Η Σάλκε θα έρθει ξανά αντιμέτωπη με τη Μπορούσια Ντόρτμουντ και το Debut σας παρουσιάζει την κόντρα στην κοιλάδα του Ρουρ, από το ξεκίνημα της.

Η κοιλάδα του Ρουρ είναι το πληθυσμιακό κέντρο της Βόρειας Βεστφαλίας με περίπου 5,3 εκατ. κατοίκους. Σε δυο από τις μεγαλύτερες  πόλεις της ευρύτερης περιοχής, εδρεύουν η Σάλκε και η Μπορούσια Ντόρτμουντ.

Για κάποιους το ντέρμπι ανάμεσα στις δυο ομάδες είναι το μεγαλύτερο στη Γερμανία και ίσως το μοναδικό που ξεκίνησε χωρίς κάποια ουσιαστική αιτία.

Για πολλά χρόνια τα παιχνίδια της Σάλκε με τη Ντόρτμουντ δεν είχαν κάποια ιδιαίτερη ένταση και αυτό γιατί οι «Βασιλικοί μπλε» ήταν οι απόλυτοι κυρίαρχοι της περιοχής αλλά και του πρωταθλήματος γενικότερα.

Όλα τα παραπάνω συνέβησαν μέχρι τη δεκαετία του 50’ όταν η Ντόρτμουντ ξεκίνησε σταδιακά να πρωταγωνιστεί, κάτι που δεν άρεσε καθόλου στους φίλους της Σάλκε. Το γεγονός δε ότι οι «μπλε» δεν κατέκτησαν άλλο πρωτάθλημα από το 1958 μέχρι σήμερα, μεγάλωσε ακόμα περισσότερο το μίσος .

Το ντου του σκύλου και η… σημαία του εργάτη

Στα παιχνίδια και την κοινή ιστορία των δυο ομάδων έχουν συμβεί κατά καιρούς αρκετά ευτράπελα και τρελά περιστατικά. Ένα από αυτά έγινε το 1969 στο γήπεδο της Ντόρτμουντ.

Λίγα λεπτά πριν το τέλος του πρώτου μέρους οι παίκτες της Σάλκε έκαναν το λάθος να πάρουν κεφάλι στο σκορ, κάτι που δεν άρεσε καθόλου στους φίλους των γηπεδούχων. Οι δεύτεροι εισέβαλαν στον αγωνιστικό χώρο με αποτέλεσμα η Γερμανική Αστυνομία να τους κυνηγήσει με την βοήθεια των σκύλων της.

Μέσα στον χαμό, ένα από τα τετράποδα επιτέθηκε στον Φρανς Ράους τον οποίο και τραυμάτισε. Ο ίδιος για πολλά χρόνια δεν μπορούσε να ξεπεράσει το σοκ από το συμβάν.

«Βρισκόμασταν στο 37ο λεπτό, όταν ο συμπαίκτης μου έκανε το 0-1. Ακολούθησε το χάος. Ένα μέρος των φιλάθλων μας, όρμησε στο γήπεδο. Ξαφνικά ένιωσα ένα πόνο, σαν να με είχαν πυροβολήσει. Το σορτσάκι μου γέμισε αίματα και άκουσα φωνές να λένε «κρατήστε γερά τον σκύλο». Κάπου εκεί διαπίστωσα ότι ένα όργανο της τάξης είχε παραμελήσει τον σκύλο του. Ως ενθύμιο μου έμεινε ένα σημάδι διαμέτρου έξι εκατοστών στα οπίσθια μου. Με βγάλανε έξω, μου έκαναν αντιτετανικό και συνέχισα το παιχνίδι με πολύ έντονους πόνους. Τουλάχιστον πήραμε την ισοπαλία με 1-1. Για δύο εβδομάδες κοιμόμουν μπρούμυτα, ενώ στη συνέχεια η Ντόρτμουντ με αποζημίωσε για τον τραυματισμό. Τα χειρότερα ήρθαν στα επόμενα παιχνίδια, όταν οι αντίπαλοι ποδοσφαιριστές με μάρκαραν με γαβ-γαβ. Το μόνο βέβαιο είναι ότι αν ένας παίκτης της Σάλκε πέσει θύμα επίθεσης από σκύλο, αυτό δεν θα μπορούσε να γίνει αλλού από το Ντόρτμουντ!».

Τα Χριστούγεννα του 2011 η κοιλάδα του Ρουρ ήταν χιονισμένη αλλά το τοπίο δεν ήταν τόσο όμορφο στο γήπεδο της Σάλκε. Η οροφή του γηπέδου κατέρρευσε με αποτέλεσμα να ξεκινήσουν άμεσα οι εργασίες για την επισκευή της .

Ένας από τους εργάτες ήταν φίλος της Ντόρτμουντ και σκέφτηκε ένα έξυπνο τρόπο να «πικάρει» τους αιώνιους αντίπαλους μέσα στο γήπεδο τους. Ο συγκεκριμένος ανέβηκε στην κορυφή του σταδίου υψώνοντας την «κιτρινόμαυρη» σημαία και όπως ήταν λογικό στη συνέχεια ζήτησε συγνώμη για την πράξη του.

Η νίκη που πανηγυρίστηκε σαν τίτλος και το σόου του Αλεξάντερ Φράι

Τη σεζόν 2006-07 πραγματοποιήθηκε ένα από τα ιστορικότερα ντέρμπι ανάμεσα στις δυο ομάδες. Η Σάλκε ταξίδεψε στο Ντόρτμουντ σαν πρωτοπόρος έχοντας και σερί επτά αγώνων χωρίς ήττα στο «Βεστφάλεν», ενώ οι γηπεδούχοι μόλις είχαν σωθεί από την οικονομική καταστροφή και προσπαθούσαν να βρουν τα πατήματα τους.

Οι «κιτρινόμαυροι» ήταν αδιάφοροι καθώς είχαν εξασφαλίσει την παραμονή τους αλλά αυτό δεν τους εμπόδισε να κάνουν την καλύτερη τους εμφάνιση επικρατώντας 2-0 με τέρματα των Φράι και Σμολάρεκ.

Αυτή ήταν μια νίκη που στέρησε το πρωτάθλημα στη Σάλκε και πανηγυρίστηκε σαν τίτλος από τους φίλους της Ντόρτμουντ.

Δυο σεζόν μετά πραγματοποιήθηκε το πρώτο ντέρμπι του Ρουρ για τον Γιούργκεν Κλοπ και όλα έδειχναν να εξελίσσονται τραγικά για τον Γερμανό τεχνικό. Το ρολόι δείχνει το 54ο λεπτό και η Σάλκε έχει ήδη πετύχει τρία τέρματα έχοντας πολλές ευκαιρίες και για μεγαλύτερο σκορ. Τότε ο Κλοπ ρίχνει στο παιχνίδι τον αμφίβολο Φράι και ο Ελβετός δικαιώνει τον προπονητή του πετυχαίνοντας δυο γκολ και δίνοντας μια ασίστ, διαμορφώνοντας το τελικό 3-3.

Ένα ακόμα σημαντικό παιχνίδι ανάμεσα στις δυο ομάδες πραγματοποιήθηκε τη σεζόν 1996-97 παρά το γεγονός ότι δεν έκρινε κάποιον τίτλο. Η Μπορούσια είχε το προβάδισμα στο ματς αλλά αυτό που έγινε στο τελευταίο λεπτό τον καθυστερήσεων έμεινε στην ιστορία.

Ο Γιενς Λέμεν που τότε αγωνιζόταν με τη φανέλα της Σάλκε, έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα και έγινε ο πρώτος γκολκίπερ που έγινε σκόρερ στην Μπουντεσλίγκα.

Συνοπτικά κάποια από τα σημαντικότερα ματς ανάμεσα στη Σάλκε και τη Μπορούσια Ντόρτμουντ:

Πρώτη αναμέτρηση: 3 Μαΐου 1925 (Σάλκε – Ντόρτμουντ 4-2)

Πρώτη νίκη της Σάλκε: 3 Μαΐου 1925 (Σάλκε – Ντόρτμουντ 4-2)

Περισσότερα γκολ υπέρ Σάλκε: 20 Οκτωβρίου 1940 (Σάλκε – Ντόρτμουντ 10-0)

Πρώτη ισοπαλία: 30 Ιανουαρίου 1938 (Ντόρτμουντ – Σάλκε 3-3)

Πρώτη λευκή ισοπαλία: 22 Απριλίου 1951 (Σάλκε – Ντόρτμουντ 0-0)

Περισσότερα γκολ: 12 Μαρτίου 1939 (Ντόρτμουντ – Σάλκε 3-7)

Πρώτη νίκη της Ντόρτμουντ: 14 Νοεμβρίου 1943 (Ντόρτμουντ – Σάλκε 1-0)

Περισσότερα γκολ υπέρ Ντόρτμουντ: 26 Φεβρουαρίου 1966 (Ντόρτμουντ – Σάλκε 7-0)