Παναθηναϊκός-Ερυθρός Αστέρας: Ο «πράσινος» άθλος
Το Debut.gr γυρνά το χρόνο πίσω και θυμάται μία από τις ιστορικότερες ανατροπές στην ιστορία του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, που είχε συντελεστεί από τον Παναθηναϊκό επί του Ερυθρού Αστέρα.
Η αγωνιστική περίοδος 1970-1971 είναι βαθιά χαραγμένη στη μνήμη των φίλων του Παναθηναϊκού, καθώς ο σύλλογος με μια εκπληκτική πορεία έφθασε ως τον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης. Η πορεία αυτή αποτελεί το ορόσημο στην μέχρι τώρα ιστορία του συλλόγου και συνάμα αποτελεί τη μεγαλύτερη διάκριση του ελληνικού ποδοσφαίρου σε συλλογικό επίπεδο. Στο διάβα του ο Παναθηναϊκός για την ξέφρενη πορεία του μέχρι τον τελικό του «Γουέμπλεϊ», τέθηκε αντιμέτωπος στην πρώτη φάση-γύρο με τη Ζενές-Ες από το Λουξεμβούργο την οποία κέρδισε με συνολικό σκορ 7-1. Στον δεύτερο γύρο αντιμετώπισε την τσέχικη Σλόβαν Μπρατισλάβας με το συνολικό σκορ να διαμορφώνεται με 4-2 υπέρ της ελληνικής ομάδας. Επόμενη φάση τα προημιτελικά όπου η ομάδα του Φέρεντς Πούσκας έπρεπε να υπερβεί το εμπόδιο της Έβερτον. Το αλησμόνητο γκολ του Αντώνη Αντωνιάδη μέσα στο «Γκούντισον Πάρκ» στο 82ο λεπτό έμελλε να είναι καθοριστικό για τη πρόκριση στην ημιτελική φάση αφού ο επαναληπτικός αγώνας στη Λεωφόρο ήρθε ισόπαλος δίχως τέρματα. Στα ημιτελικά τον «περίμενε» ο Ερυθρός Αστέρας με το συνολικό σκορ και στους δύο αγώνες να διαμορφώνεται στο 4-4 με τους πράσινους να παίρνουν το «μαγικό χαρτάκι» για τον τελικό χάρη στο εκτός έδρας γκολ που σημείωσε μέσα στο Βελιγράδι. Αποκορύφωμα της πορείας αυτής ο τελικός απέναντι στον Άγιαξ στο «Γουέμπλεϊ», με τον «Αίαντα» να κερδίζει τους πράσινους με 2-0.
Μία από τις μεγαλύτερες προκρίσεις, αν όχι η μεγαλύτερη, ήταν αυτή στον ημιτελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών κόντρα στον Ερυθρό Αστέρα. Ο πρώτος αγώνας λαμβάνει χώρα στο Βελιγράδι. Παρότι τον τίτλο του φαβορί τον είχε η ομάδα της τότε Γιουγκοσλαβίας, στο στρατόπεδο του Παναθηναϊκού υπήρχε πίστη για πρόκριση και αυτό επιβεβαιώνεται και από το γεγονός πως περίπου 30.000 Έλληνες βρέθηκαν στο «Μαρακανά» του Βελιγραδίου για να στηρίξουν την ομάδα τους. Στον αγώνα, ο Ερυθρός έπαιξε σαν φαβορί και επικράτησε του Παναθηναϊκού με το βαρύ 4-1 χάρη στο γκολ του Γιάνκοβιτς και το χατ-τρικ του Όστοϊτς. Το μοναδικό γκολ που σημείωσε ο Παναθηναϊκός θεωρείται «χρυσό» και «χρυσός» σκόρερ ο Αριστείδης Καμάρας αφού όπως αποδείχθηκε ήταν αυτό που έβαλε τα θεμέλια για την ανατροπή στον επαναληπτικό της Λεωφόρου.
Το ημερολόγιο γράφει 28 Απριλίου 1971. Μια ημερομηνία που είναι γραμμένη με κεφαλαία γράμματα καθώς είναι ο αγώνας ρεβάνς απέναντι στον Ερυθρό Αστέρα. Οι ελπίδες πρόκρισης για τον τελικό ελάχιστες και η ανατροπή φάνταζε ακατόρθωτη.Τ ο κλίμα ήταν ηλεκτρισμένο και στην Γιουγκοσλαβία κυκλοφορούσαν εφημερίδες με τίτλο «Άγιαξ-Ερυθρός Αστέρας στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών». Οι ποδοσφαιριστές του Παναθηναϊκού όμως δεν είχαν πει την τελευταία τους λέξη. Με γκολ από τα αποδυτήρια, μόλις στο 2ο λεπτό, η ελληνική ομάδα ανοίγει το σκορ με γκολ του Αντωνιάδη και η πίστη για τη πρόκριση άρχισε να γίνεται όλο και πιο έκδηλη. Ο Παναθηναϊκός βρίσκει δίχτυα για δεύτερη φορά στο 55′ πάλι με τον Αντώνη Αντωνιάδη και έντεκα λεπτά αργότερα ο Αριστείδης Καμάρας διαμορφώνει το 3-0 σκορ που έμεινε μέχρι το τέλος. Λίγο έλειψε στο τέλος της αναμέτρησης ο Ερυθρός να «κλέψει» τον αγώνα με το σουτ του Καράσι να βρίσκει το δοκάρι της εστίας του Κωνσταντίνου. Το σφύριγμα της λήξης επαναφέρει τις καρδιές χιλιάδων Ελλήνων στη θέση τους και δίνει το έναυσμα για ξέφρενους πανηγυρισμούς σε ολόκληρη την Ελλάδα. Ο Παναθηναϊκός είχε καταφέρει πλέον το ακατόρθωτο, το «ταξίδι προς το όνειρο» για να ολοκληρωθεί είχε ακόμη έναν τελευταίο προορισμό,αυτόν στο «Γουέμπλεϊ» του Λονδίνου.
Παρόλα αυτά πολλά έχουν ακουστεί για την ευρωπαϊκή πορεία του Παναθηναϊκού εκείνη τη σεζόν καθώς ο τότε πρόεδρος του συλλόγου Μιχάλης Κίτσιος ήταν στρατιωτικός στο επάγγελμα και εκλεκτός των συνταγματαρχών που κυβερνούσαν την χώρα. Υποστηρίζεται πως στην πρόκριση της ελληνικής ομάδας στο τελικό της διοργάνωσης εμπλέκεται η χούντα. Σε αυτό έρχεται να προστεθεί και η συνέντευξη του Στάνισλαβ Καράσι, ποδοσφαιριστή του Ερυθρού Αστέρα εκείνη τη περίοδο, ο οποίος δήλωσε πως οι συμπαίκτες του είχαν ναρκωθεί με δυνατά ηρεμιστικά πριν από τον αγώνα στην Ελλάδα. Ο ίδιος δεν έμενε με την υπόλοιπη αποστολή καθώς ήταν άρρωστος και στον αγώνα της Λεωφόρου του φάνηκε περίεργη η νωθρότητα των συμπαιχτών του. Πάντως τίποτα απ’ αυτά δεν έχουν αποδειχθεί έως σήμερα.
Το μόνο σίγουρο είναι πως η αξιομνημόνευτη πορεία του Παναθηναϊκού από τον πρώτο αγώνα ως τον τελικό του «Γουέμπλεϊ» κόντρα στον «Αίαντα» αποτελεί την επιτομή του ελληνικού αθλητισμού σε συλλογικό επίπεδο έως σήμερα.