Το Debut.gr τιμά τον Αθηναϊκό που κλείνει 100 χρόνια ζωής, με ένα εκτενές αφιέρωμα στην ιστορία του.

Το Debut.gr σήμερα φιλοξενεί ένα διαφορετικό θέμα και με αφορμή τα 100 χρόνια που συμπληρώνονται από την ίδρυση του Αθηναϊκού, επιχειρεί να σκιαγραφήσει την πορεία του συλλόγου όλα αυτά τα έτη στα ελληνικά γήπεδα.

Ενός συλλόγου ο οποίος σήμερα μπορεί να μην πρωταγωνιστεί στις μεγάλες κατηγορίες ωστόσο έχει πετύχει αξιοσημείωτα επιτεύγματα στις παρουσίες του στις μεγάλες κατηγορίες και όχι μόνο.

Ο Αθηναϊκός ιδρύθηκε το μακρινό -πλέον- 1917 και έχει ως έδρα του την ιστορική και προσφυγική περιοχή του Βύρωνα. Ιδρυτικά μέλη του είναι ο Ιωάννης Ψύχας (πρόεδρος), ο Γόνας, ο Χρυσάφης και ο Πατούσας. Το χρώματα της φανέλας του είναι το κόκκινο και το κίτρινο ενώ το έμβλημα του είναι το πλατανόφυλλο που συμβολίζει την αιωνιότητα.

Ο Σύλλογος του Βύρωνα αποτελεί ένα από τα 4 σωματεία που συμμετείχαν το 1924 στη δημιουργία της ΕΠΣ Αθηνών, μαζί με  Παναθηναϊκό και Απόλλωνα Σμύρνης (πρωτεργάτες της κίνησης για την ανεξαρτητοποίηση των αθηναϊκών ποδοσφαιρικών συλλόγων από την ΕΠΣ Ελλάδος), καθώς και τον μικρής διάρκειας Μίλωνα Αθηνών. Με την ίδρυση της ΕΠΟ το 1926 εγγράφηκε αμέσως στο δυναμικό της , λαμβάνοντας αύξοντα αριθμό μέλους το 6 (κατά άλλους το 5).

Ιδρύθηκε από ποδοσφαιριστές της ιστορικής ποδοσφαιρικής ομάδας Π.Σ. Γουδί.  Το 1917, που έγινε επίσημο σωματείο από το πρωτοδικείο, έλαβε το όνομα “Αθηναϊκός”.

Σημαντικό να αναφέρουμε είναι επίσης το γεγονός πως πέτυχε μια από τις μεγαλύτερες νίκες της ιστορίας του στις 30 Μαΐου 1936 εναντίον της ΑΕΚ με το εξωπραγματικό 8-0.

Ως το 1931 μετείχε στην Α΄ κατηγορία. Τότε, επειδή πραγματοποίησε φιλικό αγώνα με την μη αναγνωρισμένη ομάδα “Πράσινα Πουλιά”, την οποία είχαν δημιουργήσει δυσαρεστημένοι παίκτες του Παναθηναϊκού, τιμωρήθηκε με υποβιβασμό στη Γ΄ κατηγορία. Το 1937 ανέβηκε ξανά στην Α΄ και στο πρωτάθλημα 1940-41 ήταν πρωτοπόρος στη βαθμολογία ως τις 28 Οκτωβρίου 1940 που ξέσπασε ο πόλεμος και διακόπηκε το πρωτάθλημα. Επικεφαλής τερμάτισε και στο ανεπίσημο πρωτάθλημα Αθηνών-Πειραιώς που διεξήχθη στα χρόνια της κατοχής, τη σεζόν 1943-44.

Μέχρι και τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο αποτελούσε ένα από τα σωματεία  με πολύ μεγάλη οικονομική επιφάνεια. Εκτός από το ποδοσφαιρικό τμήμα, διατηρούσε τμήματα στίβου, κολύμβησης και σκοποβολής.

Συντηρούσε  πολυτελή γραφεία στη γωνία των οδών Χαλκοκονδύλη & Πατησίων, στα οποία στεγάζονταν και άλλα σωματεία καθώς και η διοργανώτρια αρχή ΕΠΣΑ. Δυστυχώς όμως, τα γραφεία αυτά πυρπολήθηκαν στα γεγονότα του Δεκεμβρίου 1944 (Δεκεμβριανά), με αποτέλεσμα να καταστραφούν τα αρχεία και τα τρόπαια του συλλόγου και επί της ουσίας ο Αθηναϊκός να  μείνει άστεγος. Μεταπολεμικά βρέθηκε στην Α΄ κατηγορία και από το 1950 στην Α2 κατηγορία της ΕΠΣΑ.

Τον Ιούλιο του 1952 συγχωνεύτηκε με την Α.Ε. Νέας Ελβετίας (είχε ιδρυθεί το 1937 ως ανεξάρτητο σωματείο) και προέκυψε η νέα ονομασία Αθηναϊκός Νέας Ελβετίας Αθλητικός Σύλλογος. Συνήθως τον αποκαλούσαν Αθηναϊκό ή Αθηναϊκό Νέας Ελβετίας.

Όπως γίνεται αντιληπτό, ο Αθηναϊκός ήδη από τα πρώτα χρόνια της ίδρυσης του ήταν μαθημένος στο να πρωταγωνιστεί και αναμφίβολα δικαιολογείται η ιστορικότητα που χαρακτηρίζει τον συγκεκριμένο σύλλογο .

Για να καταλάβουμε όμως πόσο σπουδαία είναι όλα αυτά αρκεί απλώς να θυμηθούμε πως πρόκειται για μια ομάδα συνοικιακής περιοχής η οποία κατάφερε από πολύ χαμηλά να φτάσει να θεωρείται ως απαραίτητη για τα μεγάλα σαλόνια ομάδα.

Εν συνεχεία, είναι σημαντικό να επισημάνουμε πως εκτός από το ποδόσφαιρο ο Αθηναϊκός έχει γνωρίσει σημαντικές επιτυχίες τόσο εγχώριες όσο και ευρωπαϊκές και σε άλλα αθλήματα . Πιο χαρακτηριστικά είναι το Handball Ανδρών και το μπάσκετ Γυναικών.

Σε ό,τι αφορά το Handball Ανδρών, ιδρύθηκε την χρονιά 1977-1978 και από τότε έχει να επιδείξει σημαντικές επιτυχίες όπως η δεύτερη θέση στο πανελλήνιο πρωτάθλημα την σεζόν 1981-1982, η δεύτερη θέση στην Α’ Εθνική την σεζόν 1983-1984, το Πρωτάθλημα Ελλάδας την σεζόν 2004-2005 και η δεύτερη θέση στο αντίστοιχο της σεζόν 2005-2006.

Εκείνο το καλοκαίρι πάρθηκε μια δύσκολη απόφαση για το συγκεκριμένο τμήμα και ως εκ τούτου έπαψε να λειτουργεί λόγω οικονομικών προβλημάτων. Η μοίρα τα έφερε έτσι όμως ώστε η φετινή χρονιά να είναι η πρώτη μετά την επανίδρυση του. Πρωτοστάτες στην επανίδρυση αυτή ήταν οι κύριοι  Στέφανος Καραλής και Γιάννης Φωτίου ενώ σημερινός πρόεδρος είναι ο πρώην διεθνής παίκτης κύριος Γιώργος Ζαχαράκης.

Ένα άλλο αναμφίβολα ένδοξο τμήμα των «Λόρδων» (παρατσούκλι της ομάδας) αποτελεί το μπάσκετ Γυναικών. Το συγκεκριμένο τμήμα ιδρύθηκε το 1986 ωστόσο η λαμπρή του πορεία ξεκίνησε το 2008 όπου η ομάδα αναδείχθηκε Πρωταθλήτρια Ελλάδος.

Το 2009 έκανε ντάμπλ στην Ελλάδα για να ακολουθήσει το σωτήριον έτος 2010 όπου η ομάδα του Βύρωνα τάραξε τα λιμνάζοντα νερά του μπάσκετ.

Συγκεκριμένα, οι «ερυθροκίτρινες» πραγματοποίησαν Triple Crown αφού εκτός από το νταμπλ στην Ελλάδα , κατέκτησαν και το Κύπελλο Ευρώπης. Ο δεύτερος τελικός μάλιστα έγινε στον Βύρωνα και μολονότι ο Αθηναϊκός έχασε , διατήρησε τη διαφορά του πρώτου αγώνα και «πέταξε» στην κορυφή της Ευρώπης. Σήμερα, ο Αθηναϊκός είναι στην δεύτερη θέση πίσω από τον πρωτοπόρο Ολυμπιακό και έχει σημειώσει δύο σπουδαία διπλά, τόσο στον «Τάφο του Ινδού» ενάντια στον Παναθηναϊκό όσο και στο «Παλατάκι» απέναντι στον Δικέφαλο του Βορρά.

Σε αυτό το σημείο ήρθε η ώρα να αναφερθούμε στο τμήμα εκείνο του συλλόγου που αποτελεί έως και σήμερα το καμάρι του και του έχει χαρίσει τόσες και τόσες επιτυχίες. Αυτό φυσικά είναι το ποδοσφαιρικό τμήμα. Επειδή ο Αθηναϊκός όμως συμπληρώνει 100 έτη είναι ακατόρθωτο να γράψουμε για όλες τις δεκαετίες της ένδοξης ιστορίας του.

Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, επιλέχθηκαν δύο περίοδοι που ίσως είναι και οι σημαντικότερες για τον σύλλογο και συγκεκριμένα οι δεκαετίες 1980-1990 και 1990-2000.

Η δεκαετία του 1980 ξεκίνησε ιδανικά για τους «Λόρδους» αφού στα δύο πρώτα χρόνια κατάφεραν να κατακτήσουν δύο συνεχόμενα Κύπελλα ΕΠΣΑ και να πετύχουν την άνοδο από την Α΄ Εθνική Ερασιτεχνική στην Γ΄ Εθνική Κατηγορία.

Συγκεκριμένα, το ταξίδι για την κατάκτηση του πρώτου κυπέλλου του 1980 ξεκίνησε ενάντια στο Καματέρο με 3-0 άνευ αγώνος.

Εν συνεχεία, ο Αθηναϊκός απέκλεισε τον Άγιο Δημήτριο με εκτός έδρας νίκη 0-1 ενώ τα επόμενα θύματα της ομάδας του Βύρωνα ήταν ο Γρανικός και ο Διαγόρας. Στα ημιτελικά τέθηκε αντιμέτωπος με την συμπολίτισσα Δόξα Βύρωνα, σε ένα παραδοσιακό ντέρμπι.

Ύστερα από το στείρο 0-0 της κανονικής διάρκειας του παιχνιδιού, οι «Λόρδοι» επικράτησαν με 2-1 στην διαδικασία των πέναλτι με τις εύστοχες εκτελέσεις των Καπώνη και Κοτσιφάκου ενώ προσωρινά για την Δόξα είχε ισοφαρίσει ο Μεϊντάνης.

Στον τελικό η ομάδα του Βύρωνα βρέθηκε αντιμέτωπη με το Κορωπί σε τελικό ο οποίος διεξήχθη στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Ο Αθηναϊκός επικράτησε με 2-0. Και τα 2 γκολ σημείωσε ο Πανάκης, ο οποίος χάρισε το Κύπελλο στην ομάδα του.

Ο Αθηναϊκός όμως δεν έμεινε σε εκείνο το κύπελλο. Κατέκτησε και το επόμενο και συγκεκριμένα εκείνο που διοργανώθηκε το 1981.

Πρώτο του θύμα ήταν ο Άγιος Θωμάς τον οποίο απέκλεισε με σκορ 2-1. Στην συνέχεια, κέρδισε και την Αθηναίδα με 1-0 ενώ στον επόμενο γύρω ήταν η σειρά του ΑΠΟΨ να γνωρίσει τον αποκλεισμό αφού διασύρθηκε από τον Αθηναϊκό με 1-4.

Στον επόμενο γύρο οι «Λόρδοι» απέκλεισαν δύσκολα εκτός έδρας την πάντοτε σκληροτράχηλη ομάδα του Αττικού με 0-1 και προκρίθηκαν στα προημιτελικά της διοργάνωσης. Εκεί κατάφεραν να διασύρουν με 6-1 την Κηφισιά, πέτυχαν την πρόκριση τους στα προημιτελικά και τέθηκαν και πάλι αντιμέτωποι με την συμπολίτισσα Δόξα Βύρωνα. Το αποτέλεσμα; Μα φυσικά το ίδιο.

Η κανονική διάρκεια του παιχνιδιού ανέδειξε ισόπαλες τις 2 ομάδες με 1-1. Το «καμάρι» του Βύρωνα όμως -όπως το αποκαλούν οι οπαδοί του- αποδείχθηκε πιο ψύχραιμο στην διαδικασία των πέναλτι και με σκορ 5-6 κατάφερε να προκριθεί για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στον τελικό της διοργάνωσης.

Στον τελικό αντιμετώπισε την ομάδα του Χολαργού σε ένα σκληρό και δυνατό παιχνίδι. Η ομάδα του Βύρωνα άνοιξε το σκορ στο 63ο λεπτό με δυνατό συρτό σουτ έξω από την περιοχή.

Το 2-0 πέτυχε ο Μαυρίδης με εκπληκτικό τρόπο. Συγκεκριμένα, στο 75ο λεπτό, ο Ζαφειρόπουλος έκανε μεγάλη μπαλιά προς τον Μαυρίδη, ο οποίος με διαγώνιο σουτ από τα 30 μέτρα άφησε εμβρόντητο τον τερματοφύλακα του Χολαργού Βλάμο. Στο 83ο λεπτό ο Χολαργός κατάφερε να πετύχει τη μείωση του σκορ αφού κέρδισε ένα αυστηρό πέναλτι και ο Κοττάκης το αξιοποίησε. Το 2-1 διατηρήθηκε έως το τέλος και ο Αθηναϊκός πανηγύρισε ένα ακόμα Κύπελλο ΕΠΣΑ.

Η ομάδα του Βύρωνα όμως πέτυχε πολύ σημαντικά επιτεύγματα και στο πρωτάθλημα στις αρχές της δεκαετίας του 1980. Επιτεύγματα που συνοψίζονται σε σχεδόν διαδοχικές ανόδους ώστε να φτάσει η ομάδα να αγωνιστεί στην Α Εθνική την σεζόν 1990-1991.

H πρώτη σεζόν 1990-1991 είναι με διαφορά η καλύτερη της ομάδας του Βύρωνα στην Πρώτη Εθνική Κατηγορία. Είναι η καλύτερη γιατί στην σεζόν αυτή, ο Αθηναϊκός πέτυχε πάρα πολλά.

Μια πολύ καλή θέση στο πρωτάθλημα (6η), μεγάλες νίκες τόσο σε έκταση όσο και ουσία, ωραίο θέαμα και τέλος την έξοδο στην Ευρώπη. Ναι καλά ακούσατε οι Λόρδοι έχουν ευρωπαϊκή συμμετοχή -και τι συμμετοχή- κάτι που ίσως να μην γνώριζαν πολλοί.

Ας μην προτρέχουμε όμως και ας παραθέσουμε τα γεγονότα με την σειρά την οποία εξελίχθηκαν. Η σεζόν δεν ξεκίνησε καλά για τον Αθηναϊκό αφού στο πρώτο του παιχνίδι ηττήθηκε από τον Ολυμπιακό με 0-1. Η συνέχεια το πρωταθλήματος; Απλά μαγική. Ο Αθηναϊκός κέρδισε την Δόξα Δράμας με 6-2,  στάθηκε όρθιος 0-0 με την ΑΕΚ στην «Νέα Φιλαδέλφεια», κέρδισε 2-0 την Ξάνθη, πέρασε από το «Χαριλάου» με 1-2 ενάντια στον Άρη. Το ίδιο έπραξε και στο «Γεντί Κουλέ» ενάντια στον ΟΦΗ, τον οποίο και κέρδισε στην έδρα του με 0-1.

Αυτά είναι μερικά μόνο από τα εκπληκτικά αποτελέσματα του πρώτου γύρου. Στον δεύτερο γύρο, ο Αθηναϊκός ήρθε ισόπαλος 2-2 με τον Ολυμπιακό σε ένα ματς που διεκόπη στο 87ο λεπτό λόγω επεισοδίων.

Πριν τα επεισόδια όμως ο Αθηναϊκός είχε σημειώσει ένα εκπληκτικό comeback στο παιχνίδι. Βρέθηκε να χάνει με 2-0 όμως αρχικά ο Δημόπουλος και εν συνεχεία ο Τζαλακώστας ισοφάρισαν σε 2-2. Μάλιστα στο πρώτο γκολ, τολμούμε να πούμε πως το «τόπι» χάθηκε μέσα στο Καραϊσκάκη και εμφανίστηκε στα δίχτυα της ομάδας του Ολυμπιακού.

Μερικά ακόμα αποτελέσματα που ξεχωρίζουν στον δεύτερο γύρο ήταν το 1-0 με τον Ηρακλή στον Βύρωνα, το σπουδαίο διπλό στην Ξάνθη με 0-2, το 1-0 με την ΑΕΚ, το 0-0 με τον Παναθηναϊκό και η νίκη με 2-1 ενάντια στον Άρη. Παρατηρούμε λοιπόν πως η ομάδα του Βύρωνα στον δεύτερο γύρο έμεινε αήττητη στα παιχνίδια που τέθηκε αντιμέτωπη με τις 3 μεγαλύτερες ομάδες της Αθήνας.

Η σεζόν εκτός από το πρωτάθλημα ήταν μαγευτική για έναν ακόμα λόγο. Διότι πολύ απλά ο Αθηναϊκός διέπρεψε με τις εμφανίσεις του και στο Κύπελλο Ελλάδας και κατάφερε να φτάσει ως τον τελικό όπου τέθηκε αντιμέτωπος με την ομάδα του Παναθηναϊκού.

Το πρώτο εμπόδιο στο θεσμό του Κυπέλλου αποδείχτηκε εύκολο αφού ο Αθηναϊκός επιβλήθηκε της τοπικής ομάδας των Γιαννιτσών Αναγέννησης με 3-0. Εν συνεχεία πέτυχε σπουδαίο διπλό με 1-2 ενάντια στον Ατρόμητο Αθηνών.

Στους επόμενους γύρους, απέκλεισε τον Παναργειακό με 1-0 στο γήπεδο του Βύρωνα και  την Καστοριά με 0-1 μέσα στο γήπεδο. Μετέπειτα αντιμετώπισε τον Άρη σε διπλά παιχνίδια. Τον νίκησε με 2-1 μέσα στον Βύρωνα και μετέτρεψε τον επαναληπτικό σε παράσταση για έναν ρόλο αφού τον φιλοδώρησε με 3 γκολ (1-3) στο «Χαριλάου».

Ο επόμενος γύρος περιλάμβανε διπλά παιχνίδια με την Αναγέννηση Καρδίτσας. Οι «Λόρδοι» κέρδισαν με 3-0 στον Βύρωνα και με 1-2 στην Καρδίτσα. Στα προημιτελικά αντιμετώπισαν την Δόξα Δράμας την οποία κέρδισαν 2-0 στον Βύρωνα και 0-1 στην Δράμα. Στους ημιτελικούς, ο Αθηναϊκός αντιμετώπισε τον κακό δαίμονα του στο πρωτάθλημα εκείνη την σεζόν (δεν το κέρδισε σε κανένα παιχνίδι) Πανιώνιο.

Τον διέλυσε με 3-0 στον Βύρωνα ενώ έχασε 3-1 στην Νέα Σμύρνη εξαιτίας όμως του εκτός έδρας γκολ που πέτυχε κατάφερε να «περάσει» στον τελικό. Ο τελικός έμελλε να κρύβει και το μοναδικό απροσπέλαστο εμπόδιο το οποίο άκουγε στο όνομα Παναθηναϊκός. Στον διπλό τελικό που ακολούθησε ο Αθηναϊκός ηττήθηκε με 0-3 στον Βύρωνα και με 2-1 στο ΟΑΚΑ.

Στην Φωτογραφία απεικονίζονται οι Χατζηαγγελής και Πρόκοπ έπειτα από τον δεύτερο τελικό ενάντια στον ΠΑΟ στο ΟΑΚΑ.

Σε αυτό το σημείο ήρθε η ώρα να αναφερθούμε στο μεγάλο παράσημο της ομάδας του Βύρωνα το οποίο δεν είναι άλλο από την έξοδο στην Ευρώπη.

Ο Αθηναϊκός ως φιναλίστ του κυπέλλου πήρε το εισιτήριο για το Κύπελλο Κυπελλούχων (μετέπειτα  UEFA και πλέον Europa League) και η κλήρωση των έφερε αντιμέτωπο με το μεγαθήριο που ακούει στο όνομα Manchester United. «Λόρδοι» εναντίων «Κόκκινων Διαβόλων» λοιπόν σε διπλά παιχνίδια.

Το πρώτο παιχνίδι ανάμεσα στις 2 ομάδες έγινε στην Λεωφόρο.

Η ενδεκάδα του Αθηναϊκού: Σαργκάνης, Χατζηαγγελής, Σπυλιώτης, Καπουράνης, Θεοδωράκος, Τζαλακωώστας, Χατζηράπτης, Κόλεφ, Σπίτσα, Μπονγκ, Μπουτζούκας.

Η ενδεκάδα της Μάντσεστερ: Σμάιχελ, Μπρους, Πάλιστερ, Έργουιν, Φέλαν, Ινς, Μπίρντσμορ (75΄Γουάλας), Γουέμπ, Μακλέρ, Χιουζ, Ρόμπινς

Το παιχνίδι ήταν ισορροπημένο και η ομάδα του Βύρωνα είχε τις ευκαιρίες της τόσο με τον Τζαλακώστα όσο και με τον Σπίτσα να προηγηθεί και να κλέψει το παιχνίδι. Ωστόσο , εκείνη η αναμέτρηση έληξε με 0-0 κάτι το οποίο συνιστούσε πάρα πολύ μεγάλη επιτυχία για τους Βυρωνιώτες.

ΑΘΗΝΑΙΚΟΣ – MANCHESTER UNITED 0-0 , ΓΗΠΕΔΟ ΛΕΩΦΟΡΟΥ

Ο επαναληπτικός έγινε στο «Old Trafford» και το όνειρο του Αθηναϊκού μιας και μιλάμε για θέατρο των ονείρων συνεχίστηκε εκεί για 109 λεπτά.

Όλοι πίστευαν πως η Manchester θα έφτανε σε μια άνετη επικράτηση. Ωστόσο, η ομάδα του Πρόκοπ είχε διαφορετική γνώμη. Η κανονική διάρκεια του παιχνιδιού ανέδειξε τις ομάδες ισόπαλες με 0-0 και έτσι οδηγήθηκαν στην παράταση. Εκεί ο «ΑΘΝΕ» όπως τον αποκαλούν οι οπαδοί του έχασε μια τεράστια ευκαιρία με τον Βασίλη Τζαλακώστα.

Συγκεκριμένα, την ώρα που οι γηπεδούχοι πολιορκούσαν τα καρέ της ομάδας του, ο Έλληνας επιθετικός έκλεψε την μπάλα και με μία τρομερή κούρσα διέσχισε  όλο το γήπεδο, βρέθηκε τετ-α-τετ με τον Σμάιχελ, ο οποίος μπλόκαρε το αδύναμο σου του «Τζάλα» καθώς οι λιγοστές δυνάμεις που είχε δεν του επέτρεψαν να βάλει «δύσκολα» στον Δανό τερματοφύλακα.

Μόλις έντεκα λεπτά χώριζαν τις  δυο ομάδες από την διαδικασία των πέναλτι ωστόσο ο Αθηναϊκός λύγισε.

Στο 109΄ο Μακλέρ νίκησε  τον Σαργκάνη του οποίου η συγκεκριμένη εμφάνιση αποτέλεσε την τελευταία μεγάλη του σε ευρωπαϊκό επίπεδο ενώ στο 111’ ο Χιούζ σημείωσε το τελικό 2-0.

Αξίζει να σημειωθεί πως εν έτει 2017 ο Αθηναϊκός αποτελεί την μοναδική ομάδα στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου που είναι αήττητη από την Manchester United σε κανονική διάρκεια παιχνιδιού.

Ο Αθηναϊκός είχε ανελλιπώς μέχρι το 1998 παρουσία στην Α Εθνική και ανέβηκε ξανά το 2000 για να αγωνιστεί για ένα χρόνο. Εν συνεχεία υποβιβάστηκε στην Β Εθνική και από εκεί στην Δ’ λόγω χρεών. Που βρίσκονται σήμερα όμως οι «Λόρδοι»;

Η σεζόν 2015-2016 ήταν εξαιρετική για τον Αθηναϊκό αφού κατάφερε να πάρει την άνοδο στην Α’ Ερασιτεχνική Κατηγορία. Ήταν κυρίαρχος από την αρχή ως το τέλους του Πρωταθλήματος και στο τέλος πανηγύρισε την επάνοδο του στην μεγάλη κατηγορία των Αθηνών.

Στο φετινό πρωτάθλημα, τα πράγματα δεν ξεκίνησαν καλά για την ομάδα του Βύρωνα και ως εκ τούτου υπήρξε αλλαγή προπονητή. Τη θέση του Τάσου Τασσιόπουλου πήρε ο Κώστας Τσαβαλιάς. Υπό τις οδηγίες του η ομάδα είναι 6 σερί ματς αήττητη και φιλοδοξεί να πετύχει τον στόχο της που δεν είναι άλλος από την παραμονή της στην Α’ Αθηνών.

Συμπερασματικά, στην αρχή του άρθρου αυτού κανένας από τους αναγνώστες να μην φανταζόταν ότι θα διαβάσει όλα αυτά για μια συνοικιακή ομάδα. Ωστόσο, πρέπει όλοι να παραδεχθούμε πως ο Αθηναϊκός αποτελεί μια πολύ σημαντική ομάδα για το ελληνικό ποδόσφαιρο αφού -μεταξύ άλλων-μετράει 9 παρουσίες στην Α’ Εθνική Κατηγορία. Το ελληνικό ποδόσφαιρο έγινε φτωχότερο διότι λείπουν τέτοιες ομάδες από τους κόλπους του. Μακάρι να δούμε ξανά τους «Λόρδους» στην πρώτη κατηγορία και να θαυμάσουμε μια ομάδα σαν εκείνη που άφησε ανεξίτηλο το στίγμα της στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

ΥΓ.1 Είναι εύκολο να είσαι Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός καθόλου εύκολο όμως να είσαι Αθηναϊκός.

ΥΓ.2 Αναφερόμενοι στα παιχνίδια με την United , οι οπαδοί του Αθηναϊκού είχαν δημιουργήσει πανό που έγραφε «Αν είναι όνειρο, ας μην ξυπνήσουμε ποτέ».

YΓ.3 Θερμές Ευχαριστίες στο blog «100 χρόνια Αθηναϊκός» για την παροχή πληθώρας πληροφοριών.