Με αφορμή τα σημερινά γενέθλια του Mauricio Pochettino (γίνεται 45 ετών), το Debut.gr "προβαίνει" σε μία συνοπτική αναδρομή στο "παρελθόν" του Αργεντινού και "σκιαγραφεί" το profile του ως πρώην παίκτη και ως νυν προπονητή.

O Mauricio Pochettino είναι ένας από τους ανερχόμενους προπονητές στο ευρωπαϊκό και παγκόσμιο ποδόσφαιρο τα τελευταία χρόνια. Ποια ήταν, όμως, η πορεία του Pochettino μέχρι να ενταχθεί στον προπονητικό “στίβο”; Από πού ξεκίνησε την καριέρα του ως παίκτης και μετέπειτα ως προπονητής; Με αφορμή, λοιπόν, τα σημερινά γενέθλια του Αργεντινού τεχνικού (συμπληρώνει 45 χρόνια ζωής), το Debut.gr προβαίνει σε μία συνοπτική αναδρομή στο “παρελθόν” του Pochettino και σκιαγραφεί το profile του τελευταίου ως πρώην παίκτη και ως νυν προπονητή.

Το ξεκίνημα

Πηγή εικόνας: http://www.oldschoolpanini.com/2013/06/before-his-coaching-career-mauricio.html?m=1

Ο Mauricio Roberto Pochettino Trossero (όπως είναι το πλήρες του όνομα), γεννηθείς στην πόλη Murphy της επαρχίας Santa Fe στην Αργεντινή, ξεκίνησε την καριέρα του ως ποδοσφαιριστής από την Newell’s Old Boys το 1988, αγωνιζόμενος στη θέση του κεντρικού αμυντικού. Στην ομάδα του Rosario παρέμεινε μέχρι το 1994, πραγματοποιώντας 153 εμφανίσεις και σκοράροντας 8 goals, και κατέκτησε τα πρωταθλήματα Apertura το 1991 και Clausura to 1992. Σημειωτέον ότι τη συγκεκριμένη διετία ο Pochettino είχε ως προπονητή τον Marcelo Bielsa, o οποίος αποτέλεσε το “μέντορά” του.

Το ευρωπαϊκό βήμα και η καθιέρωση στην Espanyol

Πηγή εικόνας: http://marctorres02.blogspot.com/2010_06_01_archive.html

Το 1994 ο 22χρονος – τότε – Pochettino πήρε μεταγραφή στην Espanyol, η οποία αποτέλεσε την ομάδα, με την οποία συνέδεσε το ποδοσφαιρικό – και αργότερα προπονητικό – όνομά του. Μέχρι το 2000, ο Αργεντινός center back αποτέλεσε βασικό και αναντικατάστατο στέλεχος της 11αδας της καταλανικής ομάδας, μια και πραγματοποίησε “γεμάτες” χρονιές (μ.ο. εμφανίσεων: περίπου 31). Σε 240 εμφανίσεις πέτυχε 11 goals, αντίκρισε 72 φορές την κίτρινη κάρτα και 11 φορές την κόκκινη και συνεισέφερε τα μέγιστα στην κατάκτηση του Copa del Rey τη σεζόν 1999-2000.

Το “γαλλικό διάλειμμα” και η επιστροφή στην Ισπανία

Πηγή εικόνας: https://www.dreamteamfc.com/c/these-12-wonderful-players-will-remind-you-that-psg-existed-before-2011/

Το χειμώνα του 2001 ο Pochettino μεταγράφηκε στη γαλλική Paris Saint-Germain, στην οποία παρέμεινε έως το 2003. Στα 2,5 αυτά χρόνια πραγματοποίησε 73 εμφανίσεις και σκόραρε 4 φορές, αποτελώντας, επίσης, βασικό μέλος της ομάδας. Το 2003 μεταπήδησε στην Bordeaux (11 εμφ./1 goal), αλλά η θητεία του ήταν “βραχύβια”, μια και το 2004 δόθηκε δανεικός εκ νέου στην Espanyol. Έκτοτε, ο Pochettino παρέμεινε στην “αγαπημένη” του ομάδα μέχρι το 2006 (όταν και αποφάσισε, σε ηλικία 34 ετών, να “κρεμάσει τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια”), διάστημα κατά το οποίο πραγματοποίησε 59 εμφανίσεις και πέτυχε 2 goals. Παράλληλα, κατέκτησε – για δεύτερη φορά – το Copa del Rey με την Espanyol τη σεζόν 2005-2006, κλείνοντας ιδανικά την καριέρα του.

Το σύντομο πέρασμα από την Εθνική Αργεντινής

Πηγή εικόνας: https://twitter.com/classic1904/status/705127376615809024

Ο Pochettino ήταν μέλος της εθνικής ομάδας της Αργεντινής για τρία χρόνια (1999-2002). Στην εν λόγω τριετία πέτυχε 2 goals σε 20 εμφανίσεις, συμμετέχοντας στο Copa América του 1999 και στο Mundial του 2002.

Η προπονητική του σταδιοδρομία 

Πηγή εικόνας: http://soccersouls.com/2016/08/03/mauricio-pochettino-vs-diego-simeone-3-similarities-differences-two-master-tacticians/

Το 2009 ο Pochettino ξεκίνησε την προπονητική του καριέρα από …«πού αλλού;»: από την Espanyol. Εκείνη τη χρονιά, η Espanyol κινδύνευε με υποβιβασμό, είχε ήδη αλλάξει δύο προπονητές και ο Mauricio κλήθηκε “να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά”. Τελικά, σε αυτή την πρώτη του σεζόν ως head coach, o Αργεντινός κατάφερε να διατηρήσει την ομάδα της Καταλονίας στη La Liga τερματίζοντας στη 10η θέση της βαθμολογίας. Τις επόμενες δύο σεζόν (10/11 και 11/12), η Espanyol, υπό την καθοδήγηση του Αργεντινού, τερμάτισε 11η και 8η αντίστοιχα. Παρά τις χαμηλές αυτές κατατάξεις, η “δουλειά” του Pochettino εκτιμήθηκε ιδιαίτερα.

Μεσούσης της περιόδου 2012/2013, ο Pochettino μετακινήθηκε στην Αγγλία και, συγκεκριμένα, στη Southampton, κάνοντας το πρώτο του μεγάλο “προπονητικό άλμα”. Στο σύντομο διάστημα της παραμονής του εκεί οδήγησε τους “Αγίους” σε μεγάλες νίκες απέναντι σε Manchester City, Liverpool και Chelsea. Μάλιστα, στην πρώτη του ολοκληρωμένη σεζόν στην Premier League (2013/2014) κατόρθωσε να φτάσει με τη Southampton στην 8η θέση, μία από τις καλύτερες κατατάξεις στην ιστορία της ομάδας.

Το 2014 ο Pochettino προέβη στο μεγαλύτερο “άλμα” της καριέρας του μέχρι στιγμής, υπογράφοντας συμβόλαιο συνεργασίας με την Tottenham, στην οποία και παραμένει μέχρι σήμερα. Στην πρώτη του χρονιά, οι “πετεινοί” τερμάτισαν στην 5η θέση του βαθμολογικού πίνακα, ενώ η επόμενη (15/16) ήταν η καλύτερη χρονιά του Pochettino στην Αγγλία: οι Spurs διεκδίκησαν με αξιώσεις το πρωτάθλημα, τερματίζοντας στην 3η θέση, και επέστρεψαν μετά από 6 χρόνια στο Champions League (τελευταία τους συμμετοχή ήταν τη σεζόν 2010/2011). Φέτος, η Τottenham συνεχίζει την πολύ καλή πορεία των τελευταίων ετών, καθώς βρίσκεται στις πρώτες θέσεις της βαθμολογίας και θεωρείται ως ένα από τα φαβορί για την εξασφάλιση της ευρωπαϊκής συμμετοχής στο τέλος της τρέχουσας περιόδου.

  1. Τα δεδομένα του παρόντος κειμένου αντλήθηκαν από τα κάτωθι links:
  1. Μπορείτε, επίσης, να διαβάσετε πρόσθετες βιογραφικές πληροφορίες για τον Pochettino στο Bleacher Report Media Lab

Παρακολουθήστε, τέλος, ένα video με στιγμιότυπα από την ποδοσφαιρική καριέρα του Mauricio Pochettino στην Espanyol: