Το Debut.gr θυμάται έναν από τους πιο χαρισματικούς παίκτες που έχουν περάσει ποτέ από τα ελληνικά γήπεδα, τον Γιάγια Τουρέ.

Ο Gnégnéri Yaya Touré, όπως είναι το πλήρες όνομα του γεννήθηκε  στις 13 Μαΐου του 1983 στο μακρινό Μπουακέ της Ακτής Ελεφαντοστού. Είναι αδερφός του πολύ γνωστού σε όλους μας Κόλο Τουρέ, ο οποίος έχει σημειώσει αξιοθαύμαστη πορεία στα γήπεδα της Premier League ιδίως με τις φανέλες των Λίβερπουλ και Άρσεναλ.

Ο υψηλόσωμος κεντρικός μέσος ( 1.93 εκατοστά) , στην καριέρα του έχει αγωνιστεί σε ουκ ολίγες ομάδες. Γνωστός στο ευρύ κοινό ωστόσο έγινε την σεζόν 2005-2006 όταν και αγωνίστηκε στην χώρα μας με την φανέλα του Ολυμπιακού, μετρώντας 26 συμμετοχές και 3 γκολ. Παρά το νεαρό της ηλικίας του , αμέσως ξεχώρισε για τις ικανότητες του αφού αποτελεί έναν ολοκληρωμένο χαφ με σημεία αναφοράς στο παιχνίδι του την άψογη τεχνική του κατάρτιση, το σκοράρισμα -αν σκεφτεί κανείς και την θέση στην οποία αγωνίζεται- αλλά και τα ανασταλτικά του καθήκοντα τα οποία φέρει εις πέρας με μεγάλη επιτυχία .

Μετά το πέρασμα του από τον Ολυμπιακό, ξεκίνησε η πορεία προς την καταξίωση για τον Αφρικανό χαφ. Ακολούθησε η μεταγραφή του στην Μονακό και την Ligue 1 , στις οποίες έμεινε για 1 χρόνο μετρώντας 27 συμμετοχές και 5 γκολ. Το καλοκαίρι του 2008 , πραγματοποίησε το μεγάλο «μπαμ» της καριέρας του παίρνοντας μεταγραφή στην μεγάλη Μπαρτσελόνα των Μέσι, Τσάβι, Ινιέστα, έναντι του ποσού των 7.650.000 ευρώ.  Στην Βαρκελώνη αγωνίστηκε μέχρι και το καλοκαίρι του 2010 καταγράφοντας 74 συμμετοχές και 4 γκολ. Στην Καταλονία έζησε μεγάλες στιγμές όπως η κατάκτηση του treble την σεζόν 2008-2009 αλλά και το πρωτάθλημα της σεζόν 2009-2010.

Εν συνεχεία , μεταγράφεται το καλοκαίρι του 2010 στην Manchester City στην οποία σταδιακά καθιερώνεται ως ένας από τους μεγαλύτερους παίκτες της ιστορίας της, γίνεται αρχηγός της και αναμφισβήτητα αποτελεί σημαία της. Στην πρώτη του χρονιά με την ομάδα του Μάντσεστερ  κερδίζει το FA CUP με δικό του γκολ στον τελικό, ενώ η ομάδα του για πρώτη φορά εξασφαλίζει την έξοδο της στο Champions League, στην σύγχρονη ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική ιστορία. Με την Μάντσεστερ Σίτι μέχρι και σήμερα , μετράει 284 συμμετοχές και 81 γκολ ενώ ήταν βασικό και αναντικατάστατο στέλεχος της στην κατάκτηση του πρωταθλήματος 2011-2012. Αξίζει να σημειωθεί πως οι «πολίτες» κατέκτησαν το πρωτάθλημα για πρώτη φορά μετά το 1968. Ακολούθησε ακόμα ένα τη σεζόν 2013-2014.

Την φετινή σεζόν δεν έχει μετρήσει πάρα πολλές συμμετοχές αφού για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν υπολογιζόταν από το coach Pep εξαιτίας της διαμάχης του τελευταίου με τον γνωστό σε όλους μας μάνατζερ του Ιβοριανού, Ντμίτρι Σέλουκ. Ωστόσο, το τελευταίο δίμηνο έχει αποκτήσει εκ νέου ενεργό ρόλο και χάρισε με δικά του γκολ 2 σημαντικές νίκες στην City στην προσπάθεια που κάνει για να εξασφαλίσει μια θέση στην τετράδα.

Ο Αφρικανός κεντρικός μέσος, εκτός από την διασυλλογική του πορεία, έχει σημειώσεις σημαντικές επιτυχίες και σε Εθνικό Επίπεδο με την φανέλα της χώρας του. Πιο συγκεκριμένα, αγωνίστηκε στον τελικό του Copa Africa τις σεζόν 2006 και 2012 και το κατέκτησε το 2015. Επιπροσθέτως,  έχει συμμετάσχει και σε 3 τελικές φάσεις Παγκοσμίου Κυπέλλου τις σεζόν 2006, 2010 και 2014 .

Συνοψίζοντας, όλο το ποδοσφαιρικό κοινό ομολογεί πως ο Yaya Toure χωρίς καμία αμφισβήτηση, αποτελεί έναν από τους κορυφαίους κεντρικούς μέσους που είδαμε την τελευταία δεκαετία. Άλλωστε, το γεγονός πως έχει δοκιμαστεί σε πολλά διαφορετικά πρωταθλήματα αποτελεί απόδειξη της πολύ μεγάλης ποιότητας που διαθέτει τόσο ως ποδοσφαιριστής όσο και σαν προσωπικότητα .

ΥΓ. Τέτοιοι παίκτες δεν εμφανίζονται συχνά, οπότε καλό θα ήταν να τους απολαμβάνουμε .