Όταν μιλάμε για ξεχωριστούς ποδοσφαιριστές το μυαλό μας πηγαίνει σε πολλές περιπτώσεις. Όταν μιλάμε για θρύλους το μυαλό μας οδηγεί σε ελάχιστους που άφησαν πραγματικά εποχή με τις ομάδες τους και όχι μόνο. Συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις, οι συγκεκριμένοι ποδοσφαιριστές έχουν ένα νούμερο φανέλας που τους χαρακτηρίζει.

Όταν μιλάμε για ξεχωριστούς ποδοσφαιριστές το μυαλό μας πηγαίνει σε πολλές περιπτώσεις. Όταν μιλάμε για θρύλους το μυαλό μας οδηγεί σε ελάχιστους που άφησαν πραγματικά εποχή με τις ομάδες τους και όχι μόνο.

Συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις, οι συγκεκριμένοι ποδοσφαιριστές έχουν ένα νούμερο φανέλας που τους χαρακτηρίζει. Ο Αντωνιάδης και ο Αναστόπουλος το 9, ο Σαραβάκος το 7, ο Θωμάς Μαύρος το 11, ο Γιώργος Κούδας το 10 και φυσικά το ίδιο νούμερο ο εμβληματικός αρχηγός του Παναθηναϊκού ο Μίμης Δομάζος.

Όλος ο κόσμος, όποιος δεν φοράει παρωπίδες τουλάχιστον, αναγνωρίζει την αξία αυτών των ποδοσφαιριστών. Αλλά εγώ θέλω να επικεντρωθώ στον πρωταγωνιστή του κειμένου μου.

Ο Μίμης Δομάζος, είναι ο ποδοσφαιριστής με τις περισσότερες συμμετοχές στην Α’ Εθνική. Έχει καταγράψει τον αριθμό ρεκόρ 538 συμμετοχές 29 περισσότερες από το δεύτερο Νίκο Νιόπλια. Έχει μείνει στην ιστορία για τις περίτεχνες ενέργειές του, το νούμερο 10 στην πλάτη και είναι ο “στρατηγός” του Ελληνικού Ποδοσφαίρου.

Σίγουρα, πολλά είναι τα πράγματα που δεν γνωρίζουμε για τη ζωή του Μίμη Δομάζου. Αυτό που γνωρίζουμε όμως είναι πως το νούμερο 10 δεν τον συνόδευε πάντα στις παραστάσεις που έδινε στο γήπεδο.

Ο “στρατηγός”, γεννήθηκε στην Αθήνα στις 22 Ιανουαρίου του 1942, γέννημα θρέμμα της περιοχής των Αμπελοκήπων και εκεί έκανε τα πρώτα ποδοσφαιρικά του βήματα στην τοπική Άμυνα.

Έξι χρόνια εκεί ήταν πολλά και ο νεαρός Μίμης έπρεπε να κάνει το βήμα παραπάνω και το 1959 σε ηλικία 17 ετών παίρνει μεταγραφή για τον Παναθηναϊκό. Η μεταγραφή που άλλαξε την ιστορία των “πρασίνων”.

Στην αρχή της καριέρας του εκεί, πήρε τη φανέλα με τον αριθμό 7. Όμως δεν το κράτησε για πολύ (τρεις αγώνες) αφού μετά από ένα παιχνίδι με την Προοδευτική, που είχε πάρει το 10, σημείωσε χατ-τρικ και θεώρησε αυτό το γεγονός ως έναν οιωνό. Από τότε δεν αποχωρίστηκε το αγαπημένο του 10 και μεγαλούργησε στα Ελληνικά και Ευρωπαϊκά γήπεδα.

Με 490 συμμετοχές, 134 γκολ, εκατοντάδες ασίστ, 9 Πρωταθλήματα, 3 Κύπελλα και έναν τελικό Κυπέλλου Πρωταθλητριών ο Δημήτρης (όπως είναι το βαφτιστικό του) έκανε τον εαυτό του έναν από τους πιο σπουδαίους ποδοσφαιριστές που φόρεσαν τα πράσινα με το τριφύλλι στο στήθος. Αρχηγός για πολλά χρόνια, εμβληματική φυσιογνωμία μέσα και έξω από το γήπεδο.

Το 1971, ο Παναθηναϊκός με μαέστρο το Δομάζο άφησε άφωνη όλη την Ευρώπη. Η ομαδάρα του Πούσκας έφτασε μέχρι τον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών (σημερινό Τσάμπιονς Λιγκ), όπου ηττήθηκε από τον Άγιαξ του Κρόιφ.

Στον Παναθηναϊκό έκατσε μέχρι το 1978. Τότε, παίρνει μεταγραφή για την ΑΕΚ με την οποία κατέγραψε σε δύο χρόνια 34 εμφανίσεις με 5 γκολ, 1 Πρωτάθλημα και 1 Κύπελλο Ελλάδας.

Στα μέσα της σεζόν 1980-81, ο Δομάζος κατάλαβε πως είχε κάνει ένα “λάθος” και αποφάσισε να το διορθώσει. Δεν μπορούσε μακριά από τον αγαπημένο του Παναθηναϊκό και επέστρεψε για να γράψει το φινάλε μιας σπουδαίας καριέρας.

Παράλληλα με τον Παναθηναϊκό, δεν θα μπορούσε να μην αγωνίζεται και με την Εθνική Ελλάδος. Έγραψε, μία συμμετοχή με την Κ-19 και από το 1959 μέχρι το τέλος της καριέρας του το 1980 ήταν βασικό στέλεχος του αντιπροσωπευτικού μας συκγροτήματος. Έγραψε 50 συμμετοχές με 4 γκολ που μπορεί να φαίνονται λίγες όμως, τότε δεν υπήρχαν τόσοι πολλοί φιλικοί αγώνες Εθνικών ομάδων ενώ τα προκριματικά για Ευρωπαϊκά και Παγκόσμια Κύπελλα ήταν πολύ λιγότεροι.

Το πρώτο και το τελευταίο του παιχνίδι με τη “γαλανόλευκη” έγινε στο “Απόστολος Νικολαΐδης”. Μάλιστα, στην τελευταία του παράσταση με τα χρώματα της Ελλάδας με την Αυστραλία χρίστηκε σκόρερ, γεγονός που τον καθιστά τον μεγαλύτερο σε ηλικία παίκτη που σκόραρε ποτέ με τη φανέλα της Ελλάδας (σε λιγότερο από τρεις μήνες θα συμπλήρωνε τα 39 του χρόνια). Την εποχή εκείνη ήταν δεύτερος σε συμμετοχές στην ιστορία της Ελλάδας, πίσω από τον Μίμη Παπαϊωάννου.

Ο “στρατηγός”, έχει τρεις κόρες, μία με την τωρινή του σύζυγο Ηώ Θεοδώρου. Πιο διάσημος ο γάμος του με την σπουδαία τραγουδίστρια Βίκυ Μοσχολιού το 1967, με την οποία απέκτησε τα άλλα δύο παιδιά του.

Αυτός λοιπόν, είναι ένας από τους σπουδαιότερους Έλληνες ποδοσφαιριστές όλων των εποχών ο Μίμης Δομάζος.

Το μεγαλύτερο νούμερο 7 του ελληνικού ποδοσφαίρου…