στους “πράσινους” θα καθιερωθεί σαν αριστερός μπακ κατακτώντας δυο φορές το νταμπλ. Στα τρία χρόνια παραμονής του στην ομάδα έγραψε 78 συμμετοχές και 8 τέρματα.

Το καλοκαίρι του 1995 ο Μπράιαν Ρόμπσον επιθυμεί διακαώς την απόκτηση του από την Μίντλεσμπρο αλλά η μεταγραφή χάλασε την τελευταία στιγμή. Τελικά ο Βραζιλιάνος δεν τα έβαψε μαύρα καθώς λίγο αργότερα έκανε το Ευρωπαϊκό βήμα για την Ίντερ.

Τα πράγματα στο Μιλάνο δεν εξελίχτηκαν όπως τα είχε φανταστεί καθώς ο Ρόι Χόντσον τον χρησιμοποιούσε σαν εξτρέμ καθώς πίστευε ότι δεν μπορεί να προσφέρει σαν αριστερός μπακ. Ο Βραζιλιάνος είχε αντίθετη άποψη και δεν άργησε να έρθει σε κόντρα με τον προπονητή του. Ο πρόεδρος της Ίντερ προσπάθησε να σβήσει τη φωτιά αλλά το γυαλί είχε πια ραγίσει.

Μπορεί η μια χρόνια στην Ιταλία να είχε πολλά προβλήματα αλλά ο Κάρλος αγωνίστηκε σε 34 παιχνίδια και βρήκε το δρόμο προς τα δίχτυα 7 φορές. Η Ρεάλ Μαδρίτης είχε βάλει από καιρό στο μάτι τον διεθνή μπακ και το καλοκαίρι του 1996 έκανε την κίνηση της.

Από την πρώτη κιόλας σεζόν, ο Ρομπέρτο Κάρλος καθιερώθηκε στο αριστερό άκρο της “Βασίλισσας” αλλά και της Εθνικής Βραζιλίας. Εκείνη την περίοδο άρχισε να δείχνει την εκτελεστική δυνατότητα στα φάουλ και πήρε το παρατσούκλι “the bullet man” (σσ ο άνθρωπος σφαίρα).

Στις 11 σεζόν που παρέμεινε στην Ισπανική πρωτεύουσα αγωνίστηκε σε 512 παιχνίδια και πέτυχε 71 γκολ, όσο για τα τρόπαια ; κατέκτησε συνολικά 4 πρωταθλήματα, 3 Τσάμπιονς Λιγκ, δυο διηπειρωτικά,3 Σουπερ Καπ Ισπανίας και ένα Ευρωπαϊκό.

Την ίδια χρονικά περίοδο, ο Βραζιλιάνος γνώρισε τις καλύτερε μέρες του με την Εθνική ομάδα κατακτώντας μεταξύ άλλων,2 Κόπα Αμέρικα και το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2002 αλλά θα μείνει στην ιστορία και για τα πολλά εντυπωσιακά τέρματα που πέτυχε με εκτελέσεις φάουλ.

Όλα τα ωραία κάποτε τελειώνουν και το καλοκαίρι του 2006 ήρθε το τέλος της σχέσης του Κάρλος με τη Ρεάλ Μαδρίτης. Ο 33χρονος, τότε υπέγραψε στην Φενέρμπαχτσε για τα επόμενα 2+1 χρόνια και παρουσιάστηκε μπροστά σε χιλιάδες κόσμου.

Στην Τουρκική ομάδα είχε καλή παρουσία αλλά δεν κατάφερε να κατακτήσει ποτέ το πρωτάθλημα στα τρία χρόνια παρουσία του αλλά έχει να θυμάται δυο Κύπελλα την πρώτη και την τρίτη χρονιά. Τον Δεκεμβρίου του 2009 το συμβόλαιο του έληξε και τότε προτάθηκε για να επιστρέψει στη Ρεάλ Μαδρίτης ακόμα και αν χρειαστεί να παίξει χωρίς αμοιβή αλλά κάτι τέτοιο δεν έγινε ποτέ.

Μετά από 15 χρόνια παρουσίας στα Ευρωπαϊκά γήπεδα ήρθε η ώρα της επιστροφής στην πατρίδα για λογαριασμό της Κορίνθιανς εκεί όπου συνάντησε τον Ρονάλντο με τον οποίο υπήρξαν φίλοι και συμπαίκτες στην Εθνική και τη Ρεάλ Μαδρίτης. Λίγους μήνες μετά ζήτησε να αποχωρίσει για να επιστρέψει στην Ευρώπη για λογαριασμό της Ανζί Μαχάτσκαλα.

Η Ρωσική ομάδα του πρόσφερε συμβόλαιο διάρκειας 2,5 ετών με συνολικές απολαβές που έφτασαν τα 10 εκατ. ευρώ. Ο 38χρονος αγωνίστηκε σαν αμυντικός χαφ και μετά το τέλος της καριέρας του το 2012 παρέμεινε στην ομάδα σαν βοηθός του Γκους Χίντινγκ.

Τα επόμενα χρόνια προσπάθησε να ακολουθήσει καριέρα προπονητή έχοντας σύντομα περάσματα από τις Σιβασπόρ, Ακισάρ και τέλος την Ντέλχι Ντάιναμος της Ινδίας στην οποία ήταν παράλληλα παίκτης και προπονητής.