Βραδιές σαν κι αυτή!
Το Debut.gr κάνει την ανασκόπησή του και θυμάται όλες τις επικές ανατροπές που έγιναν ποτέ σε νοκ-άουτ παιχνίδια του Τσάμπιονς Λιγκ.
Σύσσωμη η παγκόσμια ποδοσφαιρική κοινότητα υποκλίθηκε στην Μπαρτσελόνα το βράδυ της 8ης Μαρτίου, μετά και την επική πρόκρισή της στην φάση των «8» του Τσάμπιονς Λιγκ, αποκλείοντας την Παρί Σεν Ζερμέν με συνολικό σκορ 6-5 ενώ είχε ηττηθεί στην γαλλική πρωτεύουσα με το βαρύ 4-0.
Το ασύλληπτο όμως 6-1, με το οποίο επικράτησε η Μπαρτσελόνα των πρωταθλητών Γαλλίας στο «Καμπ Νου» δεν ήταν η πρώτη -και πιθανότατα ούτε η τελευταία- πρόκριση που παίρνει κάποια ομάδα, που έχει ηττηθεί στον πρώτο αγώνα του εκάστοτε ζευγαριού.
Το Debut.gr έψαξε, βρήκε και σας παρουσιάζει τις μεγαλύτερες ανατροπές σκορ που έχουν συντελεστεί σε νοκ-άουτ παιχνίδια στην ιστορία του Τσάμπιονς Λιγκ.
Μπαρτσελόνα-Τσέλσι 5-1 (1999-00)
Δεν θα μπορούσαμε να ξεκινήσουμε με διαφορετική ομάδα, από αυτή που μας έδωσε την αφορμή να κάνουμε την έρευνά μας. Δεκαεπτά χρόνια πίσω και με αντίπαλο την Τσέλσι του Τζανλούκα Βιάλι, οι «μπλαουγκράνα» είχαν βρεθεί ξανά με την πλάτη στον τοίχο, αφού είχαν «φορτωθεί» το 3-1 του Λονδίνου, το οποίο και καλούνταν να ανατρέψουν.
Όλα έδειχναν ότι οι «μπλε» των Ντεσάμπ, Ζολά, Ντι Ματέο θα έπαιρναν μία μεγάλη πρόκριση αλλά η ομάδα της Βαρκελώνης είχε σαφώς αντίθετη άποψη.
Με σκόρερ τους Φίγκο, Ντάνι Γκαρσία και Ριβάλντο (είχε μειώσει ο Φλο εν τω μεταξύ), η Μπαρτσελόνα έστειλε το παιχνίδι στην παράταση όπου και οι Κλάιφερτ και -ξανά- Ριβάλντο έβαλαν το κερασάκι στην τούρτα και «έκλεψαν» το εισιτήριο για τα ημιτελικά (όπου και αποκλείστηκαν από την Βαλένθια).
Ντεπορτίβο Λα Κορούνια-Μίλαν 4-0 (2003-04)
Να έχεις απέναντι σου την Μίλαν των Καφού, Μαλντίνι, Νέστα, Γκατούζο, Πίρλο, Ζέεντορφ, Ιντζάγκι, Κακά και Σεφτσένκο, να έχεις χάσει στην Ιταλία με 4-1 και να καλείσαι να διεκδικήσεις τις όποιες πιθανότητες έχεις για πρόκριση, δεν το λες και εύκολο πράγμα.
Η Ντεπορτίβο Λα Κορούνια όμως δεν τα παράτησε. Δεν κλείστηκε στο καβούκι της, κοίταξε στα μάτια την ομάδα του Αντσελότι και την πέταξε εκτός συνέχειας.
Την αρχή έκανε ο Παντιάνι μόλις στο 5ο λεπτό για να έρθουν τα γκολ των Χουάν Κάρλος Βαλερόν (35′) και Λούκουε (44′) και να ανεβάσουν τον δείκτη του σκορ στο 3-0, πριν κλείσει καλά καλά το ημίχρονο.
Οι «ροσονέρι» φάνηκαν να μην μπορούν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και στο 76′ η «χρυσή» αλλαγή του Αμιάνο, ο Φραν έβαλε το όνομά του στον πίνακα των σκόρερ και έδωσε σκορ πρόκρισης στην ομάδα του. Το 4-0 αυτό δεν άλλαξε μέχρι το τελευταίο σφύριγμα του Ελβετού, Μέγιερ και έτσι η Ντεπορτίβο άφησε εκτός ένα από τα φαβορί εκείνης της σεζόν, τη Μίλαν.
Μονακό-Ρεάλ Μαδρίτης 3-1 (2003-04)
Όπως φαίνεται, η σεζόν 2003-04, ήταν γεμάτη εκπλήξεις και ανατροπές για το Τσάμπιονς Λιγκ. Μετά από τον σοκαριστικό αποκλεισμό της Μίλαν από τη Ντεπορτίβο Λα Κορούνια, ανάλογη εξέλιξη υπήρξε και στο ζευγάρι της Μονακό με τη Ρεάλ Μαδρίτης.
Το αποτέλεσμα του πρώτου παιχνιδιού; 4-2 υπέρ της «βασίλισσας». «Βασίλισσα», η οποία φυσικά προκαλούσε… τρόμο με το ρόστερ της. Ρονάλντο, Ρομπέρτο Κάρλος, Ζιντάν, Φίγκο, Ραούλ έφτιαχναν μία ομάδα που έμοιαζε περισσότερο με πολεμική μηχανή παρά με απλό σύνολο παικτών. Φυσικά και η Μονακό δεν πήγαινε πίσω, με το ταλέντο της βέβαια να περιορίζεται στους Ζιουλί, Μοριέντες και Εβρά.
Το σκορ στο συυγκεκριμένο παιχνίδι άνοιξε μόλις στο 36′ ο Ραούλ, μετατρέποντας την πρόκριση σε κάτι περισσότερο από όνειρο για τους Μονεγάσκους. Κι όμως. Ο Ντιντιέ Ντεσάμπ δεν έχασε την ελπίδα του, αναπτέρωσε το ηθικό των παικτών του και ο Ζιουλί στις καθυστερήσεις του πρώτου μέρους έφερε το παιχνίδι στα ίσια.
Με την επιστροφή των δύο ομάδων από τα αποδυτήρια ήρθε και το δεύτερο γκολ για τους γηπεδούχους με τον Φερνάντο Μοριέντες (ο οποίος ήταν δανεικός από την Ρεάλ Μαδρίτης), γκολ που έλουσε με κρύο ιδρώτα τους «μερέγχες». Σαν να μην έφτανε αυτό για την Ρεάλ, ήρθε και το τελειωτικό χτύπημα από τον Ζιουλί στο 66ο λεπτό του αγώνα, ο οποίος έγραψε το 3-1 και «πάγωσε» τους Μαδριλένους, που φυσικά μέχρι το σφύριγμα της λήξης δεν κατόρθωσαν να αλλάξουν τα εις βάρος τους δεδομένα.
Τσέλσι-Νάπολι 4-1 (2011-12)
Ανατροπή και «χτυποκάρδι» χωρίς αγγλική ομάδα γίνεται; Δεν γίνεται! Αυτό απέδειξε και η Τσέλσι πριν από μία πενταετία όταν και είχε αποκλείσει στην φάση των «16» τη Νάπολι, επικρατώντας με 4-1.
Οι Λονδρέζοι «έτρεχαν» μία από τις πιο «θολές» αγωνιστικές τους περιόδους, όταν και το πέρασμα του Αντρέ Βίλας Μπόας είχε γεμίσει πληγές το σώμα των «μπλε», οι οποίοι έχοντας στο τιμόνι τους πλέον τον Ρομπέρτο Ντι Ματέο προσπαθούσαν να αναγεννηθούν από τις στάχτες τους.
Στο παιχνίδι της Ιταλίας, η Νάπολι είχε επικρατήσει με 3-1 της Τσέλσι, η οποία έψαχνε μόνο ένα… θαύμα για να πάρει το εισιτήριο της πρόκρισης. Ένα θαύμα που όμως εν τέλει συντελέστηκε. Με… μπροστάρηδες την «παλιοσειρά» των Ντρογκμπά, Τέρι και Λάμπαρντ, η Τσέλσι κατάφερε να στείλει το παιχνίδι στην παράταση (είχε μειώσει ο Ινλέρ στο 55′). Στον έξτρα χρόνο και συγκεκριμένα στο 105ο λεπτό του αγώνα, ήταν η σειρά του Μπράνισλαβ Ιβάνοβιτς να σώσει την ομάδα του και με δικό του προσωπικό γκολ να την στείλει «πακέτο» στην επόμενη φάση του θεσμού.
Μπαρτσελόνα-Μίλαν 4-0 (2012-13)
Ε, ναι, ξανά Μπαρτσελόνα. Το έχει ξανακάνει στο παρελθόν, το έκανε και χθες και αν της δοθεί η ευκαιρία θα (;) το ξανακάνει.
Εν προκειμένω, θύμα της ήταν η Μίλαν, η οποία είχε τολμήσει να επικρατήσει στην Ιταλία με 2-0 των «μπλαουγκράνα». Και τότε, όλα τα προγνωστικά ήταν εναντίον των Καταλανών, ενώ η παράδοση έλεγε πως καμία ομάδα δεν έχει «επιστρέψει» από το 2-0 σε φάση νοκ-άουτ. Παράδοση, ξεπαράδοση, εδώ είναι Βαρκελώνη πρέπει να βροντοφώναξε η παρέα του Λιονέλ Μέσι, η οποία και υπέταξε τους «ροσονέρι» με 4-0 και πήρε πανηγυρικά το εισιτήριο της πρόκρισης για την φάση των «8».
Χαρακτηριστική η παραδοχή του Μασιμιλιάνο Αλέγκρι πως: «η Μπαρτσελόνα έπαιξε αδιανόητα καλά» ενώ ο ίδιος ο Μέσι είχε τονίσει: «Αυτή είναι η Μπαρτσελόνα που εμείς και οι οπαδοί μας θέλουμε κάθε παιχνίδι».
Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ-Ολυμπιακός 3-0 (2013-14)
Μία από τις «χρυσές» ομολογουμένως ευκαιρίες που είχε παρουσιαστεί ποτέ σε ελληνική ομάδα για να διακριθεί στο Τσάμπιονς Λιγκ χάθηκε εν μία νυκτί.
Ο Ολυμπιακός είχε πάρει παραμάζωμα την «απομίμηση» της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ που είχε έρθει στο Φάληρο, επικρατώντας με 2-0 και θέτοντας ουσιαστικά τις βάσεις για πρόκριση στα προημιτελικά του θεσμού. Οι «ερυθρόλευκοι» πίστευαν τόσο πολύ στην πρόκριση επί των «κόκκινων διαβόλων» που ακόμα και η βαριά ήττα από τον αιώνιο αντίπαλο, Παναθηναϊκό για το πρωτάθλημα με 3-0, είχε περάσει χωρίς να συγκινήσει κάποιον οπαδό.
Το όνειρο όμως του Ολυμπιακού έσβησε στο «Θέατρο των Ονείρων», όπου και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με τον Ρόμπιν Φαν Πέρσι να την παίρνει από το χέρι και με τρία προσωπικά του γκολ να προσγειώνει ανώμαλα τους Πειραιώτες στην πραγματικότητα.
Τσέλσι-Παρί Σεν Ζερμέν 2-0 (2013-14)
Πιστεύατε πως η Παρί Σεν Ζερμέν αποκλείστηκε για πρώτη φορά με σχεδόν ταπεινωτικό τρόπο από το Τσάμπιονς Λιγκ; Κι όμως, όχι. Το έργο στο Παρίσι το είχαν ξαναδεί τρία χρόνια πριν, περίπου τέτοιες εποχές, με θύτη όμως την Τσέλσι του Ζοζέ Μουρίνιο.
Το σκηνικό περίπου το ίδιο. Επιβλητική στην έδρα της η Παρί, επικράτησε εύκολα με 3-1 των Λονδρέζων, οι οποίοι όμως όπως φάνηκε κρατούσαν το καλύτερο για το τέλος.
Στη ρεβάνς του «Στάνφορντ Μπριτζ» και σε ένα παιχνίδι που μίλησαν οι επιλογές των αναπληρωματικών που έριξε στο παιχνίδι ο Ζοζέ Μουρίνιο, η Τσέλσι έκαμψε την αντίσταση της Παρί, επικράτησε με 2-0 και την έστειλε σπίτι της, όπως θα λέγαμε «λαϊκά».
Ο τραυματισμός του Εντέν Αζάρ «πονοκεφάλιασε» τον Special One, ο οποίος έριξε στην αρένα τον Αντρέ Σίρλε, που δεκαπέντε λεπτά αργότερα ήρθε να τον δικαιώσει, ανοίγοντας το σκορ για την ομάδα του.
Τα λεπτά περνούσαν, το σφύριγμα της λήξης πλησίαζε και εκεί που δεν το περίμενε κανείς, ο Ντεμπά Μπα στο 87ο λεπτό του αγώνα, εκμεταλλεύθηκε την αδράνεια της αντίπαλης άμυνας και έστειλε την μπάλα στα δίχτυα κάνοντας το 2-0 και δίνοντας ουσιαστίκα την πρόκριση στην Τσέλσι.
Μπάγερν Μονάχου-Πόρτο 6-1 (2014-15)
«Το ποδόσφαιρο είναι ένα παιχνίδι που παίζεται από 22 ανθρώπους που τρέχουν τριγύρω, κλωτσάνε την μπάλα, με έναν διαιτητή που κάνει μερικά λάθη και στο τέλος κερδίζουν πάντα οι Γερμανοί» είχε πει κάποτε ο Γκάρι Λίνεκερ και αν μη τι άλλο δεν είναι λίγες οι φορές που έχει αποδειχθεί… σοφή η κουβέντα του αυτή.
Το γνωμικό αυτό επιβεβαίωσε από πρώτο χέρι η Πόρτο πριν από μία διετία, όταν και είχε δει την Μπάγερν Μονάχου να την διαλύει μέσα στην «Αλιάντζ Αρίνα» με 6-1, ανατρέποντας το 3-1 του αγώνα της Πορτογαλίας.
Η ομάδα του Λοπετέγκι είχε πάει με παραπανίσια αυτοπεποίθηση στο Μόναχο, θεωρώντας εγγυημένη την πρόκριση, λόγω της καλής εμφάνισης του «Ντραγκάο» που συνοδεύτηκε με μία σπουδαία νίκη. Ο Γκουαρντιόλα, ωστόσο, είχε προετοιμάσει τους παίκτες του περισσότερο για μάχη παρά για ποδοσφαιρικό αγώνα και η πρώτη… κανονιά έπεσε μόλις στο 14ο λεπτό από τον Τιάγκο Αλκάνταρα, για να έρθουν τα γκολ των Μπόατενγκ (22′) και Λεβαντόφσκι (27′) πριν καλά καλά συμπληρωθεί μισή ώρα παιχνιδιού και να δώσει σκορ πρόκρισης στους Βαυαρούς.
Η συνέχεια, μία ποδοσφαιρική κτηνωδία. Η αρμάδα του Γκουαρντιόλα δεν έδειξε έλεος στο κουλουριασμένο σώμα της Πόρτο και πριν τελειώσει το πρώτο ημίχρονο, ο δείκτης του σκορ είχε «πετάξει» στο 5-0 με τα τέρματα των Μίλερ στο 36′ και Λεβαντόφσκι -ξανά- στο 40ο λεπτό.
Το γκολ της τιμής για τους «δράκους» ήρθε στο 73ο λεπτό από τον Τζάκσον Μαρτίνεζ. Τέρμα που όμως όπως φάνηκε εκνεύρισε τους γηπεδούχους, που έβαλαν το κερασάκι στην τούρτα στο 88′ με τον Τσάμπι Αλόνσο να γράφει το 6-1.
Ρεάλ Μαδρίτης-Βόλφσμπουργκ 3-0 (2015-16)
Όταν ξεκινάς με Μπαρτσελόνα, δεν μπορείς παρά να κλείσεις το θέμα σου με μία ομάδα ανάλογου βεληνεκούς. Και ποια άλλη θα μπορούσε να είναι αυτή, από την «βασίλισσα» του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, Ρεάλ Μαδρίτης.
Για την περίπτωση των «μερέγχες» γυρίζουμε σχετικά λίγο τον χρόνο πίσω, όταν και οι «λύκοι» της Μπουντεσλίγκα, η Βόλφσμπουργκ, είχε την κάκιστη ιδέα να εκθέσει την Ρεάλ Μαδρίτης στην Γερμανία και να επικρατήσει με 2-0, στην τελευταία ήττα που υπέστη η Ρεάλ πριν ακολουθήσουν 40 συνεχόμενα παιχνίδια αήττητη.
Η ρεβάνς του «Σαντιάγκο Μπερναμπέου» βρήκε τη Ρεάλ σαφώς περισσότερο αποφασισμένη για την ανατροπή, με τον Κριστιάνο Ρονάλντο να αποδεικνύει για ακόμη μία φορά το περίσσιο ταλέντο του και τον λόγο που φέρει μία από τις σπουδαιότερες ηγετικές φυσιογνωμίες της ιστορίας του παγκόσμιου ποδοσφαίρου.
Η αντίσταση της Βόλφσμπουργκ διήρκησε μόλις ένα αγωνιστικό τέταρτο. Τότε ήρθε η πρώτη «σφαίρα» του Κριστιάνο, ενώ δύο λεπτά αργότερα, ο Πορτογάλος ξαναχτύπησε κάνοντας το 2-0 και ισοφαρίζοντας ουσιαστικά το σκορ του πρώτου αγώνα.
Και ενώ όλα έδειχναν πως η πρόκριση θα κριθεί στην παράταση, το συνεχόμενο pressing των γηπεδούχων και η κούραση των παικτών του Χέκινγκ, έδωσαν την ευκαιρία στον Ρονάλντο να «πυροβολήσει» για τρίτη φορά, στο 77ο λεπτό του αγώνα και να δώσει το εισιτήριο της πρόκρισης στην ομάδα του.
Κάπως έτσι λοιπόν φτάσαμε μέχρι και το παιχνίδι της Μπαρτσελόνα με την Παρί Σεν Ζερμέν. Ό,τι κι αν ακούγεται για τις διαιτητικές αποφάσεις στον αγώνα του «Καμπ Νου», το συμπέρασμα είναι ένα και μόνο ένα:
Τέτοιες βραδιές μας θυμίζουν γιατί αγαπάμε τόσο το ποδόσφαιρο.