Ο Πάτρικ Κλάιφερτ ήταν ένας από τους καλύτερους επιθετικούς της δεκαετίας του 90 και το Debut.gr σας παρουσιάζει τα κατορθώματα του.

Την πρώτη μέρα του Ιουλίου είδε για πρώτη φορά το φως της ημέρας ο Πάτρικ Στέφεν Κλάιφερτ που έμελλε να γίνει ένας από τους καλύτερους Ευρωπαίους επιθετικούς. Με πατέρα από του Σουρινάμ και μητέρα από το νησί Κουρασάο, ο μικρός Κλάιφερτ γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πόλη του Άμστερνταμ.

Ξεκίνησε να παίζει ποδόσφαιρο στους δρόμους μέχρι την ηλικία των έξι ετών όταν και εντάχτηκε στις μικρές ομάδες του Άγιαξ. Αρχικά δοκιμάστηκε σε αρκετές θέσεις αλλά η τεχνική και η δύναμη που είχε τον έφεραν στην επίθεση και από εκεί και πέρα όλα πήραν τον δρόμο τους.

Αφού πρώτα αγωνίστηκε με όλες τις μικρές Εθνικές ομάδες της Ολλανδίας, το 1994 έγινε μέλος της πρώτης ομάδας του «Άιαντα» μαζί με άλλους μεγάλους παίκτες της «Χρυσής γενιάς» της ομάδας της δεκαετίας του 90.

Από την πρώτη κιόλας σεζόν σε ηλικία 18 ετών έδειξε την κλάση του καθώς υπό τις οδηγίες του Λουίς Φαν Χάαλ είχε 37 συμμετοχές και 21 γκολ. Εκείνη τη σεζόν ο Άγιαξ κατέκτησε το Ολλανδικό πρωτάθλημα χωρίς να γνωρίσει καμία ήττα ενώ έκανε τη μεγάλη έκπληξη πανηγυρίζοντας και το Τσάμπιονς Λιγκ κάνοντας όλη την Ευρώπη να μιλάει για τα «μωρά του Άγιαξ».

Παρά το γεγονός ότι ήταν βασικός στο μεγαλύτερο μέρος της σεζόν, ο Κλάιφερτ ήταν στον πάγκο στον τελικό με τη Μίλαν μέχρι το 70 λεπτό όταν ο Φαν Χάαλ αποφάσισε να τον βάλει στο ματς και εκείνος τον δικαίωσε σκοράροντας ένα τέταρτο μετά.

Η επόμενη σεζόν ήταν το ίδιο καλή για τον Ολλανδό επιθετικό που βρήκε ξανά 21 φορές το δρόμο για τα δίχτυα βοηθώντας την ομάδα του να κατακτήσει όλους του εγχώριους τίτλους και το Ευρωπαϊκό Σουπερ Καπ κόντρα στη Ρεάλ Σαραγόσα. Ήταν από τους παίκτες “κλειδιά” και στη δεύτερη συνεχόμενη παρουσία του Άγιαξ στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ αλλά ένας τραυματισμός στο γόνατο του στέρησε τη συμμετοχή στον τελικό και το τρόπαιο κατέληξε στη Γιουβέντους.

Ο τραυματισμός στο τέλος της προηγούμενης χρονιάς είχε σαν αποτέλεσμα να χάσει μεγάλο μέρος της σεζόν 1996-97 πραγματοποιώντας 22 συμμετοχές, βρίσκοντας το δρόμο για τα αντίπαλα δίχτυα μόλις 8 φορές σε όλες τις διοργανώσεις.

Το καλοκαίρι του 1996 ο Κλάιφερτ αρνήθηκε να υπογράψει νέο συμβόλαιο με τον Άγιαξ και η Μίλαν δεν έχασε την ευκαιρία να τον κάνει δικό της. Η ομάδα του Μιλάνου δεν περνούσε την καλύτερη φάση της και παρά τις 33 συμμετοχές και τα 9 τέρματα ο Κλάιφερτ ήξερε ότι δεν “κολλάει” και έψαξε για μια νέα αλλαγή στο τέλος της σεζόν.

Μια ώρα πριν το τέλος της καλοκαιρινής μεταγραφικής περιόδου το 1998 η Μπαρτσελόνα ήρθε σε συμφωνία με τη Μίλαν για την παραχώρηση του Ολλανδού επιθετικού μετά από εισήγηση του Λουίς Φαν Χάαλ που τότε ήταν ο προπονητής των Καταλανών.

Υπό τις οδηγίες του μέντορα του ο Κλάιφερτ βρήκε τον παλιό καλό του εαυτό και παρά το γεγονός ότι κατέκτησε μόνο ένα πρωτάθλημα με τη φανέλα των «μπλαουγκράνα» κατάφερε να αγαπηθεί ιδιαίτερα από τους φίλους της ομάδας.  Στο «Καμπ Νου» έμεινε μέχρι το 2004 πετυχαίνοντας συνολικά 120 γκολ σε 255 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις.

Τον Ιούλιο του 2004 όντας ελεύθερος υπέγραψε στη Νιούκαστλ καθώς ήθελε πολύ να συνεργαστεί με τον Άλαν Σίρερ. Η σεζόν εξελίχτηκε αρκετά καλά για τον διεθνή φορ πετυχαίνοντας κάποια κρίσιμα γκολ. Ο απολογισμός ήταν 13 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις παρόλα αυτά η ομάδα έλυσε το συμβόλαιο του το επόμενο καλοκαίρι.

Τα επόμενα τρία χρόνια πέρασαν με ισάριθμα μονοετή περάσματα από Βαλένθια, Αϊτχόφεν και Λιλ χωρίς να καταφέρει να δείξει τον καλό του εαυτό σε καμία από τις παραπάνω ομάδες. Το καλοκαίρι του 2008 και από τη στιγμή που δεν μπόρεσε να βρει κάποια ομάδα, ανακοίνωσε την απόσυρση του σε ηλικία 32 ετών.

Με την Εθνική ομάδα ο Κλάιφερτ κατάφερε να βρει δίχτυα 40 φορές στα δέκα χρόνια που φορούσε την “πορτοκαλί” φανέλα χωρίς ωστόσο να μπορέσει να πανηγυρίσει κάποιον τίτλο.

Μετά το πέρας της ποδοσφαιρικής του καριέρας ακολούθησε ένα σύντομο πέρασμα από την προπονητική κυρίως σε ακαδημίες και από το 2016 εκτελεί χρέη αθλητικού διευθυντή στην Παρί Σεν Ζερμέν.