Το Debut.gr και ο Σωτήρης Κεφάλας αναλύουν και σχολιάζουν την άνετη επικράτηση των πρασίνων επί της Βαλένθια με σκορ 91-72.

Όταν είδαμε πως το πρόγραμμα της 23ης αγωνιστικής περιέλαμβανε το ματς των πρασίνων με την Βαλένθια, πολλοί μιλούσαν για ντέρμπι. Προς έκπληξη όλων, στη χθεσινή αναμέτρηση είδαμε έναν Παναθηναϊκό αγνώριστό φυσικά προς το καλύτερο. Απολαυστικό, προσηλωμένο σε άμυνα και επίθεση και κυρίως ολοκληρωτικό. Πάμε όμως να ξετυλίξουμε το κουβάρι αυτού του αγώνα.

Η αρχή της κυριαρίας

Αν και στην αρχή, το παιχνίδι ήταν αρκετά ισσοροπημένο, οι γηπεδούχοι μπήκαν χωρίς υπερβολή με το μαχαίρι στα δόντια. Δίχως τον defensive stopper Σαντ Ρος, οι πράσινοι έδωσαν up tempo στο παιχνίδι τους. Η επιθεσή τους είχε μπόλικη κίνηση με τους Μήτογλου και Παπαγιάννη να κυριαρχούν στους αίθερες και στο παιχνίδι πάνω από τη στεφάνη. Ειδικότερα ο seven footer του Παναθηναϊκού πήρε πολλές μπάλες στην επίθεση και με συνεχόμενους πόντους οδήγησε τους «πράσινους» σε ένα 12-3 και σε διαφορά 10 πόντων (20-10).

Το σερί 10-0 της Βαλένθια δεν πτόησε την ομάδα του Κάτας η οποία στην δεύτερη περίοδο συνέχισε με τον ίδιο ακριβώς ρυθμό. Στη λίστα των διακριθέντων ήρθε να προσθεθεί για δεύτερο συνεχόμενο παιχνίδι ο Όγκαστ. Ο σέντερ των πρασίνων έβγαζε άμυνες και τελείωνε φάσεις στην επίθεση. Παράλληλα, ο Νέντοβιτς πέτυχε με τη σειρά του πέντε σερί πόντους. Έτσι, ο Παναθηναϊκός πραγματοποίησε επιμέρους 14-4 και προηγήθηκε με 40-28. Όσον άφορα την άμυνα, τα τρία βαριά όπλα της Βαλένθια (Ντούμπλιεβιτς, Πρέπελιτς, Κάλινιτς) είχαν βγει εκτός της comfort zone που έχουν συνηθίσει μέσα στη χρονιά.

Η βαθμολογία της Euroleague: Κέρδισε μία θέση ο Παναθηναϊκός

Η επιβεβαίωση της κυριαρχίας

Το δεύτερο μέρος είχε χωρίς αμφιβολία το ρόλο της επιβεβαίωσης όσων έκαναν οι γηπεδούχοι στα δύο πρώτα δεκαλέπτα. Πιο συγκεκριμένα, η κίνηση και το motion στην επίθεση δεν σταμάτησε να υπάρχει. Μήτογλου και Παπαγιάννης πραγματικά δεν έχαναν ριμπάουντ. Με τις βοήθειες του Παπαπέτρου, η διαφορά έφτασε για πρώτη φορά και στο +19. Η επίθεση είχε πλουραλισμό αφού οι 10 από τους 12 παίκτες του Κάτας είχαν σκοράρει. Παράλληλα, το step up του Μποχωρίδη ήταν εμφανές. Και αυτό γιατί βοήθησε και εκτελεστικά και αμυντικά. Το σκηνικό δεν άλλαξε μέχρι το τέλος του ματς αφού η Βαλένθια δεν κατάφερε ποτέ να υπερκεράσει την καλή μέρα και το πλουραλιστικό παιχνίδι των πρασίνων.

Λίγες σκόρπιες σκέψεις

->Η καλύτερη φετινή εμφάνιση του Παναθηναϊκού. Με ένταση, ενέργεια, συγκέντρωση, προσήλωση, αυτοματισμούς και ισορροπία συνολικά στο παιχνίδι του. Οι Παπαπέτρου-Παπαγιάννης ανέβασαν επίπεδο τον Παναθηναϊκό. Χαρακτηριστικό ότι ο δεύτερος στο πρώτο μέρος είχε 8 πόντους με 4/4 δίποντα, 6 ριμπάουντ και 2 τάπες.

->Εξαιρετικό πρώτο ημίχρονο, κίνηση μπροστά, γρήγορες αλλαγές, όρεξη στην άμυνα. Επιθετικά ο Κατας κάνει δουλίτσα. Παράλληλα, το δίδυμο Μποχωρίδη-Νέντοβιτς μοιάζει πιο ταιριαστό στη περιφέρεια από όλα όσα έχει δοκιμάσει ο κόουτς.

->Το πρώτο παιχνίδι της σεζόν που ο Παναθηναϊκός παίζει τόσο καλό μπάσκετ καθ’ολη την διάρκεια του αγώνα και κερδίζει την διαφορά και στα 4 δεκάλεπτα.

->Άσχετα με την καλή εμφάνιση του Μποχωρίδη σήμερα: O Μπόχω δεν είναι ο καλύτερος play maker του ρόστερ όπως αναρωτιούνται κάποιοι. Ο Μποχωρίδης είναι ο ΜΟΝΟΣ αξιόπιστος play maker του ρόστερ αυτή τη στιγμή που μιλάμε.

->Το δεύτερο ημίχρονο σε Μαδρίτη και ο αγώνας με Βαλένθια δείχνουν ξεκάθαρα πως αυτή η ομάδα αδίκησε τον εαυτό της. Κανείς δεν λέει για τετράδες, αλλά την οκτάδα θα την διεκδικούσε στα ίσια και ας την έχανε.

->Ήμουν κατά της απόλυσης Βοβορα, και δεν θα πω ότι έχω αλλάξει γνώμη, είναι νωρίς. Ο Κατας όμως φαίνεται να αλλάζει την ομάδα. Μακάρι να την αλλάξει και να πετύχει τον στόχο για τον οποίο ήρθε.

->Η Βαλένθια δεν ξεπέρασε το σοκ της ήττας από τη Ζαλγκίρις. Και γενικότερα βρίσκεται σε πολύ κακό φεγγάρι.

Ξέσπασε στη Βαλένθια ο Παναθηναϊκός | Η Εφημερίδα των Συντακτών

Τα fundamentals του Κάτας

Είναι ακόμη πολύ νωρίς. Ωστόσο, σε αυτά τα λίγα παιχνίδια έχουμε διαπιστώσει ορισμένες αρχές που θέλει να θεσπίσει στην ομάδα ο Κάτας και το τεχνικό team. Ο κόουτς δοκιμάζοντας κάμποσα σχήματα από το παιχνίδι με τη Φενέρ μέχρι και σήμερα έχει σκοπό:

1) Να παίξει όμορφο μπάσκετ με γρήγορη κυκλοφορία της μπάλας και μετακίνηση στη weak side.

2) Να δώσει εντολή για αρκετά κοψίματα μακριά από τη μπάλα.

3) Να καθιερώσει τον Γουάιτ σε ρόλο combo forward.

4) Να τρέχει συνεχώς η ομάδα στο transition παίζοντας pick n roll κορυφής σε πρώτο χρόνο.

Αυτή τη θέληση, αυτό το μόχθο για κάθε κατοχή θέλει ο Παναθηναϊκός σε κάθε παιχνίδι. Δεν έχει σημασία το αποτέλεσμα και η κατάληξη μιας αναμέτρησης. Σκόπος όλων στην ομάδα πλέον είναι η απόκτηση ενός ισχυρού know how και η σταθερή απόδοση όσο γίνεται των περισσοτέρων. Και όλα αυτά εν’ όψει μάλιστα και του ντέρμπι με τον Ολυμπιακό την ερχομένη εβδομάδα.