Το πρόβλημα που ταλάνισε φέτος τον ποδοσφαιρικό Ολυμπιακό ήταν η έλλειψη ταυτότητας και προσωπικότητας της ομάδας. Σχολιάζει ο Γιώργος Αναγνωστόπουλος.

Ο Μπέντο ήρθε, ο Μπέντο έφυγε, μαζί του έφερε και πήρε (;) πολλές τρικυμίες που έκαναν τον φετινό Ολυμπιακό να μοιάζει αποπροσανατολισμένος, χωρίς ταυτότητα και νοοτροπία. Τι άλλαξε όμως πράγματι με τον Μπέντο στο τιμόνι της ομάδας;

Όλα ξεκίνησαν στις αρχές του Ιουνίου όταν οι ποδοσφαιριστές της ομάδας συγκεντρώθηκαν και πάλι στις εγκαταστάσεις του Ρέντη για να ξεκινήσουν μια δύσκολη και συνάμα σύντομη προετοιμασία καθώς στα τέλη Ιουλίου είχαν Ευρωπαϊκά παιχνίδια με στόχο την πρόκριση τους στους ομίλους του Champions League.

Για την ακρίβεια αυτή ήταν και η τελευταία στιγμή που η ομάδα λειτούργησε με οργάνωση και λογική την φετινή σεζόν. Στο τιμόνι της ομάδας παρέμεινε ο Μάρκο Σίλβα έπειτα από μια συνολικά αρκετά καλή σεζόν για τον ίδιο και την ομάδα του. Μελανό σημείο της προηγούμενης σεζόν ήταν σίγουρα ο αποκλεισμός από την Άντερλεχτ στην φάση των 32 του Europa League. Ένας αποκλεισμός που έκοψε στα 2 τις ελπίδες της ελληνικής ομάδας για περαιτέρω διάκριση στα Ευρωπαϊκά Κύπελλα.

Επειδή όμως πρέπει να αποδίδουμε τα του Καίσαρος τω Καίσαρι, οφείλουμε να ομολογήσουμε πως η ομάδα του μεγάλου Λιμανιού πραγματοποίησε εκπληκτικές εμφανίσεις στους ομίλους του Champions League.

Για να επανέλθουμε όμως στην φετινή χρονιά , οι «ερυθρόλευκοι» μετέβησαν στα βουνά της Αυστρίας για να πραγματοποιήσουν το βασικό στάδιο της προετοιμασίας τους. Μόλις την τρίτη ημέρα παραμονής τους δέχτηκαν ένα αναπάντεχο νέο. Ποιο ήταν αυτό; Μα φυσικά η λύση της συνεργασίας της ομάδας με τον προπονητή.

Ο Μάρκο Σίλβα αποχώρησε και ο Βίκτορ Σάντσεθ ήρθε στον Ολυμπιακό.

Προηγουμένως βέβαια η «ερυθρόλευκη» διοίκηση άφησε να αποχωρήσουν η «σημαία» που ακούει στο όνομα David Fuster και ο Esteban Cambiasso για τον οποίο δεν χρειάζονται συστάσεις.

Αξίζει κανείς να σημειώσει πως όπως είπε ο Βίκτορ Σάντσεθ σε συνέντευξη του εκείνος ήταν έτοιμος να επιβιβαστεί σε αεροπλάνο με προορισμό την Αγγλία και την Νότιγχαμ Φόρεστ και τελευταία στιγμή ο μάνατζερ τον προέτρεψε να υπογράψει στον Ολυμπιακό.

«Ω γέγονε γέγονε» λοιπόν και ο Βίκτορ ανέλαβε να παρουσιάσει μια ελλιπή ομάδα , χωρίς μεταγραφική ενίσχυση πέρα των μπακ Figueiras και De La Bella, στα ευρωπαϊκά παιχνίδια με αντίπαλο την άσημη μέχρι τότε Χάποελ Μπερ Σεβά. Επειδή όμως η καλή μέρα φαίνεται από το πρωί συνήθως έτσι έγινε και για την ομάδα του Ολυμπιακού.

Το πρώτο παιχνίδι στο Φάληρο έληξε 0-0 με την Μπερ Σεβά να είναι ανώτερη σε όλους τους τομείς, να δημιουργεί 2-3 καλές ευκαιρίες και τον Ολυμπιακό να κάνει μόνο μια μεγάλη φάση στο 85′ με τον Milivojevic.

Ο επαναληπτικός διεξήχθη λίγες μέρες αργότερα όπου η ομάδα του Ολυμπιακού έχασε σχετικά εύκολα με 1-0 και αποκλείστηκε από την συνέχεια του Champions League. O Βίκτορ «πλήρωσε» το μάρμαρο του αποκλεισμού, αποχώρησε και την θέση του πήρε ο Πάουλο Μπέντο.

H συνέχεια βρήκε την ομάδα του Πειραιά  να αγωνίζεται play-offs του Europa League. Αντίπαλος η Αρούκα από την Πορτογαλία. Το πρώτο παιχνίδι επι πορτογαλικού εδάφους έληξε με 0-1 υπερ του Ολυμπιακού και όλοι πίστεψαν πως η ομάδα του Πειραιά θα επικρατούσε άνετα στον επαναληπτικό. Τι έγινε τελικά;

Ο Ολυμπιακός ήταν τραγικός σε όλο το 90λεπτο, έχασε 0-1 από την Αρούκα και κέρδισε την πρόκριση στην παράταση έπειτα από ανατροπή με γκολ των Domingues και Ideye. Μια πρόκριση που έγινε δεκτή με γιουχαΐσματα και σκέψη σχετικά με την προβληματική εικόνα της ομάδας.

Η διοίκηση έφερε τις τελευταίες μέρες τους Marin , Cardozo, Romao αφού προηγουμένως επανέφερε τον Cambiasso και αγόρασε τον Martins.

Το πρωτάθλημα ξεκίνησε πολύ καλά αφού μετά το 6-1 με την Βέροια ακολούθησε το 1-2 στο Καυτατζόγλειο απέναντι στον πάντοτε επικίνδυνο Ηρακλή. Κάπου εκεί επανήλθε ο προβληματισμός αφού η ομάδα ηττήθηκε 1-0 στην Λάρισα σε ένα παιχνίδι όπου πρόσφατα φαντάσματα του καλοκαιριού ήρθαν και πάλι στο προσκήνιο.

Όντας πιο ψύχραιμοι πλέον και αφού έχει περάσει καιρός οφείλουμε να ομολογήσουμε πως από την αρχή φαινόταν που πάει το πράγμα. Η ανεπαρκής τετράδα της άμυνας απαρτιζόταν από δύο πολύ κακούς μπακ , τους Figueiras και De  La  Bella οι οποίοι δεν βοηθούν ακόμα και σήμερα ούτε ανασταλτικά ούτε επιθετικά και βέβαια από το δίδυμο τον σέντερ μπακ Botia και Da Costa οι οποίοι σε κατ’ιδίαν συζητήσεις μεταξύ φιλάθλων αντιμετωπίζονται ως ανέκδοτο.

Οι συγκινητικοί Milivojevic, Cambiasso και Martins  προσπαθούσαν να συμμαζέψουν τα ασυμμάζευτα πίσω, ο Φορτούνης είναι σκιά του καλού εαυτού του, ο Ellyounousi πέρα από το πόσο καλός τακτικά είναι δεν έχει προσφέρει κάτι άλλο και εκείνοι που τραβούσαν το κουπί επιθετικά ήταν οι Seba και Ideye. Ο Marin και ο Cardozo δεν είχαν μπεί καλά-καλά στην ομάδα ακόμα.

Και κάπου εδώ αρχίζει ένα ανεπανάληπτο σόου με καλές και κακές στιγμές υπεύθυνοι του οποίου ήταν η διοίκηση και ο Πάουλο Μπέντο.

Ο προπονητής του Ολυμπιακού προς τιμήν του απ’ την πρώτη στιγμή έδειξε διάθεση στήριξης των νεαρών παιδιών του ρόστερ (Νικολάου, Μανθάτης , Ρέτσος, Ανδρούτσος) τα οποία ήθελα να «ταιριάξει» με την εμπειρία των Cambiasso, Τσόρι, Marin, Cardozo.

Κάτι τέτοιο ωστόσο ποτέ δεν συνέβη . Τσόρι και Μarin έγιναν γρήγορα θιασώτες της ομάδας από την κερκίδα αφού ο προπονητής τους δεν τους συμπεριελάμβανε σχεδόν καμία αποστολή(μόνο κάποιες στο κύπελλο), ο Cardozo μέχρι και σήμερα δεν βρήκε τον καλό του εαυτό(2 γκολ) και ο άλλοτε κεντρικός χαφ της Μαρσέιγ  Romao είχε την ίδια τύχη με τους Τσόρι και Marin.

Ο Ολυμπιακός παρά το ελλιπές ρόστερ, κέρδισε την ΑΕΚ με 3-0 , τον Παναθηναϊκό με το ίδιο σκόρ και τον ΠΑΟΚ με 2-1 στο Καραϊσκάκη. Αυτές οι νίκες του έδωσαν το δικαίωμα να ξεφύγει για μια ακόμη χρονιά από τους διώκτες του από πολύ νωρίς.

Και στο Europa League όμως πήγε σχετικά καλά αφού την 1η αγωνιστική κέρδισε με 0-1 στην Ελβετία την Γιουνγκ Μποις , την 2η έχασε από το ΑΠΟΕΛ με 0-1, την 3η κέρδισε την Αστάνα με 4-1 και εν τέλει πήρε την 2η θέση του ομίλου και το εισιτήριο για την φάση των 32 του  Europa League.

Κάπου εδώ όμως η παράνοια επανέρχεται για την ομάδα του Πειραιά. Οι κολώνες Milivojevic και Ideye φεύγουν έπειτα από εξαιρετικές προτάσεις.

Ο πρώτος δεν αντικαθίσταται ποτέ και στην θέση του δεύτερου ο Ολυμπιακός φέρνει τον πολύ καλό Ιρανό φορ του Πανιωνίου Karim Ansarifard όπως επίσης και τον Paredes με μορφή δανεισμού από την Watford για να υπάρχει μπακ-απ του Figueiras στην δεξιά πλευρά.

Η ομάδα του Πειραιά παρόλα αυτά στέκεται για πολλοστή φορά τυχερή στην κλήρωση για την φάση των 32 του Europa League και απέναντι της βρίσκει μια άγνωστη-σε πολλούς-ομάδα την Osmanlispor, η οποία όμως είχε κάνει εκπληκτικές εμφανίσεις στους ομίλους με αποκορύφωμα το 2-2 με την Βιγιαρεάλ.

Στις τάξεις των Πρωταθλητών Ελλάδας επικράτησε συγκρατημένη αισιοδοξία όχι γιατί τέθηκαν αντιμέτωποι με κάποιο μεγαθήριο αλλά διότι οι ίδιοι ήξεραν πως δεν έχουν την δυναμική και την ποιότητα του παρελθόντος. Η αγωνία επανήλθε όταν ένας και πάλι προβληματικός Ολυμπιακός έδωσε λευκή ισοπαλία στο γήπεδο του και την δυνατότητα στους Τούρκους να παίξουν την πρόκριση στην έδρα τους.

Στην Τουρκία ωστόσο μπορούμε να πούμε πως μίλησε η πιο «βαριά» φανέλα και με την εκπληκτική απόδοση του Ansarifard (2 γκολ), οι «ερυθρόλευκοι» πέρασαν θριαμβευτικά  με σκορ 0-3 παίρνοντας έτσι το εισιτήριο για την επόμενη φάση.

Εν συνεχεία έρχεται το ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ στην Θεσσαλονίκη όπου ο Ολυμπιακός ηττάται εύκολα με 2-0 πραγματοποιώντας μια μόνο τελική ενέργεια σε όλο το παιχνίδι. Ο προπονητής «κρεμάει» την διοίκηση λέγοντας πως άφησε την ομάδα αβοήθητη και κάπως έτσι φτάνουμε στο σήμερα. Την θέση του αναλαμβάνει προσωρινά Βασίλης Βούζας.

Πρώτο μέλημα του υπηρεσιακού προπονητή είναι η άμεση επανένταξη ποιοτικών ποδοσφαιριστών όχι μόνο για να δοθεί ακόμη περισσότερη ποιότητα αλλά και για να υπάρχουν εναλλακτικές ώστε να μην κληθεί ένας συγκεκριμένος και μικρός αριθμός ποδοσφαιριστών να τραβήξει το «κουπί» σε συνεχόμενα παιχνίδια. Κάτι το οποίο έγινε επί εποχής Πάουλο Μπέντο.

Το πρώτο δυνατό τεστ με τον νέο προπονητή ο Ολυμπιακός κλήθηκε να το δώσει ενάντια στην Πρωταθλήτρια Τουρκίας Besiktas για την φάση των 16 του Europa League. Στην ενδεκάδα επανήλθε ο Cambiasso o οποίος και σκόραρε. Το τελικό σκορ ήταν το 1-1 έπειτα από ένα τραγικό λάθος του τερματοφύλακα Leali (μακάρι να ήταν το μόνο).

Γενικότερα πάντως η ομάδα έδειξε πως έχει λίγο καλύτερη ψυχολογία κάτι που επιβεβαιώθηκε και στο εντός έδρας παιχνίδι με τον Ατρόμητο και τη νίκη με 2-0. Έδειξε ότι θέλει να αφήσει πίσω της έναν πολύ άσχημο μήνα στον οποίο σημείωσε τρεις ήττες με ΑΕΚ, Πανιώνιο και ΠΑΟΚ.

Τώρα καλείται να κάνει την Ευρωπαϊκή υπέρβαση αφού έχει να δώσει τον επαναληπτικό με την Μπεσίκτας στο Vodafone Arena. Το αν θα τα καταφέρει θα το γνωρίζουμε αύριο το βράδυ. Το μόνο σίγουρο είναι πως έχει να ανταγωνιστεί μια ομάδα που διαθέτει πολύ ποιοτικούς παίκτες όπως οι Quaresma, Babel , Abubakar, Talisca και σίγουρα σε αυτά τα παιχνίδια χρειάζεται ικανότητα και τύχη.

Συμπερασματικά , οφείλουμε να ομολογήσουμε πως η φετινή είναι μια ταραχώδης χρονιά για την ομάδα του Πειραιά ωστόσο και το επερχόμενο καλοκαίρι είναι ίσως το πιο κρίσιμο των τελευταίων ετών. Και είναι κρίσιμο επειδή οι «ερυθρόλευκοι» πρέπει να πάρουν αποφάσεις σχετικά με το τι ακριβώς θέλουν.

Εάν θέλουν μια ομάδα που απλά να διεκδικεί το πρωτάθλημα τότε ο δρόμος είναι απλός χωρίς πολλά έξοδα και γκρίνια. Εάν όχι θα πρέπει να πάρουν έναν κανονικό προπονητή με όραμα, ιδέες. Θα πρέπει επίσης να πάρουν παίκτες ποιότητας σε όλες τι γραμμές.

Σε ό,τι αφορά τη θέση του πορτιέρο, θα πρέπει να αποφασιστεί αν θα στηριχθεί πραγματικά ο Καπίνο ή όχι διότι δεν γίνεται να θες να «δώσεις» τα γάντια του Roberto σε εκείνον και να μην αγωνίζεται στην Ευρώπη.

Θα πρέπει επίσης να αναδιαμορφωθεί η άμυνα κατά τα ¾ διότι με παίκτες όπως ο Da Costa και ο De La Bella οι στόχοι και οι προοπτικές συρρικνώνονται. Θα πρέπει επίσης να γίνει άμεση προσθήκη ποιοτικών παικτών στο κέντρο ώστε να βοηθηθεί ο απελπιστικά μόνος Martins και να ξεκουραστεί ακόμα περισσότερο ο πολύπειρος Cambiasso.

Τέλος , σε ό,τι αφορά την επιθετική γραμμή, ο πολύ καλός Ansarifard θα πρέπει να πλαισιωθεί από φορ ολκής ώστε και ο ίδιος να βοηθηθεί περισσότερο και επίσης να αποκτηθεί κάποιος εξτρέμ ο οποίος να έχει την δυνατότητα ντρίμπλας στον ένας με έναν και να μπορεί να δημιουργεί ρήγματα στις πάντα –με τον Ολυμπιακό- κλειστές άμυνες.

Θα γίνουν αυτά άραγε αυτά; Και αν ναι σε ποιο βαθμό;

Ίδωμεν.