Το Debut.gr δεν φεύγει μακριά από τα ελληνικά σύνορα και γυρίζοντας τον χρόνο λίγο πίσω, αναλύει μία από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες του ελληνικού ποδοσφαίρου και ίσως την πιο εμβληματική μορφή που φόρεσε ποτέ την φανέλα του Ολυμπιακού Πειραιώς. Τον Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς.

Το Debut.gr δεν φεύγει μακριά από τα ελληνικά σύνορα και γυρίζοντας τον χρόνο λίγο πίσω, αναλύει μία από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες του ελληνικού ποδοσφαίρου και ίσως την πιο εμβληματική μορφή που φόρεσε ποτέ την φανέλα του Ολυμπιακού Πειραιώς. Τον Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς.

Συχνά ακούγεται πως είναι δύσκολο ένας ποδοσφαιριστής ,όσο μεγάλη και αν είναι η ποιότητα που τον χαρακτηρίζει, να συνδέσει το όνομα του με την πορεία του συλλόγου στον οποίο αγωνίζεται σε τέτοιο βαθμό ώστε να αποτελεί συνώνυμο της ιστορίας της ίδιας της ομάδας. Ο λόγος λοιπόν, για τον μεγάλο πρώην -πλέον- αρχηγό των «ερυθρόλευκων», Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς.

O «Τζόλε» όπως τον είχε βαφτίσει το ερυθρόλευκο κοινό γεννήθηκε στις 4 Αυγούστου του 1977 και σήμερα έχει συμπληρώσει τα 44 του χρόνια. Ήταν παρών σε όλες τις στιγμές της μεγάλης πορείας της ομάδας του μεγάλου λιμανιού αλλά το κυριότερο ήταν μπροστάρης και πηγή έμπνευσης για τους συμπαίκτες του στις μεγάλες αποτυχίες. Ήταν ένα είδωλο ακόμα και για τους ανθρώπους που μοιράζονταν την καθημερινότητα τους μαζί του (προπονητές , παίκτες, διοίκηση). Πολλοί μεγάλοι παίκτες που κατά καιρούς φόρεσαν την φανέλα του Ολυμπιακού δήλωσαν χαρούμενοι που υπήρξαν συμπαίκτες με τον Πρέντραγκ μεταξύ των οποίων τα πολύ μεγάλα αστέρια του παρελθόντος Τζιοβάνι και Καρεμπέ.

Πάμε όμως τώρα να ξετυλίξουμε το νήμα της καριέρας και της ζωής του μεγάλου αρχηγού. Μια καριέρα και ένας παίκτης που ξεκίνησαν από πολύ χαμηλά και έφτασαν εκεί που κανένας άλλος δεν μπόρεσε να φτάσει δηλαδή στο πάνθεον της ιστορίας των Πειραιωτών.

Το 1993 ήρθε στην Ελλάδα -εξαιτίας και του πολέμου που διεξαγόταν στην χώρα του- για λογαριασμό του Πανηλειακού ενώ προηγουμένως είχε αγωνιστεί σε Ραντνίτσκι και Ερυθρό Αστέρα. Στον Πύργο αμέσως διακρίθηκε για τις ικανότητες του ως αριστερός εξτρέμ και αποτέλεσε έναν από τους κύριους λόγους των διαδοχικών ανόδων της ομάδας του . Μάλιστα όσο περίεργο και αν ακούγεται ο Τζόρτζεβιτς είχε πέσει θύμα απάτης εκείνη την περίοδο. Όπως δήλωσε και ο ίδιος σε πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη ο μάνατζερ που τον εκπροσωπούσε τότε του είχε πει πως ο Πανηλειακός αγωνιζόταν στην Β’ Εθνική ενώ αγωνιζόταν στην Γ’.

Εκείνος το διαπίστωσε όταν μετά από αγώνα της ομάδας , συνομίλησε με κάποιον συμπατριώτη του ο οποίος ήταν αντίπαλος του. Προς στιγμήν δημιουργήθηκε θέμα ωστόσο εκείνος έμεινε στον Πανηλειακό και σημείωσε ένα σπουδαίο πέρασμα  με 111 συμμετοχές και 15 γκολ .

Κάπου εκεί άρχισε να αλλάζει η ρότα της ζωής και της καριέρας του Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς. Το καλοκαίρι του 1996 μεταγράφηκε «πακέτο» με τον Στέλιο Γιαννακόπουλο στο Λιμάνι και επί σειρά ετών αποτέλεσαν τον φόβο και τον τρόμο των αντιπάλων μπακ σε αριστερή και δεξιά πλευρά αντιστοίχως. Ο «Πέτρος» συνδύαζε μοναδικά πάνω του την άριστη τεχνική κατάρτιση, τον διασκελισμό, την εκπληκτική σέντρα του αλλά και τα αποφασιστικά τελειώματα των φάσεων .

Ήταν ο ηγέτης του Ολυμπιακού την περίοδο κατάκτησης εφτά συνεχόμενων πρωταθλημάτων ενώ ήταν και παίκτης ο οποίος ξεχώριζε με τις εμφανίσεις του στα Κύπελλα Ευρώπης τόσο με τον Ολυμπιακό όσο και με την Εθνική Σερβίας.

Κι όμως. Σωστά διαβάσατε. Ο Τζόρτζεβιτς αποτελούσε τον ηγέτη και αρχηγό της Εθνικής Σερβίας με την οποία αγωνίστηκε 37 φορές και σημείωσε παραδόξως μόλις 1 γκολ. Ήταν ωστόσο συνάμα άτυχος διότι η ομάδα του δεν προκρίθηκε το 2004 στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ενώ αντιθέτως συμμετείχε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2006. Την χρονιά εκείνη κρέμασε και τα παπούτσια με την Εθνική του ομάδα.

Γυρίζοντας στο «ερυθρόλευκο» παρελθόν του, προαναφέρθηκε πως ξεχώρισε και στα Κύπελλα Ευρώπης με τον Ολυμπιακό. Κορυφαία στιγμή της καριέρας του στο Champions League αποτέλεσε, η επίτευξη 3 τερμάτων εναντίον της Μπάγερ Λεβερκούζεν στην Ριζούπολη τη σεζόν 2002-2003, σε ένα παιχνίδι το οποίο έληξε 6-2 υπέρ της ομάδας του Πειραιά. Η εν λόγω χρονιά ήταν και η δεύτερη πιο παραγωγική της καριέρας του με 14 γκολ και 15 ασίστ στο ενεργητικό του.

Ακολούθησε μια ακόμα άκρως παραγωγική χρονιά (2003-2004), στην οποία ο Τζόρτζεβιτς σημείωσε 10 γκολ και «έδωσε» 22 στους συμπαίκτες του. Εν συνεχεία το 2004-2005 είχε την ατυχία λόγω του τραυματισμού του να χάσει τα τρίτα πρώτα παιχνίδια της φάσης των ομίλων ωστόσο επέστρεψε δυναμικά και σκόραρε εναντίον του Μολίνα και της Ντεπορτίβο Λα Κορούνια μετά από έναν εκπληκτικό συνδυασμό με τον Βραζιλιάνο «μάγο» Ριβάλντο για να χαρίσει τελικά τη νίκη με 1-0 εναντίον της τότε πολύ ισχυρής ομάδας της Γαλικίας. Τελικά ο Ολυμπιακός δεν κατάφερε να περάσει στην φάση των νοκ-αουτ εξαιτίας του γνωστού σε όλους ακυρωθέντος γκολ του Οκκά στο Μονακό και της ήττας με 3-1 στο 88ο λεπτό από την Λίβερπουλ του Τζέραρντ στο «Άνφιλντ». Αξίζει να σημειωθεί πως αν η ομάδα του Πειραιά έχανε με 2-1 τότε προκρινόταν αυτή και άφηνε έξω τους μετέπειτα Πρωταθλητές Ευρώπης.

Η πιο παραγωγική σεζόν της καριέρας του ήταν το 2005-2006 στην οποία κατάφερε να πετύχει 15 γκολ και ο Ολυμπιακός κατέκτησε τα σκήπτρα στην Ελλάδα. Ήταν μια σεζόν όμως η οποία παραλίγο να αποτελέσει και το τέλος της ζωής του μεγάλου αρχηγού αφού λίγες μόλις ημέρες μετά τα πανηγύρια για την κατάκτηση του νταμπλ είχε τροχαίο δυστύχημα από το οποίο εν τέλει «βγήκε» σώος και αβλαβής.  Η πιο μαύρη σελίδα της ζωής του γράφτηκε όμως στις 20 Μαΐου του 2007 σε τροχαίο και πάλι δυστύχημα όπου έχασε τη ζωή του ο αδερφός του σε ηλικία 20 ετών. Σε ό,τι αφορά το ποδοσφαιρικό σκέλος εκείνης της χρονιάς, στέφθηκε Πρωταθλητής Ελλάδας για 10η φορά στα 11 χρόνια παραμονής του στην ομάδα του Πειραιά.

Το τέλος της καριέρας του ήρθε το 2009, όμως το τελευταίο παιχνίδι του κάθε άλλο παρά αδιάφορο ήταν . Είχαμε όλοι την τύχη να τον θαυμάσουμε στον αμίμητο τελικό εναντίον της ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ ο οποίος έληξε 4-4 στην παράταση (κανονική διάρκεια 2-2) και οδηγήθηκε στα πέναλτι. Μάλιστα, λίγο έλειψε να είναι και μοιραίος για την ομάδα του αφού είχε την ευκαιρία να «τελειώσει» την διαδικασία και αστόχησε απέναντι στον Σάχα.

Συνοψίζοντας, ο Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς απόλαβε μια σειρά από προσωπικές διακρίσεις τις οποίες αν καταγράψουμε θα χρειαστεί να γράφουμε για άλλη μια 10ετία. Συγκεντρώνοντας όμως τα στατιστικά του βλέπουμε πως ο «Μεγάλος Αρχηγός» κατέκτησε 12 Πρωταθλήματα, 5 Κύπελλα Ελλάδας, 5 νταμπλ και 1 Σούπερ Καπ Ελλάδας. Να αναφερθεί πως ήταν παίκτης τέτοιου βεληνεκούς που είχε προτάσεις από μεγάλες ομάδες του εξωτερικού όπως η Γιουβέντους και η Λίβερπουλ ωστόσο δεν έφυγε ποτέ από την μεγάλη του αγάπη, τον Ολυμπιακό.

ΥΓ . Φίλαθλοι όλων των ομάδων αναγνωρίζουν το μεγαλείο και το κενό που άφησε πίσω του ο Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς και συνομολογούν πως παίκτες σαν και αυτόν δεν εμφανίζονται συχνά στα γήπεδα -ιδίως της χώρας μας-.