O Προμηθέας νίκησε στο τελικό το Περιστέρι με 82-74 κατακτώντας το πρώτο τίτλο της ιστορίας του. Έγραψαν ιστορία οι Πατρινοί που συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία και βλέπουν τους κόπους τους να επιβραβεύονται. Το Debut.gr αναλύει τον μεγάλο τελικό του Super Cup.

Ο Προμηθέας ήταν ο μεγάλος νικητής του Super Cup καθώς στον μεγάλο τελικό νίκησε το ανταγωνιστικό Περιστέρι με 82-74, σ’ ένα ματς που κρίθηκε στην τελευταίο περίοδο. Οι Πατρινοί κατέκτησαν το πρώτο τίτλο της καριέρας τους και συνεχίζουν να ζουν το δικό τους όνειρο. Για μία ομάδα που έκανε την εμφάνισή της στα «μεγάλα σαλόνια» πριν από μόλις λίγα χρόνια, η σημερινή επιτυχία είναι μία επιβράβευση της μεγάλης αυτής της προσπάθειας. Παρόλα αυτά όπως δήλωσαν και οι ίδιοι συνεχίζουν το ίδιο δυναμικά και θα διεκδικήσουν όλους τους τίτλους της σεζόν. Πάμε να δούμε όμως αναλυτικά τι έγινε στο τελικό του Super Cup.

Το Περιστέρι είχε τη πρωτοβουλία των κινήσεων αλλά ο Προμηθέας παρέμενε κοντά στο ματς

Η αναμέτρηση ξεκίνησε με το Περιστέρι να προσπαθεί να επιβάλει τον ρυθμό του. Ο Γκρέι με δικές του προσπάθειες έβαλε μπροστά την ομάδα του (5-9) αλλά ο Προμηθέας είχε τις λύσεις. Ο Αγκμπελέσε ήταν παντού σε άμυνα και επίθεση και με άξιο συμπαραστάτη τον Λούντζη ισοφάρισαν γρήγορα σε 11-11. Οι έστω και τυπικά φιλοξενούμενοι πέρασαν ξανά μπροστά με 11-16 μέχρι που ανέλαβε δράση ο Μίλερ. Ο Αμερικανός του Προμηθέα έδειξε από την αρχή την ικανότητά του στο σκοράρισμα και έβαλε μπροστά την ομάδα του με 17-16. Το τελευταίο λόγο, όμως, τον είχε το Περιστέρι και με μπροστάρη τον Σκορδίλη έκλεισαν τη πρώτη περίοδο μπροστά με 20-23.

Το Περιστέρι συνέχισε με την ίδια ορμή και έχοντας βρει για τα καλά ρυθμό ανέβασε τη διαφορά στο +9 (24-33). Ο Πέτεγουεϊ έκανε ότι ήθελε την άμυνα των Πατρινών που όμως δεν το έβαλαν κάτω. Με σερί 7-0 μείωσαν αρχικά σε 31-33 και στην συνέχεια ισοφάρισαν το ματς στο 37-37. Οι «κίτρινοι» κατάφεραν να σκοράρουν τέσσερις πόντους στα τελευταία λεπτά και πήγαν στα αποδυτήρια μπροστά με 37-41. Ένα σκορ που σίγουρα δεν ήταν αντιπροσωπευτικό της εικόνας του ματς καθώς ήταν καλύτεροι στη μεγαλύτερη διάρκεια της αναμέτρησης. Η ικανότητα όμως του Προμηθέα να μένει κοντά στο σκορ ήταν αρκετά σημαντική ειδικά όπως εξελίχθηκε η αναμέτρηση.

Έδειχνε να ελέγχει το ματς το Περιστέρι αλλά το τελευταίο λόγο τον είχε ο Προμηθέας

Όπως στις πρώτες περιόδους, έτσι και τώρα το Περιστέρι είχε τον έλεγχο της αναμέτρησης. Έβρισκε σκορ στην επίθεση με τον Γκάντι και προσπάθησε να χτίσει μία διαφορά (37-44). Ο Προμηθέας βρήκε σκορ από το τρίποντο και με σερί 11-5 μείωσε την διαφορά (48-49). Οι εναλλαγές στο σκορ διαδέχονταν η μία την άλλη. Καμία ομάδα, όμως, δεν είχε την απαιτούμενη σταθερότητα για να συνεχίσει στον ίδιο ρυθμό. Οι «κίτρινοι» έχτισαν ξανά μία μικρή διαφορά (51-58) αλλά οι Πατρινοί με το τρίποντο του Γιαννόπουλου στη λήξη του ημιχρόνου μείωσαν σε 60-65 αφήνοντας τα πάντα ανοιχτά για τη τελευταία περίοδο.

Στο τελευταίο δεκάλεπτο η μόνη ομάδα που μπήκε αποφασισμένη για να κατακτήσει το τρόπαιο ήταν ο Προμηθέας. Με ένα γρήγορο σερί πέρασε μπροστά στο σκορ (68-65) και έκτοτε δεν κοίταξε ξανά πίσω τος. Όταν μάλιστα πήρε το…όπλο του ο Μίλερ, ο Προμηθέας τελείωσε την αναμέτρηση. Ο Αμερικανός έβαλε 9 σερί πόντους και έτσι οι Πατρινοί έφτασαν στο τελικό 82-74.

Τεράστια η επιτυχία του Προμηθέα

Αυτός ο τίτλος σημαίνει πολλά τόσο για τον Προμηθέα αλλά και για όλη την Πάτρα. Μία ομάδα που κάνει συνεχώς ανοδικά βήματα και έχει αφήσει άριστες εντυπώσεις σε πολλούς τομείς έψαχνε από πέρσι έναν τίτλο. Μπορεί να άργησε λίγο αλλά ήρθε. Και το άξιζε στο 100%. Οι ιθύνοντες του Προμηθέα σε συνεργασία με τον coach Γιατρά προσπαθούν εδώ και χρόνια να φτιάξουν κάτι μεγάλο και σήμερα βλέπουν τους κόπους τους να επιβραβεύονται. Σίγουρα έχουν ακόμα αρκετή δουλειά μπροστά τους όμως σήμερα έγινε ένα βήμα παραπάνω. Ήρθε ο πρώτος τίτλος του συλλόγου και σίγουρα δεν θα είναι ο τελευταίος. Οι Πατρινοί κάνουν την μία υπέρβαση μετά την άλλη και σίγουρα θα συνεχίσουν το ίδιο «διψασμένοι» και στην συνέχεια. Άλλωστε έχουν δηλώσει πως μακρινός στόχος αποτελεί η είσοδός τους στην Euroleague. Η συγκίνηση του coach Γιατρά στη συνέντευξη τύπου έδειξε πόσο πολύ ήθελαν στη Πάτρα αυτό το τίτλο και φυσικά τα πανηγύρια που ακολούθησαν έδειξαν το οικογενειακό κλίμα που επικρατεί στις τάξεις της ομάδας.

Από την άλλη και το Περιστέρι έδειξε πως βρίσκεται στο σωστό δρόμο. Δεν είναι λίγο πράγμα να αποκλείεις τον Παναθηναϊκό στον ημιτελικό. Οι διαφορές του με τον Προμηθέα στο τελικό ήταν μικρές αλλά στο τέλος νίκησε ο πιο εύστοχος. Το 20-9 της τέταρτης περιόδου «τσάκισε» το Περιστέρι που γκρέμισε ότι έχτιζε για τρεις περιόδους. Διότι αντικειμενικά ήταν καλύτερο στο μεγαλύτερο διάστημα της αναμέτρησης. Στα τελευταία κρίσιμα λεπτά έχασε τόσο τη συγκέντρωση του όσο και το τρόπαιο.

ΤΑ ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 20-23, 37-41, 60-65, 82-74
ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ (Γιατράς): Αγκμπελέσε 16 (6/12 δίποντα, 4/5 βολές, 12 ριμπάουντ), Λούντζης 9 (3/11 σουτ, 3 ριμπάουντ, 3 ασίστ), Αγραβάνης 5 (1), Γιαννόπουλος 7 (1), Μίλερ 17 (4/7 δίποντα, 1/2 τρίποντα, 6/7 βολές), Τζέιμς 7 (2/8 σουτ, 7 ριμπάουντ, 3 ασίστ), Γκάρετ 15 (3/5 τρίποντα, 3 ριμπάουντ, 3 ασίστ), Χριστοδούλου 2, Φλόιντ 4
ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ (Παπανικολόπουλος): Γκάντι 14 (3/5 δίποντα, 2/3 τρίποντα, 2 ριμπάουντ, 4 ασίστ), Σαλούστρος 2, Βασιλόπουλος, Τζόουνς 9 (9 ριμπάουντ, 3 μπλοκ), Γκρέι 13 (3/13 σουτ, 3 ριμπάουντ, 3 ασίστ), Άρλετζ 7, Σκορδίλης 5, Πέτεγουεϊ 13 (4/8 τρίποντα, 6 ριμπάουντ), Μαυροκεφαλίδης 2, Αθηναίου 2, Καράμπελας 7 (1)