Στις 14 Φεβρουαρίου ο Δανός μεσοεπιθετικός της Tottenham, Christian Eriksen "έκλεισε" τα 25 του χρόνια. Το Debut.gr "σκιαγραφεί" το προφίλ ενός από τους πιο ταλαντούχους ποδοσφαιριστές στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο αυτήν την περίοδο.

Το ξεκίνημα

O Eriksen έκανε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά “βήματα” στην τοπική Middelfart G&BK της ομώνυμης δανέζικης πόλης, όπου παρέμεινε μέχρι το 2005. Εκείνη τη χρονιά μεταπήδησε στη νεανική ομάδα της Odense και δύο χρόνια αργότερα ξεκίνησε να αγωνίζεται με τις εθνικές ομάδες της Δανίας (U17-U21). Κατά το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, ο Eriksen πραγματοποίησε πολύ καλές εμφανίσεις, με αποτέλεσμα να προσελκύσει το ενδιαφέρον μεγάλων συλλόγων, όπως η Chelsea (την οποία απέρριψε, παρότι δοκιμάστηκε), η Barcelona και η Milan.

Η εδραίωση στον Ajax

Το 2008 ο Eriksen μεταγράφηκε στον Ajax, ο οποίος και έμελλε να αποτελέσει την πρώτη ομάδα της -μέχρι τώρα- ποδοσφαιρικής του καταξίωσης και αναγνώρισης. Εντάχθηκε στην επαγγελματική ομάδα στις αρχές του 2010 κι έκτοτε καθιερώθηκε στη βασική ενδεκάδα της ολλανδικής ομάδας, όντας σημαντικό κι αναπόσπαστο “κομμάτι” της. Την ίδια περίπου χρονική περίοδο έκανε και το ντεμπούτο του στην εθνική ομάδα της Δανίας, με την οποία, προσώρας, μετρά 12 goals σε 66 εμφανίσεις. Στο διάστημα της παραμονής του στο Amsterdam (2010-2013) πραγματοποίησε 164 εμφανίσεις σε όλες τις διοργανώσεις, σκοράροντας 32 goals και δίνοντας 66 assists! Mε τον Αίαντα ο Eriksen κατέκτησε 3 συνεχόμενα πρωταθλήματα (2011-2012-2013), 1 κύπελλο Ολλανδίας (2010) και 1 Σούπερ Καπ (2013-Johan Cruijff Schaal). Σε ατομικό επίπεδο, το 2011, ο 19χρονος -τότε- Eriksen απέσπασε τρία βραβεία (Ταλέντο της χρονιάς στον Ajax – Ποδοσφαιριστής της χρονιάς στη Δανία – Καλύτερος νέος παίκτης στην Ολλανδία), ενώ, παράλληλα, ανακηρύχθηκε Δανός Ποδοσφαιριστής της χρονιάς το 2013, το 2014 και το 2015.

H μεταγραφή και η πορεία στην Tottenham

Όπως είναι λογικό, οι εμφανίσεις του Δανού μεσοεπιθετικού δεν πέρασαν απαρατήρητες από τους managers των μεγάλων ευρωπαϊκών ομάδων. Η ομάδα που κατάφερε να τον κάνει δικό της ήταν η Tottenham τον Αύγουστο του 2013 κι έκτοτε η πορεία του παραμένει σταθερή έως και ανοδική, αποτελώντας βασικό “γρανάζι” του συστήματος του Mauricio Pochettino. Την πρώτη του σεζόν στην απαιτητική Premier League (13/14) o Eriksen πέτυχε 10 goals και μοίρασε 12 assists, τη δεύτερη χρονιά (14/15) σκόραρε 12 φορές και ασίσταρε 5 και την τρίτη σεζόν (15/16) σημείωσε 8 goals και έδωσε 16 (!) assists. Φέτος, μέχρι στιγμής, έχει σκοράρει 7 φορές και έχει δώσει 9 assists. Έτσι, η αξία του στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο αυξάνεται εκθετικά.

Στυλ παιχνιδιού

Αναμφίβολα, ο Christian Eriksen αποτελεί έναν από τους πιο ανερχόμενους, ελπιδοφόρους και ταλαντούχους μεσοεπιθετικούς στην Ευρώπη (προσωπικά, είναι ένας από τους πιο αγαπημένους μου παίκτες). Πρόκειται, συγκεκριμένα, για έναν ιδιαίτερα ευέλικτο ποδοσφαιριστή, μια και αγωνίζεται, κατά κύριο λόγο, ως επιτελικός μέσος (ΑΜ στη …γλώσσα των video games), ενώ μπορεί να αντεπεξέλθει κι ως αριστερός και ως κεντρικός μέσος (LM/LW-CM), δίνοντας, έτσι, πολλές δυνατότητες αξιοποίησης στον εκάστοτε προπονητή.

Όσον αφορά τα χαρακτηριστικά του παιχνιδιού του, ο Eriksen διακρίνεται για την εξαιρετική κάθετη και μακρινή του πάσα, την εκτελεστική του ικανότητα στα fouls, την ποδοσφαιρική του οξυδέρκεια, τη δημιουργικότητά του (κάτι που επιβεβαιώνεται από τον αριθμό των assists που έχει μοιράσει), την εξαιρετική τεχνική του κατάρτιση και την ταχύτητά του. Ο Δανός μέσος αρέσκεται στο να συγκλίνει προς τον άξονα, να περνά έξυπνες κάθετες πάσες και να ντριμπλάρει. Στα πλην του θα μπορούσαμε να συγκαταλέξουμε τη μικρή φυσική του δύναμη και, ενίοτε, την έλλειψη αποτελεσματικότητας στο σκοράρισμα (αν και δείχνει να βελτιώνει την εν λόγω αδυναμία).

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που συνάγεται είναι ότι ο Eriksen είναι ένας ποδοσφαιριστής με πολύ υψηλές δυνατότητες και προοπτικές (high potential), καθώς έχει ακόμα να διανύσει μπροστά του πολλά χρόνια μπάλας. Κατά τις ενδείξεις, θα συνεχίσει να βελτιώνεται και να εξελίσσεται, δίχως να αποκλείεται το “άλμα” στην ποδοσφαιρική του καριέρα.

Υ.Γ.: Δοθείσης της ευκαιρίας (με αφορμή το …ντεμπούτο μου στο debut.gr), θα ήθελα να ευχαριστήσω το συμφοιτητή μου, Γιώργο Ψύχα, o οποίος είχε την ιδέα για τη συγκρότηση και την οργάνωση του site. Τον ευχαριστώ για την ευκαιρία που μού δίνει να εκφράσω τις απόψεις μου για τα αθλητικά δρώμενα και θέλω να πιστεύω ότι το Debut θα αποτελέσει μια όμορφη και ευχάριστη εμπειρία!

Περισσότερες πληροφορίες για τον Christian Eriksen μπορείτε να δείτε στα κάτωθι links (απ΄όπου και αντλήθηκαν οι πληροφορίες του παρόντος κειμένου):

Παρακολουθήστε, επίσης, ορισμένα videos που αποτυπώνουν τις ικανότητες και τα κατορθώματα του Eriksen:

https://www.youtube.com/watch?v=VzgapCMg08I

Και το …κερασάκι στην τούρτα: μία εξαιρετική ντρίμπλα από όταν έπαιζε στον Ajax: