H ΑΕΚ νίκησε την Turk Telecom στην πρεμιέρα της 2ης φάσης του BCL και πήρε σημαντική νίκη. Τo Debut.gr και o Μαλγαρινός Δημήτρης αναλύουν όσα είδαν.

Η Turk Telecom δεν ήταν όσο ανταγωνιστική όσο αναμένοταν και η ΑΕΚ πέρασε ένα πιο εύκολο απόγευμα από ότι δείχνει το τελικό σκορ. Έτσι η Ένωση μπήκε με το δεξί στις υποχρεώσεις της για την φάση των 16 στο BCL. Η νίκη αυτή είναι πάρα πολύ σημαντική για την συνέχεια καθώς η ΑΕΚ βρίσκεται σε έναν όμιλο με αυξημένη δυσκολία και το παραμικρό λάθος μπορεί να κοστίσει την πρόκριση.

Ακόμα πιο σημαντική την νίκη της ΑΕΚ την κάνει το γεγονός ότι είχε βασικότατες απουσίες για άλλη μια αναμέτρηση. Ο Ηλίας Παπαθεοδώρου παρέταξε την ομάδα του χωρίς τους Ζήση, Γιάνκοβιτς, Μορείρα και Γκίκα. Η Turk Telecom που ήρθε ενισχυμένη με τον Τζόνυ Ο’Μπράιαντ από τον Ερυθρό Αστέρα στο ρόστερ της δεν κατάφερε να προηγηθεί ποτέ στο παιχνίδι με εξαίρεση το πρώτο δεκάλεπτο (11-12). Η Ένωση έκανε πολύ δουλειά απέναντι σε ένα πολύ γεμάτο ρόστερ με παίκτες γνώριμους στο ελληνικό κοινό. Εκτός του Νικ Τζόνσον που έχει όλα τα προσόντα για να παίξει σε ομάδα Euroleague, η τουρκική ομάδα είχε στο ρόστερ τον Φόστερ ο οποίος ξεκίνησε την σεζόν με τον Παναθηναϊκό. Τον Κάιλ Γουίλτζερ με θητεία στο Ολυμπιακό αλλά και τον Σαμ Ντέκερ που μετράει δύο γεμάτες σεζόν στο NBA.

ΑΕΚ Turk Telecom

Κόντρα σε αυτούς τους οιωνούς η ΑΕΚ με κύριο όπλο της την άμυνα, κατάφερε να περάσει ένα σχετικά ήσυχο απόγευμα χωρίς να χρειαστεί να πάρει μάλιστα κάποιο μεγάλο ματς από τον ηγέτη της τον Κιθ Λάνγκφορντ.

Τι κρατάμε:

Την νίκη κόντρα στους κακούς οιωνούς. Το γεμάτο απουσιολόγιο, η πρόσφατη ενίσχυση της Τουρκ Τέλεκομ έκαναν δύσκολο εξαρχής το έργο της ΑΕΚ. Παρόλα αυτά η νίκη ήρθε με μια σχετική άνεση και μάλιστα με την διαφορά των 9 πόντων που μπορεί να παίξει ρόλο στη συνέχεια. Στρασμπούρ και Νίζνι Νόβγκοροντ είναι επικίνδυνες ομάδες και μια ήττα στον καινούργιο όμιλο μπορεί να έχει ολέθριες συνέπειες για το μέλλον της Ένωσης στη διοργάνωση.

Τι μας άρεσε:

Ο Νταρύλ Μέικον φαίνεται να ταιριάζει πολύ στην ΑΕΚ. Σήμερα ήταν ο πρώτος σκόρερ με 18 πόντους και δείχνει ότι μπορεί να εξελιχθεί σε μέχρι και ηγέτη της ομάδας. Αν και είναι νωρίς ακόμα έχει αφήσει άριστες εντυπώσεις και αν προσαρμοστεί ακόμα περισσότερο θα μπορεί να δώσει κι άλλα.

Τι μας εντυπωσιασε:

Μας εντυπωσίασε ευχάριστα ο Μασιουλίς. Ο Λιθουανός στα 36 του πλέον, έδειξε στο σημερινό παιχνίδι ότι μπορεί ο χρόνος να περνάει αλλά δεν τον αγγίζει και πολύ. Σε μια vintage εμφάνιση είχε 15 πόντους σουτάροντας με 60% μαζεύοντας πολύ σημαντικά ριμπάουντ. Ήταν βασικός συντελεστής στην νίκη της ΑΕΚ και έβαλε της βάσεις για να χτίσει την διαφορά η Ένωση.

Τι δεν μας άρεσε:

Δεν μας άρεσαν τα 10 λάθη της ΑΕΚ στο πρώτο δεκάλεπτο. Παρότι αυτό το γεγονός δεν αποτυπώθηκε στο πίνακα του σκορ, ανάλογες επιδόσεις σε άλλες αναμετρήσεις μπορεί να στοιχήσουν πολύ στους κιτρινόμαυρους.

Εξέλιξη

Η ΑΕΚ μπήκε πιο δυνατά στην αναμέτρηση ως γηπεδούχος. Εκμεταλλεύτηκε τον Μασιουλίς και προηγήθηκε με 5 πόντους γρήγορα για το 7-2. Οι φιλοξενούμενοι όμως ισορρόπησαν το παιχνίδι και προηγήθηκαν για πρώτη φορά με 11-12 λίγο πριν το τέλος της περιόδου εκμεταλλευόμενοι το νεκρό διάστημα των κιτρινόμαυρων επιθετικά. Ωστόσο το δεκάλεπτο έκλεισε με την Ένωση να βρίσκεται πάνω στο σκορ με 16-12.

Στο δεύτερο δεκάλεπτο η ΑΕΚ βελτιώθηκε αισθητά και έχτισε μια μικρή διαφορά κόντρα στη Turk Telecom. Η ελληνική ομάδα, παρά τα πολλά της λάθη στο πρώτο ημίχρονο, συνολικά 10, έλεγξε τα ριμπάουντ. Με πρωταγωνιστές τους Μασιουλίς και Μεΐκόν έφτασε την διαφορά υπέρ της ακόμα και τους 9 πόντους για να κλείσει το ημίχρονο στο 38-31. Από πλευράς φιλοξενούμενων την κυριότερη ζημιά στους κιτρινόμαυρους προκάλεσε ο Νικ Τζόνσον έχοντας 10 πόντους στο πρώτο μισό.

Η πρώτη διψήφια διαφορά

Το τρίτο δεκάλεπτο ανήκε και αυτό στους γηπεδούχους με τους πρωταγωνιστές του πρώτου μισού να συνεχίζουν από εκεί που σταμάτησαν. Μασιουλίς και Μεΐκόν σκόραραν τους 10 από τους συνολικά 19 πόντους των κιτρινόμαυρων. Ο Κάιλ Γουίλτζερ από πλευράς της τουρκικής ομάδας ήταν αυτός που κράτησε την ομάδα κοντά στο σκορ. Με 9 δικούς του πόντους η Turk Telecom δεν επέτρεψε την ΑΕΚ να ξεφύγει.
Οι κιτρινόμαυροι με ένα γρήγορο 6-0 έφτασαν για πρώτη φορά την διαφορά στους 13 πόντους για 44-31. Ωστόσο η αντεπίθεση από πλευράς της τουρκικής ομάδας έφερε την διαφορά στους 6 πόντους. Όμως η καλή άμυνα της ΑΕΚ, έφερε και πάλι διψήφια διαφορά στο τέλος του δεκαλέπτου για το 57-46.

Η ΑΕΚ μπήκε και πάλι δυνατά. Κατάφερε να οικοδομήσει εκ νέου μια διψήφια διαφορά, αυτή την φορά για το 64-49. Όμως και πάλι ένα σερί 1-8 από πλευράς φιλοξενούμενων έφερε την Turk Telecom σε απόσταση δύο κατόχων από την ΑΕΚ. Οι κιτρινόμαυροι όμως δεν έδειξαν τάσεις αυτοκτόνειας. Ήταν σοβαροί και δεν απειλήθηκαν στα τελευταία λεπτά ποτέ ουσιαστικά από την τουρκική ομάδα για να έρθει το τελικό 74-65.

Τα boxscore