Κάποτε η κατοχή κέρδιζε παιχνίδια και πρωταθλήματα. Τι γίνεται φέτος όμως με τις ομάδες που έχουν ως κύριο "συστατικό" τους τα υψηλά νούμερα κατοχής;

Η κατοχή στο ποδόσφαιρο είναι ένα κύριο “συστατικό” στην δημιουργία νοοτροπίας μιας ομάδας. Δε χτίζεται στην πορεία της χρονιάς, αλλά από τον προπονητή της εκάστοτε ομάδας στην αρχή της προετοιμασίας. Υπάρχουν προπονητές που όπου κι αν πάνε θέλουν να έχουν την κατοχή στο γήπεδο(Γκουαρντιόλα) κι υπάρχουν άλλοι που παίζουν πιο πολύ με αντεπιθέσεις και δε δίνουν σημασία στο πόση ώρα θα κρατήσει μπάλα η ομάδα τους(Μουρίνιο).

Το “φαινόμενο” της κατοχής παρατηρείται από την αρχή του αθλήματος, ωστόσο έγινε…μόδα τα τελευταία χρόνια με τα απίστευτα νούμερα της Μπαρτσελόνα του Γκουαρντιόλα. Τότε δηλαδή που τα ποσοστά της κατοχής έφτασαν στο 60+. Άλλωστε όλες οι διεκδικήτριες των πρωταθλημάτων έχουν την κατοχή της μπάλας όμως εδώ μιλάμε για αυτές που “ζούνε” με αυτή.

Τι γίνεται όμως τη φετινή σεζόν με τις ομάδες που έχουν ποσοστά κατοχής κοντά στο 60% και γιατί ο τίτλος μιλάει για το τέλος της;

Μόνο η Μπάγερν

Βλέποντας τα ποσοστά κατοχής στα κορυφαία πέντε πρωταθλήματα της Ευρώπης, παρατηρούμε το εξής περίεργο. Η Μπάγερν Μονάχου είναι πρώτη με 64,4% κατοχή, η Μπαρτσελόνα ακολουθεί με 61,7, η Παρί με 60,9, η Μάντσεστερ Σίτι με 60,7 και την πεντάδα κλείνει η Μπορούσια Ντόρτμουντ με 60,3.

Το περίεργο που αναφέραμε παραπάνω είναι ότι μόνο η ομάδα του Αντσελότι είναι πρώτη στο πρωτάθλημά της, με τη Μπαρτσελόνα να είναι στο -1 από τη Ρεάλ Μαδρίτης η οποία ωστόσο έχει δύο παιχνίδια λιγότερα, η Παρί είναι στο -3 από τη Μονακό και μαζί με τη Νις στη δεύτερη θέση, η ομάδα του Πεπ είναι δέκα βαθμούς πίσω από τη Τσέλσι και η Ντόρτμουντ δύο βαθμούς πάνω από την έβδομη θέση και οχτώ κάτω από τη δεύτερη.

Αν προσθέσουμε μάλιστα και τη Λίβερπουλ στο…παιχνίδι, θα δούμε ότι είναι 13 ολόκληρους βαθμούς πίσω από τη Τσέλσι, όντας πέμπτη στην κατοχή στα εντός έδρας παιχνίδια με ποσοστό 60,6%.

Τι κάνουν οι βαθμολογικά πρώτες

Όπως είπαμε η Μπάγερν είναι η μοναδική από τις έξι κορυφαίες ομάδες της Ευρώπης σε κατοχή που είναι πρώτη στο πρωτάθλημά της. Τι κάνουν όμως οι πρώτες στα άλλα πρωταθλήματα;

Η Τσέλσι έχει αποκτήσει διαφορά εννιά βαθμών από τη δεύτερη θέση, έχοντας 53,2% κατοχή και μάλιστα την ακολουθεί η Τότεναμ που έχει 57,1%. Στην Ισπανία, η Ρεάλ Μαδρίτης που έκανε και ρεκόρ συνεχόμενων νικών έχει ποσοστό 54,6 τοις εκατό, με τη τρίτη Σεβίλλη να βρίσκεται στο 57,5.

Η Γιουβέντους πάει για το έκτο σερί πρωτάθλημά της έχοντας κατοχή 54,1%, με τις Νάπολι και Ρόμα να ακολουθούν με 58,8 και 55,6% αντίστοιχα. Τέλος, στη Γαλλία παρατηρείται η μεγαλύτερη διαφορά αφού η Μονακό έχει 50,8%.

Aς προσθέσουμε όμως και τις ομάδες που διεκδικούν πρωτάθλημα, πέρα από αυτές που ήδη αναφέραμε. Η Άρσεναλ βρίσκεται στο 56,6%, με τη Γιουνάιτεντ του Μουρίνιο να είναι λίγο πιο κάτω με 56,3. Η Ατλέτικο του Σιμεόνε, πιστή στη δόγμα του έχει 50,7%, η απίθανη Λειψία έχει 50,3% και η μοναδική αήττητη Χόφενχαϊμ, 53. Τέλος, η εντυπωσιακή Νις φτάνει στο 57,3%.

Τι έχει αλλάξει;

Όλα και τίποτα! Οι ομάδες έχουν μάθει πλέον να αμύνονται σε ομάδες με κατοχή κι αυτό φαίνεται ιδιαίτερα στις “γκέλες” των ομάδων με μεγάλη κατοχή. Ωστόσο αυτές είναι που δεν έχουν αλλάξει τίποτα. Δεν μπορεί η Μπαρτσελόνα να ρίξει ξαφνικά σε μία σεζόν το ποσοστό της κάτω από 60%, ούτε ο Γκουαρντιόλα μπορεί να διανοηθεί να μην έχει αυτός την κατοχή. Η Μπάγερν από την άλλη, θέλει δε θέλει πρέπει να ζήσει με αυτό και λόγω της μεγάλης διαφοράς δυναμικότητας σε σχέση με τις υπόλοιπες ομάδες στη Μπουντεσλίγκα. Όπως και η Παρί, η οποία ωστόσο έχει χτιστεί έτσι.

Το πόσο μεγάλο ρόλο παίζει ένας προπονητής το αποδεικνύει η Κλοπ εποχή στη Λίβερπουλ, η οποία πέρσι πριν το Γερμανό είχε μέσο όρο 54,2% κατοχή, με το Γερμανό να το φτάνει στο 60. Eντυπωσιακό παραμένει πάντως το γεγονός ότι η Λέστερ την περσινή σεζόν στέφθηκε πρωταθλήτρια με ποσοστό κατοχής 43%. Όσο έχει και φέτος, χωρίς να τρέχει το ίδιο όμως κυρίως λόγω Καντέ και κόπωσης.

Είναι αυτό το τέλος;

Μπορεί… Αν άλλωστε Μπαρτσελόνα, Παρί, Σίτι δεν κατακτήσουν τίποτα στο τέλος της σεζόν, μπορεί να σκεφτούν να ρίξουν λίγο τους αριθμούς τους σε αυτό το στατιστικό. Μπορεί και όχι όμως. Γιατί αν στο τέλος η Παρί ολοκληρώσει την αντεπίθεσή της, η Μπαρτσελόνα πάρει το Τσάμπιονς Λιγκ και η Σίτι…κρατήσει τον Γκουαρντιόλα, όλοι θα έχουν να λένε για το πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η κατοχή.

Το σίγουρο είναι ένα όμως. Όπως είπε και ένας…σοφός, “κατοχή είχαν και οι Γερμανοί και στο τέλος έχασαν”. Άλλωστε ποιος λέει ότι οι αριθμοί παίζουν ποδόσφαιρο;