Oι Portland Blazers καλούνται να καταφέρουν το ακατόρθωτο. Tο Debut.gr και ο Δημήτρης Μαλγαρινός γυρίζουν τον χρόνο πίσω στο 2007 δείχνοντας τον δρόμο.

Οι Portland Blazers ρίχνονται στην μάχη των Playoff κόντρα στους Lakers σε ένα ζευγάρι που αναμένεται να τραβήξει τα βλέμματα. Μπορεί ο “δαιμονισμένος” Lillard να σοκάρει τους Lakers; Ή τελικά η παρέα των Davis και Lebron θα έχουν ένα εύκολο πρώτο γύρο. Ερωτήματα που θα απαντηθούν μέσα στο παρκέ. Ωστόσο οι Portland Blazers καλούνται να καταφέρουν το ακατόρθωτο. ‘Η για να είμαστε πιο ακριβείς το σχεδόν ακατόρθωτο.

Η διασταύρωση Lakers με Portland Blazers στον πρώτο γύρο των Playoff έρχεται ως απόρροια της διασταύρωσης της 1ης θέσης με την 8η θέσης. Στην προκειμένη περίπτωση οι 1οι Lakers με τους 8ους Blazers. Όμως στην ιστορία του NBA καμία πρωτοπόρα ομάδα σε σειρά 7 παιχνιδιών δεν έχει αποκλειστεί από καμία 8η ομάδα στον πρώτο γύρο των Playoff. Εκτός από μια φορά. Το Debut.gr και ο Δημήτρης Μαλγαρινός γυρίζουν τον χρόνο πίσω στο 2007 όταν οι 8οι Warriors σόκαραν το NBA αφήνοντας εκτός του 1ους Mavericks του τότε MVP Dirk Nowitzki.

To χρονικό:

Η ομάδα των Warriors του 2007 έχει μείνει στην ιστορία με το moto “We believe Warriors”. Και κατά γενική ομολογία υπήρξε μια ομάδα που ελάχιστοι πίστεψαν. Όχι μόνο να αποκλείσει τους τότε πανίσχυρους Mavericks αλλά και να καταφέρει να φτάσει στα Playoff. Η τότε ομάδα του Don Nelson όμως κατάφερε να κλείσει πολλά στόματα. Παρά όλη την αρχική επιτυχία οι “Πολεμιστές” οδηγήθηκαν σε αποκλεισμό στον επόμενο γύρο των Playoff από τους Utah Jazz με 4-1. Ωστόσο έγραψαν ιστορία με την επικράτηση τους επί του Dirk και της παρέας του.

Το ρόστερ:

Το ρόστερ των Warriors δεν είχε τον σούπερ σταρ που θα δούμε στις σημερινές ομάδες. Συγκεκριμένα κανένας παίκτης εκείνης της ομάδας δεν αγωνίστηκε εκείνη την σεζόν στο All-Star. Είχε ωστόσο μια τριάδα παικτών φωτιά γνωστή και ως “Warriors Big 3”. Προφανώς και αυτή η τριάδα δεν συγκρίνεται με την τριάδα Curry-Thompson-Green, πόσο μάλλον με την τριάδα Curry-Thompson-Durant. Όμως στην καλή της ημέρα μπορούσε να λυγίσει οποιοδήποτε αντίπαλο. Πρόκειται για την τριάδα Jason Richardson, Baron Davis και Stephen Jackson. Τον πρώτο οι περισσότεροι τον θυμόμαστε περισσότεροι για τα εντυπωσιακά του καρφώματα στην καριέρα του και τον διαγωνισμό καρφωμάτων το 2003. Ο δεύτερος έχει μείνει στις μνήμες μας περισσότερο για αυτή την χρονιά με τους Warriors, ενώ ο τρίτος είναι σήμερα μπασκετικός αναλυτής σήμερα στο ESPN που έρχεται πολλές φορές στο επίκεντρο της δημοσιότητας με τις δηλώσεις του.

Πίσω από αυτό το Big 3 υπήρχε o 21χρονός τότε Monta Ellis μετέπειτα ηγέτης του Golden State πριν από την χρυσή εποχή της ομάδας την τελευταία πενταετία. Αλλά και παίκτες κλειδιά όπως ο Matt Barnes, μετέπειτα βασικό στέλεχος στους πρωταθλητές Lakers, o Al Harringhton που είχε την ευχέρεια να αγωνίζεται και στις δύο θέσεις των ψηλών. Μάλιστα ο Al Harringhton μετέπειτα στην καριέρα του αποτέλεσε και franchise player για τους New York Knicks. Ενώ στην θέση 5 διέθεταν και τον Λετονό Andris Biedrins, ένα παίκτη των 10 πόντων και 10 ριμπάουντ ανά ματς την χρονιά εκείνη.

Τα γνώριμα πρόσωπα

Στα γνώριμα πρόσωπα, από τον πάγκο ερχόταν ο Sarunas Jasikivecious, o Γάλλος Mickaël Piétrus γνωστός από την θητεία του στην εθνική Γαλλίας ενώ οι ρολίστες ψηλοί πέρασαν και από την χώρα μας. Ο Josh Powell, που αν και δεν εντυπωσίασε, ήταν μέλος της ομάδας του Ολυμπιακού που κατέκτησε την Euroleague το 2013. Ενώ την rookie του σεζόν το 2007 διένυσε και ο Patrick O’Bryant που αγωνίστηκε στην Καβάλα το 2011. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τελευταίος αποτέλεσε νο.9 επιλογή στο Draft του 2006 σε ηλικία 20 χρονών και μόλις 5 χρονιά μετά βρέθηκε να αγωνίζεται στο ελληνικό πρωτάθλημα που πάλευε για την σωτηρία.

Το ρόστερ όμως δεν ήταν έτσι από την αρχή της χρονιάς. Stephen Jackson, Al Harringhton, Sarunas Jasikevicious και Josh Powell ήρθαν στην μέση της χρονιάς έπειτα από μεγάλη ανταλλαγή με τους Indiana Pacers.

Οι τότε Warriors, βρισκόταν στην 12η θέση, περίπου 20 αγώνες πριν το τέλος της κανονικής σεζόν. Για τους περισσότερους ήταν μια ξεγραμμένη περίπτωση για την συνέχεια της χρονιάς. Όμως κατάφεραν να τρέξουν ένα 16-5 επιμέρους σερί και να εξασφαλίσουν την 8η θέση για να πετάξουν στη συνέχεια. έξω τους Mavs. Ο Jason Richardson είχε τότε δηλώσει ότι η συμμετοχή για αυτόν στα Playoff ήταν σαν να κερδίζουν το πρωτάθλημα. Πολλοί βέβαια είχαν αποδώσει την προβληματική απόδοση των Warriors στους πολλούς τραυματισμούς. Η πρώτη φορά πάντως που η ομάδα βρέθηκε εντελώς πλήρης ήταν 20 παιχνίδια πριν το τέλος της σεζόν.

Τι θα μας μείνει

Κάτι που έχει μείνει από εκείνη την χρονιά, εκτός του αποκλεισμού του φαβορί είναι η παρουσία των “Πολεμιστών” στα Playoff μετά από 13 χρόνια. Αλλά και το πολύ ελκυστικό θέαμα που παρουσίασε με το γνωστό “run n gun”  παιχνίδι του Don Nelson. Άξιο αναφοράς η φανταστική ατμόσαφαιρα που δημιούργησαν οι “φίλοι” των Warriors στο Oracle Arena. Πολλοί παίκτες των Warriors δήλωναν ότι δεν μπορούσε να ακούσει ο ένας τον άλλον κατά την διάρκεια των παιχνίδιών. Η ομάδα αυτή έμεινε στην ιστορία με το όνομα “We Believe Warriors”. Θα μας μείνει επίσης και η τρύπα στον τοίχο στο αποδυτήρια των φιλοξενουμένων που έγινε από τον Dirk Nowitzki. O Γερμανός πάνω στα νεύρα του έριξε μπουνιά στον τοίχο. Η τρύπα στον τοίχο δεν διορθώθηκε και υπάρχει μέχρι και σήμερα και κοσμείται από την υπογραφή του Nowitzki και ένα μπλουζάκι We Believe Warriors.

Portland Blazers

Η αποστολή Portland Blazers του σήμερα

Οι Portland Blazers, κλείνουν την χρονιά σε εξαιρετικό φεγγάρι, τρέχοντας ένα σερί 7-2 μέσα στο Bubble. Όπως και οι Warriors πριν 13 χρόνια. Μάλιστα οι φετινοί Blazers δεν θα έχουν ουσιαστικά μειονέκτημα έδρας καθώς όλα τα ματς θα γίνουν χωρίς κοινό. Η αμυνά τους είναι προβληματική αλλά η επίθεση τους κυριολεκτικά βγάζει φωτιές. Στα 9 παιχνίδια στο Orlando έχει 126 μ.ο. ενεργητικό, έχοντας κερδίσει τους διεκδικητές Nuggets και τους πολύ καλούς Mavericks. Σε όλα αυτά δεν μπορούμε να παραβλέψουμε το γεγονός ότι ο Lillard διανύει ίσως την καλύτερη φόρμα της καριέρας του.

https://www.youtube.com/watch?v=C66Dr23dOvA

Όπως και το γεγονός ότι ο Anthony αρχίζει και θυμίζει το παλίο καλό του εαυτό σε Nuggets και Knicks. Εάν ο McCollum φτάσει το επίπεδο που ήταν στα πέρσινα Playoff και o Whiteside αγγίξει τα στάνταρ του στο Miami, η ομάδα του Portland μπορεί να πάει πολύ μακριά. Μην ξεχναμε ότι πέρυσι έφτασε μέχρι τους τελικούς της πολύ ανταγωνιστικής Δύσης. Με την περσινή ομάδα του Portland να είναι σαν μονάδες κατώτερη της φετινής.

Οι Portland Blazers θα βρουν τους πρωτοπόρους Lakers του “Βασιλιά Lebron” που στο Bubble έχουν ρεκόρ 3-5 και δείχνουν να μην είναι στην καλύτερη φόρμα. Βέβαια μετά και τη μαθηματική κατάκτηση της πρώτης θέσης “‘ανοιξαν” το rotation, με αποτέλεσμα να τους κοστίσουν κάποια ματς.

Μπορούν οι Portland Blazers να κάνουν την έκπληξη;

Το έργο για τους Blazers δεν είναι εύκολο. Κανείς δεν είπε ότι είναι φαβορί, αλλά οι συνθήκες είναι ιδανικές για 8η ομάδα. Οι 37,8 πόντοι του Lillard και 9,6 ασίστ του κατά μ.ο. στο Bubble είναι κάτι που οι Lakers θα πρέπει να κοιτάξουν. Η ουσιαστική έλλειψη πλεονεκτήματος έδρας, ο αναγγενήμενος Carmelo και πολλά ακόμη κάνουν τις συνθήκες ιδανικές να επαναληφθεί η εκπληξη του 2007.  Δύσκολα να μπορεί να φανταστεί κανείς καλύτερες συνθήκες για ένα αουτσάϊντερ να κάνει την υπέρβαση.

Μην ξεχνάμε ότι η 8η θέση των Portland Blazers είναι και σχετικά πλασματική. Παρότι εξασφάλισαν την συμμετοχή τους κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή μέσα από παιχνίδια στον πόντο, η πραγματική τους θέση θα μπορούσε να είναι καλύτερη στην βαθμολογία. Το μουδιασμένμο ξεκίνημα τους κρατούσε στο πάτο της βαθμολογίας μέχρι και τον Νοέμβριο. Έχοντας μάλιστα σχεδόν ίδιο ρεκόρ με τους τελευταίους και απογοητευτικούς φέτος Warriors. Ο ερχομός του Anthony, η επιστροφή των τραυματιών και η σταδιακή ανάπτυξη χημείας ώθησε την ομάδα να υπεκαλύψει το κακό ξεκίνημα και τελικά να βρει έστω και την τελευταία θέση στην post season. Αναμένουμε να δούμε ένα πολύ ενδιαφέρον ζευγάρι, χωρίς όμως να αποκλείουμε και το ενδεχόμενο του sweep.

Το κίνητρο πάντως είναι μεγάλο και για τους δύο ηγέτες των ομάδων. O Lebron θέλει να περάσει τον πρώτο γύρο και να συνεχίσει ως το τέλος ελπίζοντας να βάλει άλλο ενα δαχτυλίδι στην συλλογή του. Με αυτό τον τρόπο θα φτάσει πιο κοντά στην σύγκριση με τον Jordan. Ένα φάντασμα που τον κυνηγάει από την αρχή της καριέρας του. Από την άλλη ο Lillard ψάχνει τρόπο να δώσει ένα δυνατό statement στον κόσμο του μπάσκετ γύρω από τον όνομα του.

Los Angles Lakers ή Portland Blazers ή αλλιως Dame Time ή Playoff Lebron; Σύντομα θα γνωρίζουμε…