Η ομάδα μπάσκετ των ΗΠΑ, είναι όχι μόνο η απόλυτη κυρίαρχος αλλά και η πιο επιτυχημένη σε ποσοστά αφού σε 42 τελικούς, σε όλες τις διοργανώσεις, έχει 36 κατακτήσεις.

Στο χώρο του μπάσκετ και συγκεκριμένα στις εθνικές ομάδες, μία χώρα είναι αυτή που σου έρχεται στο μυαλό όταν ακούς κυρίαρχος. Ναι σωστά, η εθνική των ΗΠΑ ή USA όπως αναγράφεται στην ιστορική φανέλα της.

Οι Αμερικάνοι, είναι αυθεντίες στο άθλημα της καλαθοσφαίρισης, και σε κάθε τουρνουά το φαβορί. Αυτό το μαρτυρούν και οι 36 τίτλοι που έχει κατακτήσει στους 42 τελικούς που έχει δώσει μέχρι σήμερα.

Πλέον, με τον Γκρεγκ Πόποβιτς στο “τιμόνι” τους, επιθυμούν να συνεχίσουν την κυριαρχία τους.

Πάμε να δούμε όμως το φοβερό αυτό 85% που έχει η USA σε τελικούς μεγάλων διοργανώσεων :

ΠΑΝΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Στους Παναμερικανικούς αγώνες, οι ΗΠΑ συμμετέχουν από το 1951. Οι αγώνες, γίνονται κάθε τέσσερα χρόνια και φυσικά πολυνίκης του θεσμού είναι η USA, με 8 χρυσά σε 11 τελικούς.

Η αρχή έγινε στην πρώτη διοργάνωση το 1951. Οι ΗΠΑ, κατέκτησαν την πρώτη διοργάνωση που έγινε στην Αργεντινή, καθώς ήταν πρώτοι στην κατάταξη.

H team USA του 1951

Και στις τέσσερις επόμενες διοργανώσεις μέχρι το 1967 οι Αμερικάνοι έπαιρναν το χρυσό μετάλλιο. Το 1955, στο Μεξικό, το 1959 στην έδρα τους στο Σικάγο, το 1963 στο Σάο Πάουλο και το 1967 στον Καναδά ήταν πρώτοι στην εκάστοτε κατάταξη και έπαιρναν το χρυσό μετάλλιο.

Μία απουσία το 1971 στην Κολομβία, όμως στην επόμενη διοργάνωση του Μεξικού το 1975 ήταν ξανά εκεί και ξανά πρώτοι στην κατάταξη. Το ίδιο ακριβώς, συνέβη και το 1979 στο Πουέρτο Ρίκο αλλά και το 1983 στο Καράκας της Βενεζουέλας.

Το 1987 στην Ιντιανάπολις, ήταν η πρώτη ήττα των Αμερικανών σε τελικό. Η Βραζιλία της… έκλεισε το σπίτι και την άφησε στη δεύτερη θέση για πρώτη φορά. Οι ΗΠΑ ήταν σε κρίση στους Παναμερικανικούς και αυτό επιβεβαιώθηκε και το 1991 στην Αβάνα όπου ήταν τρίτοι.

Ούτε το 1995 στην Αργεντινή κατάφεραν να επιστρέψουν στα χρυσά αφού έχασαν από τους διοργανωτές με 98-85 ενώ ακόμα αγνοούν την πρώτη θέση. Βέβαια, παρουσιάζονται με πολύ διαφορετική σύνθεση σε σχέση με Μουντομπάσκετ και Ολυμπιακούς Αγώνες αλλά το χρυσό είναι χρυσό.

Το 1999 στον Καναδά, ηττήθηκαν από τη Βραζιλία στον τελικό εύκολα με 95-78 ενώ το 2003 στον Άγιο Δομίνικο ήταν τέταρτοι αφού έχασαν στο μικρό τελικό από το Πουέρτο Ρίκο με 76-70 έχοντας στο ρόστερ τους τους Εμέκα Οκαφόρ και Τζος Τσίλντρες.

Στην πάνω σειρά με το 15 ο Οκαφόρ και με το 10 ο Τσίλντρες

Το 2007 στο Ρίο ντε Τζανέιρο, τερμάτισαν τελευταίοι στον όμιλό τους με μόλις μία νίκη κόντρα στην Αργεντινή με 74-70 ενώ έχασαν από Παναμά και Ουρουγουάη. Τότε “αστέρι” τους ήταν ο Ρόι Χίμπερτ νυν παίκτης των Ντένβερ Νάγκετς. To 2011 στη Γκουανταλαχάρα του Μεξικού, οι ΗΠΑ ήταν τρίτοι ενώ το 2015 στον Καναδά ξανά στην τρίτη θέση έχοντας στο ρόστερ τους τους Άντονι Ράντολφ της Ρεάλ Μαδρίτης, Κιθ Λάνγκφορντ της Ούνιξ Καζάν, το Ρον Μπέικερ των Νικς και τον Ντένζεν Βάλενταιν των Σικάγο Μπουλς.

Η σύνθεση των ΗΠΑ στους Παναμερικανικούς του 2015

Δείτε την ήττα από τον Καναδά στον ημιτελικό :

Πλέον, στη Λίμα το 2019 επιθυμούν την επιστροφή στα χρυσά μετά από 36 (τότε) χρόνια.

ΚΥΠΕΛΛΟ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΤΗΣ FIBA

Στο Κύπελλο που διοργανώνει κάθε δύο χρόνια η παγκόσμια ομοσπονδία μπάσκετ, η FIBA, οι ΗΠΑ σταμάτησαν να συμμετέχουν από το 2007. Τότε κατέκτησαν την κούπα όμως δεν πήραν ξανά μέρος στο τουρνουά. Συνολικά, σε 9 συμμετοχές έχουν 7 συμμετοχές σε τελικούς με τους 6 να είναι κερδισμένοι.

Η πρώτη τέτοια διοργάνωση έγινε το 1980 στο Πουέρτο Ρίκο με την Team USA να μην παίρνει μέρος. Το ίδιο έγινε και το 1984 στη Βραζιλία αλλά και το 1988 στην Ουρουγουάη. Η πρώτη τους συμμετοχή ήρθε το 1989 στο Μεξικό όπου και έχασαν το χρυσό από το Πουέρτο Ρίκο στον τελικό με 88-80.

Η πρώτη επιτυχία ήρθε το 1992 στο Πόρτλαντ, όπου οι ΗΠΑ με τη διαστημική ομάδα των Καρλ Μαλόουν, Τσαρλς Μπάρκλεϊ, Λάρι Μπερντ, Μάικλ Τζόρνταν, Πάτρικ Γιούινγκ, Μάτζικ Τζόνσον, Σκότι Πίπεν, Τζον Στόκτον, Ντέιβιντ Ρόμπινσον, Κλάιντ Ντρέξλερ, Κρις Μάλιν και Κρίστιαν Λέτνερ κατέκτησε αήττητη το χρυσό μετάλλιο. Στον τελικό, διέλυσαν τη Βενεζουέλα με 127-80 ενώ χαρακτηριστικό είναι πως δεν σκόραραν ποτέ λιγότερους από 105 πόντους.

Πιο χαρακτηριστική η νίκη με 112-52 επί του Παναμά.

Δείτε τη νίκη επί της Βενεζουέλας στον τελικό :

Την επόμενη χρονιά στο Πουέρτο Ρίκο, με πολύ διαφορετική ομάδα κατάφεραν να πάρουν το δεύτερο τους χρυσό μετάλλιο αφού νίκησαν στον τελικό τους διοργανωτές με 109-95.

Η ομάδα του 1993

Το 1995 στην Αργεντινή δεν πήραν μέρος, όμως το 1997 στην Ουρουγουάη ήταν ξανά πρώτοι, αφού νίκησαν με 95-86 το Πουέρτο Ρίκο στον τελικό. Το ίδιο έγινε και το 1999 στο Πουέρτο Ρίκο με αντίπαλο στον τελικό τον Καναδά και εύκολη νίκη με 92-66. Ένα εξαιρετικό ρόστερ και τότε με τους Τιμ Ντάνκαν, Κέβιν Γκαρνέτ, Γκάρι Πέιτον, Τζέισον Κιντ και Τιμ Χάρνταγουεϊ ως πρώτα “βιολιά”.

Η σύνθεση του 1999

Το 2001 στην Αργεντινή, οι Αμερικανοί έκαναν 0/4 στον όμιλό τους και γνώρισαν ταπεινωτικό αποκλεισμό όμως δύο χρόνια μετά στο Πουέρτο Ρίκο ήταν αποφασισμένοι για επιστροφή στις επιτυχίες. Μια πραγματική ομαδάρα, με Τιμ Ντάνκαν, Μάικ Μπίμπι, Άλεν Άιβερσον, Τζέισον Κιντ, Τρέισι Μακγκρέιντι, Ζερμέν Ονίλ, Βινς Κάρτερ, Νικ Κόλισον, Κένιον Μάρτιν, Ρέι Άλεν, Έλτον Μπραντ και Ρίτσαρντ Τζέφερσον κατέκτησε αήττητη το χρυσό με θρίαμβο στον τελικό επί της Αργεντινής με 106-73.

Η εντυπωσιακή φωτογραφία της ομαδάρας του 2003

Το 2005, στη Δομινικανή Δημοκρατία, οι ΗΠΑ ήταν στην τέταρτη θέση σε μια ομάδα που συμμετείχε και ο πρώην άσος του Ολυμπιακού, Λιν Γκριρ.

Στην τελευταία συμμετοχή τους το 2007 στο Λας Βέγκας, δεν θα μπορούσαν να μην είναι “χρυσοί” νικητές. Σε μια λαμπρή διοργάνωση, οι Αμερικανοί εκαναν το 13/13 και κατέκτησαν πανηγυρικά το τρόπαιο. Μάλιστα, στον τελικό συνέτριψαν με 118-81 την Αργεντινή. Η τότε ομάδα τους αποτελούταν από τους : Τσάνσεϊ Μπίλαπς, Τζέισον Κιντ, Λεμπρόν Τζέιμς, Ντερόν Γουίλιαμς, Μάικλ Ρεντ, Κόμπι Μπράιαντ, Ντουάιτ Χάουαρντ, Αμάρι Στάντεμαϊρ, Μάικ Μίλερ, Τάισον Τσάντλερ, Καρμέλο Άντονι και Τέισον Πρινς.

H σχεδόν Dream Team του 2007

Δείτε τις καλύτερες στιγμές εκείνου του τελικού :

MOYNTOMΠΑΣΚΕΤ

Ποια άλλη ομάδα θα μπορούσε να είναι κυρίαρχος εδώ πέρα από τις ΗΠΑ; Καμία. Σε 17 συμμετοχές οι Αμερικάνοι, έχουν 12 μετάλλια και 8 συμμετοχές σε τελικούς.

Το 1950 στην Αργεντινοί ήταν δεύτεροι πίσω από τους διοργανωτές, όμως το 1954 στη Βραζιλία, κατάφεραν να πάρουν το πρώτο τους χρυσό μετάλλιο στη διοργάνωση, αφήνοντας δεύτερους τους διοργανωτές. Πέντε χρόνια αργότερα στη Χιλή ήταν δεύτεροι πίσω από τη Βραζιλία, και το 1963 στη χώρα του καφέ ήρθαν τέταρτοι.

Η ανάκαμψη δεν ήρθε ούτε το 1967 στην Ουρουγουάη αφού οι ΗΠΑ ήταν ξανά εκτός βάθρου όπως και το 1970 στην πρώτη διοργάνωση που έγινε στην Ευρώπη και τη Γιουγκοσλαβία και συγκεκριμένα στη Λιουμπλιάνα της τωρινής Σλοβενίας, τερμάτισαν στην 5η θέση.

Τα έντεκα χρόνια χωρίς μετάλλιο ήταν πολλά, με το χάλκινο να έρχεται το 1974 στο Πουέρτο Ρίκο. Το 1978, η διοργάνωση έγινε για πρώτη φορά στην Ασία και τις Φιλιππίνες, με την USA, να μένει ξανά εκτός βάθρου αφού τερμάτισε 5η.

Επιστροφή στη Νότια Αμερική και την Κολομβία, επιστροφή και στους τελικούς όμως η ήττα στον πόντο με 95-94 από τη Σοβιετική Ένωση “πλήγωσε” πολύ άσχημα τους Αμερικάνους.

Το 1986 ήταν η ώρα για εκδίκηση. Στο Παγκόσμιο της Ισπανίας, που συμμετείχε και η Ελλάδα που ήρθε 10η, οι ΗΠΑ βρήκαν ξανά στον τελικό τους Σοβιετικούς και δεν μπορούσαν να χάσουν. Νίκη με 87-85 και πρώτο χρυσό μετά το 1954. Πρώτο βιολί ο Στιβ Κερ, με το Νίκο Γκάλη να βγαίνει πρώτος σκόρερ στο τότε τουρνουά και το μεγάλο Ντράζεν Πέτροβιτς να αναδεικνύεται MVP.

Δείτε ολόκληρο εκείνο τον τελικό από την ΕΡΤ :

Το 1990 στην Αργεντινή, ήταν ξανά στην τρίτη θέση για να επανέλθουν στις κατακτήσεις το 1994 στον Καναδά νικώντας την Ελλάδα στον ημιτελικό με 97-58 και τη Ρωσία στον τελικό με 137-91.

Η “χρυσή” ομάδα τότε αποτελούταν από τους Τζο Ντούμαρς, Μαρκ Πράις, Ντέρικ Κόουλμαν, Σον Κεμπ, Στιβ Σμιθ, Νταν Μαζέρλ, Ρέτζι Μίλερ, Κέβιν Τζόνσον, Ντομινίκ Ουίλκινς, Σακίλ Ονίλ, Αλόνζο Μούρινγκ και Λάρι Τζόνσον.

H “χρυσή” ομάδα του Ντον Νέλσον

Δείτε τη νίκη των ΗΠΑ επί της Ελλάδας το 1994 :

Το 1998 το τουρνουά έγινε στην Ελλάδα σε ΟΑΚΑ και ΣΕΦ. Η Εθνική μας, έκανε μια τρομερή προσπάθεια και βρέθηκε στο μικρό τελικό που αντιμετώπισε τις ΗΠΑ για τρίτη συνεχόμενη διοργάνωση. Οι Αμερικανοί ήταν ανώτεροι και πήραν την τρίτη θέση νικώντας με 84-61.

Δείτε τα στιγμιότυπα εκείνης της αναμέτρησης :

Το 2002 στην Ιντιανάπολις οι Αμερικανοί ταπεινώθηκαν στην έδρα τους αφού ηττήθηκαν στους “8” από τη Γιουγκοσλαβία του Πέτζα Στογιάκοβιτς με 81-78 και πήραν την 6η θέση.

Η ομάδα του 2002 που δεν τα πήγε και τόσο καλά.

Το 2006, ήρθε το μεγαλύτερο θαύμα στο Ελληνικό μπάσκετ. Οι Αμερικανοί είχαν “κατεβάσει” στην Ιαπωνία μία ομαδάρα με σκοπό την επάνοδο στους τίτλους όμως κάποιοι γίγαντες από την Ελλάδα δεν τους επέτρεψαν να το επιτύχουν. Νίκη με 101-95 για την επίσημη αγαπημένη και οι ΗΠΑ στον μικρό τελικό κόντρα στην Αργεντινή. Η τρίτη θέση ήρθε αλλά δεν ήταν αρκετή για την ομάδα του Σιζέφσκι.

Καρμέλο και Λεμπρόν φέυγουν με κατεβασμένο το κεφάλι μετά την ήττα από την Ελλάδα.

Δείτε σε βίντεο όλο το ματς με τη μεγάλη νίκη της Ελλάδας επί των Αμερικανών στη Σαϊτάμα :

Στις επόμενες δύο διοργανώσεις, δεν μπορούσαν να αφήσουν κάποιον άλλο να τους πάρει το χρυσό μετάλλιο. Εξάλλου, ήθελαν να φτάσουν τη Γιουγκοσλαβία στους τίτλους.

Το 2010, στην Τουρκία, με μία πολύ δυνατή ομάδα κατάφεραν να νικήσουν κάθε αντίπαλο που βρέθηκε στο δρόμο τους και να πάρουν το πολυπόθητο μετάλλιο νικώντας στον τελικό τη διοργανώτρια χώρα με 81-64.

Πάνω σειρά : Καρμέλο Άντονι, Μπλέικ Γκρίφιν, Τάισον Τσάντλερ, Κέβιν Λοβ, Κέβιν Ντουράντ, Λεμπρόν Τζέιμς
Κάτω σειρά : Κρις Πολ, Ράσελ Ουέστμπρουκ, Ντερόν Ουίλιαμς, Τζέιμς Χάρντεν, Αντρέ Ιγκουοντάλα, Κόμπι Μπράιαντ

Και το 2014 στη Μαδρίτη, οι ΗΠΑ πήραν με σχετική ευκολία το χρυσό μετάλλιο. Στον τελικό συνέτριψαν τη Σερβία με 129-92 παρά την πολύ τίμια προσπάθεια των Βαλκάνιων.

Πάνω σειρά : Αντρέ Ντράμοντ, Κλέι Τόμπσον, Ρούντι Γκέι, Κένεθ Φαρίντ, Τζέιμς Χάρντεν, Ντεμάρκους Κάζινς, Άντονι Ντέιβις, Μέισον Πλάμλι
Κάτω σειρά : Ντέρικ Ρόουζ, Στεφ Κάρι, Κάιρι Ίρβινγκ, Ντεμάρ Ντερόζαν

Δείτε στιγμιότυπα από το τελευταίο Μουντομπάσκετ :

Το 2019 στο Πεκίνο, είναι δεδομένο πως θα δούμε ακόμη μία πολύ δυνατή Team USA, που θα είναι το πρώτο φαβορί και θα αποτελέσει έκπληξη αν δεν πάρουν και εκεί το χρυσό.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Και φτάσαμε στην πιο σημαντική διοργάνωση και την πιο επιτυχημένη – και δικαιολογημένα – για τις ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, σε 18 παρουσίες έχουν 18 μετάλλια με 3 εξ αυτών να μην είναι χρυσά.

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες, το μπάσκετ εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1904 όμως δεν συμμετείχαν εθνικές καθώς δεν είχε αυτή τη μορφή.

Πρώτη ορθή παρουσία του αθλήματος, ήταν το 1936 στη ναζιστική Γερμανία. Τότε νίκησαν τον Καναδά στον τελικό με 19-8 (!) και πήραν το πρώτο χρυσό της ιστορίας τους.

Η πρώτη “χρυσή” ομάδα των Αμερικανών

Λόγω του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, Ολυμπιακοί Αγώνες, διοργανώθηκαν ξανά το 1948. Χρυσοί Ολυμπιονίκες ήταν ξανά οι Αμερικανοί αφού νίκησαν στον τελικό τη Γαλλία με 65-21.

Η ομάδα του 1948

Επόμενοι αγώνες, αυτοί του 1952 στο Ελσίνκι της Φινλανδίας. Το χρυσό μετάλλιο στο μπάσκετ, πήγε ξανά στην κυρίαρχη δύναμη. Η νίκη με 36-25 επί της Σοβιετικής Ένωσης έδωσε στις ΗΠΑ το τρίτο συνεχόμενο χρυσό.

Οι Ολυμπιονίκες του 1952

Ίδιο το σκηνικό και το 1956 στη Μελβούρνη. “Θύμα” ξανά η μισητή αντίπαλός Σοβιετική Ένωση με το ευρύ 89-55 και άλλο ένα χρυσό μετάλλιο για την USA.

H ομάδα που πήρε το χρυσό στη Μελβούρνη το 1956

Στη Ρώμη το 1960, το έργο έπαιξε σε επανάληψη. Στον όμιλο των ημιτελικών, οι ΗΠΑ επικράτησαν με 81-57 των Σοβιετικών, μια νίκη που ουσιαστικά τους έδωσε το χρυσό στον όμιλο των μεταλλίων.

Οι Ολυμπιονίκες του 1960

Ίδιο το έργο και το 1964 στο Τόκιο. Οι ΗΠΑ, συντρίβουν στον τελικό τη Σοβιετική Ένωση για ακόμη μία φορά, με 73-59 και παραμένουν οι μόνοι κάτοχοι χρυσού μεταλλίου.

Η ομάδα του 1964 με πολιτικά

Και στο Μεξικό το 1968 νικητές ήταν οι Αμερικανοί. Αυτή τη φορά στον τελικό, αντίπαλος η Γιουγκοσλαβία και τελικό σκορ 65-50 για ακόμη ένα χρυσό μετάλλιο στην USA.

Οι παίκτες των ΗΠΑ το 1968

Η πρώτη απώλεια μεταλλίου και πρώτη εκδίκηση για τη Σοβιετική Ένωση, ήρθε το 1972 στο Μόναχο. Η νίκη ήρθε οριακά με 51-50 με την εκδίκηση να είναι πολύ γλυκιά για τους Σοβιετικούς και την απώλεια να είναι βαριά για τους Αμερικανούς. Οι ΗΠΑ βέβαια αρνήθηκαν να παραλάβουν το μετάλλιο καθώς φαίνεται πως υπήρξε δόλος κατά της ομάδας τους. Στην τελευταία φάση, και ενώ το σκορ ήταν 50-49 υπέρ τους έκλεψαν τη μπάλα και ουσιαστικά κατέκτησαν το χρυσό όμως ένας εκ των διαιτητών απαίτησε την επανάληψη της φάσης. Αυτό έγινε με τους Σοβιετικούς να αστοχούν και τους Αμερικανούς να πανηγυρίζουν. Όμως, απαίτησε και τρίτη φορά να γίνει η φάση με την ομάδα της Σοβιετικής Ένωσης να βάζει εν τέλει το καλάθι και να παίρνει το μετάλλιο. Οι ΗΠΑ έκαναν ένσταση που “έπεσε” στο κενό και δεν πήραν ποτέ το μετάλλιο της 2ης θέσης.

Η πρώτη ομάδα των ΗΠΑ που δεν κατέκτησε το χρυσό ήταν αυτή του 1972

Δείτε την κλοπή του 1972 :

Η επιστροφή στα χρυσά ήταν άμεση αφού το 1976 στο Μόντρεαλ οι ΗΠΑ νίκησαν στον τελικό τη Γιουγκοσλαβία με 95-74 και έγιναν ξανά αφεντικά.

Η ομάδα που επανέφερε τις ΗΠΑ στα χρυσά το 1976

Το 1980, οι Ολυμπιακοί Αγώνες έγιναν στη Σοβιετική Ένωση, με τις ΗΠΑ να μποϊκοτάρουν – εν μέσω Ψυχρού Πολέμου –  ανοικτά την επιλογή και να αποκλείονται από τη διοργάνωση. Τότε χρυσή Ολυμπιονίκης, ήταν η ομάδα της Γιουγκοσλαβίας.

Η επιστροφή, έγινε το 1984 με το χρυσό να παίρνει ξανά η ομάδα των ΗΠΑ. Πρώτη συμμετοχή σε Ολυμπιακούς για το νεαρό Μάικλ Τζόρνταν που είχε στο πλευρό του τον Πάτρικ Γιούινγκ. Νίκη επί της Ισπανίας στον τελικό 96-65 και χρυσό μετάλλιο.

Η ομάδα του 1984 με τον Μάικλ Τζόρνταν

Σε μεγάλη αποτυχία εξελίχθηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 1988 στη Σεούλ. Με μια πολύ αποδυναμωμένη ομάδα τότε, οι Αμερικανοί δεν έφτασαν ούτε στον τελικό του τουρνουά και αρκέστηκαν στην τρίτη θέση. Οι ΗΠΑ, ηττήθηκαν με 82-76 από τη Σοβιετική Ένωση στον ημιτελικό, όμως στον μικρό τελικό νίκησαν με 78-49 την Αυστραλία και πήραν το χάλκινο μετάλλιο.

Οι χάλκινοι Ολυμπιονίκες του 1988

Όντας αποφασισμένοι για επιστροφή στα χρυσά μετάλλια, “κατέβασαν” τη γνωστή Dream Team το 1992 στη Βαρκελώνη και δεν είχαν αντίπαλο. Οι νίκες τους εντυπωσιακές. 116-48 την Ανγκόλα, 103-70 την Κροατία, 111-68 τη Γερμανία, 127-83 τη Βραζιλία, 122-81 την Ισπανία, 115-77 το Πουέρτο Ρίκο, 127-76 τη Λιθουανία και 117-85 την Κροατία στον τελικό για το αναμενόμενο χρυσό μετάλλιο.

H λεγόμενη… Dream Team του 1992

Ο τελικός κόντρα στην Κροατία των Πέτροβιτς, Περάσοβιτς, Κούκοτς κλπ :

Ίδιο το σκηνικό και το 1996 στην Ατλάντα. Οι ΗΠΑ έπαιζαν εντός έδρας και δεν μπορούσαν να χάσουν το χρυσό. Τα… απομεινάρια της Dream Team, Τσάρλς Μπάρκλεϊ, Καρλ Μαλόουν, Σκότι Πίπεν και Τζον Στόκτον μαζί με τους πολύ καλούς Χακίμ Ολαζουόν, Πένι Χάρνταγουεϊ, Γκραντ Χιλ, Ρέτζι Μίλερ, Σακίλ Ονίλ, Μιτς Ρίντμοντ, Γκάρι Πέιτον και Ντέιβιντ Ρόμπινσον πήραν το χρυσό μετάλλιο. Αυτό ήρθε, με νίκη με 95-69 επί της Γιουγκοσλαβίας στον τελικό.

Τα… υπόλοιπα της Dream Team το 1996

Και στο Σίδνεϊ στους Ολυμπιακούς του 2000, το έργο το είχαμε ξαναδεί. Η πρώτη Team USA του 21ου αιώνα, ήταν επιτυχημένη. Ρέι Άλεν, Βινς Κάρτερ, Κέβιν Γκαρνέτ, Τζέισον Κιντ, Γκάρι Πέιτον και… τ’ άλλα παιδιά νίκησαν τη Γαλλία με 85-75 στον τελικό και στέφθηκαν Ολυμπιονίκες.

Η πρώτη “χρυσή” ομάδα του 21ου αιώνα

Στην Αθήνα, οι προσπάθειες των Αμερικανών δεν απέδωσαν καρπούς. Παρά το γεγονός πως είχαν μια πολύ δυνατή ομάδα με τους Άλεν Άιβερσον, Ντουέιν Ουέιντ, Κάρλος Μπούζερ, Καρμέλο Άντονι, Λεμπρόν Τζέιμς, Εμέκα Οκαφόρ, Σον Μάριον, Αμάρι Σταντμάιρ, Τιμ Ντάνκαν, Λαμάρ Όντομ, Ρίτσαρντ Τζέφερσον και Στέφον Μάρμπερι, έχασαν από την Αργεντινή των Ντελφίνο, Τζινόμπιλι, Νοτσιόνι και Σκόλα στον ημιτελικό με 89-81 και διεκδίκησαν το χάλκινο μετάλλιο. Εν τέλει το πήραν αφού νίκησαν 104-96 τη Λιθουανία στο μικρό τελικό.

Οι παίκτες του 2004

Δείτε ολόκληρο το παιχνίδι κόντρα στην Εθνική Ελλάδος :

Στο Πεκίνο το 2008 η επιστροφή στα χρυσά μετάλλια ήταν μονόδρομος. Και αυτό έγινε. Μία πολύ δυνατή ομάδα και έφτασε αήττητη στον τελικό που κατέκτησε το πολυπόθητο μετάλλιο. Στον ημιτελικό πήραν εκδίκηση από την Αργεντινή για τους Ολυμπιακούς της Αθήνας νικώντας με 101-81 ενώ στον τελικό νίκησαν την Παγκόσμια Πρωταθλήτρια Ισπανία με 118-107.

Η “χρυσή” ομάδα του Πεκίνου

Η αναμέτρηση των ΗΠΑ με την Ελλάδα το 2008 :

Η δυναστεία συνεχίστηκε και στο Λονδίνο το 2012. Αήττητοι ξανά μέχρι το τέλος, και νίκη σε έναν φοβερό τελικό με 107-100 επί της Ισπανίας.

Οι “χρυσοί” του Λονδίνου

Δείτε το φοβερό τελικό του 2012 :

Και στο Ρίο το περασμένο καλοκαίρι, οι ΗΠΑ ήταν αυτές που κατέκτησαν το χρυσό μετάλλιο χωρίς όμως να εντυπωσιάσουν με την απόδοσή τους. Αήττητη μεν η ομάδα του Σιζέφσκι αλλά χωρίς ωραίο μπάσκετ. Στον τελικό νίκησαν τη Σερβία με 96-66 και πήραν το χρυσό.

Oι πιο πρόσφατοι “χρυσοί” Ολυμπιονίκες

Δείτε τον πρόσφατο τελικό του Ρίο :

Είναι δεδομένο, πως και τα επόμενα χρόνια, και με την παραγωγή κορυφαίων παικτών, πως οι ΗΠΑ θα κυριαρχούν και οι πιθανές ήττες τους θα αποτελούν εκπλήξεις.