Το Debut.gr γυρνά πίσω τον χρόνο και θυμάται μία εξαιρετικά σπάνια ιστορία, με πρωταγωνίστριες τις Ντινάμο Μόσχας και Άρσεναλ.

Γυρνώντας κανείς πίσω τον χρόνο, γίνεται μάρτυρας πληθώρας πρωτότυπων ιστοριών που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο σχετίζονται με το ποδόσφαιρο. Μία από αυτές, μας πάει 72 χρόνια πίσω και συγκεκριμένα στην Αγγλία του 1945.

Με τον πόλεμο να έχει μόλις τελειώσει, αναρωτιέται κανείς, ποια θα μπορούσε να είναι η διάθεση του κόσμου που είχε ταλανιστεί από τις εξαετείς συγκρούσεις που σημάδεψαν ολόκληρο τον πλανήτη, να παρακολουθήσει ποδόσφαιρο. Κι όμως στην Βρετανία τα δεδομένα που ίσχυαν ήταν τελείως διαφορετικά. «Πεινασμένοι» για ένα θέαμα όπως αυτό του ποδοσφαιρικού αγώνα και συνάμα ο θαυμασμός του κόσμου για τους Σοβιετικούς, συνέβαλλαν στο να δημιουργηθεί κλίμα έντονου ενθουσιασμού για την ανακοίνωση της επίσκεψης της περιβόητης τότε Ντινάμο Μόσχας στη Βρετανία για μία σειρά φιλικών αναμετρήσεων.

Η λαοθάλασσα του «Στάνφορντ Μπριτζ»

Σύσσωμη η οικογένεια της Ντινάμο Μόσχας «πάτησε» σε βρετανικό έδαφος στις 11 Νοέμβρη με το πρώτο προγραμματισμένο φιλικό να δίνεται δύο μέρες αργότερα με αντίπαλο την Τσέλσι στο «Στάνφορντ Μπριτζ».

Ο αγώνας είχε ώρα έναρξης στις 14.30 τοπική ώρα, με τον κόσμο να συρρέει στο γήπεδο ήδη από τις οκτώ το πρωί. Η επιθυμία των θεατών να εξασφαλίσουν το «μαγικό» χαρτάκι που θα τους έβαζε μέσα στις εξέδρες, τεράστια. Η προσέλευση, ωστόσο, κυμάνθηκε στα ίδια πλαίσια, κάτι που όμως προκάλεσε τεράστια προβλήματα στην διεξαγωγή της αναμέτρησης.

Το πλήθος που συγκεντρώθηκε έξω από το γήπεδο ήταν τόσο μεγάλο που οι κάτοικοι της περιοχής νοίκιαζαν χώρο στους κήπους τους για τη φύλαξη των ποδηλάτων όσων ήθελαν να παρακολουθήσουν τον αγώνα. Εν τέλει και μετά από μεγάλη πίεση, οι θύρες άνοιξαν στη μία, με τον κόσμο να εισέρχεται κατά χιλιάδες στο γήπεδο για να βρει τη θέση του στις εντός ολίγου «πνιγμένες» εξέδρες. Οι κερκίδες γέμισαν με περίπου εκατό χιλιάδες άτομα ενώ φημολογείται ότι ακόμα είκοσι χιλιάδες -εκ των οποίων πολλοί με εισιτήριο- έμειναν απ’ έξω. Πολλοί από αυτούς που δεν πρόλαβαν να μπουν στο γήπεδο, «στοιβάχτηκαν» σε σπίτια, οικοδομές και γέφυρες γύρω από το στάδιο για να εξασφαλίσουν μία καλύτερη θέα που θα «έβλεπε» στον αγωνιστικό χώρο.

Το παιχνίδι εν τέλει ξεκινά με τις δύο ομάδες να είναι καθ’ όλα ισορροπημένες και το σφύριγμα της λήξης να τις βρίσκει ισόπαλες με το ηχηρό 3-3, σε έναν αγώνα πλούσιο από φάσεις και γκολ. Ένα θέαμα αντάξιο των προσδοκιών όσων είχαν πάει για να το παρακολουθήσουν.

«Ακούστε σύντροφοι στη Μόσχα, στο Λένινγκραντ, στο Τμπίλισι και στο Βερολίνο. Περάσαμε επιτυχώς την πρώτη μας εξέταση εδώ» ήταν τα λόγια του γνωστού Ρώσου εκφωνητή, Βαντίμ Σινιάφσκι.

Ο διασυρμός της Κάρντιφ και το φιάσκο με την Άρσεναλ

Μετά το πρώτο δυνατό… test drive με αντίπαλο την Τσέλσι, ακολούθησε για τη Ντινάμο Μόσχας το σχετικά εύκολο παιχνίδι με την Κάρντιφ. Τα προγνωστικά ήταν συντριπτικά υπέρ των Ρώσων και φυσικά δεν έπεσαν διόλου έξω. Η Ντινάμο διαλύει την Κάρντιφ με 10-1 και στέλνει ηχηρό μήνυμα στην Άρσεναλ, με την οποία το παιχνίδι ακολουθούσε τις επόμενες ημέρες.

«Να έρχεσαι στο Λονδίνο και να μην παίζεις με την Άρσεναλ είναι σαν να πηγαίνεις στο Κάιρο και να μην βλέπεις τις πυραμίδες» είχε τονίσει ο προπονητής της Ντινάμο, Μικαΐλ Γιακούσιν.

Και πράγματι έτσι έγινε. Η αναμέτρηση με τους «κανονιέρηδες» προγραμματίστηκε για την 21η Νοεμβρίου, με το γήπεδο, ωστόσο, της Άρσεναλ, το «Χάιμπουρι» να κρίνεται ακατάλληλο για την διεξαγωγή του αγώνα, ο οποίος αποφασίστηκε να φιλοξενηθεί στο γήπεδο της Τότεναμ, το «Ουάιτ Χαρτ Λέιν». Τα δεδομένα του κόσμου, ακριβώς τα ίδια με τις δύο προηγούμενες αναμετρήσεις. Χιλιάδες ατόμων προσέγγιζαν το στάδιο, αρκετές ώρες πριν την «σέντρα», επιθυμώντας να παρακολουθήσουν διά ζώσης τον πολυαναμενόμενο αυτό αγώνα. Τα επίσημα έγγραφα του παιχνιδιού μάλιστα κάνουν λόγο για περίπου 55 χιλιάδες θεατές στις εξέδρες.

«Χιλιάδες άνδρες άναψαν ταυτόχρονα τα τσιγάρα τους και έμοιαζαν με χιλιάδες καπνογόνα» θα σχολίαζε λίγο μετά ο γνωστός δημοσιογράφος Λ.Β. Μάνινγκ.

Ελάχιστη ώρα πριν το ξεκίνημα του αγώνα, ένα τεράστιο σύννεφο ομίχλης σκέπασε το βόρειο Λονδίνο και φυσικά κατέστησε τις συνθήκες διεξαγωγής του παιχνιδιού ακατάλληλες. Προς έκπληξη όλων, όμως, ο διαιτητής του αγώνα, Νικολάι Λατίσεβ αποφασίζει να τον «τρέξει» κανονικά και λίγα λεπτά αργότερα σφυρίζει την έναρξη του παιχνιδιού που όλοι περίμεναν. Ντινάμο Μόσχας εναντίον Άρσεναλ. Μία αναμέτρηση που ξεκίνησε όντας πολλά υποσχόμενη και έμελλε να μετατραπεί σε ένα πρωτοφανές ανέκδοτο της ιστορίας του ευρωπαϊκού -και όχι μόνο- ποδοσφαίρου.

Στον αγωνιστικό χώρο, η ρωσική ομάδα μπήκε σαφώς πιο δυναμικά και από τα πρώτα κιόλας λεπτά του αγώνα ευτύχησε να πάρει κεφάλι στο σκορ. Η Άρσεναλ, ωστόσο, δεν αιφνιδιάστηκε και με γκολ των Μόρτενσεν και Μάθιους κατόρθωσε να ανατρέψει τα εις βάρος της δεδομένα και να προηγηθεί με 3-1. Και ενώ όλα έδειχναν ότι οι «κανονιέρηδες» θα πάνε με το αγωνιστικό και -κυρίως- το ψυχολογικό προβάδισμα στα αποδυτήρια, δευτερόλεπτα πριν τη λήξη του ημιχρόνου, ο Μπέσκοφ μείωσε σε 3-2 για τη Ντινάμο.

Αχ, αυτή η ομίχλη!

Το δεύτερο ημίχρονο ήταν πολλά υποσχόμενο για όσους βρίσκονταν στις εξέδρες του «Ουάιτ Χαρτ Λέιν». Με την επιστροφή των δύο ομάδων από τη φυσούνα και με την ομίχλη να δυναμώνει, ο Σολόβιεφ εκμεταλλεύθηκε την αδράνεια της αντίπαλης άμυνας και έφερε -από θέση οφσάιντ- το παιχνίδι στα ίσια. Και κάπου εδώ ξεκινούν τα… παρατράγουδα. Ο Ρώσος διαιτητής, Λατίσεβ, τοποθετεί και τους δύο επόπτες της αναμέτρησης στο ίδιο μισό και τον εαυτό του στο άλλο. Οι αποφάσεις του δεν άργησαν να κατευθύνουν τον αγώνα προς τη νίκη της ρωσικής ομάδας, η οποία έφτασε και σε τέταρτο γκολ όταν ο Μπομπρόφ έστειλε -από θέση οφσάιντ- τη μπάλα στα δίχτυα, κάνοντας το 4-3. Η κατάσταση είχε φτάσει στο απροχώρητο. Η ομίχλη είχε γεμίσει το γήπεδο, το παιχνίδι είχε μετατραπεί σε κωμωδία και προτάθηκε στον γραμματέα του σοβιετικού Πρέσβη να διακοπεί ο αγώνας άμεσα. Πρόταση η οποία με ευγενικό τρόπο, απορρίφθηκε. Το παιχνίδι συνεχίστηκε κανονικά, ολοκληρώθηκε και φυσικά η Άρσεναλ ηττήθηκε με 4-3.

Το περίεργο της υπόθεσης, ωστόσο, έρχεται μετά το τέλος του αγώνα, όταν και πολλοί παίκτες της Άρσεναλ παρατήρησαν ότι οι αντίπαλοί τους αγωνίζονταν με παίκτη παραπάνω. Και πράγματι έτσι έγινε για τουλάχιστον είκοσι λεπτά. Φημολογείται πως ποδοσφαιριστής της Ντινάμο που έγινε αλλαγή, κατάφερε να «τρυπώσει» ξανά στο χορτάρι και να δώσει το αριθμητικό πλεονέκτημα στην ομάδα του, εκμεταλλευόμενος το γεγονός ότι κανένας δεν θα το παρατηρούσε.

«Όσο οι παίκτες της Ντινάμο έβαζαν τη μπάλα στα δίχτυα, ακόμα και αν το έκαναν κουβαλώντας τη μπάλα με τα χέρια, τότε ο ρέφερι θα τους μέτραγε κανονικά το γκολ» ήταν τα λόγια του Κλιφ Μπάστιν, αρχηγού της Άρσεναλ σε εκείνο το ματς.

Η αυλαία στη Σκωτία

Μετά το φιάσκο του «Ουάιτ Χαρτ Λέιν», η Ντινάμο δεν φάνηκε να επηρεάζεται ιδιαίτερα για τα όσα ακούγονταν για τη νίκη της επί της Άρσεναλ και συνέχισε κανονικά την περιοδεία της στο Ηνωμένο Βασίλειο, προχωρώντας βορειότερα προς τη Σκωτία, όπου και είχε προγραμματίσει φιλική αναμέτρηση με την ιστορική ομάδα των Ρέιντζερς.

Για την ιστορία, το τελευταίο αυτό παιχνίδι της σοβιετικής ομάδας επί βρετανικού εδάφους έληξε ισόπαλο με 2-2 για τους Ρώσους και την ομάδα της Γλασκώβης.