Είναι ο Αρκάντιους Μίλικ, ο παίκτης που θα βασιστούν οι «παρτενοπέι»;

Στις 26 Ιουλίου ο άνθρωπος που συγκρίθηκε περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο, λόγω προσφοράς και εθνικότητας, με τον Ντιέγκο Μαραντόνα, έβαλε την υπογραφή του σε συμβόλαιο της Γιουβέντους και αυτόματα έγινε ο-ίσως-πιο μισητός άνθρωπος στη Νάπολι. Ο Γκονζάλο Ιγκουαΐν σε τρείς σεζόν και 146 επίσημες συμμετοχές, έφτασε τα 91 τέρματα, 36 από τα οποία πέτυχε σε 35 αγωνιστικές της περσινής απίστευτης σεζόν του.

Πρώτη του Αυγούστου και η Νάπολι βρήκε ήδη τον αντικαταστάτη. Δυστυχώς για τους φίλους της, τα «μεγάλα» ονόματα που ονειρεύονταν δεν ήταν διαθέσιμα καθώς είχαν αποφασίσει που θα περάσουν τη σεζόν τους. Χρήμα υπήρχε και διατέθηκε στον Άγιαξ για την απόκτηση του Αρκάντιους Μίλικ, ο οποίος ένα μήνα νωρίτερα είχε κάνει ένα πολύ καλό Euro παίζοντας πίσω από τον Λεβαντόφσκι. Σε κανέναν ωστόσο δε γέμισε το μάτι η απόκτηση αυτή…

Δύο μήνες αργότερα, ο Μίλικ έχει καταφέρει να «τραντάξει» εφτά φορές το «Βεζούβιο» από τις φωνές των Ναπολιτάνων και να κάνει την απουσία του Ιγκουαΐν να μην φαίνεται καν.

Πως ξεκίνησε

Από τα 16 του, το ταλέντο του έκανε «μπαμ» και έτσι κλήθηκε να δοκιμαστεί από την Τότεναμ. Παρά το γεγονός αυτό, ο Μίλικ αποφάσισε να συνεχίσει να μεγαλώνει στην Πολωνία και τη Ρόσβο Κατόβιτσε, όπου έκανε και το ντεμπούτο του σκοράροντας δύο τέρματα σε αγώνα της τρίτης εθνικής κατηγορίας.

Γρήγορα όμως, ομάδα πρώτης κατηγορίας, η Γκόρνικ Ζάμπρζε, τον απέκτησε, με τον Μίλικ να υπογράφει συμβόλαιο μόλις ενός χρόνου, αφού το ενδιαφέρον από πολλές ομάδες του εξωτερικού τον έκανε να πιστεύει πως αυτή θα ήταν και η τελευταία του σεζόν στη γενέτειρά του. Κι έτσι ήταν αφού μετά από 38 παιχνίδια και 11 τέρματα, η Μπάγερ Λεβερκούζεν ξόδεψε 2,3 εκατομμύρια για να τον κάνει δικό της.

Δανεικός κι αγύριστος

Στη Μπάγερ όσο κι αν πίστεψαν στο ταλέντο του, ήθελαν πρώτα να τον δουν να μεγαλουργεί αλλού, δίνοντάς τον έτσι δανεικό στην Άουγκσμπουργκ. Εκεί, αγωνίστηκε 18 φορές όμως μόνο πέντε από αυτές ήταν ως βασικός, πετυχαίνοντας ωστόσο την ισοφάριση σε 2-2 κόντρα στη Γκλάντμπαχ, χαρίζοντας στην ομάδα του ένα πολύτιμο βαθμό για τη σωτηρία.

Τη σεζόν 2014-15, ο Άγιαξ τον απέκτησε και πάλι ως δανεικό από τη Λεβερκούζεν με οψιόν αγοράς 2.8 εκατομμύρια ευρώ. Ο Μίλικ έκανε το ντεμπούτο του σε αγώνα κυπέλλου, που έμελλε να είναι κόντρα στη Βατεργκράφσμιιρ, ομάδα του Άμστερνταμ, σημειώνοντας έξι γκολ(!) και δίνοντας δύο ασίστ στην επικράτηση με 9-0.

Οι φίλοι του Αίαντα δεν άργησαν να τον λατρέψουν και οι διοικούντες έδωσαν άμεσα την οψιόν αγοράς στη Λεβερκούζεν. Στην Ολλανδία, κατάφερε σε δύο σεζόν να πετύχει 47 τέρματα σε 75 επίσημους αγώνες, μοιράζοντας παράλληλα 21 ασίστ, εκτοξεύοντας την αξία του.

Αντι-Ιγκουαΐν

Πόσο μεγάλη ευθύνη, πόσο μεγάλο βάρος…Ο Αργεντίνος έκανε τους πάντες στη Νάπολι να ονειρευτούν. Να παθιαστούν περισσότερο από ότι ακόμα και με τον Καβάνι, ο οποίος μαζί με τους Λαβέτσι-Χάμσικ έφεραν ξανά τον πρωταθλητισμό στο Νότο. Ο Μίλικ σε μόλις οχτώ παιχνίδια σε Σέριε Α και Τσάμπιονς Λιγκ έχει πετύχει εφτά τέρματα και μάλιστα τέσσερις φορές ήρθε από τον πάγκο.

Όταν σκοράρει στο «Σαν Πάολο», το όνομά του ακούγεται μέχρι το…Τορίνο. Οι Ναπολιτάνοι δεν σταματάνε να ονειρεύονται γιατί τους έδωσε την αφορμή. Αν συνεχίσει να το κάνει, ακόμα κι αυτοί που κράτησαν θαμμένη στη ντουλάπα τη φανέλα του Ιγκουαΐν θα την κάψουν ή θα την ρίξουν σε κάποια δημόσια τουαλέτα.

Ο Μίλικ αντέχει το βάρος και την ευθύνη να σηκώνει στους ώμους του την ομάδα του Μαουρίτσιο Σάρι. Το θέμα είναι αν έχει και σταθερότητα σε όλο αυτό. Τότε κανείς δεν θα τον αποκαλέσει ξανά αντι-Ιγκουαΐν…

Τρίβια

Έχει δηλώσει πως η αγαπημένη του ομάδα είναι η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και το όνειρό του είναι να φορέσει τη φανέλα της, ωστόσο όπως ο ίδιος ξεκαθάρισε, έχει πολλά να αποδείξει ακόμα για να φτάσει εκεί. Είδωλό του, ο Κριστιάνο Ρονάλντο, με τον Πολωνό επιθετικό να αποκαλύπτει πως περνάει ώρες βλέποντας βιντεάκια του, προσπαθώντας να τον μιμηθεί.