Το Debut.gr και ο Σωτήρης Κεφάλας αναλύουν το προφίλ και τη μέχρι τώρα πορεία του Ολυμπιακού στη φετινή Euroleague.

Επιμέλεια βίντεο: Κωνσταντίνος Μητρόπουλος

Ο Τζόρντι Μπερντομέου ανακοίνωσε μέσω τηλεδιάσκεψης τις πιθανές ημερομηνίες επανέναρξης της Ευρωλίγκα. Ωστόσο, το μέλλον της διοργάνωσης ακόμη μοιάζει αβέβαιο με το ενδεχόμενο οριστικής διακοπής να είναι ακόμη πιθανό. Τέλος και αυτής της εβδομάδας λοιπόν και το Debut.gr συνεχίζει την ανάλυση των ομάδων με την παρουσίαση του προφίλ και της πορείας του φετινού Ολυμπιακού.

Off season και Ντέιβιντ Μπλατ

Olympiacos 2019-2020 : Πρώτη ανάγνωση – Mind the ..basket

Παρά τις όποιες φημολογίες της φετινής off season, στο τιμόνι της ομάδας παρέμεινε ο Ντέιβιντ Μπλατ. Καινούργια χρονιά. Νέοι παίκτες. Νέο ρόστερ. Νέες φιλοδοξίες και νέοι στόχοι. Πολύ background και πολλά σενάρια για το πώς θα κινηθεί και ποιο είναι το ταβάνι του φετινού ρόστερ. Με λίγα λόγια, αυτές οι κοφτές προτάσεις ταιριάζουν άρδην στο περασμένο καλοκαίρι των ερυθρολεύκων. Οι σημαίες του Ολυμπιακού Σπανούλης, Πρίντεζης, Παπανικολάου και Μιλουτίνοφ παρέμειναν στην ομάδα. Πολ, Κουζσμίσνκας και Ρούμπιτ ήρθαν να προσφέρουν με την εμπειρία τους ενώ από κει και πέρα ακολουθούν τα στοιχήματα. Τσέρι, Μπόλντγουιν, Χαπ, Πάντερ ακόμη και ο Κόνιαρης ήρθαν με σκοπό να κάνουν το βήμα παραπάνω και να εξελιχθούν σε σημαντικά γρανάζια στις τάξει του Ολυμπιακού. Σε γενικές γραμμές, ο Ολυμπιακός δημιούργησε ένα ερωτηματικό όσον αφορά τις μεταγραφικές κινήσεις του καλοκαιριού.

Το διαζύγιο και η λύση Κεμζούρα

Ολυμπιακός: Η διαφορά του Κεμζούρα με τον Μπλατ - Fosonline

Παρά το μερικό lifting που επιχείρησε ο coach, η ομάδα απεμπόλησε αρκετά από τα μυστικά επιτυχίας της τα περασμένα χρόνια δίχως να βρει μία πυξίδα που θα την οδηγήσει στον επιθυμητό προορισμό στο αύριο. Έτσι, μετά από πολλές αναποδιές η αρχικά πολλά υποσχόμενη και αστραφτερή περίπτωση του coach Μπλατ αποδείχθηκε μια τρύπα στο νερό. Πιο αναλυτικά:

1) Το καλοκαίρι ουσιαστικά με τον τρόπο που “χτίστηκε” η περιφέρεια του Ολυμπιακού υπήρχε μονάχα ένας καθαρός δημιουργός και αυτός φυσικά ήταν ο “Kill Bill” με αποτέλεσμα να μην μπορεί όντας και στα 37 προς τα 38 χρόνια ζωής να “κουβαλήσει” μόνος του το βάρος σε αυτό τον τομέα.

2) Παίκτες τύπου Μπόλντγουιν και Κόνιαρης διέθεταν μηδενική εμπειρία στο υψηλότατο επίπεδο της Ευρωλίγκα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα και οι δύο να μην μπορέσουν γρήγορα να προσαρμοστούν στο πολύ υψηλό επίπεδο της διοργάνωσης και παρότι διαθέτοντας αρετές και ποιοτικά στοιχεία στο παιχνίδι τους να παρουσιάζουν αρκετά σκαμπανεβάσματα στην απόδοση τους.

3) Η έλλειψη ρόλων στο μεγαλύτερο μέρος του ρόστερ ήταν εμφανής. Ο Ρούμπιτ έπαιζε πότε ως ‘4’ και πότε ως ‘5’. Ο Βεζένκοφ πότε ως ‘3’ και πότε ως ‘4’. Ο Πάντερ δεν έβαζε φρένο στις προσπάθειες του. Τέλος, ο νεαρός Χαπ φαινόταν να μην είχε καταλάβει σε ποια ομάδα ήρθε.

Διαπιστώνοντας όλα τα παραπάνω, η διοίκηση του Ολυμπιακού απομάκρυνε τον Μπλατ με τον Κεμζούρα να αναβαθμίζεται και να αναλαμβάνει χρέη πρώτου προπονητή. Αμέσως, Πάντερ και Χαπ αποχώρησαν από την ομάδα για να πάρουν τη θέση τους οι σίγουρα πιο μπαρουτοκαπνισμένοι Ρότσεστι και Ρίντ.

Η εποχή Κεμζούρα

Αναμφίβολα, ο Κεμζούρα έδωσε κάτι νέο και φρέσκο στο τρόπο παιχνιδιού του Ολυμπιακού. Σπανούλης, Πρίντεζης, Βεζένκοφ και Μιλουτίνοφ χάρισαν κάποιες νίκες στην ομάδα. Κανείς δεν θα ξεχάσει για παράδειγμα, το μεγάλο διπλό στη Μόσχα με παίκτες τύπου Πάντερ και Ρούμπιτ να βγαίνουν μπροστά ενώ πολύτιμες για την ψυχολογία της ομάδας ήταν οι νίκες με Ζαλκίρις και Αρμάνι Μιλάνο στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Σε άλλα πάλι παιχνίδια, η ομάδα παρουσίασε επιθετικό πλουραλισμό με αποκορύφωμα την εκτός έδρας νίκη με την Άλμπα με σκορ 99-80. Από την άλλη όμως μεριά, η ομάδα παρουσίασε και ένα κακό πρόσωπο. Οι εντός έδρας ήττες με Ζενίτ, Μακάμπι και Εφές κόστισαν ενώ στα εκτός έδρας ματς με Ρεάλ, Μπαρτσελόνα και Μπασκόνια, ο Ολυμπιακός παρουσιάστηκε με ‘κάτω τα χέρια’.

Το Plan B

ΚΑΕ Ολυμπιακός – Γιώργος Μπαρτζώκας: Έχει ο καιρός γυρίσματα… | Έθνος

Plan B= Plan Bartzokas. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας τη δεδομένη στιγμή δεν έμοιαζε απλά ιδανικό fit για την ομάδα του Πειραιά. Έμοιαζε ως η μόνη άγκυρα η οποία μπορούσε να κρατήσει το πλοίο στη στεριά. Ήταν ο κατάλληλος άνθρωπος για το κατάλληλο rebuilding. Οι πρόεδροι λοιπόν του Ολυμπιακού πείθουν τον Έλληνα τεχνικό να επιστρέψει και να βάλει την ομάδα ξανά στο δρόμο των επιτυχιών. Αξίζει να σημειωθεί πως πριν την επιστροφή αυτή, Τσέρι και Ριντ είχαν αποχωρήσει από την ομάδα ενώ ο Οκτάβιους Έλις ήταν και επίσημα μέλος της ομάδας αυτής.

Οι πρώτες κινήσεις

Με αυτόν τον ΜακΚίσικ δεν έχανε ο Ολυμπιακός! - sports.ert.gr

Λίγο καιρό μετά την επιστροφή έπειτα από τον Οκτώβρη του 2014, του Γιώργου Μπαρτζώκα στον πάγκο του Ολυμπιακού οι Πειραιώτες προχώρησαν σε τρεις προσθήκες στο ρόστερ τους. Μία στους ψηλούς με τον Οκτάβιους Έλις όπως προαναφέρθηκε και δύο στην περιφέρεια του Ντουάιτ Μπάικς που είναι ένας καθαρός γκαρντ και του Σακίλ ΜακΚίσικ που μπορεί να αγωνιστεί στα “φτερά”. Μάλιστα, Έλις και ΜακΚίσικ δείχνουν ότι μπορούν να αποτελέσουν βασικοί πυλώνες της ομάδας για την επόμενη χρόνια. Αν και έχουν αγωνιστεί σε ελάχιστα παιχνίδια φέτος, τα νούμερα τους είναι εξαιρετικά και η συνεισφορά τους πολύ μεγάλη. Πιο συγκεκριμένα, το rim protecting του Έλις έλειπε τόσο από το περσινό όσο και από το φετινό ρόστερ του Ολυμπιακού. Με το χαρακτηριστικό αυτό, ο Αμερικανός κάλυψε αρκετά αμυντικά κενά στα παιχνίδια που έπαιξε στη διοργάνωση. Επιπλέον, άλλο ένα στοιχείο που έλειπε ήταν η εκρηκτικότητα και η ταχύτητα στη γραμμή των guard. Το στοιχείο αυτό κάλυψε και με το παραπάνω ο ΜακΚίσικ. Ο 28χρονος πρώην γκαρντ της Μπεσίκτας σε 3 αγώνες έχει κατά μέσο όρο 13,7 πόντους. Σκόραρε και έκρινε το ντέρμπι “αιωνίων” με τον Παναθηναϊκό στο ΣΕΦ με 22 πόντους. Τέλος, δείχνει ότι είναι καλός αμυντικός με 1 κλέψιμο κατά μέσο όρο.

Η φιλοσοφία και το επερχόμενο rebuiliding

Παρά το γεγονός πως ο Γιώργος Μπαρτζώκας διανύει μόλις τους πρώτους του μήνες ξανά στο τιμόνι του Ολυμπιακού, εντούτοις έχουν αρχίσει να φαίνονται ορισμένα στοιχεία της φιλοσοφίας όχι μόνο του φετινής ομάδας αλλά και του Ολυμπιακού του 20-21.

Α) Στο αμυντικό κομμάτι, από τα πρώτα κιόλας παιχνίδια του Έλληνα τεχνικού είδαμε τις λεγόμενες αλλαγές στα pick n roll. Μάλιστα, φαίνεται να αμελεί πιο πολύ την ευθύνη της άμυνας στην πίσω γραμμή και των κιλών στη ρακέτα αφού βασίζεται περισσότερο σε καλούς αθλητές και ψηλούς που βγαίνουν στην περιφέρεια.

Β) Στο επιθετικό κομμάτι, παρατηρούμε αρκετά off ball screens και hand off καταστάσεις τα οποία δίνουν κίνηση και ανοίγουν τις αντίπαλες άμυνες.

Γ) Με βασικό σύμμαχο τη γρήγορη εναλλαγή της μπάλας και τις γωνίες με τις οποίες έστηνε τα screens στην κορυφή, άδειαζε τη ρακέτα για να επιτεθεί ο ΜακΚίσικ που λάμβανε σε κίνηση την μπάλα, ενώ βρίσκονταν καλά σουτ για το Βεζένκοφ.

Δ) Τέλος, ο Μπαρτζώκας θέλει να απομακρύνεται η μπάλα από τον handler στα picks ώστε να ξετυλίγονται ιδανικές close out επιθέσεις.

Τι μέλλει γενέσθαι

Τη δεδομένη στιγμή, το μέλλον στο ρόστερ της ομάδας είναι αρκετά πιο σημαντικό από το παρόν. Δεν θα αναφερθώ τόσο σε ονόματα στόχων καθώς έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας και να τα πούμε σε πιο έγκαιρο timing. Ωστόσο, θα παρουσιάσω τα δεδομένα που ισχύουν μέχρι και σήμερα. Αρχικά, ο Μιλουτίνοφ δείχνει να έχει συμφωνήσει με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας για τα επόμενα τρία χρόνια. Έλις και ΜακΚίσικ έχουν κερδίσει με την αξία τους μια θέση στο ρόστερ της επόμενης χρονιάς ενώ ο Χασάν Μάρτιν έχει συμφωνήσει με την ομάδα του Πειραιά για να καλύψει τη θέση ‘5’ την επόμενη σεζόν.

Η χρονιά των διακρίσεων

Πρίντεζης: Υπήρχε πίστη μέσα μου! -Σπανούλης: Ήξερα τι θα κάνουν!

Θεώρησα σωστό να κλείσω το σημερινό άρθρο με την αναφορά στους δύο αρχηγούς της ομάδας.

-3 Ιανουαρίου 2020. Το ρολόι έγραφε 2.53 πριν το τέλος του αγώνα. Ο αρχηγός του Ολυμπιακού Βασίλης Σπανούλης με τρίποντο μπροστά στο Ντέρικ Γουίλιαμς της Φενερμπαχτσέ. Έτσι γίνεται ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία της Euroleague ξεπερνώντας τον θρύλο της Μπαρτσελόνα Χουάν Κάρλος Ναβάρο. Σύσσωμη η ευρωπαϊκή μπασκετική κοινότητα έδωσε συγχαρητήρια ενώ στο τέλος του αγώνα τιμήθηκε από τον Θοδωρή Παπαλουκά και αποθεώθηκε από όλο το γήπεδο.

-Ο υπαρχηγός των ερυθρολεύκων Γιώργος Πρίντεζης έχει αποτελέσει σημείο αναφοράς για τον Ολυμπιακό την τελευταία δεκαετία. Έχει πετύχει βέβαια και το πιο εμβληματικό καλάθι της τελευταίας δεκαετίας στην EuroLeague: Το νικητήριο καλάθι στον τελικό με την ΤΣΣΚΑ στον τελικό του 2012. Η επιβράβευσή του; Ο Πρίντεζης συμπεριλαμβάνεται στην ομάδα της δεκαετίας.

Μπορεί η πορεία της ομάδας να μην εξελίχθηκε όπως θα περίμεναν πολλοί. Ωστόσο, Σπανούλης, Πρίντεζης, Παπανικολάου και οι υπόλοιποι είναι εδώ για να αλλάξουν και πάλι το ρου της ιστορίας της ομάδας. Αναμένουμε με ανυπομονησία το τι μέλλει γενέσθαι.