Το Debut.gr και ο Σωτήρης Κεφάλας μέσα από μια ξεχωριστή ματιά αναλύουν όσα έγιναν στην 13η αγωνιστική της Ευρωλίγκα.

Η 13η αγωνιστική της Euroleague έλαβε τέλος. Ο Ολυμπιακός πέτυχε δύο σημαντικές νίκες μέσα στην εβδομάδα, δείχνοντας ότι βρίσκεται σε τροχιά οκτάδας. Παράλληλα, ο Παναθηναϊκός φανέρωσε τα προ του αγώνα με την Αρμάνι προβλήματα του καταλήγοντας σε ακόμη μια ήττα. Τέλος, ο Καλάθης οδήγησε την Μπαρτσελόνα σε νίκη επί της Αρμάνι, ενώ η Φενέρμπαχτσε δείχνει ότι βρίσκεται σε πολύ κακή κατάσταση. Πάμε όμως να δούμε, τι ξεχώρισε σε αυτή την αγωνιστική.

Η υπόκλιση στον αρχηγό

Βασίλης Σπανούλης: Πρώτος σκόρερ στην ιστορία της Euroleague  (videos+photos) - Onsports.gr

Ήταν 10 Δεκεμβρίου του 2020 όταν ο Ολυμπιακός πέτυχε σπουδαίο διπλό απέναντι στον Ερυθρό. Ωστόσο, το αξιοσημείωτο αυτής της αναμέτρησης είναι το γεγονός πως ο Βασίλης Σπανούλης ξεπέρασε τον Ναβάρο στους πόντους. Αυτή τη στιγμή λοιπόν αναφερόμαστε στο πρώτο σκόρερ όχι μόνο στην Ευρωλίγκα αλλά και στο κύπελλο πρωταθλητριών. Συγκεκριμένα, με 4.323 πόντους βρίσκεται στη πρώτη θέση. Σε ηλικία 38 χρονών, ο αρχηγός των ερυθρολεύκων είναι ο απόλυτος σκόρερ του σύγχρονου ευρωπαϊκού μπάσκετ. Απέχει πια 153 πόντους  από τον Νίκο Γκάλη για να γίνει πρώτος στην ιστορία όλων των ευρωπαϊκών διοργανώσεων. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά στις δηλώσεις του μετά το ματς, υπάρχουν ακόμη μέρες που δεν κοιμάται από το μπάσκετ. Χωρίς αμφιβολία, είναι ‘άρρωστος’ (μπασκετικά μιλώντας). Έχει το μικρόβιο. Σε τέτοια ηλικία παραμένει ο νο.1 κίνδυνος για τους αντιπάλους. Μπορεί να κερδίσει με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους. Το πότε θα σταματήσει παραμένει άγνωστο.

Και αυτό συμβαίνει διότι κάθε χρόνο, κάθε μέρα ξυπνάει με διαφορετικό κίνητρο. Πάντως, και ας μην το λέει σίγουρα θα ήθελε να κλείσει την καριέρα του όχι με έναν ατομικό αλλά με έναν συλλογικό ευρωπαϊκό τίτλο. Το πλήρωμα του χρόνου κάποια στιγμή θα έρθει. Μέχρι να έρθει εκείνη η μέρα, ας φροντίσουμε όλοι μαζί να απολαμβάνουμε όλοι μαζί τα απίστευτα κατορθώματα ενός τεράστιου παίκτη.

Από μηχανής θεός

Η Βαλένθια συνεχίζει να εντυπωσιάζει. Αυτή τη φορά θύμα της η Ανατολού Εφές. Ήρωας της τελευταίας στιγμής ήταν ο Κλέμεν Πρέπελιτς. Με ένα mid range jumper στην εκπνοή υπό την πίεση του Ντόγκους Μπαλμπάι, ο Σλοβένος διεθνής έγραψε χθες το 76-74, χαρίζοντας στην Βαλένθια ένα πολύτιμο ροζ φύλλο. Το σταμάτημα του ήταν εξαιρετικό και από εκεί και πέρα ήταν όλα εύκολα για εκείνον. Ο Πρέπελιτς ήταν ο άνθρωπος του αγώνα, χωρίς πάντως να κάνει το καλύτερο φετινό του παιχνίδι. Είχε 7 πόντους με 3/7 σουτ σε μόλις 16 λεπτά συμμετοχής, όμως ήταν αυτός που το «καθάρισε» κι αποσυμπίεσε την ομάδα του από το άγχος και το drama των τελευταίο δευτερολέπτων. Μια εκτέλεση που ανέδειξε την προσωπικότητα του και το γεγονός πως δεν φοβάται να πάρει ένα μεγάλο σουτ.

Ωστόσο, η βελτίωση και το step up του στην Βαλένθια είναι εμφανή. Γενικά ο Πρέπελιτς είχε χτίσει τελευταία ένα καλό σερί συνεχόμενων αγώνων με σταθερά διψήφια νούμερα στο σκορ και πολύ καλά ποσοστά, όμως αυτό από ένα σημείο και μετά γίνεται ρουτίνα και παύει να είναι είδηση.  Όσο η Βαλένθια μαζεύει νίκες κι έχει ανταγωνιστική παρουσία με εκείνον ως βασικό συντελεστή, τόσο μεγαλύτερο value θα αποκτά κι η δίκη του προσωπική παρουσία μέσα στο εγχείρημα. Μέχρι ώρας διανύει την καλύτερη περίοδο της καριέρας του στην Ευρωλίγκα, στην τρίτη του σεζόν.

Το τρένο ονόματι Μπάγερν Μονάχου

Μπάγερν - Βιλερμπάν 76-62: Και να ήθελε, δεν μπορούσε να χάσει... (vid) |  Ειδήσεις | gazzetta.gr

Αν πρέπει να ονομάσουμε στην εφετινή διοργάνωση μια ευχάριστη έκπληξη αυτή είναι η Μπάγερν Μονάχου. Η ομάδα του παλιού γνωρίμου μας Τρινκιέρι πέτυχε μια ακόμη νίκη απέναντι στη Βιλερμπάν και βρίσκεται σταθερά στην 3η θέση. Η φετινή Μπάγερν αποτελεί ένα οικοδόμημα βασισμένο σχεδόν εξ ολοκλήρου σε underachievers. Παράλληλα, ο Λούσιτς διανύει την καλύτερη περίοδο της καριέρας του. Την ίδια στιγμή, ο Μπόλντγουιν αποτελεί το πρώτο βιολί στη περιφέρεια της ομάδας ενώ ο Nικ Γουέιλερ Μπαμπ μας συστήνεται ως off guard ρολίστας. Ο Τζαντζουάν Τζόνσον μετά από χρόνια στην πρώτη γραμμή του Eurocup, εντάσσεται ως ένα απλό γρανάζι σε ένα ευρωλιγκάτο σύνολο, προκειμένου να βοηθήσει στην συνολική λειτουργία από ένα τελείως διαφορετικό πόστο. Προσθέστε σε αυτούς και τους απόκληρους Μάλκολμ Τόμας και Τζέιλεν Ρέινολντς.

Το εντυπωσιακό όμως είναι πως η Μπάγερν δεν διαθέτει έναν ηγέτη, έναν σκόρερ. Προφανώς κάποια μέλη έχουν επωμιστεί περισσότερες ευθύνες, ταυτόχρονα όμως δέκα παίκτες έχουν ίσα ή περισσότερα από 14 λεπτά συμμετοχής. Στη χρήση ξεχωρίζουν οι Μπόλντγουιν και Ρέινολντς, καθώς συγκροτούν τον pick n roll άξονα και ο δεύτερος είναι τέρας στα επιθετικά ριμπάουντ. Στην τριάδα των πρώτων σκόρερ συναντά κανείς τα δικά τους ονόματα, μαζί με εκείνο του εξαιρετικού Λούσιτς. Εν ολίγοις, ένας γκαρντ, ένας πλάγιος και ένας σέντερ, δίκαια πράγματα. Θα έχει αρκετό ενδιαφέρον για το που θα καταλήξει αυτή η ομάδα και ποιοι θα είναι οι στόχοι που θα προκύψουν στη συνέχεια.

Αυτά λοιπόν συνέβησαν στην 13η αγωνιστική της Eurolegue. Ακολουθεί ακόμη μια διαβολοεβδομάδα με δυνατά παιχνίδια και πολλές ακόμη ανατροπές. Σίγουρα η επόμενη εβδομάδα θα έχει αρκετή κουβέντα και συζήτηση…