Ένας πορτιέρο χωρίς ταμπέλες αλλά με μεγάλο ταλέντο. Ή αλλιώς, Τιμ Χάουαρντ.

Πως ξεκίνησε

Ο Χάουαρντ δεν είχε και τα πιο εύκολα παιδικά χρόνια. Όταν ήταν τριών ετών, οι γονείς του χώρισαν, ενώ όταν ήταν ακόμα στο δημοτικό διαγνώστηκε πως έχει το σύνδρομο Τουρέτ, το οποίο προκαλεί αρκετά τικ σε άτομα νεαρής ηλικίας. Αν και μεγάλωσε με τη μητέρα του, ο πατέρας του ήταν αυτός που τον ώθησε στα αθλήματα, με τον Χάουαρντ να προτιμάει το μπάσκετ και το ποδόσφαιρο.

Στο λύκειο αποδεικνύεται πολύ καλός και στα δύο, παίζοντας ως μέσος στο ποδόσφαιρο, αλλά έχοντας επίσης 15 πόντους μ.ο στο μπάσκετ, βοηθώντας την ομάδα του να φτάσει στους τελικούς. Παρόλα αυτά, το ταλέντο του στο ποδόσφαιρο ήταν πιο εντυπωσιακό, αφού παίζοντας ως τερματοφύλακας ανακαλύφθηκε από σκάουτερς και έπαιξε με την εθνική νέων των Η.Π.Α, στα 15 του.

Υπογράφει με τους Μετροστάρς, όπου μένει για έξι σεζόν κάνοντας 96 εμφανίσεις, ξεχωρίζοντας αμέσως, με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ να τον «μαρκάρει» στενά.

American dream

Παίρνει μεταγραφή στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και γίνεται ο πρώτος Αμερικάνος που παίζει σε μία τόσο μεγάλη ομάδα. Οι «κόκκινοι διάβολοι» δίνουν 4 εκατομμύρια για να τον κάνουν δικό τους και αυτός αντικαθιστά επάξια τον Φαμπιάν Μπαρτέζ από την πρώτη κι όλας σεζόν. Εντυπωσιάζει αρχικά, αποκρούοντας πέναλτι στο τελικό του Κομμιούνιτι Σιλντ κόντρα στην Άρσεναλ, ενώ συνεχίζει τις καλές εμφανίσεις με αποκορύφωμα τις αποκρούσεις στο ντέρμπι του Μάντσεστερ κόντρα στη Σίτι.

Όμως ένα μοιραίο λάθος θα του στοιχίσει πολύ ακριβά. Ο Χάουαρντ ευθύνεται για το γκολ του Κοστίνια της Πόρτο στο 90+2′ για τους ’16” του Τσάμπιονς Λιγκ, με αποτέλεσμα η Γιουνάιτεντ να αποκλειστεί κι αυτός να χάσει την αυτοπεποίθησή του μαζί με τη θέση του βασικού από τον Κάρολ.

Τη νέα σεζόν παίρνει και πάλι τη θέση βασικού, όμως οι εμφανίσεις του είναι απογοητευτικές, με αποτέλεσμα στο τέλος της σεζόν, η Γιουνάιτεντ να αγοράσει τον Φαν ντε Σαρ, ο οποίος έγινε αναντικατάστατος, με τον Χάουαρντ να μην παίζει καθόλου την τρίτη και τελευταία του σεζόν, εκτός από ένα μονάχα παιχνίδι πρωταθλήματος.

Τη σεζόν 2006-07, πηγαίνει ως δανεικός στην Έβερτον και το Φεβρουάριο η ομάδα του Μερσεϊσάιντ τον αποκτά για 3 εκατομμύρια λίρες. Γίνεται αναντικατάστατος και παίκτης-κλειδί για την Έβερτον, ενώ τον Απρίλιο του 2009, παίρνει μια μίνι εκδίκηση από τη Γιουνάιτεντ, αποκρούοντας δύο πέναλτι στον ημιτελικό του FA Cup, περνώντας στο τελικό όπου έχασε από τη Τσέλσι.

Την ίδια χρονιά γίνεται για πρώτη φορά αρχηγός, σε ένα παιχνίδι κόντρα στη Τσέλσι το οποίο έληξε 3-3, ενώ γράφει ιστορία καθώς κρατά τις περισσότερες, από κάθε άλλο, φορές «καθαρή» την εστία του. Τη σεζόν 2011-12, πετυχαίνει το μοναδικό γκολ της καριέρας του στη νίκη με 2-1 κόντρα στη Μπόλτον, έπειτα από ένα βολέ, με διαδρομή 102 μέτρα, το οποίο όμως δεν πανηγύρισε λόγω της συμπάθειάς του προς τον αντίπαλο τερματοφύλακα, Μπόγκνταν.

Στις 2 Μαρτίου του 2013, τελειώνει ένα απίστευτο σερί 210 συνεχόμενων αγώνων ως βασικός, από το Σεπτέμβριο του 2007, αφού χάνει ένα ματς με τη Ρέντινγκ λόγω τραυματισμού στο δάχτυλο, ενώ το Μάιο της ίδιας χρονιάς κρατά το μηδέν κόντρα στη Λίβερπουλ συμπληρώνοντας 100 παιχνίδια χωρίς να δεχτεί τέρμα. Το φετινό Απρίλιο υπέγραψε νέο συμβόλαιο με την Έβερτον, το οποίο θα τον κρατήσει στην ομάδα μέχρι το 2018, ενώ μέχρι τώρα μετράει 347 παιχνίδια μαζί της σε όλες τις διοργανώσεις.

Η.Π.Α και διακρίσεις

Με την εθνική του έχει συμπληρώσει 104 αγώνες, παίρνοντας την πρώτη του κλήση το μακρινό 2002. Ξεκίνησε να υπολογίζεται ως βασικός από το 2007, όπου κατακτά τον τίτλο του Gold Cup κόντρα στο Μεξικό, βγαίνοντας τερματοφύλακας της διοργάνωσης.

Έκανε τον κόσμο να παραμιλά στο πρόσφατο παιχνίδι κόντρα στο Βέλγιο, θυμίζοντας πως πρόκειται για έναν εξαιρετικά σταθερό τερματοφύλακα.

Έχει αρκετά βραβεία στη συλλογή του, βγαίνοντας καλύτερος τερματοφύλακας του Κονφεντερέισον του 2009, μπαίνοντας στην ενδεκάδα της χρονιάς για την Πρέμιερ Λιγκ το 2003 στη πρώτη του σεζόν αλλά και τρεις φορές στη λίστα των κορυφαίων 10 τερματοφυλάκων του κόσμου.

Επέστρεψε στη πατρίδα του το 2016 φορώντας τη φανέλα των Κολοράντο Ράπιντς κι από τότε έχει συμμετάσχει σε 19 αγώνες πρωταθλήματος. Σε έναν από αυτούς απέκρουσε δύο πέναλτι(κόντρα στους Λ.Α Γκάλαξι), ενώ και ένα τρίτο που δόθηκε στην αντίπαλη ομάδα πήγε πάνω από τα δοκάρια.