Στο μικροσκόπιο του Debut.gr, ένας από τους κορυφαίους ΝΒΑers όλων των εποχών, Κέβιν Γκαρνέτ.

Λατρεύτηκε όσο λίγοι στον μαγικό αυτό κόσμο του ΝΒΑ. Απέκτησε φανατικούς οπαδούς, αγαπήθηκε σε όποια ομάδα πήγε και φυσικά στο τέλος της καριέρας του ήταν όλοι εκεί να τον χειροκροτήσουν για 21 χρόνια σπουδαίας πορείας στο κορυφαίο πρωτάθλημα μπάσκετ.

Το όνομα αυτού; Κέβιν Γκαρνέτ. Γεννήθηκε στη Νότια Καρολίνα τον Μάιο του 1976 και από τα πρώτα του κιόλας χρόνια κατάλαβε την αγάπη του για το μπάσκετ. Τα πρώτα του βήματα ο Γκαρνέτ τα έκανε στο Λύκειο του Μόλντιν στην γενέτειρά του, όπου όμως στιγματίστηκε λόγω ενός επεισοδίου μεταξύ έγχρωμων και λευκών μαθητών, γεγονός που οδήγησε μάλιστα και στη σύλληψή του.

Για να αποφύγει την παραπάνω εμπλοκή του σε παρόμοια περιστατικά, ο Γκαρνέτ αποφασίζει να μετακομίσει στο Σικάγο για την Ακαδημία του Φόρεγκατ όπου στη ουσία έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό και φυσικά προστέθηκε στα μπλοκάκια των μάνατζερ μεγάλων ομάδων του ΝΒΑ.

Στο ντραφτ του 1995, οι Μινεσότα Τίμπεργουλβς αποφασίζουν να εμπιστευθούν τον Γκαρνέτ, ο οποίος επιλέχθηκε πέμπτος στον πρώτο γύρο εκείνου του ντραφτ. Ο 19χρονος τότε Κέβιν είχε την μεγάλη του ευκαιρία. Και επρόκειτο να την αρπάξει από τα μαλλιά. Την πρώτη του χρονιά ήδη έβγαλε ασπροπρόσωπο τους ανθρώπους των Τίμπεργουλβς, οι οποίοι τον εμπιστεύθηκαν και του πρότειναν εξαετές συμβόλαιο ύψους 126 εκατομμυρίων δολλαρίων.

Ο Γκαρνέτ μετατράπηκε σε ηγέτη και σημαία των Τίμπεργουλβς, οι οποίοι σταδιακά οργάνωσαν όλο τους το παιχνίδι γύρω από τον σούπερ σταρ από το Γκρίνβιλ της Καρολίνα. Οι προσπάθειες, ωστόσο, του Γκαρνέτ να φέρει τους Τίμπεργουλβς στην κορυφή του ΝΒΑ αποβαίνουν άκαρπες η μία μετά την άλλη. Ο 28χρονος τότε Κέβιν δέχεται πρόταση ανανέωσης του συμβολαίου του με την ομάδα της Μινεσότα για τρία ακόμα χρόνια. Χρόνια τα οποία όμως πέρασαν μαρτυρικά με τον Γκαρνέτ να μην μπορεί να σηκώσει στις πλάτες του το αρκετά μέτριο σύνολο των Τίμπεργουλβς.

Έτσι φτάνουμε στο 2007. Ο Γκαρνέτ παίρνει τον δρόμο για την Βοστώνη και για τους Σέλτικς των 16 -τότε- πρωταθλημάτων, οι οποίοι του προσφέρουν μία νέα προοπτική, έναν δρόμο για την κορυφή με λιγότερα… εμπόδια. Πράγματι, το δαχτυλίδι του ΝΒΑ δεν αργεί να καταλήξει στα χέρια του Γκαρνέτ, με την τριάδα που αποτελείτο από τον ίδιο και τους Πολ Πιρς, Ρέι Άλεν και στον άσσο τον κορυφαίο Ραζόν Ρόντο να οδηγεί τους Κέλτες στην κατάκτηση του πρωταθλήματος μετά από 22 (!) χρόνια και το μακρινό 1986.

Στους τελικούς αντιμετώπισαν τους Λος Άντζελες Λέικερς των Μπράιαντ, Γκασόλ, Όντομ, Φίσερ και Μπάινουμ, που είχαν μονοπωλήσει την δεκαετία του 2000 (5 τρόπαια και 7 τελικοί) επικρατώντας με 4-2 και σηκώνοντας το βαρύτιμο τρόπαιο. Φυσικά η εκδίκηση της ομάδας του Λος Άντζελες ήρθε δύο χρόνια μετά όταν και πήραν στο… νήμα με 4-3 το πρωτάθλημα.

Ήττα που έβαλε τέλος στις τρομερές χρονιές της ομάδας της Βοστώνης και δυστυχώς του Κέβιν Γκαρνέτ. Η απόδοσή του στο παρκέ παραμένει υψηλή χωρίς όμως να θυμίζει το one man show της Μινεσότα. Επακόλουθο της αγωνιστικής πτώσης κυρίως των Σέλτικς, και η επιλογή του κόσμου να μην τον στηρίξει στο All Star Game του 2012 μετά από έντεκα ολόκληρα χρόνια. Η παραμονή του στην Βοστώνη και ουσιαστικά τα χρόνια της δόξας δείχνουν σιγά σιγά να ξεθωριάζουν.

Το 2013 αποχωρεί από τους Σέλτικς και δοκιμάζεται σε μία από τις τότε ανερχόμενες δυνάμεις του ΝΒΑ, τους Μπρούκλιν Νετς. Με προπονητή τον Τζέισον Κιντ και πεντάδα-φωτιά αποτελούμενη από τους έμπειρους Ντερόν Ουίλιαμς, Τζέισον Τέρι, Πολ Πιρς, Αντρέι Κιριλένκο και φυσικά τον ίδιο, οι Νετς κατετάγησαν δεύτεροι στην περιφέρεια του Ατλαντικού αλλά αποκλείστηκαν στη συνέχεια από τους Μαϊάμι Χιτ. Το 2014 η φόρα της ομάδας του Μπρούκλιν σταμάτησε νωρίς αφού η φυγή του Κιντ από το πόστο του προπονητή τους οδήγησε στον αποκλεισμό μόλις από τον πρώτο γύρο των play-offs της περιφέρειας από τους Ατλάντα Χοκς.

Το 2015 ήρθε η ώρα της επιστροφής στην ομάδα που τον εμπιστεύθηκε και τον μετέτρεψε στον All Star Player που ήταν μέχρι τότε. Τους Μινεσότα Τίμπεργουλβς. Φυσικά η πορεία των «λύκων» δεν μπορούσε να προσφέρει ιδιαίτερα πράγματα στον Big Ticket, εκτός από το να κατακτήσει την κορυφή των παικτών με τα περισσότερα αμυντικά ριμπάουντ στην ιστορία του ΝΒΑ, με τον εξωπραγματικό αριθμό των 11.453 ριμπάουντ.

Στις 23 Σεπτεμβρίου του 2016, ο Γκαρνέτ ανακοίνωσε την απόσυρσή του από την ενεργό δράση μετά από 21 χρόνια πλούσιας καριέρας, που περιελάμβανε ένα πρωτάθλημα ΝΒΑ, βραβεία MVP και φυσικά ένα Χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο στους Αγώνες του Σίδνεϊ του 2000.

Σε αριθμούς όλες αυτές οι διακρίσεις μεταφράζονται σε 26.071 πόντους, 14.662 ριμπάουντ και 5.445 ασίστ.

Ή αλλιώς με δύο λέξεις: Κέβιν Γκαρνέτ.