Ο Γιώργος Σαμαράς έχει παίξει σχεδόν... παντού στον πλανήτη και είναι ακόμη 32 ετών και σίγουρα έχει να δώσει πολλά στο μέλλον.

Ο Γιώργος Σαμαράς αποτελεί έναν από τους Έλληνες ποδοσφαιριστές που ξεχώρισαν από νεαρή ηλικία και κατάφερε να κάνει πραγματικότητα αυτό που θέλουν πολλοί, όμως, το μπόρεσαν ελάχιστοι: καριέρα στο εξωτερικό.

Ο “Sam” πέρασε από πολλά στάδια. Από την ανυποληψία μέχρι και την αποθέωση. Από τα γιουχαρίσματα μέχρι και την υπόκλιση μιας ολόκληρης χώρας.

Το… κοπέλι από το Ηράκλειο της Κρήτης έχει γράψει πολλά “χιλιόμετρα” στο ποδοσφαιρικό του κοντέρ, μιας και έγινε 32 ετών στις 21/2/2017, όμως, ξέρει πως έχει να δώσει ακόμη μερικά “μαρσαρίσματα” πριν πάει για… απόσυρση.

Τα χρόνια της αθωότητας

Ο Γιώργος Σαμαράς είχε τη τύχη να έχει για πατέρα τον Γιάννη Σαμαρά. Και εξηγούμαστε γιατί το λέμε αυτό. Ο πρεσβύτερος Σαμαράς έχοντας ζήσει στο πετσί του το ελληνικό ποδόσφαιρο (με ό,τι αυτό συνεπάγεται) όντας παίκτης του ΟΦΗ και του Παναθηναϊκού ήξερε πως η καλύτερη λύση για τον κανακάρη του θα ήταν το εξωτερικό.

Έτσι, όταν η Χέρενφεν του πρόσφερε τη θέση του τεχνικού διευθυντή εκείνος δεν το σκέφτηκε πολύ για να πάει στις “καρδιές” και να πάρει μαζί του τον μικρό Γιώργο που έμελλε να κάψει πολλές εκεί πέρα με τον πιτσιρικά επιθετικό να μετράει ήδη έξι χρόνια (1994-2000) στα τμήματα υποδομής του ΟΦΗ, μαθαίνοντας τα βασικά στο ποδοσφαιρικό… αλφάβητο πριν πάει στο επόμενο επίπεδο.

Ιπτάμενος… Κρητικός

Ο Σαμαράς από μικρός είχε (πέρα από το ποδόσφαιρο) δύο αδυναμίες. Σε δύο “αέρινους” παίκτες. Τον Μάρκο Φαν Μπάστεν και τον Μάικλ Τζόρνταν. Μάλιστα, δεν ήταν λίγες οι φορές που ο πατέρας του, Γιάννης, τον άφηνε να… ξενυχτάει, ώστε να βλέπει αγώνες του ΝΒΑ για χάρη του “Air Mike”.

Ωστόσο, στην Ολλανδία ο Έλληνας φορ δεν άργησε να προσαρμοστεί και να δείξει την αξία του με τη φανέλα της Χέρενφεν με την οποία αγωνίστηκε για τέσσερα χρόνια (2002-2006), τη φόρεσε 88 φορές και πανηγύρισε 25 γκολ.

Ο σπουδαιότερος ψυχίατρος όλων των εποχών, Σίγκμουντ Φρόιντ, κάποτε είχε πει: “Κάποια μέρα κοιτάζοντας πίσω, τα χρόνια που αγωνίστηκες σκληρά για να φτάσεις ψηλά θα σου φαίνονται τα πιο ωραία” και η αλήθεια είναι ότι ο “Sam” εκεί έγινε -ποδοσφαιρικά- άντρας. Εκεί “δέθηκε” αρκετά με ομάδα και με τους συμπαίκτες του.

Ειδικά με τον Γιάν Κλάας Χούντελαρ έφτιαξαν ένα φονικό δίδυμο που δεν άργησε να απασχολήσει τις κορυφαίες ομάδες της Ευρώπης με τον Σαμαρά να έχει επαφές με την Άρσεναλ, αλλά, εν τέλει να υπογράφει στη Μάντσεστερ Σίτι τον Ιανουάριο του 2006 μετά από πρόταση έξι εκατομμυρίων λιρών που κατέθεσαν οι “πολίτες” στους Ολλανδούς.

Το Μάντσεστερ μαθαίνει πεντοζάλι!

Στη Μάντσεστερ Σίτι πριν τους Άραβες υπήρχε μία περίοδος δύσκολη. “Πέτρινα” χρόνια θα τα χαρακτήριζε κανείς και άδικο δεν θα είχε. Σε αυτά έπεσε ο Γιώργος Σαμαράς με τους “πολίτες” να μην έχουν καμία σχέση με την ομάδα του σήμερα που σπαταλάει τρελά χρηματικά ποσά για ποδοσφαιριστές και με τις απαιτήσεις να είναι πολύ μεγάλες.

Τότε οι “γαλάζιοι” του Μάντσεστερ ήταν μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, όμως, ακόμη και έτσι έβαλαν βαθιά το χέρι στην τσέπη για τον 21χρονο, Σαμαρά, που έπρεπε να με το “good morning” να αποδείξει ότι αυτά τα λεφτά θα έπιαναν τόπο.

https://www.youtube.com/watch?v=ptRjAFd6ol8

Όμως αυτό μόνο εύκολη υπόθεση δεν ήταν. Ο “Sam” ήθελε χρόνο προσαρμογής για να δείξει το ταλέντο του με τον τεχνικό της Σίτι, Στιούαρτ Πιρς, να μη του δίνει αρκετό χρόνο συμμετοχής και αυτό είναι κάπως οξύμωρο μιας και ο Έλληνας φορ ήταν μία προσωπική επιλογή του Άγγλου που δεν τη στήριξε, παρά ελάχιστα.

Ωστόσο, ο Σαμαράς ήταν gentleman και μπορεί από ένα σημείο και έπειτα να άκουγε μέχρι και αποδοκιμασίες από την εξέδρα, αλλά, ήταν αρκετά αποτελεσματικός αν αναλογιστεί κανείς το χρόνο που έπαιζε και τι πρόσφερε στον αγωνιστικό χώρο, σημειώνοντας μερικά κρίσιμα γκολ για τους “πολίτες”. Ο ερχομός του Σβεν Γκόραν Έρικσον στην ουσία “σκοτώνει” τον Έλληνα επιθετικό με τον Σουηδό τεχνικό να τον δίνει στη Σέλτικ με τη μορφή δανεισμού τον Ιανουάριο του 2008 με τους αριθμούς να δείχνουν πως ο Σαμαράς είχε 55 συμμετοχές και 8 γκολ με τη Σίτι.

Ένας Κέλτης από τον… Ψηλορείτη

Τα “σκουπίδια” κάποιου μπορούν να είναι “χρυσάφι” για άλλους. Η Σέλτικ πίστεψε στον Σαμαρά και εκείνος δικαίωσε τους Κέλτες για την επιλογή τους προς το πρόσωπό του. Ο Έλληνας φορ στη Γλασκώβη βρήκε δίχτυα αμέσως και έτσι μέσα στους πρώτους έξι μήνες με 16 εμφανίσεις μέτραγε πέντε γκολ.

https://www.youtube.com/watch?v=79pfeeadvQ8

Οι Σκωτσέζοι τα “έσκασαν” στη Σίτι για να τον αποκτήσουν με κανονική μεταγραφή το καλοκαίρι του 2008 και ποτέ δεν το μετάνιωσαν, καθώς ο “Sam” είχε συχνή επαφή με τα αντίπαλα δίχτυα, δέθηκε με τον κόσμο (τον ανέδειξαν ως τον καλύτερο παίκτη της ομάδας τη σεζόν 2012-2013), σήκωσε αρκετές κούπες (τέσσερα πρωταθλήματα, δύο Κύπελλα και ένα Λιγκ Καπ) με τους “Καθολικούς” και έφτασε να φοράει μέχρι και το περιβραχιόνιο του αρχηγού σε μερικά ματς, όπως αυτό στο Τσάμπιονς Λιγκ με τη Γιουβέντους στη φάση των “16” το 2013.

https://www.youtube.com/watch?v=u5M7XR7i88k

Παράλληλα, έγινε ο πρώτος παίκτης στην ιστορία της Σέλτικ που σκόραρε σε πέντε συνεχόμενα εκτός έδρας ματς στην Ευρώπη! Ωστόσο, όλα τα ωραία κάποτε τελειώνουν. Και η σχέση του Έλληνα επιθετικού με τους Σκωτσέζους έφτασε στο τέλος της το καλοκαίρι του 2014 με τον “Sam” στο τελευταίο ματς στο “Σέλτικ Παρκ” να μας χαρίζει μία στιγμή που αξίζει όσο χίλια γκολ!

https://www.youtube.com/watch?v=fwVh6EY7tCA

Όπου γης και πατρίς 

Μετά τη Σέλτικ η καριέρα του Σαμαρά είχε καθοδική πορεία κάτι που φαίνεται και από τις ομάδες που πέρασαν από τη καριέρα του, καθώς δεν μπορούσε να βρει σε καμία αυτό που θα του έβγαζε τον παλιό, καλό εαυτό του, με αποτέλεσμα και εκείνες από τη μεριά τους να μην τον εμπιστεύονται για πολύ καιρό.

Γουέστ Μπρόμιτς Άλμπιον, Αλ Χιλά και Ράγιο (από τις ΗΠΑ) ήταν οι σταθμοί του “Sam” από το 2014 ως και Νοέμβριο του 2016 με τον έμπειρο φορ να υπογράφει τον Ιανουάριο του 2017 συμβόλαιο συνεργασίας  για έξι μήνες με τη Ρεάλ Σαραγόσα και εφόσον πείσει τους Ισπανούς (που αγωνίζονται στη Σεγούντα Ντιβιζιόν) με τις ικανότητές του, τότε θα παραμείνει περισσότερο μαζί τους.

ΕπιστρΟΦΗ στη παλιά τη γειτονιά (;)

Ωστόσο, το μεγάλο ερώτημα είναι αν ο Σαμαράς θα επιστρέψει στην ομάδα που έκανε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα. Την ομάδα που τίμησαν όσο λίγοι, όπως ο πατέρας του, Γιάννης. Τον σύλλογο που έχει υπογραμμίσει σε συνεντεύξεις του πως μόνο για εκείνον και κανέναν άλλον θα γύριζε στο ελληνικό πρωτάθλημα: τον ΟΦΗ.

Για την ώρα βέβαια αυτό μόνο εύκολο δεν είναι, καθώς οι Κρητικοί δεν θυμίζουν σε καμία περίπτωση την ένδοξη ομάδα του παρελθόντος με τα αγωνιστικά προβλήματα να παραμένουν πολλά και το καμάρι της μεγαλονήσου να είναι στη δεύτερη κατηγορία. Αλλά όπως είχε πει και ο Νίκος Καζαντζάκης “ό,τι δεν έγινε είναι ό,τι δεν ποθήσαμε αρκετά”, οπότε αν οι δύο πλευρές το θέλουν πολύ, τότε στο μέλλον θα γίνει το αντάμωμα.