Στο τέλος της τρέχουσας σεζόν ο Τσάμπι Αλόνσο θα κρεμάσει τα παπούτσια του. Όμως δεν φαίνεται να τον απασχολεί και πολύ, αφού όπου και αν έπαιξε τα έζησε και τα κατέκτησε (σχεδόν) όλα.

Στην μικρή πόλη Τολόσα στη χώρα των Βάσκων είδε για πρώτη φορά το φως της ημέρας ο Χαβιέρ Αλόνσο Ολάνο και ποιος να το περίμενε τότε ότι αυτός ο «μπόμπιρας» θα γινόταν ένας από τους πιο ολοκληρωμένους χαφ όλων των εποχών.

Βασ(κ)ικός… αμέσως!

Ο πατέρας του Τσάμπι, Μιγκελ αγωνίστηκε στη Ρεάλ Σοδιεδάδ κατακτώντας δυο πρωταθλήματα ενώ στη συνέχεια πανηγύρισε ένα ακόμα με τη Μπαρτσελόνα με αποτέλεσμα ο μετέπειτα ιδιοφυής χαφ να ζήσει στη Βαρκελώνη μέχρι την ηλικία των έξι ετών.

Στη συνέχεια μετακόμισε με την οικογένεια του στο Σαν Σεμπαστιάν και τότε μπήκε για τα καλά στη ζωή του το ποδόσφαιρο και η… Ρεάλ Σοσιεδάδ. Ο νεαρός Ισπανός μαζί με τον κολλητό του φίλο Μικέλ Αρτέτα ονειρεύονταν να παίξουν μαζί στο «Ανοέτα».Ο Τσάμπι θα γίνει μέλος της δεύτερης ομάδας της Σοσιεδάδ χωρίς την παρέα του Αρτέτα που επέλεξε τα τμήματα υποδομής της Μπαρτσελόνα.

Στην ηλικία των 18 ετών ο 35χρονος είχε γίνει μέλος της πρώτης ομάδας μετρώντας 30 συμμετοχές στην παρθενική του σεζόν στη Λα Λίγκα. Τα επόμενα χρόνια η ομάδα του άλλαξε αρκετούς προπονητές αλλά ο ίδιος δεν έχασε ποτέ τη θέση του. Και πώς να τη χάσει άλλωστε με τις εμφανίσεις που πραγματοποιούσε.

Η πρώτη μεγάλη διάκριση δεν άργησε να έρθει και το 2002 η Σοσιεδάδ πραγματοποιεί εξαιρετική σεζόν τερματίζοντας μιας ανάσα πίσω από την πρωταθλήτρια Ρεάλ Μαδρίτης με τον Τσάμπι να ψηφίζεται ως ο καλύτερος Ισπανός ποδοσφαιριστής.

Αυτές οι εμφανίσεις ανάγκασαν τον τότε ομοσπονδιακό τεχνικό της Ισπανίας, Ινάκι Σάεζ να τον καλέσει στην Εθνική για το φιλικό με το Εκουαδόρ που ήταν και το ντεμπούτο του με τους «φούριας ρόχας». « Έχει φανταστική ακρίβεια στις πάσες του και βλέπει το ποδόσφαιρο με μεγάλη ηρεμία» ήταν μερικά από τα λόγια του προπονητή του.

Μπορεί η επόμενη χρονιά να μην ήταν ιδανική για τον ίδιο και τη Σοσιεδάδ που τερμάτισε στη 15η θέση αλλά αυτό δεν εμπόδισε τη Ρεάλ Μαδρίτης να ενδιαφερθεί για την απόκτηση του. Οι «μερέχνες» δεν τα βρήκαν με τον πρόεδρο των Βάσκων που ζητούσε 17 εκ. ευρώ και έτσι ο Αλόνσο παρέμεινε στο Σαν Σεμπαστιάν μέχρι το καλοκαίρι του 2004.

Red… is the colour

Έχοντας συμμετάσχει στο Euro της Πορτογαλίας ο Τσάμπι δεν αντάμωσε με τον Αρετέτα που μόλις είχε πάρει μεταγραφεί στη Σοσιεδάδ και αυτό γιατί το μέλλον του ήταν προς το μεγάλο Νησί και συγκεκριμένα στο Λίβερπουλ.

Μετά από εισήγηση του Ράφα Μπενίτεθ ο «μαέστρος» μαζί με τον συμπατριώτη του Λουίς Γκαρσία μετακόμισαν στους «κόκκινους». Στα Αγγλικά γήπεδα ο Τσάμπι Αλόνσο εξελίχτηκε από ένας πολλά υποσχόμενος μέσος σε έναν από τους καλύτερους ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται στο Νησί.

Από την πρώτη στιγμή ο Βάσκος ξεδιπλώνει τις αρετές του στις πάσες με τρομερή ακρίβεια από κάθε μήκος και πλάτος του γηπέδου και φυσικά τα μακρινά σουτ που ανάγκασαν το κοινό του «Άμφιλντ» να τον αποθεώσει.

Με τους «κόκκινους» μπορεί να μη κατέκτησε το πρωτάθλημα ωστόσο ήταν ένας από τους μεγάλους πρωταγωνιστές στον συναρπαστικότερο τελικό όλων των εποχών. Με το γκολ του βοήθησε και εκείνος για να φτάσει η Λίβερπουλ στη μεγάλη ανατροπή και την κατάκτηση του τροπαίου το 2005 στην Πόλη.

Στις 8 Ιουλίου του 2007 θα δώσει τα χέρια με την ομάδα του μεγάλου λιμανιού και θα ανανεώσει το συμβόλαιο του για πέντε χρόνια αλλά λίγο αργότερα θα μείνει εκτός δράσης εξαιτίας ενός τραυματισμού. Με την επιστροφή του τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς, ο Αλόνσο είχε να αντιμετωπίσει και τον ανταγωνισμό από τους νεοφερμένους Μασεράνο και Λούκας .

Το καλοκαίρι του 2008 υπήρχαν πολλά δημοσιεύματα που ήθελαν τον Αλόνσο να αφήνει τη Λίβερπουλ. Εκείνος πάντως είχε άλλα πράγματα στο μυαλό του όντας στα γήπεδα της Αυστρίας κατακτώντας το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα με την Εθνική του ομάδα. Τότε μπορεί να δήλωνε χαρούμενος στην αγγλική ομάδα αλλά ένα χρόνο μετά είχε έρθει η ώρα της επιστροφής στην Ισπανία.

Όλοι οι δρόμοι οδηγούν (κάποτε) στη Μαδρίτη

Μπορεί να μη φόρεσε τη φανέλα της Ρεάλ Μαδρίτης σε μικρή ηλικία αλλά τελικά αυτό έγινε στα 28 κοστίζοντας 30εκ. ευρώ και έχοντας την απαραίτητη εμπειρία να γίνει ο ηγέτης στο κέντρο της «βασίλισσας». Στην πρώτη του σεζόν ήταν ο κορυφαίος παίκτης της ομάδας μαζί με τον Κριστιάνο Ρονάλντο αλλά οι «μερένχες» τερμάτισαν πίσω από τη Μπαρτσελόνα.

Την επόμενη χρονιά ο Πελεγκρίνι θα δώσει τη θέση του στο Μουρίνιο και ο Πορτογάλος που γνωρίζει τις ικανότητες του Ισπανού δεν τον βγάζει σχεδόν ποτέ από τη βασική του ενδεκάδα. Παρά το γεγονός ότι η Ρεάλ θα παίξει ωραίο ποδόσφαιρο θα κατακτήσει μόνο το Κύπελλο κόντρα στη Μπαρτσελόνα που θα είναι και ο πρώτος εγχώριος τίτλος για τον Βάσκο.

Η επόμενη σεζόν εξελίσσεται ιδανικά με τη Ρεάλ να κατακτά το πρωτάθλημα και την Εθνική Ισπανίας να στέφεται πρωταθλήτρια κόσμου στα γήπεδα της Νότιας Αφρικής. Τη νέα χρονιά η «Βασίλισσα» κατάκτησε μόνο το Ισπανικό σουπερ Καπ ωστόσο ο Τσάμπι στέφτηκε για δεύτερη φορά πρωταθλητής Ευρώπης με τη εθνική ομάδα.

Μπορεί ο Ισπανός να είχε κατακτήσει το Τσάμπιονς Λιγκ με την ομάδα της Λίβερπουλ αλλά το να μπεις στην ιστορία της Ρεάλ σαν ένας από τους παίκτες που κατέκτησαν το πολυπόθητο 10ο τρόπαιο ήταν μεγάλο κίνητρο.

Η σεζόν 2013-14 ξεκινάει με τον Κάρλο Αντσελότι στον πάγκο και φυσικά τον Αλόνσο βασικό γρανάζι στο κέντρο της ομάδας. Τον Ιανουάριο θα υπογράψει νέο συμβόλαιο μέχρι το 2016 και θα είναι βασικός σχεδόν σε όλη την πορεία των Μαδριλένων προς το «Decima» και αυτό εξαιτίας μια κάρτας που δέχτηκε στο δεύτερο παιχνίδι με τη Μπάγερν και του στέρησε τη συμμετοχή στον τελικό της Λισαβόνας.

Λίγο νωρίτερα είχε σηκώσει και το Ισπανικό Κύπελλο ενώ το πρωτάθλημα που θα ήταν το «κερασάκι στην τούρτα» χάθηκε στις λεπτομέρειες.

Το κερασάκι στη (πεντανόστιμη) τούρτα του Αλόνσο!

Το καλοκαίρι του 2014 η Ρεάλ Μαδρίτης είχε αποκτήσει τον Παγκόσμιο πρωταθλητή, Τόνι Κρόος, ενώ στην ομάδα υπήρχε ήδη και ο υπέρ πολύτιμος Λούκα Μόντριτς. Ο έμπειρος χαφ είχε καταλάβει ότι ο χρόνος συμμετοχής τους θα είναι μειωμένος και τότε εμφανίστηκε ο Πέπ Γκουαρντιόλα.

Ο Καταλανός τεχνικός είχε δει τον Τόνι Κρόος να αποχωρεί με αποτέλεσμα να ψάχνει έναν «μαέστρο» για το χώρο του κέντρου. Ο 33χρονος τότε χαφ είπε «ναι» στην προοπτική της Μπουντεσλίγκα κάτι που δεν μετάνιωσε ούτε στιγμή.
Για μια ακόμα φορά σε νέα ομάδα, ο Αλόνσο έγινε αμέσως βασικό στέλεχος κατακτώντας δυο πρωταθλήματα και ένα Κύπελλο από το 2014 μέχρι και σήμερα που εξακολουθεί να είναι σημαντικός για την ομάδα του Κάρλο Αντσελότι.

Στις 9 Μαρτίου του 2017 ο Τσάμπι Αλόνσο με ανάρτηση του σε Social media γνωστοποίησε την πρόθεση του να σταματήσει το ποδόσφαιρο στο τέλος της σεζόν. Μπορεί αυτό να μη γίνει στην ομάδα που τον ανέδειξε αλλά σίγουρα θα γίνει με τίτλους στο υψηλότερο επίπεδο.

https://www.youtube.com/watch?v=mMWbtLIdlCw