Η εξέλιξή του είναι αλματώδης και σίγουρα δεν τα έχουμε όλα απ' αυτόν. O Anthony Davis είναι από τους ψηλούς που τα τελευταία χρόνια δεσπόζουν κάτω από τα καλάθια. Πάμε να μάθουμε την ιστορία του.

Είναι ένας all around player. Ένας παίκτης που έχει αυτό που λέμε όλο το πακέτο. Είναι μόλις 23 ετών, ύψους 2.11 και στα 5 χρόνια καριέρας του στο καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου έχει κάνει σημεία και τέρατα.

Μερικά από τα φυσικά του χαρακτηριστικά τρομάζουν όπως επίσης τρομάζουν και οι υπερηχητικές του επιδόσεις στο παρκέ. Ο άνθρωπος για τον οποίο μιλάμε δεν μπορεί να είναι άλλος από τον ηγέτη των New Orleans Pelicans, Anthony Davis.

Γεννημένος στο Σικάγο της πολιτείας Ιλινόις, είχε «μυηθεί» από την παιδική του ηλικία στο μπάσκετ. Στο γυμνάσιο, είχε γίνει γνωστός ως «το μικρό παιδί που σούταρε τρίποντα από τη γωνία» ενώ το μπόι και το ταλέντο του αυξάνονταν χρόνο με το χρόνο. Όταν αποφοίτησε από το Perspective Charter School -ένα είδος σχολείου που χρηματοδοτείται από την αμερικανική κυβέρνηση αλλά είναι αυτόνομο σε σύγκριση με το καθιερωμένο εκπαιδευτικό σύστημα- ήταν ακόμη σχεδόν άγνωστος. Λίγο αργότερα όμως, οι αθλητικές του ικανότητες γνωστοποιήθηκαν στο μπασκετικό κοινό με το φημισμένο Πανεπιστήμιο του Syracuse να του προσφέρει υποτροφία. Ήταν η περίοδος που η Nike διοργάνωνε ένα παγκόσμιο τουρνουά στο Χίλσμπορο του Όρεγκον και ο Davis στο εναρκτήριο ματς σημείωνε 23 πόντους και 9 ριμπάουντ.

Τελικά, ανάμεσα στα Πανεπιστήμια του DePaul, του Ohio και του Syracuse, επέλεξε αυτό του Kentucky. Μετά από τις δικαστικές διαμάχες που πέρασε λόγω δημοσιευμάτων των μίντια που ήθελαν τον πατέρα του να ζητά κάμποσες χιλιάδες δολάρια για να δεχτούν το γιό του στο Πανεπιστήμιο, ο Davis συνέχισε αυτό που ήξερε ότι τον ευχαριστούσε. Ο προπονητής του στο Kentucky, John Calipari, έλεγε για τον Davis: «Έχει ένα τεράστιο άνοιγμα χεριών , μπορεί να σουτάρει τρίποντα, να ντριμπλάρει και να τρέχει στον αιφνιδιασμό». Στην πρώτη και τελευταία του χρονιά στο Πανεπιστήμιο, μετρούσε 14.2 πόντους, 10.4 ριμπάουντ και 4.7 κοψίματα μ.ο. Έτσι, οδήγησε τις «αγριόγατες» του Kentucky στο 8ο τους πρωτάθλημα.

Το ΝΒΑ ήταν αναπόφευκτα το επόμενο σκαλοπάτι του. Επελέγη, no. 1 pick στο draft του 2011 από τη Νέα Ορλεάνη και ήδη ως rookie στους New Orleans Hornets, σημείωνε 13.5 πόντους, 8.2 ριμπάουντ και 1.2 κοψίματα ανά αγώνα σε 64 παιχνίδια συνολικά. Μπορεί αυτό που έμενε να τελειοποιήσει πλέον στο παιχνίδι του να ήταν το ποστάρισμα, ωστόσο αμέσως κλήθηκε στην Εθνική των ΗΠΑ στους Ολυμπιακούς Αγώνες όπου βεβαίως κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο.

Τη δεύτερη σεζόν στους New Orleans Pelicans πια, τα double-double πήγαιναν κι έρχονταν. Στις 8 Νοεμβρίου του 2013 στο ματς με τους Los Angeles Lakers, πέτυχε 32 πόντους, μάζεψε 12 ριμπάουντ και έκανε 6 μπλοκ. Έτσι, έγινε ο νεότερος παίκτης στην ιστορία του ΝΒΑ που σημειώνει τουλάχιστον 30 πόντους, 10 ριμπάουντ και 5 τάπες σε ένα παιχνίδι.

Στη μέχρι τώρα καριέρα του, υπέφερε από αρκετούς τραυματισμούς. Στον αστράγαλο, στον ώμο ή τη μέση. Ωστόσο, δεν κατάφεραν να τον πτοήσουν με εξαίρεση μόνο τον Μάρτιο του 2016. Μάλιστα, στις 7 Φεβρουαρίου του 2015 έχοντας μείνει απών για πέντε σερί παιχνίδια, στο ματς κόντρα στους Detroit Pistons έκανε μια αυτοκρατορική εμφάνιση. Η στατιστική του: 39 πόντοι, 13 ριμπάουντ και 8 τάπες. Αριθμοί που θα ζήλευαν ο Hakeem Olajuwon και ο Dwight Howard. Ένα χρόνο μετά, πάλι εναντίον των Pistons -φαίνεται τους έχει άχτι- πέτυχε 59 πόντους (ρεκόρ καριέρας) μαζεύοντας και 20 ριμπάουντ. Ως ρεκόρ καριέρας στους υπόλοιπους τομείς θα μπορούσαμε να αναφέρουμε τα 22 ριμπάουντ (δύο φορές), τις 9 τάπες (επίσης δύο φορές), τις 7 ασίστ (ξανά δύο φορές) και τα 7 κλεψίματα. Έχει υπάρξει 4 φορές All-Star όπου στην 4η θα είναι και ο οικοδεσπότης μιας και το All-Star Weekend διεξάγεται στη Νέα Ορλεάνη, μέλος της πρώτης καλύτερης πεντάδας του ΝΒΑ (2015), μέλος της δεύτερης καλύτερης αμυντικής πεντάδας για δύο σερί χρονιές και δύο φορές καλύτερος μπλοκέρ του πρωταθλήματος.

Ο “The Brow” όπως είναι το παρατσούκλι του λόγω της ιδιόμορφης κλίσης των φρυδιών του είναι ένας αθλητής με αστείρευτο ταλέντο και τρομακτικές μπασκετικές αρετές τις οποίες ήδη απολαμβάνουμε στα μόλις 23 του χρόνια. Φανταστείτε τι έχει να μας δείξει ακόμη…