Στα 29 του έκανε το... ξεπέταγμα στη Euroleague, είναι από τους βασικούς πυλώνες της Μπασκόνια, εντυπωσιάζοντας με τις εμφανίσεις του. Το debut.gr σας παρουσιάζει τον Ακίλε Πολονάρα ο οποίος άργησε να μας συστηθεί.

Ακίλε Πολονάρα. Ένα όνομα που οι περισσότεροι δεν γνώριζαν μέχρι να έρθει η φετινή σεζόν. Ο Ιταλός φόργουορντ της Μπασκόνια βγάζει… μάτια στη Euroleague με τις εμφανίσεις του κάνοντας ολόκληρη τη μπασκετική Ευρώπη να ασχολείται μαζί του, όντας ο καλύτερος παίκτης των Βάσκων. Η βελτίωση του είναι αξιοθαύμαστη καθώς την περσινή χρονιά λογίζονταν ως απλά μια λύση από τον πάγκο. Πλέον όμως είναι βασικός και αναντικατάστατος. Εμφανίστηκε από το πουθενά και, κάθε φορά που πατά στο γήπεδο, δείχνει ότι ήρθε για να μείνει.

Ο 29χρονος παίκτης άργησε υπερβολικά να μας… συστηθεί καθώς αυτή είναι μόλις η δεύτερη σεζόν του στο κορυφαίο ευρωπαϊκό επίπεδο, πραγματοποιώντας το ντεμπούτο του στη Euroleague στις 4 Οκτωβρίου του 2019 απέναντι στη Ζάλγκιρις Κάουνας.

Ανακάλυψη του Βέλιμιρ Περάσοβιτς ο οποίος τον απέκτησε από τη Ντιναμό Σάσαρι της πατρίδας του με την οποία έπαιξε δύο χρόνια. Σε συνολικά 73 αναμετρήσεις σε Ιταλία και Ευρώπη κατέγραψε 10 πόντους, 5,5 ριμπάουντ και 1,4 ασίστ σουτάροντας με το πολύ καλό 48,5% στα εντός πεδιάς. Είχαν προηγηθεί η Τεράνο, που ξεκίνησε την καριέρα του, η Βαρέζε, αλλά και η Ρέτζιο Εμίλια που επίσης ήταν πάρα πολύ καλός.

Ο Πολονάρα διανύει μια εξαιρετική χρονιά, και αν υπήρχε βραβείο στη Euroleague για τον πιο βελτιωμένο παίκτη θα ήταν από τα ακλόνητα φαβορί, μαζί φυσικά με τον Ουέιντ Μπόλντγουιν της Μπάγερν Μονάχου. Τα νούμερα μιλούν από μόνα τους, αφού πέρσι σε 27 ματς (κανένα ως βασικός) με τη Μπασκόνια στην κορυφαία διοργάνωση είχε 3,1 πόντους, 2,8 ριμπάουντ, 0,2 ασίστ και 0,6 κλεψίματα, με 32,5% στα σουτ, αγωνιζόμενος κατά μέσο όρο περίπου 12′.

Φέτος όμως η ιστορία γράφεται εντελώς διαφορετικά, αφού έχει εκτοξεύσει την απόδοση του και συνεπώς τα νούμερα του μετρώντας, 12 πόντους, 6,6 ριμπάουντ, 1,9 ασίστ και 1,2 κλεψίματα, σουτάροντας με το εντυπωσιακό 51,5% στα 30′ που μένει στο παρκέ. Η μέρα με τη νύχτα.

Ο Ιταλός μπορεί να παίξει με την ίδια άνεση μέσα και έξω από τη ρακέτα. Μακριά και κοντά στο καλάθι. Μπορεί να σουτάρει, αλλά και να τελειώσει φάσεις από κοντά. Πολύ καλός αμυντικός και ικανότατος «κλέφτης». Με λίγα λόγια ένα «πολυεργαλείο» στα χέρια του Ντούσκο Ιβάνοβιτς, που με τη στήριξη και τη βοήθεια τού Μαυροβούνιου τεχνικού μπόρεσε να… χτίσει όνομα, ρίχνοντας όλα τα «φώτα» πάνω του.

Είναι πραγματικά εντυπωσιακό πως από τη μία στιγμή στην άλλη όλα μπορούν να ανατραπούν, με τον 29χρονο φόργουορντ να αρπάζει για τα καλά την ευκαιρία και να βροντοφωνάζει πως τίποτα δεν είναι αδύνατον και πως όλα γίνονται αν έχουμε τη θέληση να τα καταφέρουμε.

Έχει ακόμα μερικά καλά χρόνια τόσο στη Euroleague, όσο και στο ισπανικό πρωτάθλημα. Οι Βάσκοι τον πίστευαν από πέρσι καθώς το καλοκαίρι του 2020 ανανέωσαν το συμβόλαιο του. Και ο Πολονάρα τους δικαίωσε απόλυτα, κάνοντας τους ανθρώπους τη Μπασκόνια να… τρίβουν τα χέρια τους με τον απρόσμενο σταρ που ανακάλυψαν και που μπορεί να άργησε αλλά -ευτυχώς- μας συστήθηκε για τα καλά στα παρκέ της Ευρώπης.