Στις 6 Μαρτίου ο Σιμόν Μινιολέ κλείνει το 29ο έτος της ηλικίας του και αυτή τη φορά η πόρτας της εξόδου της Λίβερπουλ μοιάζει πιο κοντά από ποτέ.

H θέση του τερματοφύλακα είναι τελείως διαφορετική σε σχέση με κάθε άλλη θέση στο ποδόσφαιρο. Αυτό φυσικά έγκειται στο γεγονός ότι ενώ τα λάθη όλων των υπόλοιπων παικτών μπορούν να διορθωθούν, αυτό είναι αδύνατο να πραγματοποιηθεί και με τα λάθη των γκολκίπερ 9/10 φορές. Αυτό δικαιολογείται από το γεγονός ότι οι τερματοφύλακες δε διαθέτουν κανένα συμπαίκτη στη πλάτη τους προκειμένου να μαζέψει τα ασυμμάζευτα. Αντίθετα από πίσω τους παραμονεύει η εστία η οποία σαγηνεύει τους επιθετικούς και τους προκαλεί να την πλησιάσουν όσο το δυνατόν περισσότερο.

Αυτήν την σκληρή πραγματικότητα την έχει ζήσει και με το παραπάνω ο βασικός υπερασπιστής της εστίας της Λίβερπουλ τα τελευταία 4 χρόνια, Σιμόν Μινιολέ, ο οποίος στις 6 Μαρτίου κλείνει το 29ο έτος της ηλικίας του. Έτσι, με αφορμή τα γενέθλια του Βέλγου διεθνή γκολκίπερ αυτό το κείμενο θα πραγματοποιήσει μία αναδρομή στην τρέχουσα καριέρα του και θα επιχειρήσει να αναλύσει τις προοπτικές παραμονής του στο “Άνφιλντ” στο μέλλον.

Διθύραμβοι για το νέο μεγάλο άσο του βελγικού ποδοσφαίρου:

Ο Σιμόν Μινιολέ ανδρώθηκε στην ομάδα της πόλης στην οποία γεννήθηκε καθώς το 2006, σε ηλικία 18 ετών πραγματοποίησε το ντεμπούτο του στην Σιντ Τρουιντένσε. Το 2009 έχοντας καθιερωθεί για τα καλά ως η βασική επιλογή κάτω από τα δοκάρια της εστίας του συλλόγου συμπλήρωσε 29 εμφανίσεις και σκόραρε ακόμη και από την άσπρη βούλα για να οδηγήσει το σύλλογο στην κατάκτηση του πρωταθλήματος της δεύτερης κατηγορίας του Βελγίου. Την επόμενη σεζόν συνέβαλε τα μέγιστα στην παραμονή της Τρουιντένσε στην πρώτη κατηγορία με αποτέλεσμα να ανακηρυχθεί καλύτερος γκολκίπερ της σεζόν στο βέλγικο πρωτάθλημα.

Οι εντυπωσιακές εμφανίσεις του τού εξασφάλισαν το διαβατήριο προκειμένου να ταξιδέψει για λογαριασμό της Σάντερλαντ στην Αγγλία και το πιο απαιτητικό πρωτάθλημα του κόσμου, την Πρέμιερ Λιγκ. Ο 22χρονος τότε γεμάτος φιλοδοξίες γκολκίπερ έκανε ντεμπούτο με τη φανέλα των “μαύρων γατών”, τον Αύγουστο του 2010 σε ένα ισόπαλο 2-2 με αντίπαλο τη Μπέρμιγχαμ κατορθώνοντας, μάλιστα να ονομαστεί man of the match μετά τη λήξη της αναμέτρησης. Ωστόσο, η καθιέρωση στο βασικό σχήμα υλοποιήθηκε μετά τον τραυματισμό του Γκρεγκ Γκόρντον, τον Ιανουάριο του 2011 για να ακολουθήσουν εγκωμιαστικά σχόλια από τη πλειοψηφία των Μέσων.

Οι συνεχείς του εμφανίσεις κάτω από τα γκολπόστ της Σάντερλαντ δε σταμάτησαν ούτε το 2012 αναγκάζοντας τον άσο της Μάντσεστερ Σίτι, Τζο Χαρτ, να τον χαρακτηρίσει ως τον καλύτερο στη θέση του στο πρωτάθλημα εκείνης της σεζόν. Η ώρα για την εξαργύρωση των εντυπωσιακών του παρουσιών στην Σάντερλαντ έφτασε το 2013 με την Λίβερπουλ να εξασφαλίζει την υπογραφή του έναντι 10,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Προσγείωση στην απότομη πραγματικότητα:

Ο Βέλγος τερματοφύλακας ξεκίνησε ως βασικός στο πρώτο 1,5 χρόνο στους “κόκκινους” προκαλώντας ανάμεικτα σχόλια στους φίλους της ομάδας. Το σοκ για τον ίδιο ήρθε τον Δεκέμβριο του 2014 όταν ο Μπρένταν Ρότζερς έδωσε γάντια βασικού στον Μπραντ Τζόουνς δηλώνοντας ότι ο Μινιολέ θα χρειαστεί να περάσει ένα απροσδιόριστο χρονικό διάστημα στον πάγκο της ομάδας. Ωστόσο, λίγες ημέρες αργότερα τραυματίστηκε ο Τζόουνς με συνέπεια ο Μινιολέ να συμπληρώσει 54 συμμετοχές, να δεχτεί 62 γκολ και να διατηρήσει ανέπαφη την εστία του 18 φορές, σε μία σεζόν που οι “κόκκινοι” έφτασαν μία ανάσα από την κατάκτηση του τίτλου. Για πολλούς εκείνη η σεζόν ήταν η αρχή του τέλους του 29χρονου ποδοσφαιριστή, καθώς τα σκαμπανεβάσματα στην απόδοσή του θεωρήθηκαν ότι διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην απώλεια του τίτλου.

Την περσινή σεζόν ο Γιούργκεν Κλοπ διαδέχτηκε τον Μπρένταν Ρότζερς στο ξεκίνημα της χρονιάς αλλά εμπιστεύθηκε τον Μινιολέ με τον ίδιο να συνεχίζει το σκωτσέζικο ντους στους φίλους των “κόκκινων”, σε μία σεζόν που η Λίβερπουλ ήταν φιναλίστ του Λιγκ Καπ και του Γιουρόπα Λιγκ και ο Βέλγος άσος έφτασε τις 55 συμμετοχές, δεχόμενος 59 γκολ και σπάζοντας το προσωπικό του ρεκόρ, καθώς είδε την εστία του απαραβίαστη 20 φορές σε όλες τις διοργανώσεις.

Το μήνυμα του Κλοπ:

Με αυτόν τον τρόπο φτάσαμε στο περσινό καλοκαίρι στο οποίο αποτυπώθηκε με τον πιο εύγλωττο τρόπο η έλλειψη εμπιστοσύνης του Κλοπ στο πρόσωπο του Σιμόν Μινιόλε. Γι΄αυτό το λόγο, η Λίβερπουλ απέκτησε τον τερματοφύλακα της Μάιντζ, Λορίς Κάριους τον οποίο προόριζε για βασικό στην έναρξη της σεζόν ο Γερμανός τεχνικός. Ένα κάταγμα στον καρπό, όμως, έστειλε τον Κάριους στα πιτς και τον Μινιολέ στη συνηθισμένη του θέση κάτω από τα δοκάρια. Ωστόσο, η απόφαση του “Normal One” να δώσει φανέλα βασικού στον Κάριους ήταν ειλημμένη και έτσι στην  6η μόλις αγωνιστική ο Γερμανός γκολκίπερ όντας πανέτοιμος και υγιής αντικατέστησε τον Βέλγο.

Τα δίχτυα της Λίβερπουλ, όμως, θα έλεγε κανείς ότι είναι καταραμένα τα τελευταία χρόνια, καθώς η έλλειψη αυτοπεποίθησης και ικανότητας του Κάριους  με τη μπάλα στα πόδια ήταν οφθαλμοφανής από τα πρώτα κιόλας επίσημα παιχνίδια. Έτσι, αν και η άμυνα των “κόκκινων” είχε συμμαζευτεί σε μεγάλο βαθμό λόγω και της ένταξης του Ματίπ στο κέντρο αυτής, ο Κάριους μόλις 6 φορές σε 16 αγώνες διατήρησε ανέπαφη την εστία του με το τελευταίο του παιχνίδι σε αγώνα της Πρέμιερ Λιγκ να σημειώνεται στις 11 Δεκεμβρίου του 2016 στο ισόπαλο (2-2) εντός έδρας αγώνα με την Γουέστ Χαμ. Ο λόγος που παραγκωνίστηκε ο Λορίς Κάριους δεν είχε να κάνει μόνο με τις γκάφες του αλλά κυρίως με το γεγονός ότι απέπνεε ανασφάλεια καθώς “δεν απέκρουε τα δύσκολα”, ένα προσόν που διαθέτουν οι κορυφαίοι γκολκίπερ, όπως ο Ντε Χέα και Κουρτουά.

Με αυτόν τον τρόπο, δόθηκε μία ακόμη ευκαιρία στον 28χρονο διεθνή τερματοφύλακα, ο οποίος μέχρι και σήμερα έχει παρουσιαστεί πιο σοβαρός από ποτέ φέροντας τη μικρότερη ευθύνη στα γκολ που δέχεται η ομάδα και πραγματοποιώντας κάποιες κορυφαίας κλάσης επεμβάσεις.

Καλύτερα να σου βγει το μάτι παρά το όνομα:

Παρ΄όλα αυτά, στην τετραετής θητεία του Μινιολέ στους “κόκκινους” η καριέρα του Βέλγου μπορεί να συνοψιστεί στην εξής φράση: “Είναι ικανός για το καλύτερο και για το χειρότερο”. Είναι άπειρα τα παραδείγματα της ασυνέπειας του πρώην κίπερ της Σάντερλαντ, ο οποίος ακόμα και μέσα στη διάρκεια μίας αναμέτρησης μετατρέπεται από ωραίος σε μοιραίος ή το αντίθετο. Αυτό, όμως, δεν είναι αρκετό για έναν σύλλογο που θέλει να υπερηφανεύεται ότι κάνει πρωταθλητισμό, καθώς όπως είναι γνωστό τα πρωταθλήματα τα κερδίζουν πρώτα οι άμυνες και στη συνέχεια οι επιθέσεις.

Μπορεί, λοιπόν, ο Μινιολέ τον Ιανουάριο του 2016 να ανανέωσε το συμβόλαιό του για 5 σεζόν ακόμη αλλά όλα δείχνουν ότι η άμμος ζωής στην κλεψύδρα του Βέλγου τερματοφύλακα θα τελειώσει πολύ σύντομα. Ο 29χρονος πια ποδοσφαιριστής βρίσκεται σε πολύ καλή ποδοσφαιρική ηλικία και είναι πασιφανές ότι και οι δύο πλευρές μπορούν να επωφεληθούν από μία ενδεχόμενη πώλησή του στο προσεχές καλοκαιρινό μεταγραφικό παζάρι.

Υ.Γ Οι συμπαγείς ομάδες ξεκινούν πάντα από ένα αξιόπιστο ΑΣΟ.