Το Debut.gr θυμάται τον αδικοχαμένο Χρβόγια Κούστιτς, που κατέληξε στις 3 Απριλίου του 2008, μετά από τραυματισμό που αποκόμισε σε αγώνα της ομάδας του.

Η ώρα πλησίαζε τέσσερις το μεσημέρι. Το ημερολόγιο έγραφε 29 Μαρτίου του 2008 και η Ζαντάρ υποδεχόταν την Τσιμπάλια για την 26η αγωνιστική του πρωταθλήματος Κροατίας. Οι γηπεδούχοι ήταν σε ελαφρώς καλύτερη μοίρα αγωνιστικά, με τις δύο ομάδες να επρόκειτο να κονταροχτυπηθούν για το τρίποντο της νίκης που θα τις απομάκρυνε από τη ζώνη του υποβιβασμού. Η σέντρα του αγώνα πλησίαζε, αλλά κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί το κακό που θα συνέβαινε από τα πρώτα κιόλας λεπτά του παιχνιδιού.

Οι δύο ομάδες πάτησαν χορτάρι, έκαναν τις καθιερωμένες διατάσεις, οι επόπτες έλεγξαν τα δίχτυα των δύο τερμάτων και οι γηπεδούχοι κινούνταν προς τη σέντρα για να ξεκινήσει το παιχνίδι.

Ο ρέφερι της αναμέτρησης βάζει τη σφυρίχτρα στο στόμα και δευτερόλεπτα μετά δίνει ζωή στον αγώνα. Οι δύο αντίπαλες ενδεκάδες ρίχνονται στη «μάχη» και δείχνουν από την αρχή αποφασισμένες να παλέψουν για τη νίκη.

Το μεγάλο κακό

Πριν καλά καλά συμπληρωθεί το πρώτο δεκάλεπτο του αγώνα και ενώ το παιχνίδι κυλούσε σε ισορροπημένους ρυθμούς συνέβη κάτι που δεν περίμενε κανείς.

Σε μία απολύτως ελεγχόμενη και φυσιολογική φάση, ο στράικερ της Ζαντάρ, Χρβόγια Κούστιτς πάλεψε για μία μπαλιά με τον αντίπαλο αμυντικό, προσπάθησε να βάλει το σώμα του αλλά παρασύρθηκε από την κόντρα με το σώμα του παίκτη της Τσιμπάλια και έπεσε με φόρα στον τσιμεντένιο τοίχο της κερκίδας.

Το γήπεδο σώπασε. Συμπαίκτες αλλά και αντίπαλοι του Κούστιτς, σαστισμένοι πλησίασαν αμέσως τον νεαρό επιθετικό των γηπεδούχων, προκειμένου να ελέγξουν αν έχει γυρίσει η γλώσσα του ενώ το ιατρικό επιτελείο της Ζαντάρ έσπευσε στο μέρος του για να του προσφέρει τις πρώτες βοήθειες. Η ζημιά, όμως, είχε γίνει.

Το τράνταγμα ήταν τόσο μεγάλο που η σύγκρουση με τον τοίχο προκάλεσε στον άτυχο ποδοσφαιριστή βαρύτατες κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις. Τα λεπτά που μεσολάβησαν μέχρι να μεταφερθεί με το φορείο εκτός γηπέδου, στο ασθενοφόρο που τον περίμενε, έμοιαζαν με αιώνας. Σε λίγη ώρα βρισκόταν ήδη στο τοπικό νοσοκομείο. Οι πρώτες εξετάσεις φανερώνουν το μέγεθος του προβλήματος. Οι γιατροί αποφασίζουν να τον βάλουν άμεσα στο χειρουργείο.

Ακολούθησαν ώρες αγωνίας για την τύχη του Κούστιτς, με τους γιατρούς να κάνουν ό,τι μπορούν για να τον σταθεροποιήσουν. Μία άνιση μάχη στο χειρουργείο βρίσκει νικητή τον ταλαντούχο επιθετικό της Ζαντάρ, με την κατάστασή του να κρίνεται πλέον κρίσιμη αλλά σταθερή. Όλοι πίστεψαν ότι τα χειρότερα είχαν περάσει και πως αργά ή γρήγορα ο Κούστιτς θα γλίτωνε.

Η μοίρα, ωστόσο, είχε άλλα σχέδια για εκείνον. Κάποια εικοσιτετράωρα μετά το χειρουργείο, και ενώ ο Κούστιτς βρισκόταν σε κώμα ενώ στις 2 Απριλίου παρουσιάστηκε έντονη αύξηση της θερμοκρασίας του σώματός του εξαιτίας μόλυνσης που του παρουσιάστηκε μετά το κρίσιμο χειρουργείο στο οποίο υπεβλήθη.

Οι γιατροί έμεναν ολόκληρα μερόνυχτα δίπλα του προσπαθώντας να επαναφέρουν στα φυσιολογικά την κατάστασή του αλλά μάταια. Ο οργανισμός του είχε επιβαρυνθεί δραματικά και την Πέμπτη 3 Απριλίου άφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο. Δεν είχε προλάβει καν να κλείσει τα 25 του χρόνια.

Η Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου της Κροατίας αποφάσισε προκειμένου να τιμήσει τη μνήμη του αδικοχαμένου Κροάτη, να αναβάλλει την αγωνιστική δράση εκείνης της εβδομάδας. Σύσσωμη η ποδοσφαιρική κοινότητα της χώρας και όχι μόνο βυθίστηκε στο πένθος ενώ όλες οι ομάδες του πρωταθλήματος επέτρεψαν στους παίκτες τους να παραβρεθούν στην κηδεία του Κούστιτς που πραγματοποιήθηκε σε βαρύ κλίμα λίγες ημέρες αργότερα.