Η Τσέλσι και το… σέλινο!
Το Debut.gr θυμάται την ιδιαίτερη σχέση των οπαδών της Τσέλσι με το... σέλινο.
Μία από τις εμβληματικότερες ομάδες της Ευρώπης και συγκεκριμένα του βρετανικού ποδοσφαίρου είναι αν μη τι άλλο η Τσέλσι. Οι «μπλε» του Λονδίνου έχουν συνδέσει το όνομά τους με το αφάν γκατέ των συλλόγων της Γηραιάς Ηπείρου, μετρώντας πληθώρα διακρίσεων εντός και εκτός των συνόρων της Πρέμιερ Λιγκ.
Κοιτώντας όμως κανείς πίσω στο χρόνο και την ιστορία της Τσέλσι, εκτός από τις δεδομένες στιγμές θριάμβου και επιτυχιών, θα δει και περιπτώσεις που σίγουρα πολλοί από τους φίλους της ομάδας θα ήθελαν να ξεχάσουν. Μία από αυτές, μας ταξιδεύει στο μακρινό 1980, δεκαετία κατά την οποία οι φίλαθλοι της Τσέλσι, συνήθιζαν να πηγαίνουν στο «Στάνφορντ Μπριτζ» κρατώντας κι από ένα ματσάκι… σέλινο. Θεωρείται απίστευτο αλλά είναι απολύτως αληθινό. Ήταν κάτι σαν το μπουκάλι ή τη φωτοβολίδα για τους οργανωμένους των «μπλε», οι οποίοι εκδήλωναν τις αντιδράσεις τους με ό,τι δεν τους άρεσε στον αγωνιστικό χώρο, πετώντας μέσα σε αυτόν σέλινο. Και σαν να μην έφτανε αυτό είχαν φτιάξει δικό τους σύνθημα με πρωταγωνιστή τι άλλο; Το σέλινο. Μάλιστα, το εν λόγω σύνθημα λόγω και του «πικάντικου» περιεχομένου του, έγινε ευρέως γνωστό σε όλες τις τάξεις των οπαδών της Τσέλσι, οι οποίοι ουκ ολίγες φορές το τραγουδούσαν ειδικότερα σε ντέρμπι με τις υπόλοιπες μεγάλες δυνάμεις της Αγγλίας.
Τρέλα δίχως προηγούμενο
Γιατί να είναι οι οργανωμένοι μίας ομάδας «κολλημένοι» με το σέλινο τόσο πολύ ώστε να φτιάξουν και σύνθημα; Κανείς δεν μπόρεσε ποτέ να δώσει μία λογική εξήγηση. Η επίσημη ιστορία του συλλόγου αφορά ένα πανηγυρικό τραγούδι λίγο πριν τη δεκαετία του ’80, το οποίο τροποποιήθηκε και κατέληξε στην «πονηρή» αυτή έκδοση.
Μία άλλη πάλι εκδοχή λέει πως ένα από τα μεγάλα ονόματα στις τάξεις των οπαδών της Τσέλσι, ο Μίκι Γκριναγουέι, εφηύρε το σύνθημα και παρακίνησε τους υπόλοιπους να χρησιμοποιούν το σέλινο ως σήμα κατατεθέν των οργανωμένων της ομάδας του Λονδίνου.
Το αστείο, ωστόσο, της όλης υπόθεσης είναι ότι τη δεκαετία του 1990 η όλη… επανάσταση του σέλινου είχε πάρει τόσο μεγάλες διαστάσεις που οι οπαδοί της μικρότερης σε εμβέλεια, Τζίλιγχαμ, βγήκαν στο προσκήνιο διεκδικώντας την… πατρότητα του κινήματος αυτού, καθώς όπως υποστήριζαν, οι φίλαθλοι της Τσέλσι είχαν ακούσει σε ένα φιλικό προετοιμασίας των δύο ομάδων, το εν λόγω σύνθημα και το «έκλεψαν».
Όταν το σέλινο έγινε… όπλο
Οι οπαδοί των «μπλε» δεν αρκούνταν στο να τραγουδάνε για το αγαπημένο τους λαχανικό και πολλές φορές δεν δίσταζαν να επιτίθενται σε αντίπαλους παίκτες και διαιτητές με κομμάτια σέλινου.
Μάλιστα, πριν από δεκαπέντε χρόνια, τον Απρίλιο του 2002 και ενώ το κακό είχε παραγίνει, τέσσερις οπαδοί της Τσέλσι συνελήφθησαν για ρίψη του λαχανικού στο «Βίλα Παρκ» στον ημιτελικό του F.A. Cup με αντίπαλο τη Φούλαμ, παιχνίδι που βρήκε νικητές τους παίκτες του Κλαούντιο Ρανιέρι.
Και οι τέσσερις αυτοί οπαδοί αντιμετώπιζαν σοβαρές κατηγορίες για την κίνηση στην οποία προέβησαν με την αρμόδια αρχή να αποφασίζει για τον δια βίου αποκλεισμό τους από τους αγωνιστικούς χώρους και την παρακολούθηση ποδοσφαιρικών αναμετρήσεων. Η υπεράσπιση, ωστόσο, των κατηγορουμένων δεν θα κατέθετε τόσο εύκολα τα όπλα. Κατόπιν διαβουλεύσεων, οι δικηγόροι που είχαν αναλάβει την υπόθεση, απαίτησαν την απαλλαγή των πελατών τους από τις κατηγορίες με τη δικαιολογία ότι η κίνησή τους αυτή αποτελούσε μέρος μίας παράδοσης μεταξύ των οπαδών της Τσέλσι για τουλάχιστον είκοσι χρόνια. Η παράνοια, όμως, δεν σταματάει εδώ, αφού οι δικαστές ενέκριναν την αίτηση της υπεράσπισης και οι τέσσερις οπαδοί αφέθηκαν ελεύθεροι.
Οι φίλοι όμως των Λονδρέζων δεν έβαλαν μυαλό ούτε μετά από αυτό. Πέντε χρόνια αφότου είχε κερδηθεί η περιβόητη δίκη των… σέλινων, μερίδα οπαδών της Τσέλσι στράφηκαν εναντίον παικτών της Άρσεναλ στον αγώνα μεταξύ των δύο ομάδων για το Λιγκ Καπ Αγγλίας, γεγονός που προκάλεσε και την διακοπή του αγώνα.
Το συμβάν στο παιχνίδι με τους «κανονιέρηδες» πυροδότησε μία ενδελεχή έρευνα από την βρετανική ομοσπονδία ποδοσφαίρου, με την οποία ήρθαν στο φως και άλλες ανάλογες περιπτώσεις, με δύο διαιτητές να «καίνε» την Τσέλσι στα φύλλα αγώνος, αποκαλύπτωντας πως είχαν γίνει θεατές περιστατικών ρίψης σέλινου στον αγωνιστικό χώρο σε αναμετρήσεις των «μπλε».
Εν τέλει και μετά από τεράστια πίεση από την Ομοσπονδία, η Τσέλσι αναγκάστηκε να απαγορεύσει την είσοδο σε οποιοδήποτε φίλαθλο είχε στην κατοχή του σέλινο σε αγώνες της. Μάλιστα, εξέδωσε και επισημη ανακοίνωση για τους φίλους του συλλόγου προκειμένου να τους επιστήσει την προσοχή προς αποφυγήν παρόμοιων συμβάντων.
«Η ρίψη οποιουδήποτε αντικειμένου στον αγωνιστικό χώρο, συμπεριλαμβανομένου και του σέλινου, αποτελεί ποινικό αδίκημα, για το οποίο μπορεί να συλληφθείτε και να προστεθεί στο ποινικό σας μητρώο. Στο μέλλον, αν κάποιος επιχειρήσει να εισέλθει στο “Στάνφορντ Μπριτζ” έχοντας στην κατοχή του σέλινο, θα του απαγορεύεται η είσοδος. Τέλος, όποιος εντοπιστεί να ρίχνει σέλινο στο γήπεδο θα τους επιβάλλεται ποινή» ανέφερε μεταξύ άλλων η επίσημη ανακοίνωση του συλλόγου του Λονδίνου.
Το θέμα αντιμετωπίστηκε με κάθε σοβαρότητα από τους διοικούντες των «μπλε», οι οποίοι μάλιστα άνοιξαν ειδική γραμμή επικονωνίας, στην οποία θα μπορούσαν όλοι οι οπαδοί της Τσέλσι να τηλεφωνούν κάτω από τις απαραίτητες συνθήκες εχεμύθειας και να καταγγέλνουν οποιοδήποτε περιστατικό ρίψης σέλινου, στο οποίο έτυχε να γίνουν μάρτυρες.
Το σήμερα
Η διοίκηση της Τσέλσι μπορεί να έκανε τα πάντα για να προλαβαίνει τέτοια περιστατικά, αλλά οι φίλοι της ομάδας δεν έβαλαν μυαλό. Ακόμα και σήμερα, το σέλινο αποτελεί αναντικατάστατο μέρος της βαλίτσας των «μπλε» στα ταξίδια που κάνουν για τις εκτός έδρας -κυρίως ευρωπαϊκές- αναμετρήσεις.
Γι’ αυτόν άλλωστε τον λόγο, μέχρι πρόσφατα και συγκεκριμένα την αναμέτρηση της Τσέλσι με τη Σπάρτα Πράγας στην Τσεχία τη σεζόν 2012-13, η Κυβέρνηση της Βρετανίας προειδοποίησε με επίσημη ανακοίνωση τους οπαδούς των Λονδρέζων να μην πάρουν μαζί τους οποιοδήποτε ποτό, πάσσαλο, φωτοβολίδες, όπλο και φυσικά σέλινο!