H αγορά των free agent στο NBA έχει τα πάνω της την περίοδο αυτή και το Debut παρουσιάζει 4 περιπτώσεις που θα έκαναν τους GM να τρίβουν τα χέρια τους.

Όπως κάθε χρονιά, έτσι και φέτος οι ομάδες μπαίνοντας στην τελική ευθεία, αναμένεται να κάνουν τις τελευταίες προσθαφαιρέσεις στο ρόστερ τους για την πολύπαθη συνέχεια. Οι προτιμήσεις συνήθως κυμαίνονται, χωρίς ωστόσο αυτό να αποτελεί κανόνα σε μπαρουτοκαπνισμένους παίκτες με μπόλικη εμπειρία Playoff στην πλάτη. Με απλά λόγια η αγορά των free agent στο NBA έχει την τιμητική της την συγκεκριμένη περίοδο. Το Debut παρουσιάζει 4 τέτοιες περιπτώσεις που κυκλοφορούν ελεύθεροι και θα έκαναν σχεδόν όλους τους GM να τρίβουν τα χέρια τους.

To ΝΒΑ αναμένεται να ξεκινήσει με 22 ομάδες και σύσσωμος ο μπασκετικός πλανήτης στρέφει σιγά σιγά τα μάτια του στο Orlando όπου θα πραγματοποιηθεί. Φυσικά λίγη σχέση αναμένεται να έχει με τα παραδοσιακά Playoff που έχουμε απολαύσει τις τελευταίες δεκαετίες. Όμως το θέαμα αναμένεται να είναι και πάλι εντυπωσιακό.

Demarcus Cousins

Λίγο-πολύ γνωστή η ιστορία του “Boogie” στους φίλους της πορτοκαλί θεάς. Free agent στο NBA εδώ και ένα 5μηνό που από ότι φαίνεται πιθανότατα θα διευρυνθεί. Ο Αμερικάνος ψηλός, προέρχεται από πολλούς τραυματισμούς και για τους περισσότερους φαίνεται να είναι στην δύση της καριέρας του. Ωστόσο βρίσκεται σε μια πολύ καλή ηλικία, αυτή των 29 χρονών, ίσως και ιδανική και αποτελεί ένα free agent που έχει καταγράψει νούμερα που οι υπόλοιποι free agents δεν άγγιξαν καν. Αν και οι φήμες δείχνουν να μην βρίσκει ομάδα πριν το τουρνουά του Orlando, είναι μια από τις καλύτερες αν όχι καλύτερες επιλογές που μπορεί κανείς να βρει στην αγορά των free agents.

Και ο λόγος είναι ότι παρότι ξόδεψε μισή χρονιά στο Los Angeles για λογαριασμό των Lakers, δεν κατάφερε να πραγματοποιήσει ούτε μια συμμετοχή. Μην ξεχνάμε όμως ότι μιλάμε για ένα παίκτη που μέχρι πριν 2 χρόνια σημείωνε 25 πόντους ανά παιχνίδι με διψήφιο αριθμό ριμπάουντ και σχεδόν 6 ασίστ. Ακόμα και στην περσινή του προβληματική χρονιά στους Warriors σημείωνε 16 πόντους ανά παιχνίδι, σε περίπου 30 συμμετοχές, ενώ στα Playoff είχε μέσο όρο 7 πόντους.

Οποιοσδήποτε GM αυτή την στιγμή, θα ήθελε να εντάξει στο δυναμικό της ομάδας του ένα παίκτη που αριθμούσε 16 πόντους μέσο όρο πέρυσι και 25 πόντους δύο χρονιές πίσω. Παρόλα αυτά τα ιατρικό ιστορικό του συγκεκριμένου free agent τους κρατάει πίσω. Η ιστορία του NBA είναι γραμμένη όμως από λάθος επιλογές των GM. Πρόσφατο παράδειγμα η παρουσία του Carmelo στο free agency για πάνω από ένα χρόνο. Η απόκτηση του από τους Blazzers αποδείχθηκε η τονωτική ένεση που χρειαζόταν η ομάδα για να ξεκολλήσει από τον πάτο της Δυτικής Περιφέρειας.

Nick Young

Άλλη μια πολύ καλή λύση ενόψει Playoff. Ο συγκεκριμένος free agent έχει εμπειρία Playoff, έχει φτάσει στο τέλος της διαδρομής μια φορά με τους Warriors κατακτώντας το πολυπόθητο δαχτυλίδι. Πλέον σε προχωρημένη ηλικία αλλά ακόμα “φονιάς” πίσω από την γραμμή του τριπόντου. Έχει την ικανότητα να αγωνιστεί και στις δύο θέσεις των guard και απέδειξε μόλις πριν 2 χρόνια ότι η “μπογιά” του κρατάει ακόμα. Η μεταγραφολογία αναφέρει ότι οι Lakers τον έχουν προσεγγίσει ήδη προκειμένου να τον εντάξουν στο δυναμικό τους. Ωστόσο μετά και την έλευση του J.R. Smith φαντάζει δύσκολη η περίπτωση του.

Τελευταία φορά εθεάθη στο NBA για λογαριασμό τους Nuggets κάνοντας μια άσχημη κατά γενική ομολογία. Παραμένει ένα χρόνο ελεύθερος και θα ήταν σίγουρα μια πολύ χρήσιμη προσθήκη σχεδόν για οποιαδήποτε ομάδα. Πριν δύο χρόνια κατέγραφε 7 πόντους ανά παιχνίδι με την υπερομάδα των πρωταθλητών Warriors. Πρόκειται για ένα παίκτη που πριν 5 χρόνια σημείωνε κάθε βράδυ περίπου 18 πόντους με τους Lakers. Βετεράνος με εμπειρία Playoff που μπορεί με το μακρινό του σουτ να ξεκλειδώσει οποιαδήποτε άμυνα.

Jeremi Lin

To “linsanity” μπορεί να σταμάτησε αλλά o Jeremi Lin ακόμα υπάρχει. Ο κάποτε “θεός επί της γης” με τους Knicks βρίσκεται σε καλή ηλικία, 31 χρονών, χωρίς όμως να ανήκει σε μια ομάδα του NBA. Αυτή την στιγμή αγωνίζεται στο Κινέζικό πρωτάθλημα για λογαριασμό των Beejing Ducks. Μην ξεχνάμε ότι πέρυσι κατέκτησε και το πολυπόθητο δαχτυλίδι του πρωταθλητή με τους Raptors. Ωστόσο δεν είχε ουσιαστικό ρόλο στους Raptors , με αποτέλεσμα να μην βρει ομάδα φέτος. Πολύ χρήσιμη προσθήκη σχεδόν για όλες τις ομάδες. Ο συγκεκριμένος free agents που για 8 συνεχόμενες χρονιές μετρούσε διψήφιους αριθμούς πόντων στο NBA. Με την τελευταία σεζόν να είναι πριν 2 χρόνια. Χωρίς εμπειρία Playoff αλλά με μπόλικη ποιότητα για μια ομάδα που μπορεί να φτάσει μέχρι το τέλος. Θα μπορούσε να αποτελέσει ένα χρησιμότατο 6ο παίκτη για πολλές ομάδες.

Lance Stephenson

Η περίπτωση του λίγο πολύ γνωστή. Παρότι είναι οικείος στο μπασκετικό κοινό εδώ και κάποια χρόνια είναι μόλις 29 χρονών. Η κόντρα με τον Lebron στους τελικούς της Ανατολής την εποχή που αγωνιζόταν τους Pacers τον έκανε ευρύτερα γνωστό στο μπασκετικό κοινό. Όλα αυτά όμως ξεχάστηκαν μετά την συνύπαρξη του με τον “Βασιλιά” στους περσινούς Lakers. Όπως και ο Jeremi Lin, και αυτός αυτή την περίοδο αγωνίζεται στο Κινέζικο πρωτάθλημα, για λογαριασμό των Liaoning Flying Leopards. Εκκεντρικός, προκλητικός και χωρίς ουσία πολλές φορές. Ωστόσο παραμένει μια εξαιρετική προσθήκη για τον πάγκο μιας ομάδας που σκέφτεται να φτάσει μέχρι και το τέλος.

Στην τελευταία του χρονιά στο NBA πριν αποτελέσει free agent αγωνίστηκε στους Lakers. Στην προβληματική προπέρσινη χρονιά των “κίτρινων” που έμειναν άλλη μια χρονιά εκτός Playoff o Αμερικανός σημείωνε κάτι παραπάνω από 7 πόντους κάθε βράδυ. Αποκορύφωμα της καριέρας του τα Playoff του 2017 με την Indiana. Στα 4 παιχνίδια που αγωνίστηκε είχε 17 πόντους μ.ο. δείχνοντας πως ακόμα το έχει.

Η αγορά των free agent του NBA είναι μια αγορά που πάντα κρύβει “διαμάντια” και ειδικά ενόψει Playoff. Έχουμε δει στο παρελθόν πολλές ομάδες να κάνουν προσθήκες που αποδείχθηκαν ιδιαίτερα χρήσιμες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι Philadeplhia Sixers που το 2018 στο έπακρο. Την χρονιά εκείνη πριν τα Playoff οι Sixers “ψάρεψαν” από την αγορά των free agent στο NBA τους Belinelli και Ilyasova. Αμφότεροι αποδείχθηκαν λαχνοί. Ο Ιταλός σημείωνε 13 πόντους ανά παιχνίδι κατά την διάρκεια των Playoff ενώ ο Ilyasova σημείωνε 10 πόντους ανά παιχνίδι. Καθόλου άσχημα αν σκεφτεί κανείς ότι αυτοί οι δύο παίκτες κυκλοφορούσαν ελεύθεροι.

Αναμένουμε προσεκτικά να δούμε τις κινήσεις που πρόκειται να προβούν οι ομάδες. Το σίγουρο είναι ότι το τουρνουά του Orlando θα είναι μια ιδιαίτερη χρονιά για όλους. Ελπίζουμε και ευελπιστούμε να μας προσφέρει τις συγκινήσεις που μας έχουν δώσει τα Playoff.