Το debut γυρνάει τον χρόνο πίσω και θυμάται την τελευταία εμφάνιση των Λος Άντζελες Λέικερς στα Playoffs πριν 7 χρόνια.

Με την νίκη επί των Bucks τα ξημερώματα του Σαββάτου οι Λος Άντζελες Λέικερς έγιναν η πρώτη ομάδα της Δύσης που εξασφάλισε την παρουσία της στα φετινά Playoffs. Αναμενόμενο μετά και τα δείγματα που έδειξε η ομάδα του Λος Άντζελες Λέικερς καθ’ όλη την διάρκεια της χρονιάς. Από εδώ και πέρα θα προσπαθήσει για το καλύτερο πλασάρισμα. Αν και είναι φαβορί για την πρώτη θέση, η Δύση έχει αρκετά καλές ομάδες και οποιαδήποτε διασταύρωση μπορεί να είναι επικίνδυνη.

H δημιουργία των σούπερ Λέικερς

Οι Λος Άντζελες Λέικερς βρισκόταν σε μια περίοδο ύφεσης τότε. Οι χρόνιες των παρουσιών σε τελικούς είχαν περάσει, με τους Dallas, Thunder και Spurs να κυριαρχούν στην Δύση, και έπρεπε να κάνουν κάτι για αυτό. Και όντως έκαναν. Δημιούργησαν μια σούπερ ομάδα που όμως δεν κατάφερε ποτέ να δέσει. Έφεραν το καλοκαίρι τον Steve Nash σε ηλικία 39 χρονών. Συν τον Dwight Howard σε ηλικία 28 χρόνων και τους πρόσθεσαν δίπλα στους ήδη “κίτρινους” Kobe και Gasol. Συμπληρώνοντας μια πεντάδα με 2 πρώην δις MVP και συνολικά 4 εν δυνάμει All star.

Εκτός αυτών η ομάδα είχε πολύ καλά “δευτέρα βόλια” όπως ο Metta World Peace, γνωστός ως και Ron Artest, ο Steve Blake στην θέση του point guard και ο Andrew Goudelock, γνώριμος από την θητεία του στην Φενέρμπαχτσε. Διπλά τους και σχετικά καλοί ρολίστες όπως ο Jordan Hill, ο Earl Clark και Antawn Jameson. Γενικότερα ήταν μια ομάδα που κατασκευάστηκε για να αποτελέσει το αντίπαλο δέος των τρομερών εκείνη την εποχή Miami Heat, των Lebron, Wade και Bosh.

Η τελευταία και “εφιαλτική” παράσταση στα Playoff

Δυστυχώς όμως μόνο αυτό δεν κατάφερε. Μπήκε με το ζόρι στα Playoff τερματίζοντας 7η στην κανονική διάρκεια με ρεκόρ 45-37. Στα playoffs βρήκαν μπροστά τους, τους μετέπειτα πρωταθλητές Spurs και με μειονέκτημα έδρας δεν κατάφεραν καν να αποσπάσουν νίκη. Έτσι αποχαιρέτησαν την σεζόν με συνοπτικές διαδικασίες και 4-0 σκορ σειράς. Τα προβλήματα μάλιστα Kobe και Howard πήραν και δημοσιότητα.

Αυτή η αποτέλεσε την τελευταία εμφάνιση των “Λιμνανθρώπων” στην post season. Από εκεί και μετά ακολούθησαν 7 πέτρινα χρόνια. Με καλύτερη χρονιά την περσινή όπου οι “κίτρινοι” τερμάτισαν δέκατοι και την προπέρσινη που τερμάτισαν ενδέκατοι , μάλιστα αρκετά πρόωρα αποκλεισμένοι από τα Playoffs. Τις υπόλοιπες 5 σεζόν, το τέλος της κανονικής περιόδου τους βρήκε μεταξύ 14ης και 15ης θέσης στην Δυτική Περιφέρεια από τις 16 συνολικά ομάδες. Μαύρη επταετία για την ομάδα με τα περισσότερα πρωταθλήματα στο NBA. Συγκεκριμένα εκτός της διετίας 1974-1976, οι Lakers στην σύγχρονη ιστορία τους δεν έμειναν ποτέ εκτός Playoffs για πάνω από δύο συνεχόμενες χρονιές. Και την τελευταία δεκαετία έμειναν 7 από τις 10 σεζόν εκτός από τον Απρίλη.

Τα αίτια της κατάρρευσης των σύγχρονων Λέικερς

Σε αυτή την επταετία υπήρξαν πολλοί και διάφοροι λόγοι που οδήγησαν στην κατρακύλα την ιστορική ομάδα. Η έλλειψη καλού ρόστερ είναι μια βασική αιτία. Η εικόνα παρακάτω με την βασική πεντάδα των Lakers νομίζω μιλάει από μόνη της. Οι κακές επιλογές παικτών αλλά και η διαχείριση των καλών παικτών να αποτελούν επίσης μείζον αιτίες. Είδαμε στην ομάδα του Los Angeles να περνάνε καλοί παίκτες και να μη παραμένουν. Όπως ο Lou Williams, ο οποίος είναι χρησιμότατος σε όποια ομάδα κι αν πάει. Απέδειξε κιόλας πέρυσι ότι μπορεί να γίνει ακόμα και ηγέτης σε ομάδα Playoffs όπως οι  Clippers.

Είδαμε τον D’Angelo Russell να είναι αρκετά καλός στους Lakers. Να μην βγάζει ωστόσο τον πολύ καλύτερο του εαυτό που έβγαλε μετέπειτα στο Brooklyn. Αποτέλεσμα να γίνει ανταλλαγή με τον Brook Lopez. Είδαμε στην δεύτερη επιλογή του Draft να διαλέγουν τον Lonzo Ball, προσπερνώντας παίκτες όπως ο Donovan Mitchell και ο Jayson Tatum, με τον εκκεντρικό guard να μην εκπληρώνει ποτέ τις προσδοκίες γύρω από το όνομα του. Ακόμα και φέτος στην πολύ καλή χρονιά, φάνηκε ότι οι ιθύνοντες της ομάδας άφησαν να φύγει από την ομάδα ένας all-star, ο Brandon Ingram, που ενώ στους Lakers πραγματοποιούσε μεστές εμφανίσεις, στους Pelicans μεταμορφώθηκε σε franchise παίκτη.

Λέικερς

Κι άλλα προβλήματα για τους Λέικερς…

Επίσης οι συνεχόμενοι και σοβαροί τραυματισμοί του Kobe Bryant δεν μας άφησαν ποτέ να τον ξαναπολαύσουμε σε μια μεγάλη ακόμα για τα δεδομένα του σεζόν. Είδαμε επίσης τον Magic Johnson να κάνει επιλογές σαν General Manager και αυτό να ωθεί την ομάδα σε ακόμα χαμηλότερα στρώματα της βαθμολογίας. Αντικρίσαμε όμως και την επιστροφή του Lebron. Ακόμα και αυτή όμως δεν συνδυάστηκε με επιστροφή στις επιτυχίες από την πρώτη χρονιά. Όπως και να έχει οι Λος Άντζελες Λέικερς, δείχνουν να προσπερνούν αυτό το Γολγοθά, με το οδηγό το δίδυμο Lebron-Davis. Αν και μπαίνουν σαν φαβορί στα Playoff τίποτα δεν είναι εγγυημένο, για την ιστορική ομάδα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι μια βαθιά ανάσα μετά από πολλά χρόνια για τους φίλους της ομάδας.