Το Debut.gr θυμάται έναν από τους καλύτερους Αμερικανούς γκαρντ που έχουν περάσει ποτέ από τα ευρωπαϊκά γήπεδα, τον Μάλκολμ Ντιλέινι.

Στο παρελθόν τον έχουν αποκαλέσει ως τον καλύτερο Αμερικανό γκαρντ στην Ευρώπη. Και όχι άδικα. Άλλωστε, στο ευρωπαϊκο κοινό έγινε γνωστός από τις τρομερές του εμφανίσεις με τη φανέλα της Μπάγερν Μονάχου τη σεζόν 2013-14, όταν και έκανε όλες τις ευρωπαϊκές ομάδες να… σφάζονται στα πόδια του, με τον ίδιο βέβαια να θέτει πολύ υψηλά τον οικονομικό του πήχη και να παίρνει τον δρόμο για την Ρωσία και την Λοκομοτίβ Κουμπάν, την οποία και οδήγησε στο Final 4 της Ευρωλίγκα το 2016, όπου και κατέκτησε την τρίτη θέση.

Who is who

Ο Ντιλέινι γεννήθηκε στις 11 Μαρτίου του 1989 στο Μέριλαντ της Βαλτιμόρης. Ήδη από τα επτά του χρόνια είχε ξεκινήσει να ερωτεύεται την… σπυριάρα ενώ ακολούθησε η πλήρης «μύησή» του στο αγαπημένο του άθλημα στο Καθολικό Λύκειο του Τόουσον της γενέτειράς του και στη συνέχεια η τετραετής παραμονή του στο Βιρτζίνια Τεκ, όπου και διέγραψε μία εξαιρετική πορεία με τρομερά στατιστικά, που κάθε χρόνο βελτιώνονταν.

Το undrafting και η Γαλλία

Ο Ντιλέινι εντάχθηκε στην λίστα των παικτών για το ντραφτ του 2010 επιλέγοντας όμως να μην προσλάβει κάποιον μάνατζερ. Μέχρι τις 8 Μαΐου εκείνης της χρονιάς είχε να επιλέξει αν θα «τρέξει» στην διαδικασία του ντραφτ ή αν θα συνεχίσει την πορεία του στους Hokies, πράγμα το οποίο εν τέλει και έκανε.

Μετά το πέρας και αυτής της σεζόν και έχοντας το «βάρος» ότι δεν είχε περάσει στο draft, ο Ντιλέινι αποφάσισε να πάρει τον δρόμο για την άλλη μεριά του Ατλαντικού και να ψάξει την τύχη του στην Ευρώπη.

Η πρώτη ομάδα που του άνοιξε την πόρτα ήταν η Σαλόν, η οποία τον εμπιστεύτηκε, παρέχοντάς του ένα αξιοπρεπές συμβόλαιο (μόλις στα 22 του) και ουσιαστικά δίνοντάς του τον απαραίτητο χρόνο για να… χτίσει την αγωνιστική του ταυτότητα. Αποτέλεσμα; Η Σαλόν κατέκτησε το πρωτάθλημα Γαλλίας το 2012 και το όνομα του Ντιλέινι άρχισε να κυκλοφορεί στα μπλοκάκια αρκετών ευρωπαϊκών ομάδων.

Η Ουκρανία και η βαυαρική… έκρηξη

Μετά το αν μη τι άλλο επιτυχημένο πέρασμα από την Γαλλία και τη Σαλόν, ο Ντιλέινι αποφάσισε να κάνει το βήμα παραπάνω και να δοκιμαστεί σε μία σαφώς πιο ανταγωνιστική λίγκα, μετακομίζοντας στην Ουκρανία για λογαριασμό της Μπουτιβέλνικ.

Στην ομάδα του Κιέβου, ο Ντιλέινι πήρε θα λέγαμε το βάπτισμα του πυρός και άρχισε να καλλιεργεί αυτά καθαυτά τα ηγετικά του χαρακτηριστικά. Με μέσο όρο 15 πόντους, 4 ασίστ, 1 κλέψιμο και 5 ριμπάουντ ανά παιχνίδι, ο 24χρονος πλέον Μάλκολμ είχε κάνει πολλές ευρψπαϊκές ομάδες να μιλούν για τον νεαρό ταλαντούχο γκαρντ από την Βαλτιμόρη που είχε πολλά πράγματα να δείξει ακόμα.

Και πράγματι έτσι έγινε. Την επόμενη χρονιά, ο Ντιλέινι έβγαλε εισιτήρια για το Μόναχο για να φορέσει την φανέλα της Μπάγερν, με την οποία και όπως αποδείχθηκε έκανε… παπάδες τόσο στο γερμανικό πρωτάθλημα όσο και στην Ευρώπη.

Τρομερές εμφανίσεις στα παρκέ διαδέχονταν η μία την άλλη, στατιστικά που όντας στα πλαίσια του φυσιολογικού, εντυπωσίαζαν και ο Ντιλέινι να οδηγεί την Μπάγερν Μονάχου σε μία εξαιρετική πορεία εντός και εκτός των γερμανικών συνόρων. Λίγο αργότερα, το πρωτάθλημα κατέληξε στα χέρια των Βαυαρών ενώ στην Ευρώπη οι περισσότερες ομάδες άκουγαν πλέον το όνομα Ντιλέινι και ήξεραν ότι θα έχουν δύσκολο βράδυ.

Η Ρωσία, ο Μπαρτζώκας και τα… γεράκια

Οι εκπληκτικές αποδόσεις του Ντιλέινι με τη φανέλα της Μπάγερν Μονάχου, αποτέλεσαν εγγύηση για όλες τις ευρωπαϊκές ομάδες, πολλές εκ των οποίων κονταροχτυπήθηκαν για να τον κάνουν δικό τους.

Έντονο ενδιαφέρον τότε είχε εκφράσει και ο Ολυμπιακός, με τις οικονομικές απαιτήσεις όμως του παίκτη να τον κάνουν -το λιγότερο- απαγορευτικό για το μπάτζετ των Πειραιωτών. Κάτι τα χρήματα, κάτι το γεγονός ότι είχε ακούσει καλά πράγματα για την Λοκομοτίβ Κουμπάν -όπως έχει δηλώσει ο ίδιος-, τον έφεραν στη Ρωσία.

Εκεί, όπως προαναφέραμε, μπορεί εντός των συνόρων να είχε να κάνει με μεγαλύτερα… αφεντικά όπως η ΤΣΣΚΑ, η Χίμκι ακόμα και η Ούνικς, αλλά αυτό δεν τον εμπόδισε να γίνει ηγέτης της ομάδας του Κρασνοντάρ και κάτω από τις οδηγίες του Γιώργου Μπαρτζώκα και με άξιο συμπαραστάτη τον Άντονι Ράντολφ, να την οδηγήσει στο Final 4 του Βερολίνου όπου και ηττήθηκε από την ΤΣΣΚΑ με 88-81, αλλά επικρατώντας της Λαμποράλ Κούτσα με 85-75 κατέκτησε την τρίτη θέση.

Τον Ιούλιο του 2016, ο Ντιλέινι αποφάσισε να επιστρέψει στην… μαμά πατρίδα και να δοκιμάσει την τύχη του στο ΝΒΑ. Οι Ατλάντα Χοκς τον εμπιστεύθηκαν και του δίνουν κατά διαστήματα χρόνο συμμετοχής, η οποία μέχρι στιγμής περιορίζεται σε έξι παιχνίδια και μέσο όρο 6.67 πόντους, 2.5 ασίστ και 2.33 ριμπάουντ ανά παιχνίδι.