Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο γράφει κάθε μέρα ιστορία στο ΝΒΑ και πολλοί αναφέρονται στον άνθρωπο που θα αλλάξει τα δεδομένα του ΝΒΑ. Γράφει ο Σωτήρης Κεφαλάς.

Γιάννης Αντετοκούμπο: Ένα όνομα που έχει προκαλέσει αρκετές, απλές και περίπλοκες συζητήσεις γύρω από τη εξέλιξή του, την ομάδα του αλλά και την πορεία του όσο περνούν τα χρόνια. Τα σωματικά και αθλητικά του προσόντα τρομαχτικά. Οι βλέψεις και τα όνειρά του αυτή την στιγμή είναι σαφώς υψηλότερα, ειδικά μετά τη συμμετοχή του στο φετινό Αll Star Game. Σε αυτό ίσως που θα ήθελα να επικεντρωθώ εγώ προσωπικά δεν είναι ούτε στην εξέλιξή του ούτε στα αξιομνημόνευτα στατιστικά του σε κάθε αγώνα (double-double, assists κτλ….) αλλά στον τρόπο που επηρεάζει πιθανότατα το παιχνίδι των Bucks.

Ήρθε στην συγκεκριμένη ομάδα ως ένας πολλά υποσχόμενος παίχτης. Υπήρχε η άποψη ότι τα αθλητικά του προσόντα και το ύψος του θα τον βοηθούσαν να προχωρήσει και να ανέβει αρκετά σκαλιά πιο πάνω. Σταδιακά όμως άρχιζε να εμφανίζει ένα μικρό δείγμα των ηγετικών του ικανοτήτων που γνωρίζουμε και βλέπουμε μέχρι σήμερα. Ίσως λοιπόν στο τέλος αυτού του άρθρου καταλήξω στο συμπέρασμα και την άποψη πως ο Γιάνναρος έχει βελτιώσει την ομάδα αυτή η οποία χάρη στα επιτεύγματα του Έλληνα nbaer κέρδισε 2 χρόνια πριν την είσοδο της στα play-off του πρωταθλήματος και φέτος παλεύει για να επαναλάβει το ίδιο ακριβώς κατόρθωμα. Το μόνο σίγουρο σε αυτήν την υπόθεση είναι πως η φιλοσοφία της ομάδας άλλαξε. Παίκτες και προπονητής δημιουργούν το επιθετικό και αμυντικό κομμάτι της ομάδας πάνω του. Τα συστήματα αν όχι όλα τα περισσότερα περιστρέφονται γύρω από αυτόν. Η ομάδα έχει γίνει πλέον υπολογίσιμη. Μπορεί να μην είναι Lakers του Kobe ούτε Cleveland του Lebron. Δεν θα πάρει πρωτάθλημα, ούτε θα κερδίσει σε σειρά τελικών τους Golden State των πολυδιαφημισμένων Curry, Tompson και Durant.  Έχοντας στο τιμόνι της όμως τον Γιάνναρο θα προκαλέσει αρκετούς προβληματισμούς και παγίδες στους αντιπάλους που στοχεύουν σε κάτι υψηλότερο.

Θα συνεχίσω πιθανότατα με κάτι παράτολμο και άστοχο κατά πολλούς. Εδώ και αρκετά χρόνια λοιπόν η ομάδα των Bucks έψαχνε έναν ηγέτη που θα την ανέβαζε σε ποιότητα, σε αριθμούς και σε στόχους. Αυτός ο ηγέτης δεν θα μπορούσε να είναι κανείς άλλος παρά μονάχα ο 20χρονός Έλληνας που από τα γήπεδα της Α2 μετακόμισε στη λαμπρότητα του NBA. Ο ισχυρισμός αυτός θα μπορούσε να δικαιολογηθεί από την τυφλή θα λέγαμε εμπιστοσύνη του προπονητή του και πλέον και των παικτών του.

Δεν είναι Γκάλης, Διαμαντίδης, Σπανούλης. Το μέλλον είναι όλο μπροστά του. Δεν θα υποστηρίξω τον ισχυρισμό των περισσοτέρων σύμφωνα με τον οποίον η  ομάδα αυτή δεν αρμόζει πλέον σε αυτό το παιδί…Αυτό που θα πω και που θα τονίσω είναι πως η ομάδα αυτή προχωρά και ανεβαίνει με ένα ίσως δυσεύρετο άστρο που ακούει στο όνομα Γιάννης Αντετοκούμπο.