Ο ποδοσφαιρικός «Scarface» (vid)
Ο Φρανκ Ριμπερί δεν έχει να πει μόνο μία ιστορία με τα πόδια του. Αλλά και με το πρόσωπό του που παραμένει σημαδεμένο ακόμη και τώρα στα 34 του.
Μία από τις πιο χαρακτηριστικές ταινίες της δεκαετίας του ’80 ήταν ο «Σημαδεμένος/ Scarface» με πρωταγωνιστές τον Αλ Πατσίνο και τη Μισέλ Φάιφερ.
Δεν είναι τυχαίο πως αποτελεί μέχρι και σήμερα «παράσημο» στην καριέρα του πολυβραβευμένου ηθοποιού και όχι άδικα εδώ που τα λέμε, αφού δεν μας έβαλε μόνο στο χώρο του εγκλήματος, αλλά μας «φύτεψε» το σκεπτικό των κακών τύπων του υποκόσμου και τι κάνουν, προκειμένου να πετύχουν το σκοπό τους με τα μέσα αυτά να μην είναι πάντα… ειρηνικά προς το περιβάλλον και τους γύρω τους.
Ένας ποδοσφαιρικός… Τόνι Μοντάνα θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι και ο Φρανκ Ριμπερί που γεννήθηκε στις 7 Απριλίου του 1983 με τον Γάλλο παίκτη να έχει φήμη και χρήμα που θα ζήλευε και ο Κουβανός κακοποιός, αλλά ο έμπειρος εξτρέμ κέρδισε το παρατσούκλι της ομώνυμης ταινίας και για τα σημάδια που είχε από μικρός στο πρόσωπό του όταν σε ηλικία δύο ετών ήταν στο αυτοκίνητο που οδηγούσαν οι γονείς του και ενεπλάκη σε ατύχημα και έκτοτε αυτά δεν έφυγαν ποτέ από πάνω του.
Όπως δεν έφυγε από πάνω του και το ταλέντο του στο ποδόσφαιρο και η αγάπη του γι’ αυτό, παρά τις όποιες δυσκολίες και αν βρήκε στο δρόμο του τις ξεπέρασε, όπως και ο Αλ Πατσίνο. Ο Ριμπερί γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Μπουλόν κάνοντας τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα με την τοπική ομάδα που δεν βρισκόταν σε μεγάλη κατηγορία με τον πιτσιρικά Φρανκ να περνάει για τρία χρόνια από τις γνωστές ακαδημίες της Λιλ με τους υπεύθυνους εκεί να μην πιστεύουν στο ταλέντο του και να του δείχνουν τη πόρτα της εξόδου γιατί ήταν «υπερβολικά κοντός».
Ε και; Αυτό ήταν και το «μεγάλο όπλο» του για τη συνέχεια, αφού όντας μικρός στο… μάτι, αλλά μεγάλος στο γήπεδο κατάφερε να κάνει «όνομα» με τη φανέλα της Μπουλόν που τότε βρισκόταν στα… χωράφια και τα αλώνια του γαλλικού ποδοσφαίρου, αλλά έφτασε σύντομα ψηλά πιο γρήγορα και από τη τιμή της κοκαΐνης!
Έτσι, λοιπόν φτάνουμε στη σεζόν 2004- 2005 με τον Ριμπερί να «οργιάζει» με τη Μετς και από εκεί να παίρνει μεταγραφή για τη Γαλατασαράι το Χειμώνα του 2005 με τον Γάλλο να εντυπωσιάζει τους Τούρκους που για χάρη του δημιούργησαν τη λέξη «Φεραριμπερί», αλλά δεν ήταν και λίγες οι φορές που τον αποκάλεσαν «Σημαδεμένο» και αυτός τους χάρισε το Κύπελλο της ίδιας χρονιάς.
Ωστόσο, οι σχέσεις τους κόπηκαν απότομα. Όπως του Τόνι Μοντάνα με τη Ελβίρα Χάνκοκ. Ο Ριμπερί ήταν δανεικός από τη Μετς στη «Γαλατά» με τους ανθρώπους του συλλόγου να δίνουν δύο εκατομμύρια ευρώ για την αγορά του, όμως, λίγο καιρό αργότερα εκείνος τους έκανε γνωστό πως είχε δώσει τα χέρια με τη Μαρσέιγ με την αφορμή πως δεν έπαιρνε τα χρήματα στα χέρια του όταν έπρεπε, ενώ είχε κινηθεί νομικά ζητώντας να τον προστατέψει η ΦΙΦΑ. Οι Τούρκοι έγιναν… Τούρκοι μόλις τα άκουσαν όλα αυτά και κινήθηκαν και αυτοί νομικά προς το CAS, αλλά στο τέλος έχασαν.
Η ζωή στη Μασσαλία ήταν τόσο καλή για τον Ριμπερί όσο για τον Μοντάνα η ζωή στο Μαϊάμι. Ήδη ο Γάλλος είχε περάσει στο επόμενο επίπεδο και ήδη οι προτάσεις για την απόκτησή του έφταναν πολύ σύντομα στα γραφεία της Μαρσέιγ από ομάδες, όπως η Ρεάλ Μαδρίτης, η Μπαρτσελόνα, η Άρσεναλ και η Λίβερπουλ. Ωστόσο, εκείνος θα μαγευτεί από εκείνη της Μπάγερν Μονάχου που το καλοκαίρι του 2007 θα βγάλει από τα ταμεία της για χάρη του 25 εκατομμύρια ευρώ και θα τον κάνει δικό της, αλλά και παράλληλα την πιο ακριβή μεταγραφή στην ιστορία της για τότε.
Από εκεί και πέρα the rest is History (για να το πούμε σε απλά ελληνικά ντε). Ο Ριμπερί θα κατακτήσει τα… πάντα όλα με τους Βαυαρούς στο πέρασμα του χρόνου. Έχουμε και λέμε, λοιπόν. Έξι πρωταθλήματα Γερμανίας, πέντε Κύπελλα Γερμανίας, ένα Τσάμπιονς Λιγκ, ένα Σούπερ Καπ Ευρώπης, ένα Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων και το κοντέρ θα συνεχίσει να… γράφει όσο θα παραμένει στη Μπάγερν Μονάχου με τη γερμανική ομάδα να μην θέλει να τον χάσει ακόμη και τώρα που πάτησε τα πρώτα «άντα» και παρά το γεγονός πως πυκνά- συχνά ταλαιπωρείται από τραυματισμούς.