Το Debut.gr αναλύει τον Φιλίπε Κουτίνιο, τη νέα σημαία της Λίβερπουλ.

Βρίσκεται στο λιμάνι από τον Ιανουάριο του 2013. Έχει φτάσει μια ανάσα από το να γίνει πρωταθλητής Αγγλίας, έχει γευτεί την πίκρα απογοητευτικών σεζόν, έχει δει τη Μπαρτσελόνα να τον πλησιάζει, όμως η έλευση του Κλοπ πέρσι έσβησε κάθε φήμη για αποχώρηση αφού η προοπτική ήταν μεγάλη. Έχει ακούσει τον Μοράτι να λέει πως “ο Κουτίνιο είναι το μέλλον της Ίντερ”, όταν οι “νερατζούρι” τον απέκτησαν ως πρωταθλητές Ευρώπης, όμως οι ίδιοι δεν είχαν πρόβλημα να τον δώσουν σχεδόν χωρίς διαπραγμάτευση στη Λίβερπουλ.

Έχει ζήσει πολλά κι ας είναι μόλις στα 24 του. Φέτος μοιάζει πιο έτοιμος από ποτέ για να πάρει τους “κόκκινους” στις πλάτες του. Δεν είναι μόνος του άλλωστε…Εμείς θα σας παρουσιάσουμε την έως τώρα καριέρα του και τα επιτεύγματά του.

Πως ξεκίνησε

Γεννήθηκε στο Ρίο ντε Τζανέιρο και ακολούθησε τα βήματα των δύο μεγαλύτερων αδερφών του, παίζοντας Φούτσαλ. Αυτό εξηγεί και την άριστη τεχνική κατάρτιση και τις ντρίμπλες που μπορεί να κάνει σε…τηλεφωνικό θάλαμο. Πήρε την άδεια από τον πατέρα του να δοκιμαστεί στη Βάσκο ντα Γκάμα, της οποίας τους ανθρώπους εντυπωσίασε και υπέγραψε συμβόλαιο μαζί τους.

Μέσα από τις εμφανίσεις του με αυτή, κλήθηκε στην εθνική κάτω των 15 της Βραζιλίας, ενώ στα 17 του εντοπίστηκε από τους σκάουτερς της Ίντερ, οι οποίοι έδωσαν μια εντυπωσιακή αναφορά στον Ζοσέ Μουρίνιο και το υπόλοιπο τεχνικό τιμ, με τους “νερατζούρι” να τον αποκτούν έναντι τεσσάρων εκατομμυρίων ευρώ, αφήνοντάς τον ωστόσο να εξελιχθεί ως δανεικός στη Βάσκο για δύο σεζόν.

Ο Βραζιλιάνος θεωρούνταν βασικό μέλος της ομάδας παρά το νεαρό της ηλικίας του και ήταν ένας από τους λόγους της ανόδου στη πρώτη κατηγορία, έχοντας σε 31 εμφανίσεις πέντε γκολ.

Το βήμα στην Ευρώπη

Το 2010, η Ίντερ και συγκεκριμένα ο νέος τεχνικός της, Ράφα Μπενίτεθ, τον συμπεριέλαβαν στο ρόστερ για τη νέα σεζόν στην μετα-Μουρίνιο εποχή, με τον Μάσιμο Μοράτι να χει να λέει τα καλύτερα για τον Κουτίνιο. Ο Μπενίτεθ του έδωσε ευκαιρίες χρησιμοποιώντας τον κυρίως ως αλλαγή, έχοντας 20 συμμετοχές και ένα γκολ με απευθείας εκτέλεση φάουλ κόντρα στη Φιορεντίνα.

Την επόμενη σεζόν είδε και πάλι πως δε χωρούσε στη βασική ενδεκάδα και αποφάσισε στη μέση αυτής να πάει ως δανεικός στην Εσπανιόλ. Εκεί, σε 16 αγώνες πέτυχε πέντε τέρματα.

Επιστρέφοντας στην Ίντερ, ήξερε πως η στιγμή ήταν “ή τώρα ή ποτέ”. Το “τώρα” δεν εμφανίστηκε ουσιαστικά ποτέ και τον Ιανουάριο του 2013 η Ίντερ άρχισε να δέχεται προτάσεις. Λίβερπουλ και Σαουθάμπτον μονομάχησαν για τον 20χρονο τότε Κουτίνιο, με τον ίδιο να προτιμά την ομάδα του Ρότζερς αντί αυτής του Ποκετίνο, με τους “κόκκινους” να βγάζουν από τα ταμεία τους 8.5 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που σίγουρα κοιτάνε τώρα και γελάνε.

Στο λιμάνι φύσηξε αέρας ελευθερίας

Ο Κουτίνιο ένιωσε από την πρώτη στιγμή πως στη Λίβερπουλ θα είναι διαφορετικά τα πράγματα. Είδε μια Λίβερπουλ που περνούσε κρίση, να εμπιστεύεται τα πόδια του και τον Ρότζερς να τον χρίζει αυτόματα ως “next big thing”. Παίζοντας πίσω και αριστερά από τους Στάριτζ-Σουάρεζ, εξελίχθηκε γρήγορα σε αυτό που όλοι έβλεπαν πως μπορεί να γίνει. Ένα διαμάντι που ήθελε προσοχή για να μην μείνει ακατέργαστο και στάσιμο.

Η πρώτη του γεμάτη σεζόν θα έρθει μετά την πρώτη του προετοιμασία με την ομάδα, έχοντας έναν ελεύθερο ρόλο στο κέντρο, με τους Στέρλινγκ-Σουάρεζ-Στάριτζ να συνθέτουν μπροστά του ένα “τρομακτικό” τρίο. Ο Κουτίνιο είχε 33 συμμετοχές στην Πρέμιερ Λιγκ, πετυχαίνοντας πέντε τέρματα και δίνοντας εφτά ασίστ, όμως δυστυχώς για όλους τους, ήταν μια σεζόν που δε θα ήθελαν να ξαναζήσουν. Η ήττα από τη Τσέλσι στο “Άνφιλντ” και κυρίως η ισοπαλία στο “Selhurst Park”, κόντρα στη Κρίσταλ Πάλας με το σκορ να είναι 0-3 μέχρι το 79′, στέρησαν την κατάκτηση του πρωταθλήματος στη μεγαλύτερη ευκαιρία που είχαν οι “κόκκινοι” τα τελευταία 20 χρόνια.

Η τετράδα “έσπασε” με τον Σουάρεζ να αποχωρεί από “το λιμάνι της καρδιάς του”, όπως αναφέρει ο ίδιος, με τον Κουτίνιο να παίρνει περισσότερες πλέον επιθετικές προσπάθειες, παίζοντας πολλές φορές αριστερά στην επίθεση, όντας προωθημένος οργανωτής. Η Λίβερπουλ του ανανέωσε το συμβόλαιο μέχρι το 2020, ο Βραζιλιάνος έφτασε τις 52 επίσημες συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις, έχοντας οχτώ τέρματα και 13 ασίστ, όμως η αποχώρηση του Σουάρεζ στοίχισε στη Λίβερπουλ, η οποία τερμάτισε στην έκτη θέση, χωρίς να διεκδικήσει ποτέ μες τη σεζόν το πρωτάθλημα, ενώ και στην Ευρώπη η πορεία ήταν απογοητευτική.

Τον Οκτώβρη της περσινής σεζόν, η Λίβερπουλ βρισκόταν στη δέκατη θέση, τα αποτελέσματα ήταν απογοητευτικά, ο Κουτίνιο δέχτηκε την πρώτη του κόκκινη κάρτα στην εντός έδρας ήττα με 3-0 από τη Γουέστ Χαμ και ο Ρότζερς απολύθηκε με τον Γιούρκεν Κλοπ να φέρνει πίστη στην ομάδα. Οι “κόκκινοι” τερμάτισαν στην όγδοη θέση, έχασαν το τελικό του Europa League από τη Σεβίλλη, έχοντας αποκλείσει πρώτα τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ κι εν συνεχεία τη Μπορούσια Ντόρτμουντ σε δύο φανταστικά παιχνίδια και ο 24χρονος επιθετικός μέσος ήταν υποψήφιος για παίκτης της σεζόν στην Πρέμιερ Λιγκ για δεύτερη σερί σεζόν, κάνοντας ρεκόρ παραγωγικότητας με τα οχτώ τέρματά του σε 26 αγωνιστικές.

Φέτος, η πίστη στον Κλοπ έχει φέρει τη Λίβερπουλ να διεκδικεί το πρωτάθλημα με αξιώσεις(αν και μιλάμε για την ένατη αγωνιστική και πολλά μπορούν να αλλάξουν) με τον Βραζιλιάνο να χει δώσει ήδη τέσσερα τέρματα σε οχτώ αγωνιστικές στην ομάδα του.

Ο Κουτίνιο μοιάζει ικανός να οδηγήσει τη Λίβερπουλ στην κορυφή μέχρι τέλους, έχοντας δέσει απίστευτα με τους Μανέ-Φιρμίνο-Λαλλάνα-Γουαϊνάλντουμ στη μεσοεπιθετική γραμμή.

Προσωπικά

Μετακομίζοντας στην Ιταλία το 2010, πήρε μαζί του τους γονείς του και την κοπέλα του, Αϊνέ, την οποία γνώρισε σε πάρτι γενεθλίων στη Βραζιλία. Όταν πήγε ως δανεικός στην Εσπανιόλ, οι γονείς του γύρισαν στη Βραζιλία, με τον Κουτίνιο να παντρεύεται την Αϊνέ. Είδωλό του είναι ο Ροναλντίνιο, ενώ το ψευδώνυμο “ο μικρός μάγος” του ανήκει χάρη στους φίλους της Λίβερπουλ.