Προσωπικά έχω αναζητήσει και έχω δει χιλιάδες βίντεο στο youtube με γνωστούς μπασκετμπολίστες πολλών δεκαετιών. Σίγουρα όμως το βίντεο που θα μου μείνει χαραγμένο και ανεξίτηλο στη μνήμη μου είναι ο μοιραίος τραυματισμός του Boban Jankovic. Ο Boban Jankovic γεννήθηκε στις 15 Δεκεμβρίου του 1963 στο Lucani της Σερβίας. Η ιδιαίτερη καριέρα του ξεκίνησε μόλις […]

Προσωπικά έχω αναζητήσει και έχω δει χιλιάδες βίντεο στο youtube με γνωστούς μπασκετμπολίστες πολλών δεκαετιών. Σίγουρα όμως το βίντεο που θα μου μείνει χαραγμένο και ανεξίτηλο στη μνήμη μου είναι ο μοιραίος τραυματισμός του Boban Jankovic.

Ο Boban Jankovic γεννήθηκε στις 15 Δεκεμβρίου του 1963 στο Lucani της Σερβίας. Η ιδιαίτερη καριέρα του ξεκίνησε μόλις το 1980 στον Ερυθρό Αστέρα. Δύο χρόνια αργότερα είπε το ”ναι” στην ομάδα του Πανιωνίου όπου λατρεύτηκε περισσότερο από κάθε άλλον. Τα ηγετικά του χαρακτηριστικά ως παίχτης τον έκαναν χωρίς αμφιβολία να ξεχωρίσει από την πρώτη στιγμή, από το πρώτο παιχνίδι, από το πρώτο λεπτό.

Ωστόσο στις 28 Απριλίου του 1993, εκείνο το μοιραίο βράδυ, σε ένα ματς της basket league με τον Παναθηναϊκό, ο διαιτητής Κουκουλεκίδης σφύριξε επιθετικό φάουλ εις βάρος του και υπέρ του παίχτη του Παναθηναϊκού Αλβέρτη. Η διαιτητική αυτή απόφαση προκάλεσε την αδικαιολόγητη θα λέγαμε οργή του παίχτη του Πανιωνίου ο οποίος χτύπησε το κεφάλι του στη μπασκέτα. Από εκείνη τη στιγμή, το νεύρο του παρέλυσε, με αποτέλεσμα να μείνει παράλυτος σε όλο το κάτω μέρος του σώματός του.

Το αποτέλεσμα; Να μείνει ανάπηρος 13 ολόκληρα χρόνια σε αναπηρικό καροτσάκι, σπαταλώντας ίσως άσκοπα τη λαμπρή καριέρα που τον περίμενε. Πέθανε στις 28 Ιουνίου του 2006 από ανακοπή καρδιάς ενώ βρισκόταν μέσα στο πλοίο.

Είναι από τις λίγες περιπτώσεις ίσως που ”φυσάς και ξεφυσάς” και αγανακτείς για έναν παίχτη ο οποίος τερμάτισε άδοξα μόνος του την καριέρα του. Παραδείγματα θα βρούμε λίγα όπου η οργή και η αγανάκτηση ξεπερνά την λογική. Το μόνο θετικό θα μπορούσαμε να πού με είναι πως η μπασκετική παράδοση και το μπασκετικό ταλέντο συνεχίζεται μέσα στην οικογένεια καθώς ο Vladimir Jankovic σε ηλικία 27 χρονών έχει παίξει σε ομάδες υψηλού επιπέδου όπως ο Άρης, ο Παναθηναϊκός και ο Πανιώνιος ενώ αξιοσημείωτο είναι το πέρασμά του αυτό το καλοκαίρι από την Ισπανία.