Ο Τζανλουίτζι Ντοναρούμα έχει πάρει τα γάντια του βασικού γκολκίπερ της Μίλαν στο… σπίτι του, γράφοντας ήδη τη δική του ιστορία στο ιταλικό και παγκόσμιο ποδόσφαιρο.

Το ξεκίνημα 

Στις 25 Οκτωβρίου του 2015 και σε ηλικία 16 ετών, 8 μηνών και 6 ημερών, ο Ντοναρούμα έκανε το ντεμπούτο του με τη φανέλα της Μίλαν σε αγώνα για την κορυφαία κατηγορία και έγινε έτσι ο νεότερος γκολκίπερ των «ροσονέρι» που αγωνίζεται σε ματς της Serie A στην εποχή που η κάθε νίκη δίνει τρεις πόντους (το απόλυτο ρεκόρ το κατέχει ο Τζουζέπε Σάκι όταν στις 25 Οκτωβρίου του 1942 έπαιξε σε ματς Μίλαν-Φιορεντίνα 1-3, σε ηλικία 16 ετών, 7 μηνών και 24 ημερών), ενώ είναι πλέον ο δεύτερος νεότερος τερματοφύλακας όλων των εποχών που κάνει ντεμπούτο σε παιχνίδι της Serie A.

Ο Ντοναρούμα πήρε τα γάντια του βασικού κόντρα στην Σασουόλο και παρότι αγωνίστηκε για πρώτη φορά στην Serie A όντας μόλις 16 ετών και 8 μηνών, έμεινε πίσω από τον μύθο του κλαμπ, Πάολο Μαλντίνι, που στις 20 Ιανουαρίου του 1980 είχε παίξει σε ηλικία 16 ετών, 6 μηνών και 25 ημερών. Όλα αυτά ελέω… Σίνισα Μιχαΐλοβιτς, ο οποίος βρισκόταν σε δύσκολη θέση έπειτα από άσχημα αποτελέσματα. Όλοι θεώρησαν τότε, πως η αντικατάσταση του Λόπεθ ήταν μια κίνηση πανικού, ωστόσο αποδείχθηκε μια εμπνευσμένη ενέργεια. Από την πρεμιέρα του με τη Σασουόλο, ο νεαρός παραμένει έως και σήμερα εξαιρετικά σταθερός κι έχει πάρει τα γάντια στο… σπίτι του.

Το κεφάλαιο εθνική και ο Μπουφόν

Ο Ντουναρούμα αποτελεί μια επιβλητική φυσική παρουσία για την ηλικία του. Εκτός από τη νευρικότητά του στις μακρινές μπαλιές, ο νεαρός έχει παρουσιάσει εξαιρετικές αντιδράσεις και ψυχραιμία, με τον τεχνικό της U17, Μπρούνο Τεντίνο να τονίζει: «Είναι ο μελλοντικός γκολκίπερ της Ιταλίας».

«Η τελευταία μου αποστολή θέλω να είναι το Μουντιάλ του 2018. Θέλω στα 40 μου να είμαι ακόμα στο χορτάρι και να ολοκληρώσω την καριέρα μου με ψηλά το κεφάλι. Θέλω όταν έρθει το τέλος να ξέρω ότι η αξιοπρέπειά μου είναι άθικτη και ότι μπορώ να κοιτάξω άπαντες στα μάτια» δήλωσε ο Τζιανλουίτζι Μπουφόν μετά το τέλος του Euro το καλοκαίρι που μας πέρασε, με τον Ντοναρούμα να είναι έτοιμος να πάρει τη σκυτάλη κάτω από τα δοκάρια της «Σκουάντρα Ατζούρα».

Ο ίδιος ο Τζανλουίτζι Μπουφόν έχει αποθεώσει ουκ ολίγες φορές τον Τζανλουίτζι Ντοναρούμα και, μάλιστα, τον έχρισε ως άξιο διάδοχό του στην εθνική Ιταλίας. Χαρακτηριστικά έχει δηλώσει: «Ο Ντοναρούμα είναι ο εκλεκτός», ενώ τον συνεχάρη και για την επική απόκρουση του μικρού στη μεταξύ τους «κόντρα» πριν από περίπου ένα μήνα, με ένα… πατρικό φιλί με τον Ντοναρούμα να βουρκώνει καθώς ο μεγάλος Τζίτζι αποτελεί -φυσικά- το πρότυπό του.

Η… ζωή του

Ο Τζιανλουίτζι είναι ένα ήσυχο και ήρεμο παιδί, το οποίο ζει αυτό που συμβαίνει με την απόλυτη ταπεινότητα. Μετά την προπόνηση ή το παιχνίδι, προτιμά να πάει στο ξενοδοχείο με τους φίλους του από την ομάδα νέων ή στο σπίτι και να κάτσει με την οικογένειά του. Προσπαθεί να μάθει κάτι καινούριο από κάθε κατάσταση, αυτό που μισεί είναι να είναι απροετοίμαστος.

Για τους περισσότερους το άλμα του Ντοναρούμα είναι ξαφνικό, όμως, σύμφωνα με ανθρώπους που τον γνωρίζουν καλά ήταν θέμα χρόνου ενώ τονίζουν και την ωριμότητά του παρά τα μόλις 17 του χρόνια. «Εν μέρει ελπίζαμε αυτό να συμβεί πέρυσι, όταν είχαν εμφανιστεί τα πρώτα σημάδια. Στο τέλος της σεζόν είχαμε μιλήσει για αυτή την πιθανότητα, οπότε ήταν πνευματικά προετοιμασμένος. Το credit πάντως πηγαίνει στο κλαμπ. Η δουλειά που έκαναν οι προπονητές τερματοφυλάκων ήταν εξαιρετική, τον παρακολουθούσαν στενά όλα αυτά τα χρόνια στα οποία βελτιώθηκε. Ευτυχώς, το κεφάλι του δεν παίρνει αέρα», είναι τα χαρακτηριστικά τους λόγια.